Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Mate Hrgović / 13.10.2017. 11:48:43

Poštovani, s čime sanirati popucali zid oko kutije za struju? Naime primjetio sam da je u kutevima popucalo. Kutija s mjetilom se nalazi vani, oko kutije je stavljen stiropor, preostalo je izraditi špaletu do kraja. Hvala!

ODGOVOR

Sve ovisi o tome kakve su pukotine, koliko se prostiru i da li su pukotine na nosivom zidu (opeka, beton, žbuka). Pošto je toplinska ploča ugrađena oko kutije, istu je potrebno adekvatno obraditi i kuteve dijagonalno rabicirati te po potrebi ugraditi kutne profile.

Niksa Peric / 12.10.2017. 16:12:07

Postovani, Zelim zamjeniti parket zaljepljen u bitumen sa podnim plocicama. Kojim materijalom i kako napraviti podlogu za plocice da nivo plocica ostane isti kao i parket kojega cu zamjeniti? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Nakon skidanja parketa potrebno je površinu prekrivenu bitumenom očistiti što je više moguće (više od 90%) da bi novi sloj mogao prionuti za podlogu. Nakon čišćenja bitumena podlogu izravnati i oštećenja pokrpati upotrebom cementne glazure CEMENTNI ESTRIH 20.

Suzana A. / 12.10.2017. 9:00:02

Poštovani,ulazim u poslovni prostor u kojem je bila Ribarnica.Skinuli smo stari Knauf do cigle.Molim savjet sa čime premazati zidove tj.ciglu prije postave novog knaufa jer je miris užasan,i koji knuf da stavimo .U prostoru će biti Kozmetički salon pa se bojim.Hvala

ODGOVOR

miris u zidovima nećete eliminirati premazivanjem impregnacijom. Prije nove obrade prostor je potrebno što više provjetravati, te ako je moguće zidove oprati vodom pod tlakom i ostaviti da se prozračuju i suše. Ako planirate staviti ponovno Knauf prijedlog je da se prije postave ploča ugradi parna brana, toplinska izolacija i Knauf s odmakom od minimalno 5 cm. Za odabir Knauf ploča obratite se firmi KNAUF koje će vas savjetovati koju ploču da ugradite.

Stjepan Jelenčić / 12.10.2017. 7:54:46

Poštovani, trenutno sam u renovaciji kuće, kuća je izgrađena oko 1970. Nakon što smo neke zidove srušili i tokom promijene prozora primjetio sam odvajanje žbuke, pa smo odlučili promjeniti žbuku, tj staviti novu žbuku. Zidana je polovično punom ciglom i polovično normalnom ciglom. Pa me zanima kojom žbukom požbukati i koji temelj staviti ispod žbuke? (odlučili smo samo da budemo stavili cementno-vapnena žbuka)

ODGOVOR

Kod strojnog nanošenja vapneno-cementnih žbuka (VC 40, UNIVA 30, VC 50) podloge od opeke se obrađuju, prije nanošenja žbuke, predšpricom od istog materijal rjeđe konzistencije. Kod ručnog nanošenja potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM.

robert john / 11.10.2017. 11:27:58

Da li postoje armirane žbuke za podebljanje i povećanje nosivosti pregradnih zidova u objektu, zbog nadogradnje . Postojeći zidovi su od Ytonga. Hvala

ODGOVOR

Zidovi zidani određenim blokom ne mogu se obraditi da povećavaju nosivost. Svaki blok koji je namijenjen za zidanje ima određenu nosivost, zato se koriste blokovi manje ili veće debljine ovisno koji tip zida se zida. Statička ojačanja izvode se isključivo prema projektu koji izrađuje projektant statike. Zidove se estetski obrađuju žbukom, tankoslojnom žbukom ili glet masom. Blokovi se mogu obraditi tj. ožbukati podložnom žbukom GV 10 (gips vapnenom ili VC 40 (vapneno cementnom).

Žarko Dropulić / 9.10.2017. 16:01:07

Izgradio sam montažnu kuću koja je oblažena fasadnim panelima (lim+izolacija 5cm+lim). Lim je praktično ravan. Radi se o prizemnom objektu u blizini mora. Zbog same estetike, želio bi da mi fasada ne bude lim. Da li postoji neka mogućnost žbukanja? Unaprijed zahvalan. Žarko Dropulić

ODGOVOR

Limene panele možete impregnirati KONTAKT GRUND-om, te na njima izvesti toplinski sustav tipa TERMOZOL STANDARD ili TERMOZOL EKSTRA. Iznimno, nakon imregnacije, možete limene panele obraditi SAMOTERM F-om , kao podlogom za završnu obradu pri čemu obvezno morate izvoditi radne dilatacije na spojevima panela.

Dragutin Švajcar / 8.10.2017. 15:29:33

Imam glazuru na garaži i htio bi to premazati nekom tekucinom da mi ne propušta vodu po toj garaži se hoda ne stalno ali hoda se znaći tekucinu otpornu na sunce i zimu i habanje .Hvala

ODGOVOR

Traženi tip tekućine za premazivanje nemamo.

i kramar / 6.10.2017. 19:14:20

Imam pitanje za termofasadu.Zavrsni sloj na termofasadi je akrilna žbuka.Prilikom jačih kiša voda mi kroz fasadu ulazi kroz zid te se unutar stana na zidovima vide fleke od prodora vode.Način sanacije:da li prefarbati taj sporni dio na fasadi ili nešto drugo?

ODGOVOR

Ako na objektu imate akrilatnu žbuku gotovo nije moguće da vam je žbuka upojna, jer vezivo u akrilatnoj žbuci je visoko vodoodbojno. Potrebno je utvrditi kakve su vam pukotine, koliko se prostiru kolike su dubine, pa nakon toga utvrditi koji tip sanacije se može izvesti da li premazivanjem disperzivnim kitom, bojom s mikrovlaknima i sl.

Darinka Bahun / 6.10.2017. 14:14:11

Poštovani, molim Vas preporuku za čišćenje kamena (kulir spomenik)? Unaprijed zahvaljujem! Lijep pozdrav, Darinka

ODGOVOR

Sredstva za čišćenje spomenika ne držimo niti prodajemo. Možete ih pronaći u raznim trgovačkim centrima.

drago dzinic / 6.10.2017. 8:31:53

Postovanje,imam dvije kante cc50 kg.fasade .Fasada je stara oko 5 godina stoji neotvorena.Dali je ta fasada uopce jos iskoristiva .

ODGOVOR

Ako su kante bile skladištene na sobnoj temperaturi te se nisu smrznule i nisu se otvarale, potrebno ih je otvoriti i vidjeti u kakvom su stanju, da li se mogu promiješati i da li su bez neugodnog mirisa. Ako se mogu promiješati i nemaju neugodan miris mogle bi se upotrijebiti.