Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

ivan p / 10.9.2020. 12:22:32

Poštovani! Prilikom sanacije oštećenih zidova susreo sam se problemom sušenja slojeva sanacijskih radova: reparaturni mort g (za sanaciju dubinskih oštećenja) - žbuka vc 50 - teratekt f i mrežica - teranil extra - farbanje bojom za zidove. Kako u radu gubim dosta vremena na sušenje između pojedinih faza, možete li mi odgovoriti koliko dana moram čekati sa se pojedini sloj osuši u potpunosti. Naročito čekanje između sloja reparatur g (20mm) i žbuke te žbuke 20 mm i teratekta f. Isto i teratekt f i teranil extra. S poštovanjem , Ivan

ODGOVOR

Kod izvođenja radova potrebno je pridržavati se vremena sušenja pojedinih slojeva. Kod primjene “standardnih” materijala preporučamo pridržavati se uobičajene računice 7 dana po 1 cm debljine sloja. Kako bi “ubrzali” cijeli postupak sanacije preporučamo sanaciju oštećenja I žbukanje izvoditi npr vapneno-cementnom žbukom VC RAPID, po potrebi u dva sloja. Za punoplošno armiranje I zaglađivanje podloge preporučamo FINU ŽBUKE EKSTRA ili isto izvoditi u sloju TERANILA EKSTRA. Za armiranje koristiti staklenu mrežicu IN 70. Za detaljniji prijedlog sanacije potrebn je precizniji opis postojećg stanja.

Ante K / 10.9.2020. 3:48:09

Postovani, imam kamenu kuću koju bi požbukao iznutra, pa me zanima koju žbuku preporučate iz Vašeg asortimana i da li je potreban špric. Hvala.

ODGOVOR

Kameno ziđe potrebno je prije nanošenja žbuke obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 (ručno žbukanje) ili CEMENTNIM ŠPRICOM 2 (strojno nanošenje). Preporuka materijala za žbukanje ovisi stanju ziđa kao I o potrebnim debljinama sloja. Preporučamo primjenu sanacijske žbuke SANISIL H ili lagane žbuke VC 20 L. Karakteristike kao I detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

Ivan V / 9.9.2020. 14:43:04

Trebao bih postaviti neku glazuru u garažu cca 25 kvadrata. Maksimmalna debljina glazure iznosi 2,5 cm. S obzirom da će se tu ulaziti sa autom, zanima me koju vrstu glazure predlažete jer je maksimalna visina premala za betoniranje?! Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Za izvedbu glazure u garaži preporučamo CEMENTNI ESTRIH 30. Minimalna debljina vezanog estriha je 30 mm.

Mateo M / 8.9.2020. 19:58:45

Postovani, zelim pokrpati pukotine na natkrivenom betonskom podu ispred kuce. Planirao sam to napraviti sa flex ljepilom i mrezicom za armiranje po cijeloj povrsini. Vidim jako cesto se spominju reparaturni mortovi pa me zanima u cemu je razlika između reparaturnog morta i flex ljepila Hvala

ODGOVOR

Reparaturni mortovi iz našeg proizvodnog programa su certificirani polimer-cementni mortovi za konstruktivne popravke i/ili površinsku zaštitu betona. Fleksibilno ljepilo namijenjemo je za lijepljenje keramičke I kamene obloge I sukladno tome ispitano prema odgovarajućoj normi. Za potrebe popravaka betonske podloge preporučamo REPARTRUNI MORT G. Detalje primjene možete naći u thničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici

Josip Sabolek / 8.9.2020. 11:28:34

Molim vas detalje cestovne kanalice 40/12x50 i to, širina, dužina i dubina kanala

ODGOVOR

Sve tražene podatke možete naći na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/hr/cestovne-kanalice odnosno u tehničkoj uputi proizvoda https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/tup-_betonske_kanalice__2014_102647.pdf

Dušica U / 8.9.2020. 8:23:17

Poštovani, imamo kuću obučenu u kulir-brušeni, tj.cokla je oko kuće u kuliru, ali posle dve godine na suncu je čelo kuće - kulir izbeledeo.Molim Vas za pomoć čime da premažemo kulir da dobije svoj sjaj? Hvala, unapred.

ODGOVOR

Osvježavanje postojećeg pranog kulira ili brušenog kulira na vertikalnim površinama možete izvesti premazivanjem lanenim uljem. Kod dugotrajne izloženosti atmosferskim utjecajima preporuča se i ponovno brušenje.

