Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d d / 27.3.2012 17:47

poštovani fasada kuće urađena sa baumit silikatnom bojom br. 3131(tamna breskva)na prozore nisam postavio klupice pa uslijed padavina slijevalo se po fasadi, tako da u ostale prljavštine boje čumura pošto sekoristi čumur kao ogrev dali se prljavština može nečim očistiti probao sam vodom neide.

ODGOVOR

Pošto se koristili Baumitov završni sloj, niti mi znamo sastav njihovog proizvoda, najbolje je obratiti se njihovim tehničkom osoblju, koji će vas najbolje savjetovati što učiniti.

B S / 20.3.2012 8:50

Poštovani.
Na kući imamo fasadu TERABONU , koja je nanesena u 2 faze, jedan dio kuće 1984 i drugi 2000 godine. Dali se terabona može premazati nekom bojom, nijansom bijele) kojom i na koji način.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

TERABONU obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u bijeloj boji ili nekom drugom željenom tonu.
Podlogu samo dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati prljavštinu te sušiti dva do tri dana.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna.
Fasadnu površinu obojite u dva sloja.

d g / 18.3.2012 20:42

Poštovani, na staru kamenu kuću u Gorskom kotaru želim staviti fasadu od polistirena. S obzirom na gradnju i klimu, kakvu završnu žbuku preporučujete ( mineralnu, silikatnu,...)Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Na staru kamenu kuću preporučamo vam da na toplinski sustav ugradite mineralnu žbuku SEP-Z 200 kojeg dodatno premažete MINERALKOLOR-om.

M M / 14.3.2012 10:00

Molim vas za razliku mineralne (sep) i silikatne fasade u smislu paropropusnosti i vodoodbojnosti. Ne pronalazim nigdje tu usporedbu.
Koju preporučujete za kuću u Karlovcu?

ODGOVOR

"Izmjerene količine paropropusnosti i vodoodbojnosti na našoj web stranici u tehničkim uputama za ŽBUKE, PREMAZI I LJEPILA .
Tamo između ostalog možete naći podatke za Silikatne i Mineralne žbuke (SEP) .
Za područje Karlovca možete upotrijebiti i mineralnu i slikatnu žbuku.
Mineralnu žbuku potrebno je dodatno premazati fasadnom bojom dok silikatnu ne.
"

I / 12.3.2012 4:22

Poštovani, imam problem sa vlagom koja probija korz vanjski zid prema unutra, sa unutrašnje strane zid je izoliran ali svejedno propušta vlagu, vanjski zid je žbukan i na njega je nanesen sloj boje neznam točno koja, htio bi nekako spriječiti ili ublažiti prodor vode i vlage kroz zid,cime je najbolje izolirati vanjski zid. Hvala

ODGOVOR

Na vanjski zid najbolje bi bilo staviti toplinsku izolaciju u toplinskom sustavu s pločama/lamelama kamene vune ILI sa stiroporom.
Kondenzacija se javlja zbog prevelike razlike u temperaturama između vanjskog i unutarnjeg prostora.
Naime, izolirali ste zid s unutarnje strane, toplina se zadržava u prostoru, i ne širi prema van, dok s vanjske strane zid nije izoliran te se javlja velika razlika u temperaturama između slojeva vanjskog zida i unutarnjeg izoliranog zida.
Pošto ne znamo čime je zid s vanjske strane obrađen, predlažemo vam da površinu premažete polimernom masom koja je namijenjena za gletanje vanjskih i unutarnjih zidova TERAFAS KIT.
Pogodan je za sanaciju lasastih pukotina, podloga premazanih sintetskim i disperzivnim bojama.

Napominjemo da sanacijom neće biti isključena pojava vlaženja, ali će se smanjiti

d / 9.3.2012 12:38

dali je potrebno strugati fasadnu boju koja je na vodenoj bazi ako se površina želi pregletati teratermo gletom uz utiskivanje staklene mrežice

ODGOVOR

Prije stavljanja bilo kakvih novih slojeva potrebno je postojeće slojeve skinuti tj .ostrugati bez obzira da li se radi o vodenoj bazi ili ne.
U našim tehničkim uputama stoji da prije gletanja ili bilo kakvih drugih vrsta radova obavezno je skidanje postojećih slojeva.
Postojeću boju što je više moguće treba mehanički ostrugati, podlogu oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine sva prašina i prljavština, te nakon sušenja podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Nakon toga možete nanijeti TERATERMO GLET s rabiciranjem staklenom mrežicom u sloju gleta.