Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Martina P / 26.1.2023. 15:50:11

Poštovani, na kući imamo stiropornu fasadu koju su prethodni vlasnici stavili medutim i staru drvenu stolariju s žaluzinama koje kad se otvaraju se pričvrste za fasadu. Mi bi mijenjali žaluzine u PVC stolariju s roletnama no zanima me kako riješiti problem rupa koje će se vidjeti na mjestu gdje je bila zakačena žaluzine a da ne radim novu fasadu. Postojeću bi samo obojali u drugu boju. Isto tako u slučaju proširivanja prozora kako vizualno riješiti navedeni problem?

ODGOVOR

Nakon uklanjanja žaluzina, prodore u sustavu zapunite slabo ekspandirajućom pur pjenom. Kako će zbog promjene stolarije biti potrebno obraditi špalete novim sustavom, a zbog samog načina obrade zbog kutnih profila preporučamo da se cijela površina nanovo obradi armirajućim slojem i završno-dekorativnom žbukom. Eventualno, možete izvesti profilacije okvira kako bi se izbjeglo obrađivanje cijele površine.

Josip K / 25.1.2023. 13:50:25

Poštovani, Krov je pokriven sa salonit pločama, pa vas molim da mi preporučite nešto od svojih proizvoda u tu svrhu. Dali je potreban prajmer/grunt boja? Krov je od 140m2. Koliko bi boje trebalo. Hvala

ODGOVOR

Na žalost, nismo u mogućnosti ponuditi proizvod za bojanje salonit ploča.

Antonio b / 23.1.2023. 15:15:18

Poštovani, unutrašnji zidovi stare kamene kuće su izravnani sa termo žbukom koja u sebi ima EPS granule. Dali se fino uglađivanje može napraviti sa Samoborkom F 900? Dali se u žbuku Samoborka F900 može umetati staklena mrežica?

ODGOVOR

Finu žbuku F 900 možete koristiti za finu obradu zidova, ali se ona ne armira. Ukoliko želite armirati fini sloj, za finu obradu zidova upotrijebite ili TERANIL ili FINU ŽBUKU EKSTRA.

A V / 19.1.2023. 14:13:14

Poštovani, Imam kuću na dva kata te nije postavljena fasada. Gornji kat je izrađen s blokovima od opeke i ništa dodatno nije stavljeno na njih, a donji kat je od betona i isto tako nije dodatno zaštićeno s ničim. Živim kat ispod i u sobi se pojavljuju gljivice i vlaga. U sobi su prošle godine izolirana 2 vanjska zida i tu se gljivice još nisu pojavile kao prije, međutim sada su se gljivice pojavile na stropu. U sobi na katu iznad te sobe koja vlaži nema tragova vode. Vanjski blokovi imaju tragova pucanja i vidim da se tu voda sakuplja. Također na prostoru gdje je terasa na katu vide se tragovi da upija vodu i onda kapilarnim putem ide do zida od sobe gdje mi vlaži. Treba mi savjet s čim kuću premazati i ožbukati da bi se spriječilo pojavljivanje vlage i gljivica, a trenutno fasada nije opcija.

ODGOVOR

Razvoj plijesni i pojava gljivica su uzrokovane „hladnim mostovima“ uslijed nedostatne toplinske izolacije i jedino trajno rješenje je izvedba fasadnog toplinskog sustava. Kako navodite da to nije opcija, dio rješenja je izvođenje toplinske izolacije s unutarnje strane i to na stropu jer s obzirom da ste dio vanjske fasade toplinski izolirali i dalje imate problem hladnog mosta na spoju zida i stropa, a navodite da sad na tom mjestu imate gljivice. Ukoliko na unutarnjim površinama imate problem vlažnih mrlja, na mjestima gdje ste uočili puknuća vanjskih blokova, potrebno je sanirati mjesto puknuća. Iz svega navedenog za sprečavanje pojave kondenzacijske vlage na zidu uz unutarnju, toplinsku izolaciju stropa preporučamo koristiti unutarnju antikondenzacijsku boju TERMOPOL. Prije nanošenja antikondenzacijske boje potrebno je mehanički ukloniti sva zaražena mjesta i nanijeti fungicidno sredstvo TERACID kako bi što više eliminirali spore mikroorganizma. Pokrpati sve uklonjene dijelove TERANILOM. Prostor češće provjetravajte, u zimskom periodu zagrijavajte uz upotrebu odvlaživača prostora. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našem webu.

