Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G K / 18.1.2021. 10:01:44

Poštovani, kupili smo mineralkvarc grond kako bi impregnirali plocice na koje se lijepe druge plocice. Zanima me kolko dugo se ne smije hodati po impregnaciji tj kolko joj treba da se osusi?

ODGOVOR

Vrijeme sušenja MINERALKVARC GRUNDA pri prosječnim uvjetima (20 °C i 60% relativne vlažnosti zraka) je cca. 24 sata.

Branko P / 17.1.2021. 18:06:10

Poštovani, na fasadi imam hirofu staru oko 40 g. Zanima me koju vrstu impregnacije bih mogao staviti kao zaštitu od vode i sl. Fasda je cijela. Skupi zahvati ne dolaze u obzir!

ODGOVOR

Fasadna boja MINERALKOLOR pogodna je za sanaciju mineralnih žbuka kao što su ujednačavanje obojenja i hidrofobiranje.

Krešimir B / 15.1.2021. 5:54:27

Poštovani, moj stambeni prostor izgrađen je iznad radionice, čije je pročelje razlomljeno nosivim stupovima (kvadratnog presjeka 40x40 cm, a ispuna među njima je betonski blok od 25cm, postavljen s unutarnje strane stupova pa navedeni nosivi elementi vire u odnosu na ravninu plohe pročelja 15cm). Kuća se nalazi na prostoru dalmatinske zagore, čija klima nije pretjerano surova, međutim zimske temperature se često spuštaju do -15, a ljeti lako prelaze 35 stupnjeva. Budući da planiram postavljanje fasade od kamene vune, je li ispravno koristiti vunu od 20 cm, koja bi omogućila prekrivanje niša između stupova i obuhvaćanje samih stupova? Osim toga, koji Samoborkin fasadni sustav biste mi preporučili?

ODGOVOR

Iz upita nije jasno da li želite u potpunosti dobiti ravno pročelje bez istaka na stupovima. Ukoliko to želite onda Vam savjetujemo da koristite EPS kao toplinsko izolacijsku ploču od 20 cm jer ju je moguće urezati pa možete dobiti pravilan raspored ploča. U tom slučaju preporučamo TERMOZOL STANDARD sustav sa TERAKRILOM kao završnim slojem. Ukoliko nije potrebno izvesti ravno pročelje savjetujemo da koristite ploče od mineralne vune manje debljine kako biste mogli postići pravilan raspored ploča bez kontinuirane vertikalne sljubnice između stupa i betonskog bloka. U tom slučaju preporučamo TERMOSAM sustav sa SILIKATNOM ili SILIKONSKOM završnom žbukom.

Lara B / 13.1.2021. 20:37:02

Poštovani, Možete li mi reći vaše mišljenje za vezano za vanjsku žbuku? Objekat je nagrađen ciglom-opekom, nalazi se u južnoj Dalmaciji. Dali je ispravno baciti špric zatim staviti vidra šine i ožbukati objekat vanjskom žbukom (npr.vc 50) te nakon toga stavit pvc kutnike, mrezicu i ljepilo i onda finirati cementnom finom žbukom (npr.900) jer vlasnik ne želi cementnu žbuku. Zanima me još dali je nakon bačenog šprica potrebno staviti cementnu pastu te opet na nju bacit špric ili je to nepotrebno? Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko nećete postavljati toplinsko izolacijske ploče nema potrebe za izvedbom armirajućeg sloja sa mortovima za lijepljenje i mrežicom, kao ni izvedbom PVC kutnih profilila (potreban je vanjski žičani widra kutnik za mehaničko učvršćivanje kutova kod vanjskog žbukanja). Podlogu možete pripremiti s CEMENTNIM ŠPRICEM 2 na koji dolazi vanjska podložna žbuka VC 50, te za fino zaribavanje FINA ŽBUKA F 900. Kao završni sloj možete staviti završno dekorativno žbuku uz prethodnu pripremu podloge sa MINERALKVARC GRUNDOM ili ju možete obojati fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V uz prethodnu pripremu podloge s UNIVERALKONCENTRAT GRUNDOM.

zvonimir j / 11.1.2021. 16:24:29

imam pitanje za hidroizolaciju prije parketa? znaci bio je parket postavljen na ljepeku i sad sam sve to strgo ostala je glazura sad me zanima sa cime da rjesim hidroizolaciju jer cu opet stavljati parket a ispod glazure vjerovatno nema nikakve izolacije.

