Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Zdenko Kuča / 26.9.2016. 15:03:16

Poštovanje interesira me koji je kamni agregat pogodan za postavljenje betonskih rubnjaka. Postavljam samo betonske rubnjake kao granicu između dva travnjaka.

ODGOVOR

Rubnjaci se ne mogu postavljati samo na kameni agregat. Zato se polažu u beton koje možete sami zamješati ili kod nas kupiti gotovi beton u vreći. 25 kg - cijena 20kn. Vreća je dovoljna za jedan rubnjak dužine jedan metar.

reni raba / 25.9.2016. 13:31:24

Postovani, dobar dan. Preko zbuke na vanjskim zidovima je navuceno fleksibilno ljepilo za keramiku bez armiranja. Pojavile su se svugdje pukotine, moje pitanje je, da li se moze preko toga navuci novi sloj ljepila i armirati i nakon toga navuci marmorin? Gospodin ne zeli stiropor ni nesto slicno... I sa kojim od vasih proizvoda je najlbolje obraditi simsove? I koj proizvod mi mozete preporuciti za obradu betonskih stupova? Hvala Vam, LP

ODGOVOR

Postojeće slojeve ljepila potrebno je ukloniti s površine vanjskih zidova. Sanaciju preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA armiranom staklenom mrežicom PRIMAFAS 160, te nanošenje završne žbuke. Istim proizvodom preporučamo obraditi I betonske “simsove” uz prethodnu impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM. Alternativno za obradu simsova I stupova možete koristiti SAMOTERM GLET ili REPARATRUNI MORT F. Sve proizvode primjenjivati prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

Ksenija Dvojkovic / 24.9.2016. 19:10:38

Prije 5-6 godina napravljena je stiripor fasada i pogletana preko mrezice. Nije navucen silikat. Sada se ta glet masa na nekim mjestima raspucala. Sta je najbolje napraviti prije nanosenja silikata? Treba li to strugati i koju impregnaciju upotrijebiti?

ODGOVOR

prema raspoloživim informacijama nije moguće dati konačni prijedlog sanacije. U svakom slučaju, potrebno je minimalno površinu “prestrugati”, temljito otprašiti I oprati vodom. Nakon sušenja preporučamo impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM te izvedbu novog armirajućeg sloja SAMOTREM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160). Nakon minimalno 7 dana nanošenje završno dekorativne žbuke (TERAKRIL Z) uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim grundom. Ostale eventualno potrebne predradnje ovise o kavliteti izvedbe postojećeg toplinskog sustava, te preporučamo izuzimanje uzorka “otvarenjem” .

karla krnić / 23.9.2016. 16:15:15

stara gradnja, ukopani zidovi u zemlju, nema hidroizolacije ni izvana ni iznutra, vlaga na unutarnjim nosivim zidovima do 1,5m visine. što staviti izvana a što iznutra. pozdrav!

ODGOVOR

Preporučamo po mogućnosti izvesti otkop oko objekta, izvedbu vertikalne hidroizolacije površina zida u tlu, postavu toplinske izolacije, čepaste folije te izvedbu drenaže. Na unutarnjim površinama preporučamo otucanje postojeće žbuke te primjenu sustava visokoparopropusnih materijala (SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, SILIKATKOLOR). Napominjemo da je prijedlog sanacije okviran i dan isključivo na temelju dostavljenih informacija, nedostatnih za kompletniji prijedlog.

Marko Saric / 23.9.2016. 13:20:32

Poštovani, Obnavljam kupaonu u starijoj zgradi te preventivno mijenjam cijevi odvoda i dovoda koje se nalaze u zidu i podu. Nove instalacije izvoditi će se plastičnim materijalima. Također utvrdio sam da je stanje žbuke u prostorije loše te je izvršeno ukanjanje stare žbuke do cigle. Molim vas vaš prijedlog za sanaciju zida te poda

ODGOVOR

Za krpanje instalacijskih šliceva u podu preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20, a za obradu zidova vapneno-cementnu žbuku VC 40. Detalje primjene možete pronaći na tehničkoj uputi prizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

ivana ivković / 22.9.2016. 13:17:41

poštovani, razmišljamo popločit dvorište, koje je ujedno i parking. Kuća je u Dalmaciji, i trenutno je na tlu zemlja i nasipan šljunak. Na kakvu podlogu preporučate staviti betonske ploče. Jel bolje da se prvo betonira

ODGOVOR

Za opločavanja površina koje su izložene i prometnom opterećenju preporučamo opločnike debljine 6 cm. Opločnike preporučamo polagati na podloge pripremljene na slijedeći način: Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom * 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja * 20-40 cm debljine - za teža opterećenja Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

