Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Veljko R / 11.12.2021. 16:29:32

Poštovani Planiram staviti termofasadu na stariju montažnu kuću tipa Marles. Molim preporuku, koja vrsta fasade ( EPS ili kamena vuna ) je primjerena ovom tipu kuće

ODGOVOR

Izvedbu dodatne toplinske izolacije vanjskih zidova montažne kuće preporučamo izvesti toplinskim sustavom primjenom toplinsko-izolacijskim ploča veće paropropunosti tipa kamena vuna ili EPS ploče sa grafitom (sustavi TERMOZOL STANDARD ili TERMOSAM). Za sve eventulano dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

Miodrag G / 9.12.2021. 19:11:43

Što sve od Samoborke treba primijeniti za zaštitu betonskih ploča (balkona) i betonskih stepeništa na kući, za zaštitu betona od vremenskih utjecaja naročiti zimi ?

ODGOVOR

Ukoliko ne planirate izvedbu neke od podnih obloga (kamen, betonske ploče, Keramika i/ili sl) preporučamo betonske površine stepenica obraditi REPARATURNIM MORTOM G ili REPARATURNIM MORTOM F. Betonsku ploču balkona preporučano zaštititi HI premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostupim na našoj web stranici.

Miodrag G / 9.12.2021. 18:57:44

Koji proizvod Samoborke je najbolji za hidroizolaciju zida kuće (podruma) zidanog od hrapavih betonskih blokova u zoni cokla nakon koje bi postavio trvde XPS ploče i učvrstio ih tiplama ?

ODGOVOR

Vertikalnu HIdroizolaciju podrumskih zidova od porobetonskih blokova kao I HI sokla preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnj na našoj web stranici.

Mario A / 9.12.2021. 17:01:51

Poštovani, napravljena je nova fasada sa Samoborka silikonska završna žbuka. Mislimo lijepiti umjetni kamen na metar visine od poda direktno na završnu žbuku. Da li se to radi? Hvala

ODGOVOR

Zbog izrazito visoke vodoodbojosti I ostalih karakteristika SILIKONSKE ŽBUKE nije moguće lijepljenje kamene obloge na istu.

Marin B / 7.12.2021. 19:56:32

Postovani, prije godinu dana majstori mi radili fasadu s nekom Maxima silikon akrilna,, stiropor 10 cm, i sve je ok, samo neki dan sam primjetio po nocu kad se upale svijetla kako se vide sve linije na spojevima stiropora. Istina da je zadnjih 2 mj non stop kišilo. Mene zanima ako te linije ostanu i poslije hoce li se to moc nekako sanirati npr za 10 god kad je budem nanovo bojao nekom drugom bojom,, ili sta vi predlazete,, hvala,, inace kuca je 300m2 a znam sta cete mi odg,, koliko para toliko muzike,, al evo zanima me ima li sanse za popravak kad dodjr vrijeme novog farbanja,, hvala

ODGOVOR

Na fasadnim površinama na kojima je izveden toplinski sustav mogu biti vidljive “neravnine” kada se površine promatraju kod kosog upada svjetlosti, te se iste ne smatraju nedostatkom ukoliko se eventuoalno prisutna odstupanja u ravnini ne utvrde mjerenjem letvom. Ukoliko vidljive linije sljubnica između toplinsko izolacijskih ploča nisu bile vidljive I prije razlozi njihovog “nastanka” mogu biti različiti (upojnost same završno dekorativne žbuke, nepravilno zapunjavanje sljubnica, ugrađene nedovoljno “odrađene” toplinsko-izolacijske ploče, nedostatno mehaničko pričvršćivanje, nepravilno nanošenje ljepila I dr) te nije moguće potvrditi da iste neće biti vidljive nakon osvježavanja površina bojanjem.Kako je od izvođenja radova prošlo samo godinu dana predlažemo da se obratite izvođaču koji bi trebao pregledati površine I utvrditi eventulane nedostatke.