ODGOVOR

Horizontalnu HI poda iznad tla možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK uz obvezno potpno uklanjanje postojeće ljepenke I svih eventualnih bitumenskih ostataka na podlozi. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

zvonko b / 11.1.2021. 11:42:00

Postovani, postoji li u Vasem programu materijal za fasadu koji se nanosi valjkom i da povrsina ostane reljefna. Hvala

ODGOVOR

Naš proizvod TERAFAS KIT možete nanositi vajkom pri čemu podloga ostaje reljefne valjane teskture. Tako pripremljenu površinu potrebno je obojiti fasadnom bojom. U ponudi su i mikroarmirane fasadne boje tipa TERATON S VLAKNIMA, SILIKONKOLOR S VLAKNIMA koje također blago strukturiraju površine. Detalje primjene navedenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

Zoran F / 10.1.2021. 20:50:01

Postovani, svaki put dobijem Vas strucni odgovor koji mi uvelike pomogne te se ovim putem javljam s jos jednim pitanjem. Potreban mi je savjet. S cime bi iz Vaseg proizvodnog programa bilo dobro sanirati tj popunuti i ucvrstiti pukotine na fasadi nastale usred potresa? Vidio sam da imate sanacijski mort. Da li bi on bio dobar za saniranje pukotina ili preporucujete nesto drugo? S postovanjem

ODGOVOR

Foto: Potres01 , Potres02 , Potres03 , Potres04

Poštovani, Iz dostavljenih fotografija teško je sagledati zid kao konstruktivni element i steći dojam o tipu i jačini oštećenja. Na fotografijama je vidljivo da se radi o pukotinama nastalim u samom ziđu (pružanje pukotina u ravnini sljubnica između opeke, spoj AB nadvoja I opeke I dr) te svakako preporučamo uklanjanje postojeće žbuke do podloge . Daljnja sanacija ovisit će o stupnju utvrđenog oštećenja a uključuje : - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti SANACIJSKOM ŽBUKOM - podlogu impregniranu MINERALKVARC GRUDNOM, završno obraditi mineralnom žbukom SEP R5 (prema postojećoj teksturi). Za sve eventualno doatno potrebne informacije možete se obratiti i telefonski na slijedeće brojeve: 01 3322 709, 091 3322 709 .

Goran L / 10.1.2021. 16:03:30

Postovani, imam dvoriste 211 m2 na koje bi postavio kocke ,ulazim sa kamionom sva 2, 3 dana u dvoriste ,preko vikenda cijeli je dan kamion u dvoristu. Koje bi mi kocke preporucili zbog tereta hvala ??

ODGOVOR

Obzirom na opterećenje opločenih površina preporučamo opločnike visne 8 cm, manjih formata, te sheme slaganja sa manjim “poklapanjem” sljubnica, kao npr OPLOČNIK IKAR ili OPLOČNIK PEGAZ. Posebno je potrebno obratiti pozornost na odgovarajuću I kvalitetnu pripremu podloge: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) 20-40 cm debljine - za teža opterećenja i nabiti valjkom ili vibropločom - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem - kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). - površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu

VLADIMIR F / 8.1.2021. 7:48:12

Poštovani, Imam kuću sa zidovima debljine 35 cm na kojima je sep fasada, nova PVC stolarija i izolirani krov. S obzirom da bi investicija za termo izolaciju cijele kuće bila prevelika, planiram samo na sjeverni zid ugraditi izolaciju od 10 cm stiropora. Da li bi na taj način mogao dobiti koji stupanj više u prostorijama koje su na toj sjevernoj strani kuće? Unaprijed hvala na odgovoru, Lp

ODGOVOR

Sigurno da biste na taj način djelomično smanjili toplinske gubitke, ali svakako preporučamo da u skoro vrijeme izvedete cjelokupnu toplinsku izolaciju.

Domagoj O / 7.1.2021. 22:35:00

Poštovanje, U procesu adaptacije kuće u Zagrebu, u podrumu i prizemlju je izvađena sva podloga do ab ploča jer ide podno grijanje i nove vodovodne instalacije. U procesu je oštećena stara hidroizolacija u obliku bitumenske ljepenke, te je potrebno odstraniti istu i staviti novu. Molim Vas preporuku za hidroizolaciju ab ploče podruma i dijela prizemlja koji je na zemlji tj. nema podruma ispod,u vidu nekog premaza (jedno ili dvokomponentno), koje se može staviti direktno na ab ploču koja je neravna i preko već postavljenih instalacija vode po podu tj. po ab ploči, u kombinaciji sa nekim izolacijskim trakama za spojeve sa zidovima, da li treba nekakva mrežica za ojačanje itd. Unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom na postojeće stanje gdje već postoji bitumenska ljepenka i cijevi su položene na ravninu AB ploče preporučamo izvesti plivajuću glazuru CEMENTNIM ESTRIHOM 20 na koju potom dolazi polimer cementna hidroizolacija BETONPROTEKT MONOELASTIK.