Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

VLADIMIR STANKOVIĆ / 23.6.2014. 12:59:03

kuća sagrađena 1965, radim fasadu i rado bih napravio oko cijele kuće drenažu, majstori koji rade fasadu kažu to nije problem, iskopamo, stavimo drenažnu cijev i zatrpamo batudom. Što mi predlažete kako se to pravilno radi, srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Mi se ne bavimo izvođenjem radova tako da u definiranje izvedbe drenaže izvođača ne bi komentirali.
Za pravilno izvođenje spoja ispod razine tla predlažemo izvedbu na sljedeći način kao što je prikazano na slici:
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade.jpg

Mihael T / 23.6.2014. 11:23:46

pozdrav,

kupio sam vaše rubnjake (6*20*100). Radi se o rubnjacima koji imaju s jedne strane malu kosinu. Zanimame čemu služi ta kosina i kako se rubnjak ugrađuje , kosina prema travi ili prema opločnjacima ?

hvala, lp,m

ODGOVOR

Rubnjaci se proizvode na stroju i prilikom tzv. otiska rubnjaka zarezuje se kosina - strojno.
Ugradnja rubnjaka najčešće se izvodi da je skošena strana okrenuta prema opločniku ali se može i ugraditi da je skošeni dio s druge strane.

Ivan Latković / 22.6.2014. 0:53:51

Poštovani, u planu mi je raditi drenažu oko kuće koja ima na pojedinim mjestima problema sa kapilarnom vlagom, u tom slučaju koje mi materijale ili premaze savjetujete da koristim prilikom drenaže i kojim redoslijedom
Unaprijed hvala Ivan Latković

ODGOVOR

Za izvedbu drenaže koriste se cijevi koje imaju rupe na tjemenu, hidroizolacijski premaz ili ljepenka, ploče ekstrudidranog polistirena ili čepasta ljepenka.
Pogledajte prosjek zida
http://www.samoborka.hr/upload/artikli/Presjek%20zida%20fasade%202.gif .

marija jurić / 21.6.2014. 21:32:50

Poštovani,
imam kuću na selu koja je stara. U kupaonici, u prizemlju, vlaži i hitno je potrebna sanacija. Mislim da prije radova trebam otući stare pločice i pustiti da se zidovi osuše. Zanima me što trebam staviti s vanjske strane zida da spriječim novi prodor vlage? Hvala

ODGOVOR

Ako na objektu nije izvedena hidroizolacija s vanjske strane, niti drenaža, sanaciju izvedite upotrebom sanacijske žbuke SANISIL H u potrebnoj debljini.
U kupaonici nakon skidanja žbuke ponovno ožbukajte žbukom VC 40 i prije ugradnje keramike premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT 2K . HIDROPROTEKT 2K premažite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm.

Lejla Tuzlak / 19.6.2014. 17:08:00

Poštovani,
Imamo nenatkrivenu terasu i stepenište, pa bi iste obložili sa pranim kulirom. Da li je potrebno na postojeću betonsku ploču i stepenice prethodno nanositi hidroizolaciju ili ne i u kojoj se debljini radi prani kulir? Da li se negdje u Sarajevu mogu nabaviti zrna iz vašeg asortimana?

ODGOVOR

Ispod pranog kulira nije potrebno izvoditi hidroizolacijski premaz.
Parni kulir izvodi se u minimalnoj debljini cca 1cm gotove oprane ili brušene površine. Zrna možete kupiti preko trgovnie koja nas zastupa u BiH: S – PRODUKT Vitez , http://www.samoborka.ba/ .

Maro Marinčić / 17.6.2014. 1:21:07

Poštovani.
Završavam krov i htjeo bih koristiti vaše proizvode zato bih htjeo savjet.
Napravio sam kosi montažni krov(cigla montažna) i preko toga ide betonska deka 7cm debljine. Krov ima 46m2. Na to sve ide stara ciglena kupa(izuzetno stara..)radi izvornog izgleda jer sve to radim da se ukolpi u otočki stil.. Prije kupe bih htjeo koristiti izolaciju jer kupa je izuzetno porozna i tu je samo radi izgleda...Treba mi nešto kvalitetno ,a da nije poliuteran i takve smjese koje ne dišu(radi pljesani i velike vlage) i da prima produženi mort koji ću stavljati između starih kupa u boji stare opeke crveno-zute boje koji ću raditi mljevenom to istom kupom(imam drobilicu) i,pijeskom i bijelim cementom... Unaprijed Hvala i ispričavam se na dugoj poruci...

