Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Maja Knežević / 9.3.2014. 16:30:36

Poštovani,
Radimo fasadu na kući.Radnici su nanijeli impregnaciju prije fasadne boje krajem mjeseca siječnja. Odmah potom je počelo kišno razdoblje koje je trajalo sve do sada, te nije bilo moguće krenuti sa nanošenjem fasadne boje. Je li moguće da je kiša isprala impregnaciju i je li potrebno ponovno nanositi ili se može odmah krenuti sa nanošenjem fasadne boje?
Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Potrebno je znati koji tip impregnacije su majstori koristili i koliko je vremena prošlo od nanašanja impregnacije do kiše.
U koliko je u roku 2-3 h nakon nanašanja impregnacije padala kiša po fasadnoj površini moguće je da je impregnacija isprana.
Ako je impregnacija s objekta isprana potrebno je nanijeti novi sloj prije bojanja.
Ako je impregnacija ostala na fasadnoj površini samo se nanosi fasadna boja bez ponovnog impregniranja.

Ratko Maodus / 8.3.2014. 23:32:33

Postovani

Odlucili smo se na kupnju etaze kuce starije gradnje 1952 god.
Zelimo napraviti potpinu adaptaciju iznutra ali prvenstveno nas zanima adaptacija poda.
Na podu su grede nema betonske ploce a na njima su daske na kojima su parketi u sobama i plocice u kuhinji i kupatilu.
Zanima me koja bi bila najbolja solucija za adaptaciju poda posto mislimo skidati cjeli pod do samih greda.
Sto staviti na grede i kojim redom dalje do zavrsnog poda kad treba stavljati plocice i parkete.
Nebi htjeli da se cuje ono skripanje koje se cuje sada u stanu niti da nam se desi pucanje plocica nakon nekog vremena.
Moram napomenuti da je ispod nas jos jedan stan i da bi htio staviti dobru zvucnu a i toplinsku izolaciju izmedju stanova.


Unaprijed zahvaljujem

Ratko Maodus

ODGOVOR

Samoborka dd je proizvođač građevnog materijala te se ne bavi izvođenjem radova.
Za adaptaciju poda morate se obratiti ovlaštenom statičaru ili arhitektu koji će napraviti proračun i napisati kakvu podnu konstrukciju možete izvesti u objektu.
Na temelju toga mi vam iz našeg proizvodnog programa možemo ponuditi proizvode kojim ćete moći izvesti podnu površinu.

Ante Fuzul / 8.3.2014. 12:17:29

imam roštilj od betonskih elemenata koji na izgled djeluju porozni. u kišnom periodu se napiju vode. Možete li mi preporučiti kojom bojom bi ih mogao adekvatno zaštititi od vlage?
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Betonske površine očistite i pregletajte REPARATURNIM MORT-om pa kada se REPARATURNI MORT osuši površinu obojite bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte.

Tomislav Šimunić / 8.3.2014. 0:17:18

U fazi sam postavljanja zidnih pločica, i to mi moglo potrajati još 5 dana, pa me zanima da li postoji neki određeni rok nakon koliko dana od postavljanja pločica treba raditi fugiranje ili ne postoji rok, mislim da li možda treba fugirati u roku 5 dana od postavljanja ili teoretski npr mogu fugirati i nakon 3 mjeseca.
Pločice su ljepljenje se Teratekt Fleks ljepilo, a Masu za fugiranje sam kupio Terafil Fleks, nadam se da to odgovara.

ODGOVOR

U pravilu se fugiranje pločica izvodi minimalno 48 h nakon lijepljenja, ali se fugiranje može izvesti i u roku 5 dana ili kasnije, no nije poželjno da fuge duže vremena budu nezaštićene tj.bez mase za fugiranje.
Upotreba flkesibilnog ljepila i fleksibilne fug mase je izvrsna.

jovan devic / 6.3.2014. 23:18:20

koje je vrijeme potrebno susenja ljepila izmedju prve ruke to jest od postavljanja mrezice pa do drugog sloja lepila izravnavanja.

ODGOVOR

Izrada temeljnog sloja (armiranje i gletanje):
SAMOTERM nanositi na postavljene ploce punoplošno u debljini minimalno 2 mm. U sloj SAMOTERM -a utisnuti dijagonalno trake Staklene mrežice dim. 30x50 cm na kutove oko otvora (prozora i vrata). Zatim postaviti kutne profile sa mrežicom na sve kutove objekta i na špalete oko otvora.
Staklenu mrežicu utisnuti u svježi SAMOTERM® po citavoj površini s preklopom min. 10 cm na svim spojevima mrežice.
Na očvrsnuti SAMOTERM (nakon minimalno 24 sata) nanijeti SAMOTERM GLET i zagladiti. Ukupna debljina očvrsnutog temeljnog sloja (armiranje/gletanje) treba biti minimalno 4 mm.

