Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ivan d / 14.6.2024. 0:0:13

Poštovanje, Trebao bih popuniti fuge između pune cigle sa vanjske strane zidova zbog ojačanja istih. U moru raznih proizvoda teško se snaći, pa vas molim za savjet. Da li da koristim sanacijski mort 1K ili nešto drugo iz vaše linije proizvoda. Napomena, radove izvodim sam. Hvala i Lp.

ODGOVOR

Za izvedbu ojačanja zidanog ziđa zapunjavanjem sljubnica preporučamo SANACIJSKI MORT 1K ili MORT ZA ZIDANJE M10. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Roberto K / 12.6.2024. 17:07:20

Poštovani, 2000g. za fasadu koristili smo sep 03 obojeni, (žućkasta boja). Koja bi materijal danas bio u toj boji, moram popraviti neke dijelove fasade. Hvala na odgovoru, lp Robi

ODGOVOR

Opisano odgovara proizvodu pod nazivom SEP R3. Za određivanje tona dostavite komadić postojećeg SEP-a kako bi na temelju stvarnog stanja odredili približni ton prema aktualnoj ton karti COLORLINE.

Davor K / 10.6.2024. 21:23:50

Postovani ,da li je moguce mjesanje dvije razlicite nijanse teraplasta da bi se dobila priblizna nijansa koja je vec na postojecem zidu, naime kupljena je zabunom druga nijansa,hvala

ODGOVOR

Teraplaste različitih tonova možete pomiješati, ali je pitanje koji ton ćete dobiti i da li ćete uspjeti dobiti željeni ton.

Stipe K / 10.6.2024. 16:53:52

Postovani, htio bi promijeniti zbuku koja je postavljena na vanjskom zidu betonske garaze cca pola metra visine uz stepenice zbog dotrajalosti. Koji bi mi proizvod preporucili, mislim se mozda neki vodonepropusni malter pa potegnut i preko stepenica da ne ulazi u spoj voda (iako je i zasad OK). Koja je zapravo razlika izmedju vodonepropusnog maltera i hidroizolacije? Hvala naljepsa.

ODGOVOR

Materijal s kojim biste izvršili zamjenu trebao bi odgovarati materijalu koji je sada na zidu. Općenito, kao materijal koji je pogodan za obradu takve konstrukcije preporučamo SOKL ŽBUKU uz obaveznu obradu holkera (spoja zida i stepenica) BETONPROTEKTOM MONOELASTIK.

Ivana F / 7.6.2024. 14:48:00

Molim savjet! Kuća koju smo kupili ima dio koji je drven,taj dio ima stiropor fasadu izvana,a knauf iznutra,u kuci nema vlage ali s vanjske strane kuće je zid skoro svakodnevno do pola bas mokar,kad je jako toplo preko dana se posuši,a navečer opet mokar.Mokra je donja polovica kuće.Molim vaše mišljenje što bi se moglo događati i postoji li nešto što bi mogli koristiti da se to sanira.Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Molimo da se radi nejasnoća i nedovoljno informacija u upitu, te složenosti eventualnih rješenja obratite u tehnološki odjel na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808.

Josip H / 7.6.2024. 12:22:18

Poštovani, živim u zgradi iz 60-tih godina koja ima betonske ploče na ravnom prohodnom krovu. Povremeno čistimo izraslu travu između fuga. Zanima me je li se može koristiti vaš proizvod za fugiranje kamenih ploča da se popune razbijene fuge od biljaka ili bi bio bolji suhi beton 20 ili nešto treće?

ODGOVOR

Ukoliko su ploče do sad bile fugirane mortom, dotrajale fuge možete obnoviti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENIH OPLOČENJA. Međutim, ako se ploče nalaze na procjednom sloju i do sad nisu bile fugirane, ne preporučamo zatvaranje fuga.

Vedran V / 7.6.2024. 2:00:10

Jel se moze na ljepenku v4 ljepiti osb ploča te na osb parket?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvod kojim bi mogli učiniti željeno.

Ivan K / 4.6.2024. 14:50:46

Poštovani, u dvorištu, okolica Samobora, mi je prije 7 godina postavljeno 170 m2 vaših betonskih opločnika na kojima su sada prilično vidljive crne točke koje se ne mogu oprati miniwashem (alge i mahovina se operu, vidi se na priloženim slikama). Pretpostavljam da su te crne točke nekakv lišaj koji bi prvo trebalo tretirati nekakvim sredstvom (ako da, gdje se može kupiti?) pa onda oprati. Molim vas savjet kako oprati te crne točke tj potpuno očistiti opločnike? Hvala

ODGOVOR

Pranjem opločnika uklonili ste površinska zaprljanja, ali time niste uklonili spore mikroorganizama koje su ušle u betonsku strukturu samih opločnika. Preporučamo tretiranje opločnika sredstvom za čišćenje betonskih površina dostupnim na tržištu. Samoborka, na žalost takav proizvod nema u svom programu.

Luka B / 4.6.2024. 10:25:50

Poštovani, Majstori su radili betonske grede na balkonu, odnosno bili su lukovi prije pa smo radili te grede da bude sve ravno bez lukova, ali se desilo da im je armatura pala na dno i sad se vidi željezo na dnu greda. To je trebalo biti napravljeno tako da armatura bude dublje u betonu jer te grede sam mislio obraditi ljepilom i mrežicom jer zbog visine nemom mogućnost žbukanja ili oblaganja stiroporom. Molio bih vas da mi savjetujete kako zaštititi grede odnosno željezo od oksidacije. Jer pošto živimo na moru i na području gdje je udar bure koja još i donosi posolicu te vrlo brzo oksidira željezo ako nije pravilno napravljeno. Ja sam mislio kompletno te grede namazari sa hidroizolacijom i zatim obraditi sa mrežicom i ljepilom. Molim vas savjet kako i kojim materijalom da to odradim . Lp

ODGOVOR

Obzirom da nemate dovoljno visine za izvedbu zaštitnog sloja jedino što možemo preporučiti je da betonsku gredu zaštitite BETONPROTEKTOM MONOELASTIK (u dva do tri sloja križno), ali napominjemo da baš zbog toga što neće biti zadovoljavajuća debljina zaštitnog sloja je upitna trajnost same zaštite. Tako zaštićenu gredu možete obraditi REPARATURNIM MORTOM F ili polimer-cementnim mortom UNITERM u kojem možete izvesti i armiranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160.

T C / 4.6.2024. 9:22:49

Poštovani, na kući imam završni sloj fasade SEP R5 ili R7, nisam sigurna, ali jako je grubo, stara je 24 godine. Molim savjet čime izravnati postojeću fasadu da bi se navukao novi završni sloj? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko je fasada u dobrom stanju (bez pukotina i oštećenja), postojeći SEP je potrebno temeljito otprašiti i oprati čistačem pod tlakom. Suhu površinu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (ako površina nije bojana) i nakon 4-6h obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA kako bi zagladili postojeću grubu strukturu. Nakon cca 7 dana (ovisno o debljini sloja) FINU ŽBUKU EKSTRA možete impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h nanjeti novi sloj željene završno-dekorativne žbuke.