Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ž / 28.5.2012 20:35

Molim savjet. Kako i s čim obojati šeranu fasadu. Hvala

ODGOVOR

Čvrstu, neoštećenu šeranu fasadu treba oprati vodom pod pritiskom.
Nakon sušenja 1-2 dana impregnirati SILIKATGRUNDom.
Na suhi grund (1-3 dana) izvesti bojanje SILIKATKOLORom (2 puta ).
Pri radu se pridržavati TEHNIČKIH uputa Samoborke dd.

B / 22.5.2012 19:28

"Poštovani
Na porotherm profi30 opeku stavio bih stiropol fasadu 8cm a na unutarnju stranu nosivih zidova nalijepio bih knauh ploče debljine 2cm.
Hoće li u tom slučaju zidovi dovoljno ""disati"" ili postoji opasnost od stvaranja kondenzacije?
hvala"

ODGOVOR

Prije izvedbe toplinskog sustava s vanjske strane i knauf ploča s unutarnje strane potrebno je napraviti proračun građevinske fizike čime se može predvidjeti eventualna pojava kondenza na površinama.

S / 4.5.2012 12:12

"Poštovani,

planiramo kuću ""obući"" u stiropor-fasadu (8 cm). U tom smislu, trenutno smo vezani rokovima za ugradnju PVC stolarije, koja je osnovni preduvjet postavljanja fasade. S obzirom da ćemo s radovima na fasadi vjerojatno morati ući u lipanj, zanima me da li eventualne više vanjske temperature mogu negativno utjecati na navedeno, odnosno na koju fazu tog procesa?
Navedeno vas pitam budući da sam čuo različita mišljenja - od toga da se to može bez problema raditi i do 35 C - pa dao onih koji tvrde da nikako ne postavljati po višim temperaturama, zbog opasnosti po završni sloj.

Zanima me koliko traje taj proces sušenja tog završnog sloja, odnosno eventualne negativne ""nus-pojave"" stavljanja završnog sloja po višim temperaturama, odnosno izvravnom sunčevom utjecaju. Isto tako, da li možete preporučiti neku soluciju (proizvod, materijal) koji bi te moguće negativne utjecaje mogao umanjiti ili čak anulirati. "

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete vidjeti napomene:
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena.
Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi.
Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C ni viša od +30°C.
Vrijeme sušenja završne žbuke pri (20°C, 60% rel. vlage) - 6 h (na dodir) - 24 h (otporna na kišenje).

n / 30.4.2012 11:19

Poštovani,
Molim vas pojašnjenje oko procedure prefarbavanja izbledjele fasade. Naime dali je potrebno prati fasadu pod pritiskom, koliko prije negoli se nanosi sloj boje i koliki mora biti vremenski razmak između jednog nanosa i slijedećeg budući mi je rečeno da će na fasadu ili 2 sloja. Ukoliko se odlučim za drugačiji ton ( sada je crveno-narančasti ton) dali mora biti iz te skupine ili može biti bilo koja boja, odnosno dali će pokriti sadašnju boju.
Na kojim se temperaturama može nanositi boja i dali je potrebno izbjegavati sunce
Hvala

ODGOVOR

Prije nanošenja fasadne boje potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i skinuti svu prljavštinu i prašinu.
Pranje je potrebno izvesti barem 3-4 dana prije željenog bojanja. Ovisno kakvu postojeću žbuku bojate potrebno je znati kakvu boju želite tj.kakav ton, te se ovisno o vrsti podloge određuje i vrsta boje. Preporuka je da se bojanje izvede u dva premaza, no i jedan premaz može biti dovoljan. Između dva premaza potrebno je sušenje od jednog dana, dok za neke boje oba premaza mogu se obaviti unutar istog dana. Pošto imate tzv.“.jaku“. boju potrebno je prije odluke o bojanju znati s kakvom vrstom materijala je završna obrada izvedena te bi bilo poželjno napraviti probu sa željenom nijansom.
Naš boje imaju dobru pokrivnost i možete prebojati vašu fasadnu površinu.

d b / 28.4.2012 13:23

Poštovani,može li sep ići kao završni sloj na stiropor?
Hvala

ODGOVOR

SEP mineralna završno dekorativna žbuka upotrebljava se kao završni sloj u povezanim toplinsko izolacijskim sustavima s pločama stiropora ili kamene vune.

r c / 26.4.2012 10:56

kolika je potrosnja ljepila pri izradi stiropor fasade,zapravo koliko je ptrebno za ljepljenje a koliko za gletanje po metru kvadratnom??hvala

ODGOVOR

"Za lijepljenje vam je potrebno 5kg/m2 ljepila, dok za gletanje tj.armaturni sloj vam je potrebno 6-7kg/m2.

