Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

mile r / 6.10.2021. 15:08:52

u toku sam izrade fasade , kuca je u zavrsnoj fazi , na fasadi je postavljen mineral kvarc grund i sada ceka za zavrsni malter akril teraakril. ali zbog vjemenski uvjeti i mogucnost kise necu da rizikujem i verovatno cu da prolongiram zavrsni sloj za 7 dana . Dali je problem ako u medzuvremenu padne kisa i nakvasi grund i moram pre zavrsni sloj jos jednom da prelazim fasadu sa grund. grund je pravilno osusen za sada i tokom susenja nije bilo kise. hvala

ODGOVOR

Važno je da temeljni premaz MINERALKVARC GRUND ne pokisne dok još nije potpuno osušen. Ukoliko je MINERALKVARC GRUND potpuno suh, neće mu smetati kiša i vlaga. Kada će vremenske prilike dopustiti nanošenje završno-dekorativnog sloja isti je potrebno nanositi na potpuno suhi temeljni premaz MINERALKVARC GRUND.

Davor M / 5.10.2021. 15:56:44

Poštovani, molio bih vas savjet vezano uz sljedeće... U podrum vikendice, koji je poluukopan, prodire vlaga točnije osjeti se miris vlage, a na zidovima su vidljivi flekovi i 'gljivice'. Budući da smo ju kupili, mislim da izvana nema hidroizolacije, a s unutrašnje strane zidovi su obojani nekom bojom koja se 'ljušti'. Molio bih vas savjet i preporuku je li moguće i s kojim vašim proizvodima sanirati podrum i eventualno iznutra spriječiti prodiranje vlage. Hvala unaprijed na odgovoru. Davor

ODGOVOR

Ukoliko postoji mogućnosti uklanjanja postojeće žbuke s vanjske strane iznad razine tla, preporučamo iste obraditi visokoparaopropusnom SOKL ŽBUKOM, uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM. Sa unutarnje strane potrebno je ukloniti žbuku u potpunosti u punoj visini prostorije, po potrebi izravnavanje zida od opeke izvesti REPARATRUNIM MORTOM R4 250, te izvesti vertikalnu HI BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. HI zidove preporučamo ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H ili toplinskom žbukom uz obveznu pripremau podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ESKTRA. Tako obrađene površine moguće je fino zaribati ili pregletati TERANILOM I obojiti unutarnjom bojom TERAPOL. Ukoliko nije moguće primijeniti sokl žbuku, potrebno je unutarnje zidove nakon uklanjanja postojeće žbuke obraditi visokoparaopropusnim sustavmo SANISIL ŠPRIC, SANISIL H ŽBUKA, po potrebi ili želji fino zaribati FINOM ŽBUKOM F 900 I obojiti visokoparopropunsom bojom SILIKATKOLOR.

Petar P / 4.10.2021. 23:23:14

poštovani. ubrzo ću oblagati sa kamenom parking ispod kojega se nalazi prostorija u kojoj ima vlage sa stropa.. zanima me koju hidroizolaciju prije postavljanja kamena da upotrjebim. hvala

ODGOVOR

Hidroizolaciju ispod keramičke ili kamene obloge možete izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM. Kako u upitu navodite da u prostoriji ispod kolnog prilaza ..ima vlage sa stropa napominjemo da u istom, nažalost nema dovoljno informacija za konkretniji prijedlog. Preporučamo da nam se obratite telefonski sa dodatnim informacijama.

Mario B / 1.10.2021. 14:02:59

Imam sitauciju navucena je silikon silikat fasad ali kad su se rubovi prozora farbali u bijelo boja se razlila po fasadi pa sad imam mrlju od cca 20 cm.. naime pokusao sam procjediti silikat koji je gore stavljen i staviti boju na kist no boja je jednostavno zapunila sve pore te se vidi mrlja koja je jako vidljiva.. da li je moguce taj dio silikata skinuti dolje i navuci ponovo na to ? Ako da na koji nacin je najbolje skinuti taj dio dolje a da ne ostetim mrezicu i ljepilo ..iako sam svjestan da ce se prjelaz vidjeti to je bolje opcija od ove mrlje..pa Vas molim za pomoc

ODGOVOR

Mehaničko uklanjanje postojeće završno-dekorativne žbuke je svakako problematično I teško izvodljivo bez oštećenja armirajućeg sloja toplisnkog sustava. Preporučamo cijelu površinu plohe ujednačiti bojom ili nanošenjem novog sloja završno-dekorativne žbuke.

Dario Z / 26.9.2021. 15:26:56

Poštovani, Molio bih Vas informaciju što je bolje napraviti obzirom da svaki majstor predlaže drugo (žbuka, suha gradnja). Naime, radi se staroj gradnji opekom (trenutno roh bau stanje) otprilike 600 m2, koja je jako neravna i puna rupa (fuge). Uz to ima dosta dubokih kanala od struje, vode, itd. Kada se povuče laserom linija ispada da na nekim dijelova treba obloga od 7-8 cm. Većinom bi trebala obloga od 3.5 - 4.5 cm. Da li vaši sustavi žbuke VC40 i/ili VC60 mogu ići na tu debljinu u više slojeva? Neki su nam predložili i termo žbuku, ali je dosta skuplja i brine nas kasnija mirko klima prostorije (vlaga, stvaranje gljivica tj. paropropusnost takve žbuke). Htjeli bismo izbjeci suhogradnju gips kartonskim pločama zbog potrebne jos već deblje obloge i sužavanja prostorija, a i zbog zvuka takvog zida. Hvala.

