Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A S / 13.12.2020. 21:48:35

Postovani, Namjeravam obraditi temeljni zid(celo terase,0.40x10 m) u prizemlju. Plocice trenutno vire vani od 2,5-3 cm. Sad trebam Vas savjet, dali to odraditi s VC 50(1cm do 2),nakon njega bi islo 2 ruke ljepila+mrezica,i zavrsno bi isao kulir u boji kuce, tako da bude malo ispod tih plocica. Treba samo naglasiti da bi se poslije obrade čela okolis nasuo te postavile kamene ploce do kuce,te bi se visina smanjila na nekih 16cm. Molim savjet jeli ovakav plan dobar ili bi bilo bolje nesto drugo? Pozdrav

ODGOVOR

Savjetujemo da umjesto VC 50, koristite cementnu žbuku C 80 koja je visoko otporna na utjecaj kapilarne vlage i smrzavanje. Kao pripremu koristiti CEMENTNI ŠPRIC 2. Na posušenu fino zaglađenu cementnu žbuku možete nanijeti TERAPLAST uz prethodno korištenje impregnacije MINERALKVARC GRUND bijeli.

V T / 12.12.2020. 20:27:21

Poštovani, Molim Vas za savjet čime zakrpati i popuniti šliceve za kabele i bužire za struju? Dubina ide do 40 mm dubine i 200 mm širine. Da li je potrebna mrezica. Gdje se može kupiti na području Splita. Hvala

ODGOVOR

Za krpanje šliceva u zidanom ziđu takvih dimenzija savjetujemo TERMO ŽBUKU jer se može nanijeti u jednom sloju. Staklenu mrežicu IN 70 utopiti između sljedeća dva sloja fine žbuke tipa FINA ŽBUKA STANDARD ili glet mase TERANIL tako da pokriva rubove šliceva sa svake strane od 10 cm. Za informacije gdje možete kupiti proizvode javite se na broj 091 3322 941 gospodinu Ivi Vranješu, našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.

R K / 10.12.2020. 10:29:06

Poštovani, adaptirali smo kuću i s unutarnje strane u prizemlju smo radi vlage u čoškovima postavili ljepenku V3 do visine 1.2m. Stara žbuka je kompletno skinuta pa je sad potrebno ponovno ožbukati. Što bi mi preporučili da nanesem na lijepenku prije žbukanja? Kako žbuka ne bi otpala. Na staru ciglu prije žbuke sam planirao nanijeti nekakvu impregnaciju staro/novo. Jeli to dobro? Lijep pozdrav, Hvala :)

ODGOVOR

Nažalost na bitumensku ljepenku nije moguće nanijeti nikakvu žbuku na bazi cementa i vapna. Stoga Vam savjetujemo gips kartonske ili gips vlaknaste ploče ili da obzidate zidove s unutarnje strane novim zidom koji bi bilo moguće ožbukati.

D B / 10.12.2020. 8:31:15

Poštovani, postoji li mogućnost na postojeću betonsku podlogu nanijeti tanji sloj morta ili ljepila i zalijepiti snježnobijelo zrno 7-11 mm da izgleda kao nasuti šljunak . Površina bi bila parkirna i prilaz kući. Betonska podloga je izvedena i ružna a nemamo prostora za postavljanje bilo kakvog opločenja. Hvala i lp

ODGOVOR

Preporučamo Vam da izvedete prani kulir. Samoborka d.d. ima u ponudi KULIRMIX, vezivo s kojim se u suhom stanju miješa zrno po želji, a čiji izbor možete naći na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Svakako preporučamo angažirati iskusnog izvođača radova.

b j / 10.12.2020. 7:08:26

U konobi sam skinuo staru žbuku(izgledala je kao zemljana)sve do kamena. Zidovi su kameni debeli oko 90 cm. Trebao bi požbukati te zidove te me interesira koje materijale preporučujete, od početnog šprica pa sve do gletanja. Zidovi bas i nisu ravni, odstupanja su i do 8 cm. Unaprijed zahvaljujem i LP

ODGOVOR

Za početni špric preporučamo CEMENTNI ŠPRIC 4 (ručno nanošenje), a za žbukanje toplinsko izolacijsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD koju možete nanijeti u više nanosa do tražene debljine. Za fino zaribavanje koriste FINU ŽBUKU F-900, na koju možete nanijeti TERANIL.