ODGOVOR

Hvala na vašem objašnjenju, ali iz vašeg upita nije nam jasno što želite raditi i izvoditi, da li na krovu, ispod krova, na kupa kanalicama ili nešto drugo i kakvu izolaciju želite.
Molimo vas da nam malo jasnije opišete što želite napraviti ili da nam proslijedite nekoliko slika objekta i što bi željeli napraviti da vam možemo ponuditi naše proizvode.

Paulo Dido / 16.6.2014. 11:23:28

Pozdrav,

Postavio sam na zidove F900 finu žbuku a na strop gipsanu GV-10 ineresira me što preporučate staviti prije bojanja zidova preko fine žbuke i što na strop za isravnavanje i bojanje.

lp

Paulo

ODGOVOR

Obrada vaših površina ne zahtijeva gletanje teranilom ili teranilom max već samo soboslikarske radove tj.bojanje unutarnjom bojom terapol ili polakril.
Ukoliko se želi dodatno površina preglateati možete je pregletati teranilom ili teranilom max.

Todor Pavlovic / 16.6.2014. 9:02:55

Poštovani,

Molim Vas da mi odgovorite na koji način i koja su potrebna sredstva (mislim na material) za pranje akrilne fasade. Na fasadi su se pojavile zelene fleke (vise na mjestima koja su dostupna kiši).

Pozdrav

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je vaša fasadna površina zaražena mikroorganizmima. Fasadnu površinu operite vodom pod pritiskom i očetkajte mekim četkama da što više skinu spore mikroorganizama. Nakon sušenja oprane površine od 1-2 dana fasadnu površinu tretirati (dobro natopiti) fungicidnim sredstvom TERACID barem u dva do tri puta, da se što više spora mikoorganizama unište. Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza.

goran frajman / 15.6.2014. 22:08:33

Poštovanje..imam neprekrivenu terasu 50m2 ispod je garaža a betonska ploča curi,pa sam mislio premazati recitolom staviti ljepenku te nakraju prekriti glazurom od 8 cm..što vi preporučuje te i dali bi bilo to dobro..hvala

ODGOVOR

Za izvedbu navedenog postupka ne možemo vam odgovoriti jer RECITOL I LJEPENKU mi ne proizvodimo.
Ono što vam možemo preporučiti je izvedba vezane ili plivajuće glazure sa našim proizvodom CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini 3-4 cm a maksimalno do 8 cm. Na glazuru ugradite dvokomponentni fleksibilni hidroizolacijski premaz HIDROELASIK 2K. HIDROELASTIK 2K nanesite u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm i na hidroizolacijski premaz ugradite keramiku ili kamen ili bilo koju oblogu po izboru.

slobodanka Arsenic / 15.6.2014. 13:20:28

Postovani,
Uselila sam se u kucu koja je stajala 25 godina ozidana ,bez prozora i nije izmalterisana . Zidana je siporeksom i okolo je stavljena kao cigla za prezide a ne fasadna kako smo mi mislili. Podrum stoji isto nenabacen. Moj muz nista nije dezinfikovao ,samo je stavio stafle na zid i preko toga rigips,na pod je isto stavio stafle i na to usb polce a prekon toga laminat. Da li je to ispravno uradeno i sta biste vi uradili? Meni je logicno da se to necim dezinfikuje prvo,ali on nije.Isto terasa je sva zelena,zuta i od mahovine ,malo je i ostecena kako da to dezinfikujem i da li mogu premazati betonskom bojom ? I jos da Vas pitam da li preko te betonske boje mogu ici plocice ako jednog dana budemo radili? Izvinite na opsirnom pisanju ...Hvala Vam puno unaprijed

ODGOVOR

Ne možemo vam odgovoriti na prvi dio upita da li je izvedena površina dobro napravljena. No prije izvedbe ako je površina zidova koje ste oblagali bila zaražena mikoorganizmima, svakako je bilo poželjno upotrijebiti neko sredstvo za sprječavanje razvoja mikororganizama i tretirati površinu zidova od opeke.
Drugi dio pitanja - ako je terasa zaražena mikroorganizmima treba je dobro oprati vodom pod pritiskom, a obrasle površine mahovine odstraniti žičanim četkama.Nakon sušenja od 1-2 dana površinu premazati fungicidnim sredstvom TERACID tj.površinu dobro natopiti, osušiti 1-2 dana i možete premazati bojom za beton AKROTON u dva premaza.
Prije izvedbe keramike, obojanu površinu potrebno je mehanički ostrugati tj. boju što više tzv.otvoriti i onda lijepiti keramiku s fleksibilnim ljepilom.