Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Josipa M / 22.10.2020. 10:01:41

Poštovani, u velikoj sam dilemi posto sam cula brojna misljenja pa me zanima i Vase, naime zanima me da li je pametno na ljepenku sljepiti stiropor? I da li ce plinovi iz ljepenke u kratkom roku istopiti stiropor?

ODGOVOR

Molimo detaljnije preciziraJte površinu na kojoj izvodite izolaciju kako bismo Vam mogli dati konkretniji savjet.

Ljudevit R / 15.10.2020. 21:56:11

Pozdrav. Zanima me da li je moguce kao završni sloj na stiropor fasadi koristit završnu žbuku vc50. Hvala lp.

ODGOVOR

Za završnu obradu u toplinskim sustavima se primjenjuju tankoslojne završno dekorativne žbuke tipa TERAKRIL, SILIKATNA ŽBUKA, SILIKONSKA ŽBUKA, SEP, itd. Vapneno cementna žbuka VC 50 je podložna žbuka i ne može se koristiti za završnu obradu.

MARIJA Đ / 26.9.2020. 11:59:36

Poštovani, na zidu u kući nalazi se dokorativna žbuka (akrilatna). Može li se ona samo prebojati nekom bojom? Hvala Vam!

ODGOVOR

Akrilatna žbuka se može prebojati vanjskom bojom TERATON V.

Tomislav Š / 24.9.2020. 8:19:01

Poštovani. Imam pitanje u vezi zavrsnog sloja fasade. Fasada je od stiropora. Tražio sam silikat broj po ton karti 5054. U silikatu ne postoji već mi se nudi u akrilatu. Pošto bi u tu boju stavio na balkone koji su dosta izloženi kiši zanima me kako će se ponašati. Balkoni su isto obućeni stiroporom. I kako se ponaša ta boja na suncu.Regija je Hrvatsko zagorje.

ODGOVOR

Akrilatna i silikatna žbuka se razlikuju u vrsti veziva. Akrilatna žbuka ima bolja vodoodbojna svojstva, dok silikatna ima bolju paropropusnost, stoga je akrilatna pogodnija kao završni sloj balkona. Postojanost boje završne žbuke ovisi isključivo o pigmenata pomoću kojih je dobiven određeni ton. Samoborka d.d koristi pigmente visoke svjetlostabilnosti renomiranih dobavljača.

Napominjemo da se za završnu obradu toplinskih sustava ne preporučuju tonovi faktora refleksije nižeg od 25.

J B / 22.9.2020. 22:31:01

Poštovani. Nakon što smo postavili xps ploče na vanjske zidove garaže planiramo postaviti mrezicu i ljepilo . Nakon toga bi fasadu obojali silkatnom bojom. Molio bih Vaš komentar.

ODGOVOR

Za završnu obradu toplinskih sustava preporučamo sitnozrne završno dekorativne žbuke.

koraljka m / 22.9.2020. 15:22:41

Na fasadi su došle gljivice

ODGOVOR

Pojava mikroorganizama na fasadnim sustavima nije isključiva. Samoborka d.d. u ponudi ima proizvode za sanaciju od mikroogranizama: površinu je potrebno dobro isprati visokotlačnim peračem, nakon sušenja podlogu tretirati biocidnim sredstvom TERACID te pobojati fasadnom bojom SILIKONKOLOR. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

Damir D / 22.9.2020. 9:36:55

Dali postoji neko vezivo da se veže za 3M foliju? Balkon (betonska deka) sam premazao recitolom i zaljepio 3M foliju da ga zaštitim. Namjera mi je ako postoji vezivo zaljepit tvrdi stiropol i gore pločice. Imate li bolji prijedlog?

ODGOVOR

Stiropor se ne treba lijepiti, već samo položiti na razdjelni sloj od hidroizolacije. Na stiropor je potrebno izvesti sloj CEMENTNOG ESTRIHA 20, te na estrih dvokompotentnu hidroizolaciju tipa HIDROELASTIK 2K, na koju se polažu pločice felksibilnim ljepilom tipa TERATEKT FLEKS.

Hrvoje St / 18.9.2020. 19:14:56

Poštovani, Planiramo raditi fasadu ove godine pred kraj sezone. Majstor će moći krenuti sa radovima sredinom listopada kada će temperature već biti relativno niske. Uzeli smo vaš sistem, odnosno kamenu vunu kao izolacijski materijal, samoterm F ljepilo, armaturnu mrežicu i završno dekorativnu žbuku (silikatna žbuka Z) prije koje stavljamo mineralkvarc grund obojeni. Naime zanima me sljedeće, samoterm F piše da je vrijeme sušenja 3-7 dana a na uputama za silikatnu žbuku piše da je podloga potrebna biti stara najmanje 21 dan. Sada me zanima dakle kada se nanese 2 sloja ljepila samoterm F i armaturna mrežica koliko treba čekati prije nanošenja silikatne žbuke Z.. - 21 dan ili 3-7 dana? Također u uputstvu za silikatnu žbuku Z piše da je sušenje 72 dana i da u tom periodu temperatura sušenja ne smije biti niža od +8 ili viša od +30. Budući da bi fasadu bojali sredinom studenog, zanima me da li bi nam to uopće bilo pametno pošto će temperature biti po noći oko +5 više manje i hoće li to biti problem za silikatnu žbuku? Također zanima me da li je žbuka nakon 72 sata potpuno suha ili mora proći neki određeni period prije nego krene hladno vrijeme (manje od +5 stupnjeva). Hvala

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku, uključujući I silikatnu, preporučamo izvoditi na armaturni sloj star najmanje 7 dana.

Branko R / 14.9.2020. 13:24:31

Poštovani, Dali postoji srestvo sa kojim mogu očistiti postoječu fasadu, sep šerani. Kuča se nalazi na otoku Pagu, fasadu treba očistiti od slane prašine. Molim Vas uputu i naziv Vašeg sredstva i preporuku za cjelokupni postupak bojanja fasade. Hvala

ODGOVOR

Fasadne površine završno obrađene šeranom žbukom preporučamo temeljito otprašiti četkanjem, te oprati vodom. Nakon sušenja podlogu impregnirati UNIVERZLKONCENTRAT GRUNDOM I obojiti SILIKONKOLOROM u dva naliča. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Dušica U / 8.9.2020. 8:23:17

Poštovani, imamo kuću obučenu u kulir-brušeni, tj.cokla je oko kuće u kuliru, ali posle dve godine na suncu je čelo kuće - kulir izbeledeo.Molim Vas za pomoć čime da premažemo kulir da dobije svoj sjaj? Hvala, unapred.

ODGOVOR

Osvježavanje postojećeg pranog kulira ili brušenog kulira na vertikalnim površinama možete izvesti premazivanjem lanenim uljem. Kod dugotrajne izloženosti atmosferskim utjecajima preporuča se i ponovno brušenje.