Jozo J / 7.9.2020. 18:03:02

Postovani, imam terasu sa nalivenim betonskim izravnavajucim slojem (napravljen kao vezani estrih sa pp vlaknima). Ista je natkrivena tako da je utjecaj sunca i kise sveden na minimum ali ipak nije 100% zasticena . S obzirom da je terasa stalno u upotrebi (hodanje, sjedenje na sjedalicama za stolom) vjerojatno ce dolaziti do habanja samog estriha. Trenutno nisam u mogucnosti odmah zavrsiti radove postavljanjem kamena ili plocica. Pretpostavljam da nije preporucljivo staviti hidroizolaciju zbog moguceg ostecivanja uslijed upotrebe prostora. Zanima me da li postoji nekakav premaz kojim bih zastitio estrih od ostecivanja i upijanja vlage a da se na njega u nekoj buducnosti moze staviti hidroizolacija i kamen/keramika. Je li moguce to uz ,armiranje mrezicom, napraviti sa kvalitetnim flex ljepilom u koje je dodan aditiv za vodoodbojnost? Hvala

ODGOVOR

Eventualnu dodatnu površinsku obradu izvedenog vezanog estriha možete izvesti REPARATRUNIM MORTOM G – polimer-cementom mortu za površinsku zaštitu betonskih površina, Detalje primjene kao I tehničke karakteristike možete vidjeti na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

B B / 7.9.2020. 10:29:40

Poštovani, prije 40 dana sam na sjevernu stranu kuće nanijela žbuku TERAKRIL Z šifra iz starog kataloga 3026 i boja je u redu onako kako sam i željela. Prije tjedan dana smo prefarbali ostale strane kuće bojom TERATON V 3026. Zasad se boja nije izjednačila sa bojom sa sjeverne strane odnosno boja je intenzivnija, vidi se razlika. Dali će se s vremenom boja izjednačiti ? Unaprijed se zahvaljujem, BB

ODGOVOR

Kod isporuke više različitih proizvoda u istom tonu moguća su određenja minimalna odstupanja koja, poglavito uz razliku u teksturi, mogu rezultirati ralikom u ukupnom dojmu obojenih površina. Na svim obojenim površinama kod duže izloženosti atmosferskim utjecajima može doći I dolazi do manjih promjena tona boje ali kako iz vašeg upita nije jasno o kolikom se odstupanju nije moguće preciznije odogovoriti na vase pitanje.

M D / 5.9.2020. 13:21:50

Poštovani. Majsor mi je radio akril fasadu snijeg bijela boja. Po završetku fasade nanosio je valjkom Glitter. Poslije nanošenja Glittera ostale su fleke na nekoliko mjesta koje izgledaju kao da je prljavim valjkom popravljano. Majstor je došao popraviti i neke fleka je uspješno popravio a na mjestu nekih sada su nove fleke ali sada su to bijele fleke izrazito bjelje od fasade. Molio bih Vas da mi pojasnite kako da ispravim to a da ne uništim Glitter ili je potrebno prebojati cijeli komad fasade pa ponovno nanositi Glitter(tzv.šljokice sive boje).

ODGOVOR

Ujednačavanje obojenosti površine teško je izvesti mjestimičnim popravcima i u pravilu zahtijeva bojenje cijele površine. Preporučamo da se za savjet obratite proizvođaču isporučenog premaza sa gliterima!

Leonardo B / 5.9.2020. 9:28:20

Poštovani, poceo sam sam uredivat svoje malo dvoriste duzine 4m sirine 2 m. Zanima me posto sam narucio celicne kalupe za beton da napravim puteljak lijepi dali zemlja ispod treba bit skroz skroz ravna i posto sam na jednom djelu naisao na veci komad kamena koji nemogu sam odlomiti. Sad razmisljam koje su mi solucije da to napravim sto prije. Razmisljam sam da kupim za taj prostor pijesak makar ne znam koliko vreca od 25kg potrebno te da prekrijem povrsinu zemlje cisto da prekrijem neravnine i da bude lijepo ravno. Da li je to okej ili ima neka pametnija solucija koja je isto ekonomična posto radim sam. Hvala nadam se da ce te shvatit moje pitanje.

ODGOVOR

Postava bilo kakovih betonskih elemenata u formi ploča zahtijeva i odgovarajuću pripremu podloge koja uključuje: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibropločom§10-20 cm debljine - za lakša opterećenja§20-40 cm debljine - za teža opterećenja - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem - kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom)