Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n / 17.4.2012 10:20

Poštovani,

Molim vas kolika je garancija na toplinske fasade ( stiropor).

ODGOVOR

Garanciju na kvalitetu materijala daje proizvođač materijala i garancija je 2 godine, dok garanciju na kvalitetu izvedenih radova daje izvođač radova.
Ovisno o tome kako je sklopljen ugovor o djelu s izvođačem radova, u njemu bi trebao postojati članak o izvedenim radovima, garanciji i eventualnim prigovorima na kvalitetu radova.

r m / 16.4.2012 23:03

Poštovani,
Molim vas da mi objasnite razliku, odnosno koju bi ste završnu žbuku preporučuli i zašto? na zgradi u Puli, 5-katnica, gradnja 1970, obnova fasade upravo, stiodur 5 cm. Da li akrilnu ili silikatnu i zašto? Da li je to isto? Napominjem da se na sanaciju išlo radi izrazite vlage u stanovima. Zidovi su od šuplje opeke 30 cm i dotrajali akril premaz

ODGOVOR

Ako ugrađujete XPS ploče na zgradu upotrijebite akrilatnu žbuku TERAKRIL prema izboru granulacije, teksture i boje iz naše ton karte.
Razlika između silikata i akrilata je u sastavu žbuke - akrilat je na bazi akrilatne disperzije, dok silikat je na bazi vodenog stakla.
Prije početka sanacija potrebno bi bilo utvrditi kolika je količina vlage i u kojoj se mjeri prostire.
Ugradnja XPS ne preporuča se za izradu fasadne površine već za izradu podnožja

i č / 14.4.2012 13:18

Poštovani!
Živimo u kući napravljenoj od kamena staroj oko 50 godina. Fasada je u relativno dobrom stanju osim na nekoliko mjesta gdje žbuka otpada. Da li moramo skinuti cijelu tu žbuku pa onda nanijeti novi sloj šprica, grube žbuke pa onda završni sloj ili možemo na cijelu kuću preko te stare fasade postaviti stiropor pa onda završni sloj. Zidovi su debljine 45 cm.
Lijep pozdrav i hvala unaprjed!

ODGOVOR

Ako je fasadna površina kvalitetna, ima dobu čvrstoću prionjivosti, ne odvaja se i ne trusi, na nju možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora.

Ako je fasadna površina oštećena i trusi se, najbolje je skinuti sve oštećene dijelove ili kompletno sve skinuti, pokrpati ili izravnati površinu te ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora.

I / 12.4.2012 7:48

Poštovani,
spremam se na izradu fasade na kući građenoj 1926. sa fasadnom površinom cca. 250m2. Zidovi su od pune cigle debljine 45cm, a trenutno je na njoj trošna (na dijelovima i potpuno otpala) šerana fasada sa izvedenim ukrasima, špaletama i ukrasnim vijencom koji u slučaju stavljanja fasade bez dodatne izolacije ne bi trebalo mijenjati već samo djelomično sanirati. S obzirom na obvezu čuvanja vanjskog izgleda (Freudenreich & Deutsch), a dodavanjem sloja izolacije izlazi se više od ukrasnog vijenca pa bi to povlačilo veće zahvate u rekonstrukciji, molim preporuku vezano uz toplinsku izolaciju. Koje bi materijale mogli koristiti ako bi se radila samo šerana fasada na ciglenu podlogu (zidovi su ipak 45cm)? Ukoliko bi se ipak išlo na neku izolaciju molim preporuku s obzirom da postoji mogućnost da su zidovi s vremenom izgubili izolaciju od tla i bojim se pojave vlage ako se vanjska strana fasade zatvori stiroporom ili sličnim materijalima.

Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pošto je vaš objekt kulturna baština i sigurno je potrebno očuvati izvorni izgled fasadne površine predlažemo vam da se ugrade materijali koji će dati izgled površine kao što je izvorno napravljena.

