Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Branka J / 8.3.2024. 20:50:40

Obiteljska kuća,dvokatnica uz samo more ima 70 godina staru fasadu terabonu. Na mjestima je popucala. Zidovi su 50 cm debeli od kamena i cigle. Želimo samo termo fasadu bez dodatnih izolacionih postupaka(stiropor,staklena vuna i sl.) Koji je Vaš prijedlog postupka obnove? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Toplinska izolacija vanjskih zidova postiže se ili primjenom toplinskih žbuka ili sustavima s toplinsko izolacijskim pločama (ETICS). Obzirom na opisane postojeće slojeve preporučamo njihovo uklanjanje prije daljnjih radova toplinske izolacije objekta.

Zvonko K / 22.2.2024. 12:49:26

Poštovani, fasada na kući je sep koji je na par mjesta oštećen (cca 1,5m2). Kako da popravim sep- fasadu? Treba li na ciglu nanijeti temeljni mort pa onda sep? Ili pak nanijeti sep u punoj debljini žbuke?

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno da li su ta oštećenja oštećenja završno-dekorativnog sloja ili je fasadni sloj oštećen do podloge zajedno s podložnom žbukom. Ako je oštećen samo sloj SEP-a isti je potrebno otući i skinuti do podložne žbuke. Površinu nakon skidanja SEP-a treba dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno osušeni grund nanesete sloj TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA, koje rabicirate staklenom mrežicom PRIMAFAS 160 (mrežicu utiskujete u svježi sloj odabrane žbuke). Potom nanesite drugi sloj ili TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon cca. 7 dana podlogu impregnirate odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM i obradite novim slojem SEP-a. A ako je oštećena i podložna žbuka do podloge (u upitu ste spomenuli ciglu) ovisno o veličini oštećenja, ista možete pokrpati vapneno-cementnom žbukom ili ako su veća, TERMO ŽBUKOM uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM. Napominjem da će sama zakrpa kao i prijelaz postojećeg i novog SEP-a uvijek biti vidljiv.

Sinisa D / 22.2.2024. 9:47:21

Navuko sam ljepilo i mrezicu na stiropor zanima me jel drugu ruku ljepila mogu navuci sam ali je potrebno vise ljudi hvala

ODGOVOR

Ako ste prvi sloj polimer-cementnog morta (ljepila) izveli sami, pretpostavljamo da ćete i drugi, armirajući sloj moći izvesti sami. Međutim, preporučamo da izvedbu završno – dekorativne žbuke prepustite fasaderima.

Zdenka Z / 12.2.2024. 15:16:25

Na kući imamo termo fasadu-sep. U dobrom je stanju, međutim morat ćemo štemati pukotine od potresa i injektirati neki reparaturni mort. Ne bismo stavljali fasadu sa stiroporom nego tu postokeću poslije sanacije pukotina obnovili nekom termo fasadom. Je li potrebno pranje(ove godine se pojavilo zatamnjenje fasade na jednom sjevernom zidu inače je kao nova.) Je li potrebna neka impregnacija .....htjeli bi izbjeći vađenje klupčica prozora....Hvala

ODGOVOR

Nakon sanacija pukotina, a prije obnavljanja fasadnih površina novim slojem, potrebno je iste oprati čistačem pod tlakom i ostaviti da se osuše. Plohu na kojoj su „zatamnjene mrlje“ tretirajte TERACIDOM, biocidnim sredstvom za sanaciju površina zaraženih algama i plijesnima. Potpuno suhe površine premažite temeljnim slojem PREMIUM GRUNDOM i nakon barem 24h, na osušeni grund nanesite dva sloja FINE ŽBUKE EKSTRA koju u prvom sloju rabicirajte STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160. Tako obrađenu površinu možete obraditi završno-dekorativnom žbukom uz predhodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

E S / 12.2.2024. 12:32:29

Poštovani, molim Vas uputu za nanošenje ETICS sustava na postojeću fasadu izrađenu od termožbuke kao toplinsko-izolacijska podložna žbuka kao i termineral završnog sloja čija je ukupna debljina do 5 cm. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Preporučamo da fasadne površine operete čistačem pod tlakom i ostavite da se osuše. Tako pripremljenu podlogu premažite temeljnim premazom PREMIUM GRUND i izvedite ETICS. Kod izvedbe ETICSA je bitno da duljina pričvrsnica toplinsko-izolacijskih ploča bude veća za postojeći sloj od kako ste naveli 5cm.

Zdravko L / 19.1.2024. 19:25:08

Poštovani,imam na luci stiropor od 10cm,pregletan dva puta,ali to tako stoji vec pet godina,pa me zanima dali se može jos jednom staviti mrežica i ljepilo i onda zavrsna fasada?

ODGOVOR

Potrebno je fasadne površine oprati čistačem pod tlakom i ostaviti da se osuše. Nakon toga možete izvesti novi armirajući i zatim završno-dekorativni sloj.

Petar B / 10.1.2024. 11:59:08

Molim vas da li je moguće sanirati fasadu od Bavalita pomoću silikonskog završnog premaza

ODGOVOR

Bavalit fasadu možete osvježiti tako da ju prebojate SILIKON KOLOROM.

Jaksa D / 8.1.2024. 20:40:58

Pozdrav... Ako na stiropr (5cm)fasadu se ljepi kamen debljine 3cm,dali je potrebno na stiropor zaljepiti mrezicu pa onda tiplati pa opet preko toga sloj mrezice i gleta, zid visine 3m duzine 15m?

ODGOVOR

Preporučamo da kamen lijepite na XPS, a ne na EPS. Pričvrsnice postavite nakon 1.sloja polimer-cementnog morta SAMOTERM F i mrežice. U drugi sloj možete, ali nije neophodno da stavljate mrežicu. Kamen lijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Detalje primjene kamenih obloga možete vidjeti na stranicama Hrvatske udruge proizvođača fasadnih sustava na linku Kamene i keramičke obloge na ETICS sustavima – HUPFAS (https://www.hupfas.hr/kamene-keramicke-obloge-na-eticsu/) .

P B / 30.12.2023. 11:02:06

Poštovani, Molim vas kako sanirati fasadu izvedenu kombi pločama Izolirka, armiranu rabic mrežom a završni sloj je Bavalit. Na površinu izbijaju mrlje od hrđe rabica.

ODGOVOR

Ako je došlo do korozije rabica preporučamo njegovo uklanjanje.

m / 18.12.2023. 22:33:06

Što mi treba od materijala za obnoviti grubu fasadu na lođi (fasada zgrade iz 1986. godine)?

ODGOVOR

U vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretan odgovor. Molim da nam se javite s više informacija u tehnološki ured na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808.