Vladimir B / 18.1.2023. 10:26:05

Imam garazu spojenu sa susjedovom medutim ja sam svoju natkrio da mi ne curi prilikom kise medutim susjedu stoji voda na garazi i sad mi curi u moju garazu sve mokro sta mi je ciniti i kome se obratiti hvala

ODGOVOR

Potrebno je točno utvrditi gdje voda prolazi. Ako su garaže spojene i iznad je jedna betonska ploča, provjerite da li je prodor vode moguć na mjestima gdje ste učvrstili krovnu konstrukciju iznad svoje garaže. Ako je na tom mjestu sve u redu i nisu vidljiva oštećenja betonske ploče, preporučamo hidroizolaciju cijele betonske ploče BETONPROTEKTOM MONOELASTIK.

Alan K / 12.1.2023. 21:36:53

Dobar dan zanima me dali se mogu plocice ljepiti na stirodur

ODGOVOR

Ne preporučamo lijepljenje pločica na stirodur.

Miko T / 11.1.2023. 9:36:10

Poštovani Složio sam kocke u dvorištu prije 3 godine.,ali je sada počela trava u fugi.Dali se može to nečim poprskati da ne ostetim kocke. Hvala

ODGOVOR

Travu u fugama između opločnika možete poprskati sredstvom za uništavanje korova.

Filip Č / 10.1.2023. 19:25:04

Poštovani, Vanjski zid je zidan od ciglenog bloka 20 cm debljine, te je sa vanjske strane stavljen špruc. Prilikom većih oborina unutarnja strana cigle bi bila mokra. Kako bi to spriječili stavljenja je stiropol fasada 5cm debljine i preko nje je stavljena mrežica s dvije ruke ljepila. Nakon obilne kiše unutarnja strana cigle je vlažna i na jednom mjestu mokra. Molim za savijet kako zaštitit stiropol fasadu da vlaga i voda ne prolaze.

ODGOVOR

Iz Vašeg upita je očito da imate problem prodora vode, ali bez dodatnih informacija i uvida je teško reći gdje. Opisano upućuje da prodor vode nije vezan uz toplinsko-izolacijski sustav osim ako na njemu nemate neko vidljivo mehaničko oštećenje jer kod pravilnog izvedenog armirajućeg sloja na sustavu nema mogućnosti prodora vode.

J K / 10.1.2023. 13:59:35

Poštovani. Radio bi fasadu od stiropora 5 cm debljine na postoječu fasadu od žbuke koja je farbana bojojom za fasadu. Prije samoga nanošenja stiropora dali je potrebna impregnacija zidova zbog boljeg hvatanje ljepila, i koju preporučujete. Na kraju kada se postavi stiropor , mrežica i završni sloj ljepila nebi stavljao završnu dekorativnu žbuku nego bi izdleto poravno da budu glatki zidovi pa onda preko toga fasadnu boju. Šta preporučujete za ravnanje gletanje take površine i dali je to dobro.

ODGOVOR

Priprema podloge ovisi o tipu boje i o strukturi. U pravilu, postojeću fasadu je potrebno temeljito oprati i osušiti. Boju, ukoliko je moguće barem prestrugati i na tako pripremljenu površinu nanijeti PREMIUM GRUND. Nakon lijepljenja EPS-a nekim od polimer-cementnih mortova za lijepljenje toplinskih sustava, npr. LJEPILO ZA EPS ili UNITERM ili SAMOTEM F, preporučamo obaveznu primjenu navojnih pričvrsnica i to 6 kom/m2. Toplinsko izolacijski sustavi (ETICS) zahtijevaju završno-dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5mm i ne preporučamo skroz glatku obradu sustava.

Tomislav D / 9.1.2023. 19:37:35

Molim pomoć, digli smo kat, fasada je napravljena plus kamen još zaljepljen, imam dvoja balkonska vrata 2sobe i dole u kutevima u sobi kod vrata lijevo i desno mi kada pada kiša vlaži mokro je, balkoni su stavljene pločice sve fugirano

ODGOVOR

Teško je bez uvida u situaciju otkriti što je uzrok prodora vode. Mogućnosti je dosta i potreban je temeljit pregled detalja izvedbe oko vrata kao npr. da li je dobro izvedena hidroizolacija kod vrata, detalj izvedbe praga, ako imate vanjske rolete, provjerite vodilice za rolete, da li su dobro zabrtvljeni svi spojevi… Preporučamo da se za pomoć obratite izvođačima radova.