Pošto su vaši zidovi debljine 45 cm, ako se ugradi jedan od toplinskih sustava mijenja se izgled površine, predlažemo vam da vanjsku površinu ožbukate podložnom vapneno cementnom žbukom VC 50 ili VC 60 u potrebnoj debljini, pa na osušenu žbuku nanesete ili TERABONA ili TERAMINERAL.
Obje žbuke su šerane teksture samo što je TERABONA izvorna žbuka grube šerane teksture, dok je TERAMINERAL novija žbuka koja može biti gruba i fina te je ujedno i hidrofobirana (vodoodbojna).
Toplinsku izolaciju predlažemo vam da ugradite s unutarnje strane. Predlažemo vam i naknadno bojanje TERABONE-e ili TERAMINERAL-a fasadnom bojom MINERALOKOR kako bi se površina dodatno hifrofobirala i ujednačila.

Na starim objektima možete imati problema s kapilarnom vlagom ali ako do sada nije bilo problema s vlagom, sanacijom se vlaga ne bi smjela pojaviti.
Bitno je da vam krov ne prokišnjava, da su dobro spojene oborinske vode i da se ne slijevaju po fasadnoj površini.

i d / 11.4.2012 20:22

Poštovani,

Nalazimo se u fazi izrade terminskog plana za izgradnju objekta, pa bi nas ineresirali normativi rada za fasadni ETICS sustav, točnije radi se o XPS debljine 10cm u kojeg se sa vanjske strane oblažu AB zidovi podruma.Unaprijed se zahvaljujemo na pomoći!

ODGOVOR

"Dodatni upit:
------------------
Radi se o pasivnoj kući, gdje se AB zidovi podruma sa vanjske strane (koja se kasnije nasipava do -0,50m od gotovog poda prizemlja) izoliraju hidroizolacijom na bazi bitumena , na koju se kasnije lijepi XPS debljine 10cm i kao zaštita izolacije je čepasta folija.
Hidroizolacija je ""Crna izolacija 2K Standard"",proizvođač je Murexin (jedna od opcija jer još nije odlučeno) koja se u prvom sloju armira mrežicom, a na drugi se direktno lijepi XPS.Nas intreresiraju normativi rada za lijepljenje XPS-a, (ili EPS-a) pa makar za klasični ETICS sustav kako bismo mogli sastaviti terminski plan, i ako imate u ponudi kakvu hidroizolaciju koja bi bila kao alternativa za prije navedenu.
Naše isprike ako smo bili nejasni u prvom mailu, te se nadamo da će ovo pojasniti izvedbu.
Unaprijed zavaljujemo na pomoći.
Lijep pozdrav!

Odgovor:
--------------
Hvala na pojašnjenju, ali u svojoj ponudi nemamo proizvode koji se mogu koristi prilikom ljepljenja XPS na crnu hidroizolaciju.
Montažna ljepila kojim možete lijepiti nemamo, ali vas možemo uputiti na CERESIT HENKEL ili MAPEI koji imaju veći izbor proizvoda kojima možete lijepiti ploče XPS na izolaciju.
Ono što vam možemo preporučiti ,a vezano je za hidrozlaciju je proizvod BETONPROTEKT DUOELASTIK 2K ili BETONPROTEKT MONOELASTIK 1K - visokofleksibilne hidroizolacije jedno ili dvo-komponentne mase za izolaciju i zaštitu betona i AB konstrukcija.
"

n / 6.4.2012 9:19

poštovani,
Namjeravam uložiti prigovor na kvalitetu izrade fasade. Kako mi izvođač radova prilikom uručenja računa nije dostavio specifikaciju materijala tako da ne znam kakav materijal i od kojeg proizvođača je upotrijebio molim vas da mi odgovorite dali to mogu zatražiti sada prilikom podnošenja prigovora i u kojem roku mi izvođač radova mora odgovoriti te dali je dužan dati prijedlog sanacije pismenim putem.

