Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ivan Šimić / 21.11.2016. 19:10:03

Poštovani Zagrebao sam autom stup od ograde oštetio kulir na stupu budem trebao kupiti stirodura 1m2, mrežicu kutnu itd. Teraplast - kulir je k5 weberov eh sada moram li kupiti kantu od 25kg ima li negdje za napraviti mjesšati isti ili sličan ili u manjim količinama? lp

ODGOVOR

Samoborka d.d. proizvodi TERAPLAST po vlastitoj ton karti. Usporedba sa Weberom nije moguća. Prodajemo ga u pakiranju od 25 kg.

Snjezana Akiki / 14.11.2016. 12:00:25

Postovani,stavljali smo sep vanjska fasada.Maistor je radio dva dana,dakle prvo desni dio kuce pa lijevi.Vidi se crta izmedju desnog i lijevog dijela kuce,a pi sepu imamo bijelkaste crte koje su ruzne s obzirom da nam je fasada u boji...sto da radimo,da li je maistor pogrijesio,hvala.

ODGOVOR

Prije izvedbe završno dekorativne žbuke potrebno je pravilno izvesti spoj kuta na dvije plohe pravilnom ugradnjom armaturnog sloja i kutnih profila. Prilikom izvedbe završno dekorativne žbuke SEP trebalo je obratiti pažnju na spoj dvije fasadne plohe, koji je potrebno prilikom izvedbe završiti tj. odrezati pod pravim kutom da bi se mogla dekorativna žbuka ugraditi s druge strane. Izvođenje spoja dvije plohe izvodi se dok je žbuka svježa, a ne naknadno. Ako se i izvodi naknadno potrebno je jednu plohu tzv. odrezati pod pravim kutom kako bi se spoj mogao izravnati drugi dan.

Vesna Mak / 14.11.2016. 8:55:51

Poštovani, na vanjskim zidovima zgrade postoji toplinska izolacija polistirenom debljine 5 cm i silikatna žbuka. Htjeli bismo dodatnu deblju izolaciju, zanima me tehnika postave.

ODGOVOR

Izvedba novog toplinskog sustava je moguća ugradnjom iste debljine postojećeg sustava. Drugi sloj ploča se lijepi puno plošno uz pomoć nazubljene gladilice ■ pričvrsnice se postavljaju prema potrebi kod EPS-a u prvi sloj, a kod mineralne vune kroz oba sloja ■ kod dvoslojne izvedbe debljine slojeva izolacije moraju biti iste ■ obvezno je izvršiti proračun građevinske fizike kako bi se izbjegla pojava kondenzacije. Kod izvedbe ETICS-a s većim debljinama ploča neophodno je koristiti pomoćni pribor (profile) koji omogućuju minimiziranje nastanka toplinskih mostova. Za korektnu izvedbu ETICS-a s većim debljinama ploča preporuča se da na gradilištu postoji profesionalni rezač stiropora (ISOBoy). Zbog velikih debljina ploča postoji osobiti rizik od nastanka otvorenih spojnica, stoga nakon zaljepljivanja ploča površinu treba pažljivo pregledati i sve spojnice zatvoriti materijalom iste vrste. Na tržištu se nudi cijeli niz ovakvih profila, npr. profil za podnožje kao nadogradnja uobičajenom profilu, rondele za pričvrsnice u svrhu postizanja homogene izolacije po cijeloj površini, priključni profili za vrata i prozore itd.

Ivan Čižmešija / 13.11.2016. 14:11:55

Postovani neko mi je pricao da ima nekakav stiropor za unutarnje radove za termo izolaciju koji vec na sebi ima mrezicu i i zbuku ili tak nesto i da ga treba samo polijepit i pregletat s glet masom pa se pitam jel to postoji kolko bi to. Kostalo msm stavit 3 ili 4 cm pa kolko kuna po m2 ? hvala unaprijed .

ODGOVOR

Za navedene ploče nismo čuli već samo za dekorativne profile koji su namijenjeni za unutarnje oblaganje, te ih nije potrebno dodatno gletati već samo obraditi bojom ili dekorativnom žbukom.

Zoran Forgać / 12.11.2016. 5:48:38

Poštovani, ćime bi bilo najbolje premazati betonsku deku ispod koje je postorija za stanovanje kako nebi s vremenom kroz deku procurila voda? Hvala

ODGOVOR

Ako ne planirate na AB ploču izvoditi toplinsku izolaciju i glazuru , ploču premažite fleksibilnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u dva sloja četkom, valjkom ili gleterom ukupne debljine 3-4 mm. Premazivanjem vam ne možemo garantirati u potpunosti vodonepropusnost, jer proizvod nije namijenjen za sanaciju ravnih krovova.

ante mlinarević / 10.11.2016. 19:48:19

Poštovani, Stan je u prizemlju i u stanu se pojavila vlaga i kapljice u sredini hodnika ,točno na spoju zgrade i terase stana iznad.voda dolazi vjerovatno kroz pukotine na zgradi i prolazi kroz terasu stana iznad.sanacija cjelokupne terase tuđeg stana ne dolazi u obzir.pitanje je kako da riješim vlagu i izoliram hodnik ( strop hodnika) sa unutrašnje strane. zahvaljujem.