Filip Škorić / 20.9.2016. 9:42:44

Poštovani, molim za pomoć oko problema sa vodom u suterenu. Naime, radi se o obiteljskoj kući koja se gradi na kosom terenu te je suteren pozicioniran ispod prednjeg dijela kuće, cijelom širinom. Temeljenje objekta napravljeno je tako da su prvo napravljeni trakasti temelji, zatim betonski nadtemeljni zidovi, a podna temeljna ploča je lijevana između nadtemelja, ne preko njih, tj. izvedena je tzv. plivajuća ploča. Ispod te temeljne ploče nabijeno je cca 15-ak cm tampona. Zidovi suterena izgrađeni su betonskim blokom (između prvog reda bloka i ploče postavljen je katran), a hidroizolacija je napravljena tako što su prvo zidovi premazani resitolom, zatim je stavljen katran V-3 u dva sloja (vertikalno i horizontalno), te je kao zaštita hidroizolacije postavljeno 5 cm XPS-a. Oko suterena je postavljena drenaža. E sada se javlja problem u smislu prodora voda između temeljne ploče i nadtemelja, dakle vlaga, a u slučaju obilnije kiše i voda prodire odozdo na spoju prvog reda blokova i temeljne ploče. Slažete li se sa stavom arhitekta da će se problem riješiti projektiranom hidroizolacijom poda suterena koja bi se izvela postavljenjem dvostrukom sloja ljepenke i njezinim „varenjem“ sa katranom koji se već nalazi između prvog reda bloka i ploče ? Naknadno je na takvu hidroizolaciju projektirano stavljanje 5 cm stiropora, glazura i pločice, ali bih ja prvo postavio samo hidroizolaciju kako bih vidio da li će voda i dalje nadirati, odnosno hoće li podići ljepenku ? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

Vaš upit trebate uputiti proizvođaču ljepenke jer se ne bavimo izvođenjem radova niti dovoljno poznajemo proizvode na bazi katrana. Oni poznaju svoje proizvode najbolje pa će vam isto tako moći i odgovoriti na vaš upit.

Marinko Turkalj / 19.9.2016. 13:10:57

Poštovani. U obiteljskoj kući imam stubišni i hodnički prostor ožbukan sepom. Htio bih sada imati glatke zidove. Što mogu uraditi i kojim materijalima

ODGOVOR

Ako je tekstura SEP-a gruba potrebno je što više postrugati da se skinu vrhovi, dobro otprašiti i usisavačem očistiti podlogu. Podlogu treba impregnirati i pregletati glet masom TERANIL ili TERANIL EKSTRA uz mogućnost rabiciranja staklenom mrežicom za unutarnje radove u sloju gleta.

Tomislav Tank / 17.9.2016. 21:32:42

Molim vas možete li mi pomoći u izračunu točne količine betonskih opločnika P1, P3 i P6 Penelopa Model slaganja A za nogostup. Molim vas i savjet koju širinu nogostupa uzeti s obzirom da radim novi nogostup, a sa ciljem izbjegavanja rezanja opločnika.

ODGOVOR

Ovisno o tome koliku širinu nogostupa otprilike želite može se izračunati koliko vam je potrebno opločnika. Npr. za širinu staze od 60cm, jedan segment staze koji se ponavlja čine elementi na slici (1.red: PE6, PE3, PE6 ; 2.red: PE1 , PE3 + PE6 ; 3.red: PE3, PE6, PE3 tj. ukupno 1x PE1 , 4x PE3 i 4x PE6 elemenata) tada je duljina tog segmenta 45 cm. To znači da za duljinu staze od npr. 4,5 m ide takvih 10 segmenata odnoso treba 10 puta toliko elemenata koliko ih ima ukupno u jednom segmentu . #SLIKA# Rezanja nećete imati samo ako su vam rubnjaci napravljeni točno toliko koliko je širina elemenata staze, ako je staza pravilnog oblika bez zavoja i slično , te ako je ukupna duljina staze (450cm) djeljiva bez ostatka s duljinom segmenta koji se ponavlja (45 cm) dakle u našem primjeru 450/45 = 10 (bez ostatka) .

zoran vuletic / 17.9.2016. 20:49:28

Dio betona na koji mislim lijepit toplinsku fasadu pojavljuje se isoljavanje..Predlozili ste mi da premazem taj dio hidroprotekt duoelastikom ,pa da zatim ozbukam dio radi poravnanja.Zanima me dali trebam prvo premazat tekucinom protiv isoljavanja.hvala

ODGOVOR

Ako je prisutno isoljavanje prije premazivanja hidroizolacijskim premazom potrebno je podlogu tretirati ANTISOL-om i dobro očetkati žičanim četkama.