Tomislav Ivić / 6.3.2014. 19:21:43

pozdrav!
ljepio bih stiropor debljine 3 cm na strop u stanu ali je strop od betonskih ploča koje su mazane nekom masnom tekućinom(ili naftom).Da li je sigurno ljepiti stiropor na takvu podlogu?Hvala!

ODGOVOR

Potrebno je postojeću tekućinu mehanički ostrugati ili ispjeskariti, te što više oprati površinu vodom.
Očišćenu površinu grundirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i ljepiti ploče SAMOTERM-om.
Bez skidanja masnog sloja tekućine, ploče nije moguće lijepiti.

Anardev R / 6.3.2014. 11:13:34

Poštovani,

balkon nam je u derutnom stanju. Naime postavljene su unutarnje pločice na njega, tako da su uslijed djelovanja kiše i leda popucale. također,balkon nam je na ćoškovima oštećen tako da fale komadi betona, a ispod pločica nema ni ljepila ni ničega, tako da kad jednu digneš ostaje rupa. Molimo vas za neko jednostavno riješenje. unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pločice maknite te skinite sve dijelove s balkona koji su oštećeni i slabodržeči.
Površinu otprašite, operite vodom pod pritiskom i pokrpajte cijeli balkon upotrebom cementne žbuke C 80.
Žbuka će izdržati jedno vrijeme te bi bilo potrebno da nakon izvedbe žbuke stavite sloj hidroizolacijskog premaza DUOELEASTIK HIDROPOTEKT i na hidroizolaciju ugradite pločice s ljepilom TERATEKT FLEKS.

Jurica Pavičić / 5.3.2014. 13:13:42

Kuća u Dalmaciji je sagrađena 70-tih godina. Fasada je nebojana od pješčano-vapnene žbuke koja je djelomično sipka jer se lako struže. Kako je fasada dobro očuvana (rupičasta je na manjem dijelu - rupice od 1-5 mm), planirao sam je izravnati sa EKSTRA TERANILOM (1-2 ruke) i potom premazati bijelom ili nekom drugom bojom. Zanima me da li bi to bilo dobro rješenje ili bi bilo poželjno staviti i neku staklenu mrežicu? Koja impregnacija bi trebala ići prije izravnavanja EKSTRA TERANILOM a koja prije bojanja? Koliko bi tako obrađena fasada mogla ostati u nekom optimalnom stanju, a koliko ako bih je odmah obojao bez izravnavanja EKSTRA TERANILOM? Koje boje mi preporučate? Molim Vas za brz odgovor jer bih za par dana trebao početi s radovima!? Hvala unaprijed!

ODGOVOR

TERANIL EKSTRA nije proizvod kojim se gletaju fasadne površine.
Vašu fasadnu površinu pregletajte FINOM ŽBUKOM F -900 ili VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u debljini 3-4 mm.
U TOP WHITE možete ugraditi i staklenu mrežicu. Nakon sušenja površinu možete prebojati fasadnom bojom SILIKATKOLOR ili TERATON v prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacije prije fine žbuke F -900 se ne stavlja, ako se odlučite za TOP WHITE površinu impregnirajte KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Ako ćete bojati silikatnom bojom impregnacija je SILIKATGRUND koji se nanosi dan ranije, dok za TERATON V impregnacija je UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koja se stavlja neposredno prije bojanja fasadnom bojom.

Zoran P. / 5.3.2014. 12:23:38

Interesira me kojim vrstom boje se moze prefarbati teraplast? Hvala.

ODGOVOR

TERAPLAST možete prebojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna već površinu treba samo dobro oprati vodom pod pritiskom.

Maja Toplek Kamenar / 5.3.2014. 2:55:46

Poštovani,
nisam sigurna dali sam se obratila na dobru adresu, obzirom da trebam savjet. Naime, nemožemo se odlučiti koji je fasadni sustav za našu kuću povoljniji (akril ili silikat) , obzirom da se radi o montažnoj kući, sa vanjskom izolacijom od stiropora (bijeli), kuća spada u nisko-energetski objekt...no stalno se dvojimo između fasada, obzirom da se kuća nalazi u sjevernom dijelu Hrvatske, okružena šumom , što donosi više vlage i hladovine (ako je to uopće bitno za izbor)... Molimo Vas ako nas možete savjetovati oko navedenog izbora (silikatna ili akrilna - je ono što nudi izvođač i oko toga se dvojimo).
Unaprijed zahvaljujem, Maja

ODGOVOR

Obzirom na izvedeni fasadni toplinski sustav kao i lokaciju objekta preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU zaribane teksture granulacije 1,5 ili 2 mm.
Silikonske završno dekorativne žbuke odlikuje visoka vodoodbojnost kao paroporupusnost. Kao alternativno rješenje preporučamo akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL Z.