I K / 8.12.2020. 6:51:14

U fazi sam uređenja garsonjere u staroj Austrougarskoj vili građenoj 1897. godine. Prostor se nalazi u prizemlju te je dobrim dijelom ukopan ispod razine ulice...točnije do 2m visine. Kuća je građena uglavnom od pune opeke, mjestimično kameni blok te jedan dio ukopanog zida ima kamenja raznoraznih velićina dosta neuredno posloženo. Prostor je prije bio popločen teraco podom. Pod je uklonjen kao i 20cm raznorazne šute ispod njega. Plan je zaliti a/b ploču te na nju staviti termoizolaciju i estrih. Isto tako želio bih se riješiti kapilarne vlage koja se diže uslijed nedostatka hidroizolacije između temelja i zidova. Dakle, molio bih Vas da mi preporučite proizvode za: -hidroizolaciju a/b ploče. -rješavanje kapilarne vlage iz pregradnih zidova. -hidroizolaciju vanjskih zidova koji su ispod razine zemlje. Molio bih savjet kako to najkvalitetnije izvesti. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Izolaciju AB ploče možete izvesti polimer cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT DUOELASTIK. S obzirom na postojeće stanje podrumskih zidova preporučamo visoko parapropusni SANISIL SUSTAV na svim zidovima. Sanacijski premaz protiv isoljavanja ANTISOL. SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj za SANISIL H žbuku koja se nakon sušenja fino zaribava FINOM ŽBUKOM F-900. Kao završni sloj koristiti visoko parapropusnu boju SILIKATKOLOR. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Z H / 6.12.2020. 22:57:12

Poštovani Živim u stanu kao podstanar i došlo je do pojave vlage oko prozora. Prilikom boljeg pregleda vanjskog dijela stolarije, radi se o pvc prozorima novije ugradnje, zamijetio sam da je sa vanjske strane vidljiv nedostatak silikoniranja na spoju prozora sa betonom, te takodjer, da vanjska limena klupica nije podvučena pod prozor, nego je odmaknuta od prozora nekih 3-4 mm. Prozori su bez roleta i nalaze se na direktnom udaru vjetra i kiše. Stoga me zanima da li je moguće da je takav nedostatak ugradnje, odgovoran za tu vlagu usprkos što se stan redovito prozračuje. Hvala Vam na odgovoru, lijep pozdrav. Zoran Horvatić

ODGOVOR

Prema Vašem opisu može se zaključiti da je uzrok pojave vlage zacurijevanje oko prozora, te da je prozor i spoj sa klupicom potrebno dobro zabrtviti adekvatnim brtvilom.

M F / 6.12.2020. 12:52:12

Postovani, Pitanje totalnog amatera...kako ne radim, imam vremena pa bih sam navukao sep od 3mm na unutarnje i jedan mali dio vanjskog zida garaze. Na unutarnjim zidovima je navucen VC40 na djelu sa betonskim blokovima a na plafonu gdje je puna ploca je sloj VC50. Sad bih nanio sep. Molim vas da me savjetujete koji premaz prije sepa da nanesem i informaciju koliko se treba cekati po nanosenju sepa da bi ga se zagladilo kako bi ispalo ravnije? Unaprijed hvala na odgovoru i velika pohvala za vasu web stranicu!

ODGOVOR

Sve podloge pa tako i VC 40 i VC 50 prije nanošenja SEP-a potrebno je impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM koji se suši cca 24 sata. Ton Mineralkvarc grunda se definira prema tonu Sep-a. Sep zaribane ili ribane strukture se nanosi u debljini zrna i odmah se obrađuje, odnosno zaribava plastičnim gleterom.

T M / 4.12.2020. 15:08:17

Pozdrav, zanima me za vaš proizvod terabona da li se ona treba zaribavati sa nekim pilama? Tako se to radilo 90-ih ali nije bilo gotovih smjesa. Imam nešto za sanirati a na fasadi mi je ta terabona kako mi je rekao majstor koji je kuću i gradio prije 30 godina. Ja sam uvijek mislio da je to hirofa ali nije. Uglavnom zanima me da li se struže kao nekad i di je mogu kupiti u Istri? Hvala Lp

ODGOVOR

Terabona je mineralna žbuka grube šerane teksture. Šeranje se provodi tako da se djelomično očvrsli mort struže (šera) zidarskim češljem i nožem. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici. Za informacije gdje možete kupiti proizvod javite se našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.

M P / 3.12.2020. 13:54:45

Poštovani, molim Vas pomoć vezano za teraplast. Naime, na vanjski parapetni zid na kojem već postoji teraplast je nacrtan grafit kojeg bi trebalo pokriti novim slojem teraplasta (nanosio bi se na cijeli zid) Koji se sve slojevi nanose? Može li završni sloj novog teraplasta ići na postojeći teraplast uz impregnaciju ili je potrebno prethodno nanjeti glet ili glet sa mrežicom na postojeći teraplast ? Hvala Vam unaprijed!

ODGOVOR

Na postojeći TERAPLAST, ukoliko je dobro zaglađen, moguće je nanošenje novog sloja uz prethodno temeljito otprašivanje ili pranje površina, te nakon sušenja impregniranje MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENI BR. 65. U vašem slučaju postoji problem smanjene prionjivostI na postojeći grafit, koji preporučamo ukloniti pranjem uz primjenu odgovarajući sredstava za uklanjanje grafita (preporučamo obratiti se trvtkama koje se bave time kao npr. ČISTO d.o.o.; FROSTING d.o.o. I dr). Za sve eventualno dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.