Marko B / 30.11.2021. 20:32:05

Poštovani,imam kuću u Zadru.Od cigle rađena.Kuća je fino ožbukana.Od kad je napravljena(cca 25 godina) nista nije stavljano na tu klasičnu pretpostavljam vapneno cementnu ili cementnu fasadu.Žbuka je u dobrom stanju fino poravnana.Sad bi stavio nesto preko ali ne termo fasadu.Dali se stavlja tankoslojna žbuka i ako da koja akrilna ili silikonska(silikatnu nebi).Ili samo bojaza fasadu.I da li ce sloj tankoslojne zbuke ili boje poboljsati mikroklimu u kuci,ponajprije osjecaj vlaznosti.Hvala

ODGOVOR

Prijedlog i odabir završne obrada postojeće vapneno-cementne ili cementne žbuke uvjetovan je postojećim stanjem koje nam nažalost nije poznato. Obzriom na starost podloge svakako preporučamo nanošenje tankoslojne završno dekorativne akrilatne TERAKRIL Z li SILIKONSKE ŽBUKE Z. Prethodno je potrebno podlogu temeljito ispitati, uklonite sve eventualno prisutne slabovezane dijelove, po potrebni izvršiti krpanje vapneno-cementnom žbukom VC 50, te cijelu površinu punoplošno obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Ukoliko na podvršinama ima vidljivih oštećenja, pukotina i sl. u sloju FINE ŽBUKE EKSTRA preporučeno je izvesti armiranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Za sve eventualno dodatno potrebne inormacije na raspolaganju su vam naši tehnolozi na teL 01/3322808; 01/3322907.

D. Š. / 30.11.2021. 19:16:27

Poštovani!S čime da očistim kocke za dvorište. Majstori ih nisu dobro zaštitili kad su radili fasadu,ima mrlja od ljepila i fasade na njima. Ako nema sredstva da to skinem s čime je najbolje to mehanički sastrugati da neoštetim površinu.Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Ostatke ljepila I završne žbuke potrebno je prvo mehanički ukloniti , ukoliko već niste, s površine opločnika., te nakon toga provesti čišćenje primjenom sredstava za uklanjenje mrlja sa betnskih površina (većeina dostaupna u trgovačkim centrima I trgovinama građevinskog materijala) ili 3% otopinom solne kiseline. Kod primjene sredstava pridržavati se upte na pakiranju dok je za čišćenje otopinom solne kiseline potrebno prethodno natopiti opločnike vodom, pošpricati otopinom te isprati vodom. Možete se oobratiti i specijaliziranim tvrtkama za čišćenje.

Ivan K / 30.11.2021. 11:13:26

Poštovani, imam zimski vrt u kojemu sam maknuo stare pločice. Prethodno su vanjska vrata bila stara i drvena. Između njihovog praga i vanjskih pločica je bila rupa pa je tu voda ulazila u unutrašnji prostor i ispod unutarnjih pločica. Prilikom štemanja pločica unutra na udaljenosti od pola metra od vrata, zajedno s pločicama otišla je i stara glazura, pretpostavljam zbog dugogodišnjoj izloženosti vodi. Ostatak unutarnje stare glazure je zdrav. Od te loše glazure koja je otpala s pločicama odštemali smo i 15-20cm i zdrave glazure za svaki slučaj. Sada imam rupe dubine cca 1 - 2 cm koje bi trebao ispuniti i zagladiti, poravnati sa starom zdravom glazurom da se mogu postaviti nove pločice. Problem s vanjskim pločicama i nadiranjem vode je saniran, vrata promijenjena. Beton koji je podloga svoj toj glazuri je zdrav, ne trusi se, ne mrvi se i ne puca. Što preporučate za krpanje te unutarnje glazure? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Popravke u postojećem estrihu u debljini od 1-2 cm možete izvesti REPARATURNIM MORTOM G. Kod potrebnih većih debljina preporučamo CEMENTNI ESTRIH RAPID. Podlogu prethodno temeljito očistiti, otprašiti I navlažiti vodom ili impregnirati S-N GRUNDOM. Detalje primjene možete u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Franjo B / 29.11.2021. 9:53:19

nakon koliko vremena se moze pustiti voda u cisternu izolirana hidroprotektom u ovim vremenskim uvjetima nizih tempera

ODGOVOR

Cisternu izoliranu HIDROPORTEKTOM preporučamo puniti vodom nakon najmanje tri tjedna od nanošenja HIDROPROTEKTA.

B M / 27.11.2021. 21:01:03

Postovani Imam jedno pitanje u vezi stiropor fasade debljine 8 cm...zanima me koliko je potrebno da se fasada osusi u ovim uvjetima prije nanosenja zavrsnog sloja? Unaprijed hvala S postovanjem

ODGOVOR

Minimalno vrijeme sušenja armaturnog sloja prije nanošenja završne žbuke je 7 dana. Svakako obratiti pozornost na vremenske uvjete I stanje podloge prilikom nanošenja. Ne nanositi završnu žbuku na orošene (noćno površinsko orošavanja) i vlažne (utjecaj atmosferilija) površine neovisno o starosti podloge.