Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Mato Spoljar / 10.2.2015. 18:35:25

Imam kamenu kucu na moru cca 60 kvadrata zidova debljine 50 cm I problem sa kapilarnom vlagom. Koje materijale da koristim za hidroizolaciju I Zbukanje I kojim redom. Planiram staviti hidroizolaciju I na pod. Na zidove nece ici knauf.

ODGOVOR

Da bi sanacija bila kvalitetna potrebno je s vanjske strane napraviti otkop oko objekta te napraviti drenažu i hidroizolaciju.
S unutarnje strane očišćene zidove i pod premažite s HIDROPROTEKT DUOELASTIK-om u dva sloja i na zidove ugradite sanacijsku žbuku SANISIL ŠPRIC i SANISIL H u potrebnoj debljini. Nakon sušenja zidove prefilcajte FINOM ŽBUKOM F-900 ili TERANIL.
Obojati disperzivnom bojom.

Rajko Bumbul / 9.2.2015. 20:36:19

Poštovani,

da li je moguće na terabonu staviti sep i kako?

Hvala!

ODGOVOR

Ako je terabona zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge možete ugraditi SEP.
Površinu treba oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana, impregnirati dan ranije KONTAK GRUNDOM i pregletati u dva sloja TERATEMO GLETOM u koji u sloju gleta možete ugraditi STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160.
Sušenje minimalno 7 dana impregnacija MINERALKVARC GRUND dan ranije i drugi dan ugradite SEP po želji (npr. SEP-Z 200).

Dorian Kegalj / 9.2.2015. 11:59:41

Poštovani,

živim u neboderu u Rijeci na 11.katu koji je sagrađen 1973.g (GP Primorje). Fasada na neboderu je katastofalna, pušta na sve strane. U bližoj budućnosti čini mi se da neće biti ništa od nove fasade, a meni stalno vlaži u stan, konkretno ispod prozora i na dijelu lođe (po kutevima) koja je zatvorena alu stolarijom. Da li je moguće izvana nanijeti kakav hidroizolacijski sloj koji bi trajao par godina dok se ne riješi pitanje fasade? S unutarnje strane ne bi ništa dirao. Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom pretpostavka je da prilikom ugradnje nove stolarije nije obračena pažnja na detalje tj.spojeve postojeće fasade i stolarije pa sada dolazi do problema vlage u prostoru.
Sada je teško bilo kojim premazom spriječiti vlagu ali ju možete malo smanjiti. S vanjske strane možete premazati polimer cementnom hidroizolacijskim jednokomponentnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Upozoravamo vas da premazivanjem s vanjske strane, vlaga se ne može eliminirati ali će se barem malo smanjiti. Potrebno je utvrditi kako su izvedeni svi spojevi ugrađene stolarije i provjeriti padove klupčica da bi hidroizolacijski premaz bio donekle učinkovit.

Dijana Kanešić / 8.2.2015. 18:29:07

Poštovani,
imam problem s vlagom u stambenoj zgradi.Dio sobe je pregrađen i napravljena je garderoba.Dva su vanjska zida,potkrovlje.U tom garderobnom prostoru je vlaga po zidovima. Stavili smo stiropor što je mislim još pogoršalo situaciju jer se sad stvara kondenzat i voda doslovno izvire ispod stiropora.zgrada nema toplinsku izolaciju,samo obična fasada. Molim za savjet.Hvala.

ODGOVOR

Na sada izvedene slojeva nije moguće izvesti sanaciju, jer je najvjerojatnije ostala zarobljena vlaga u zid, a ugradnjom toplinskog sustava došlo je do prevelike razliku između temperatura vanjskog i unutarnjeg prostora.
Sanaciju možete izvesti jedino da postojeći sustav maknete do žbuke ili do samog zida konstrukcije, zidove premažete ili hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili pričvrstite parnu branu i na to ugradite knauf ploče s pomakom od minimalno 5 cm sa ispunom od toplinske izolacije staklenom vunom ili bez toplinske izolacije. Svakako je preporuka da se s vanjske strane izvede toplinska izolacija pločama stiropora ili kamene vune.

BRANKA DRAGANOVIĆ / 5.2.2015. 17:18:54

Na SEP fasadi imam vašu boju br. 723, Y=62, staru 10 g. Trebam novi premaz bojom, ali na vašoj ton-karti nema tih brojeva. Koji je broj boje danas odgovarajući? Čime zatvoriti pukotine prije nanosa boje?

ODGOVOR

Nova i redizajnirana ton karta izašla je 2007 god. te ima i drugačije oznake u odnosu na ton karte važeće do tada.
Sada boja koja najsličnije odgovara starom tonu 723 je broj 3104, te je pod tim brojem možete i naručiti.