ODGOVOR

Za debljine 3-7 cm Samoborka iz svog proizvodnog programa može ponuditi mikroarmiranu SANACIJSKU ŽBUKU ili toplinsku TERATERMO 100 STANDARD žbuku uz napomenu da za debljine veće od 5 cm se mora žbukati u dva sloja. Za prethodnu pripremu podloge savjetujemo CEMENTNI ŠPRIC 2.

Jakov / 24.9.2021. 15:06:05

Poštovani. Uređujem stan u starogradnji tako da sam podigao podove u sobama. Ostao je pod u hodniku kojeg trebam podići 10-15mm. To bih napravio samonivelirajućom masom. Problem je u tome što je glazura u hodniku premazana bojom za beton (da se ne praši). Dali mogu nanijeti nivelirajuću masu preko boje ili bi je trebalo skinuti? Boja se teško skida, namazana je prije 2 godine. Prije preuređenja stana na tom mjestu je bio zaljepljen linoleum, tako da je glazura relativno ravna (ali nedovoljno ravna da stavim laminat direktno na nju). Molim Vas za savjet što napraviti.

ODGOVOR

Samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL nanosi se isključivo direktno na betonsku podlogu s kojom veže pa je neophodno da podloga bude čvrsta, čista i bez ostataka naliča boje. Stoga, predlažemo mehanički ukloniti postojeću boju te impregnirati podlogu UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije nanošenja samonivelirajuće mase.

Darko J / 22.9.2021. 20:20:18

Poštovani !Renovira se kupaona na katu.Nakon što smo maknuli stare ploćice, ostala je betonska podloga ali i vodovodna cijev koja strši oko 2cm i prolazi po podu kupaone i tako smeta da odmah stavimo pločice.Što staviti na beton kako bi nakon toga stavili pločice?

ODGOVOR

Preporučamo vam izvedbu vezanog estriha primjenom CEMENTNOG ESTRIHA 20 minimalne debljine 3 cm na koji se kasnije mogu lijepiti pločice ljepilom za pločice TERATEKT.

Slaven G / 22.9.2021. 18:31:22

Poštovanje, kao majstor amater za kućne radove trebao bi unutarnji zid od betonskih blokova obraditi na šta jednostavni način ( izvana je stavljena fasada ). Može li se zid obraditi sa nekim mortom koji se nanosi gletom sa mrežicom, a da se ne stavlja grubi špric na betonske blokove. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Preporučamo Vam mort za lijepljenje i armiranje SAMOTERM F koji se može aplicirati metalnim nazubljenim gleterom te armirati staklenom mrežicom PRIMAFAS 160. Ukoliko se radi o poroznim upojnim betonskim blokovima za prethodnu impregnaciju podloge preporučamo UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, u protivnom ukoliko se radi o glatkoj neupojnoj podlozi preporučamo KONTAKT GRUND.

B P / 22.9.2021. 11:54:14

Imama ravni krov debljine 16cm u ciji beton je integriran vodonepropusni aditiv. Krov nece imati pad ni odvod imati ce kamene okapnice i kamene ploce potpuno ravne i biti ce kao zavrsni sloj{30m2 povrsina}. Zelim ispod tih kamenih ploca staviti i termo izolaciju pa me zanima u detalje da li dodatno trebam stavljati 2k hidroplastik ili ne { molim u detalje sta trebam sve postaviti ispod tih kamenih ploca, kao parnu branu, stirodur itd}. Takodjer ispod temeljne ploce na mrsavi beton sam stavio 2k hidroplastik samoborka kao i na temeljnu plocu u zoni zidanja zbog kapilarne vlage. Zid je ozidan (krecnocementnim mortom) wienerberger porotherm ciglama pa me zanima da li na dio mrsavog betona na kom je hidroizolacija sada postavljam diletacijske trake utopljene u 2k hidroplastik kojeg nanosim cetkom te cjeli taj dio od mrsavog betona pa preko temeljne ploce i nekih 50 cm visine zida premazem 2k hidroplastik u 2 sloja cetkom?. Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo za projektiranje detalja ravnog krova javiti se ovlaštenom projektantu.

Vojislav C / 20.9.2021. 11:10:46

Zanima me dali mogu na terabonu postaviti mineralnu izolaciju (kamenu vunu) debljine 15 cm pa na nju opet terabonu? Unaprijed hvala na Vašem savjetu.

ODGOVOR

TERABONA je plemenita mineralna žbuka prirodne formulacije koja se nanosi debeloslojno te kao takva ne može biti završni sloj vezanog toplinskog sustava od toplinsko izolacijskih ploča mineralne vune. Ipak, Terabona može biti podloga na koju se može izvesti toplinski sustav. Neophodno je da podloga bude čvrsta i bez slabodržečih dijelova kako bi se na nju mogle lijepiti toplinsko izolacijske ploče. Prethodno je potrebno podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.