ODGOVOR

Bez kompletne sanacije spoja ili balkona nećete u potpunosti riješiti problem vlage. Premažite visoko fleksibilnim premazom HIDROPROTEKT DUOLEASTIK u dva sloja, ali vam napominjemo da izvedba hiroizolacijskog premaze neće nužno riješiti vaš problem.

Ivan V / 7.11.2016. 15:01:41

Poštovani, imam kosi krov prekriven salonit pločama i na njemu dva dimnjaka. Ploče su rezane pokraj dimnjaka na cca 2 cm i onda je to sve zaglađeno i povezano fleksibilnim ljepilom za keramiku, s time da je sa više strane prema dimnjaku na taj način zaglađeno cca 50 do dimnjaka. Koje sredstvo da stavim preko toga kao hidroizolaciju jer ipak kroz to prolazi malo vode. Mislio sam nešto kao katran ali možda imate i neki proizvod koji bi se nanio na spoj ploče i ljepila kao i preko ljepila pa sve do dimnjaka. Hvala na savjetu

ODGOVOR

Oko dimnjaka se ne koristi ljepila za keramiku već je potrebno pozvati limara da napravi opšav. Izvedba hidroizolacije vam neće u potpunosti riješiti problem, ali možete pokušati premazati fleksibilnom hidroizolacijom BETONPROTEKT MONOELASTIK.

Nikica Kunac / 6.11.2016. 15:11:06

Postovani, Nedavno smo uselili u stan u stambenoj zgradi građenoj 2005. god. u predgrađu Rijeke. Do sada nismo imali nikakvih problema zbog kise. Ovaj vikend usljed ove obilne kiše na sredini stropa pojavila se vodena fleka iz koje kapa voda. Iznad nas susjed ima prozor s mramornom plocom. Da li je moguce da je voda nasla put kroz fuge do sredine stropa a da na zidovima nema nikakvih tragova? Kako bi se to najbrze moglo zatvorit/sanirat? Lijep pozdrav

ODGOVOR

Kada je u pitanju voda ona uvijek nađe takav put da je nemoguće prema opisanom utvrditi što se desilo, ali pretpostavka da je došlo na nekom detalju do propusta prilikom ugradbe klupčice i sakupljanja vode. Sanaciju je sada teško izvesti dok se ne utvrdi gdje se voda skuplja. Možda je potrebno spojeve silikonizirati i vidjeti da li se voda zadržava. Ako voda i dalje prodire potrebno je otvoriti površinu gdje se voda skuplja i onda sanirati .

Mate Random / 4.11.2016. 8:07:25

Postovani; Do pola zida u hodniku smo imali lamperiju ispod koje je bacen spric, a druga polovina zida je pozbukana (zbuka stara 20 godina, ne zvoni i ne trusi se, u odlicnom stanju). Skinuli smo lamperiju i zelimo pozbukati i donji dio zida. Mestar kaze da bi on pozbukao cijeli zid i da bi na mjestu postojece zbuke samo izgrebao povrsinu i stavio zbuku preko cijelog zida. Zanima me dali je bolje napraviti kako on kaze (zbukati i gornju polovinu zida koja na sebi ima jupol) ili spojiti zbuku mrezicom na polovini zida sa starom i staviti mrezicu na dijelove gdje je postavljena nova elektroinstalacija

ODGOVOR

Sanacija se može napraviti prema uputama izvođača radova, presvlačenjem novog sloja preko postojeće žbuke manja je mogućnost pucanja spoja između nove i stare žbuke. Teško da ćete između dvije žbuke ugraditi pocinčani punktirani rabic, a da se postojeća žbuka ne oštetiti. Ako ćete žbukati samo donji sloj potrebno je spoj stare i nove žbuke rabicirati u sloju gleta. Tamo gdje je postavljena elektro instalacija potrebno je obavezno rabicirati staklenom mrežicom SM 10 R u sloju žbuke.

Suzana Hodri Hrkač / 30.10.2016. 15:59:27

Molim Vas savijet . Imamo staru istarsku kuću. Zidovi su od kamena. Staru unutarnju žbuku smo u potpunosti otukli i sada me zanima koju biste mi žbuku preporučili i da li je potrebno bacati špruc ili žbukamo direktno na kamen. Željeli bismo da u konačnici dobijemo rustikalni izgled zidova ( nikako ne fino zaglađen). Hvala i pozdrav iz Istre :)

ODGOVOR

Na kamene zidove obavezno je nanijeti prethodno špric kao vezivni sloj ispod podložne žbuke. Kamene zidove ožbukajte vapnenom žbukom ili sanacijskom žbukom SANISIL H. Završna obrada žbuke može biti po želji –rustikalna. Na podložnu žbuku možete nanijeti mineralnu žbuku SEP grube teksture Z 5 ili vapnenu žbuku rustik.