Petar Botica / 4.2.2015. 13:49:26

Poštovani
Počeli su mi Fuge između pločice na terasi propuštati vodu, dali postiji nešto ćime se mogu tretirati fuge jer nebih mjenjao pločice i nisam u mogučnosti staviti nove

ODGOVOR

Postojeće fuge očistite tj. otvorite bez skidanja pločica i ponovno pofugirajte novim slojem mase za fugiranje, preporučeno s fleksibilnom masom TERAFIL F ili brže vezajućom TERAFIL FLEKS.

Branko Staničić / 2.2.2015. 22:47:09

Poštovani,U vrtu imam staru betoniranu taracu koja je djelomično ispucala i nema pravilni nagib pa voda ostaje u lokvama.Želio bih cementnu glazuru i pravi nagib za odvod vode i da služi za postavljanje pločica možda dogodine.Molim za savjet što i kako napraviti.Volio bih da bude što tanje jer će jednog dana pločice dosta povisiti razinu.
Unaprijed zahvaljujem Branko

ODGOVOR

Na postojeću ploče ugradite cementnu glazuru u minimalnoj debljini od 3 cm. Pad morate prilagoditi od najviše točke prema najnižoj i ostaviti dovoljno prostora za ugradnju keramike do cca 1,5 cm.
Umjesto glazure površinu možete pregletati REPARATURNIM MORT-om G u debljini do 2 cm i također prilagoditi pad.

Ivan Skendrović / 2.2.2015. 20:55:22

Poštovani , možete li mi dati savjet kako da riješim problem s vodom koja prolazi kroz podrumski betonski zid.
Znam da bi nabolje bilo napraviti otkop zida i sanirati za s vanjske strane ali to nije moguce izvesti zato jer je podrum samo ispod jednog djela kuće a bas do tog zida koji pušta nije moguće doći
pa me zanima dali postoji kakva tekućina da se s njom premaze beton s unutarnje strane??
Unaprijed hvala!!

ODGOVOR

Beton tj. cijelu površinu zidova i spoja poda i zida možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Premazivanje možete obaviti četkom, valjkom ili gleterom. Na spoju zida i poda ugraditi brtvenu traku.
Najbolje bi bilo s vanjske strane napraviti otkop te hidroizolaciju i drenažu. Hidroizolacijski premaz vam može spriječiti problem vlaženja jer je vodonepropusan ali vam ne možemo garantirati u potpunosti spriječavanje vlage.

Tihomir Zadravec / 1.2.2015. 19:30:18

Poštovani,
Pod kraj prošle godine majstori su napravili fasadu debljine 10 cm stiropor. Sjeverni zid bio je mokar, ali je majstor rekao da nema veze jer će se zid posušiti obzirom da se nutra kuri. Na kući se je rađena hemplata koja je izolirana od ispod i odozgora sa 2 cm stiropora. Problemi nastaju kad počinje padati kiša, jer tad kad krene postupak sušenja pojavljuju se mokre mrlje po fasadi. Moje pitanje je slijedeće: Kako je moguće pojavljivanje mokrih mrlja ako je doslovce kompletno kuća obložena stiroporom? Nadam se da će te mi znat dati neki približan odgovor ako ne i točan. Što moram poduzeti da se to više ne pojavljuje?
Hvala ,

Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Prilikom ugradnje sustava trebalo je provjeriti stanje konstrukcije i gdje se pojavljuje vlaga.
Što se tiče komentara majstora, on je mogao pretpostaviti da će vlaga ostati zarobljena u zidu ako na vlažan zid ugradi sustav, te će se u kratkom vremenu pojaviti kondenzacija.
Sada pošto je izvedena i dodatna toplinska izolacija, dok vam se zid sam prirodno ne osuši vlaga će vam i dalje biti prisutna. Sušenjem će se vlaga postepeno tijekom vremena smanjivati no sve dok to traje problem s mrljama će i dalje biti prisutan.

Oliver Marković / 31.1.2015. 14:50:17

Poštovani zanima me kako možem izgletati bavalit ina zidovima i koji je postupak.
Puno sam čuo sa ljepilom za pločice dali postoji nešto prirodnije ili neki drugi način .Bojim se vlage ako idem sa ljepilom .

Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ako se radi o unutarnjim radovima podlogu je potrebno otprašiti i očistiti, zatim impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije i pregletati TERANIL-om ili TERANIL-om EKSTRA u dva sloja uz moguću ugradnju staklene mrežice za unutarnje radove, u sloju gleta.
Ako se radi o vanjskim radovima upotrijebite univerzalnu mineralnu masu TOP WHITE u debljini od 1-10 mm uz rabiciranje staklenom mrežicom za fasaderske radove, u sloju mineralne univerzalne mase. TOP WHITE možete upotrijebiti i za unutarnje radove prema izboru, ali impregnacija u tom slučaju je kontakt grund, dan ranije.