Ako vas zanima, na našoj web stranici možete pogledati izračun, kalkulaciju potrebnog materijala za ugradnju Samoborkinih toplinskih sustava."

M B / 26.4.2012 10:09

Poštovani, Izradio bih striporor fasadu na postojećoj fasadi od čvrste glatke cementne žbuke.Da li treba grundirat prije nanošenja ljepila?
Na jednom djelu kuće nema žbuke samo grublje fugirani kamen. Što treba uradit prije ljepljenja ploča?

ODGOVOR

Tamo gdje vam je cementna žbuka nije potrebno grundirati prije ugradnje povezanog toplinskog sustava.
Tamo gdje je kamen ravan i ne odstupa bez problema možete ljepiti ploče stiropora , a ako je odstupanje veće površinu ožbukajte žbukom VC 60 u debljini 2-3cm.
Ploče stiropora lijepite SAMOTERM-om.

L P / 25.4.2012 11:22

Poštovani interesira me razlika u kvaliteti i upotrebi akrilatne silikatne i minerane završne žbuke. Moja je pretpostavka da su silikatne i mineralne prirodnije i kvalitetnije i da bi se upotrebljavale za ekskluyivnije objekte. Zanima i da li postoji razlika potrebnim podlogama za pojedine žbuke.? Da li sve tri mogu ići u etics sustavu?
unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Osnovna razlika između žbuka je u sastavu. Bez obzira radi li se o ekskluzivnim objektima ili bilo kojem drugom objektu odabir žbuke niie bitan tj.žbuka se bira prema zahtjevu odnosno prema odabiru boje.
Svi pastelni svijetli tonovi proizvode se u mineralnim, silikatnim i silikonskim žbukama, dok je veliki spektar boja moguć samo u akrilatnim žbukama.
Ako se radi o povezanim toplinskim sustavima sve žbuke mogu se upotrijebiti za izradu fasadnog sloja, dok je kod sanacije starijih objekata bolje upotrijebiti mineralnu, silikatnu ili silikonsku žbuku.

n / 23.4.2012 13:34

Poštovani,
Puno hvala na dosadašnjim odgovorima. Molim za još jedan.
Naime, uložila sam prigovor na izradu fasade, točnije boju žbuke. Garancija istjeće 26. o4. 2012. godine ( datum da kanti sa žbukom ). Prigovor je poslan 11. 04. 2012. godine. Do sada nije izvršen uvid u stanje. Zanima me dali se nedostaci trebaju otkloniti to isteka garantnog roka ili je bitno da sam podnijela prigovor u roku, a nedostaci se mogu otkloniti i kasnije.

ODGOVOR

Ovisi što je navedeno u ugovoru o djelu i da li je za prigovor napisano u kojem vremenskom roku se prigovor rješava.
Svakako je dobro što se prigovor uložili prije isteka garantnog roka, jer u slučaju sudskog procesa vi ste prigovor uložili na vrijeme i imate pravo na nadoknadu štete tj.izvedbu fasade prema ugovoru.

M M / 23.4.2012 8:27

Poštovani,
radim novu fasadu preko postojeće hirofe. Na jednom dijelu bi išao toplinski sustav a na drugom bi samo preko hirofe prevukao sa akrilatnom žbukom. Molim Vas za savjet kakav je postupak, dali je potrebno prije staru fasadu čime premazivati i gletati i kako ljepiti toplinske ploče?

ODGOVOR

Tamo gdje je ugrađena HIROFA potrebno je vrhove skinuti i površinu pregletati ili TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM GLET-om.
Tamo gdje ugrađujete toplinski sustav lijepite SAMOTERM-om, a gletajte SAMOTERM GLET-om.