ODGOVOR

Za detaljne informacije o ulaganju prigovora možete se obratit odvjetničkom uredu koji će vas savjetovati koji sve dokaze morate priložiti vezano za nedostatke na fasadi.
Ako imate ugovor o djelu potpisan s izvođačem radova, u njemu mora biti i stavka o otklanjanju nedostataka prilikom predaje objekta kao i rok za otklanjanje nedostataka.

a t / 3.4.2012 20:25

Poštovani,

Vanjski zidovi moje kuće izgrađeni su u kombinaciji porotherm opeke 25 s te betonske nosive armirane konstrukcije (stupovi u krajevima i srklaž).
Pošto planiram kuću izvana ožbukati molim Vas da mi odgovorite koju vrstu žbuke vi preporučujete,te način njene primjene. Napominjem da živim u južnoj dalmaciji na otoku gdje su temperature od -10 do +40 *C.Naime neki moji prijatelji su već koristili kod slično građenih kuća, termo žbuke i imaju problem sa gljivicama i pljesni u područjima betonskih greda i stupova.Dali imate posebne upute i proizvode koji će izbijeći ove eventualne probleme.
unaprijed zahvaljujem,

ODGOVOR

Na sve betonske dijelove (serklaže), prije žbukanja toplinskom žbukom obavezno polijepite ploče stiropora u debljini minimalno 2 cm, rabicirajte mrežicom tj. pocinčanim punktiranim rabicom, te nanesite ili toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD ili laganu vapneno cementu žbuku VC 20L, u debljini 4 -5cm. Nakon sušenja površinu pregletajte TERATERMO GLET-om i nanesite završno dekorativnu žbuku akrilat, silikat, silikon u teksturi, granulaciji te tonu prema izboru iz naše ton karte.
Pojava mikroorganizama javlja se zbog velike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora, nedovoljnog provjetravanja i najčešće ugradnje stolarije koja dobro tzv.“.dihta“., te prostora koji se u zimskom periodu nedovoljno grije ili se uopće ne grije.

Umjesto toplinske žbuke preporučamo vam da ugradite jedan od toplinskih sustava ili s pločama stiropora ili s lamelama ili pločama kamene vune u debljini 6 ili 8 cm.

I m / 31.3.2012 16:10

Poštovani, trebala bi mi glet masa za van.. išla bi kao završni sloj... Zidovi na koje bi se nanosila su izloženi kiši, suncu i vjetru... Ta podloga je vec prije gletovana(pred više od 20godina) ali sada je već na dosta mjesta popucala i na nekim mjestima otpada... Zanima me koju bi mi glet masu predložili te čime namazati podlogu nakon šta je očistim, prije nanošenja gleta... najbolje bi mi bilo da je glet bijele boje da ne trebam još poslje i bojati...
Hvala na odgovoru...

ODGOVOR

Preporučamo vam podlogu pregletati TERATERMO GLETom u debljini 2-3 mm, zatim na to obavezno ugraditi dekorativnu žbuku TERAKRIL, SILIKAT ILI SILIKON.
U svom proizvodnom programu nemamo glet masu koja može doći samostalno bez završne obrade.
TERATERMO GLET se isključivo proizvodi u sivoj boji i nije ga moguće proizvesti u bijeloj boji.
Postojeću masu na zidovima, obavezno skinuti do podložne žbuke, navlažiti vodom i nanijeti TERATERMO GLET, te nakon sušenja nanijeti završno dekorativnu žbuku prema izboru.
TERATERMO GLET se ne može bojati fasadnom bojom.

d d / 27.3.2012 17:47

poštovani fasada kuće urađena sa baumit silikatnom bojom br. 3131(tamna breskva)na prozore nisam postavio klupice pa uslijed padavina slijevalo se po fasadi, tako da u ostale prljavštine boje čumura pošto sekoristi čumur kao ogrev dali se prljavština može nečim očistiti probao sam vodom neide.

ODGOVOR

Pošto se koristili Baumitov završni sloj, niti mi znamo sastav njihovog proizvoda, najbolje je obratiti se njihovim tehničkom osoblju, koji će vas najbolje savjetovati što učiniti.

B S / 20.3.2012 8:50

Poštovani.
Na kući imamo fasadu TERABONU , koja je nanesena u 2 faze, jedan dio kuće 1984 i drugi 2000 godine. Dali se terabona može premazati nekom bojom, nijansom bijele) kojom i na koji način.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

TERABONU obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u bijeloj boji ili nekom drugom željenom tonu.
Podlogu samo dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati prljavštinu te sušiti dva do tri dana.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna.
Fasadnu površinu obojite u dva sloja.