Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

toni ercegovic / 22.3.2017. 21:43:03

poštovani,trenutno na kuci imam staru tarabonu 350 m2, na prizemlje+I kat, na II kat planiram stavljati fasadu 5cm vune i silikat,pa me zanima dali postoji mogucnost ujednacavanja tonova bojanjem silikatnom fasadnom bojom preko tarabone...hvala

ODGOVOR

Nakon što izvedete sustav završnom žbukom, TERABONU možete probjati slikatnom bojom samo je potrebno prilikom njezina naručivanja napomenuti da se istonira silikatnom žbukom koja će se nanositi na sustav.

Ante prezime / 22.3.2017. 20:35:17

Poštovani, zid od betonskih bloketa (ograda), sam pregletao građevinskim ljepilom i mrežicom. Molio bih prijedlog za završni sloj.

ODGOVOR

Ako je na horizontalnim površinama ugrađena klupčica, na vertikalne površine možete ugraditi TERAPLAST ili akrilnu žbuku TERAKRIL ili možete obojati bojom za beton AKROTON.

Mario Korbar / 22.3.2017. 5:25:14

Poštovani, Kuča je građena početkom 70-tih god. Na betonske temelje nazidano je 6 šari betonskih kvadra do betonske deke od kojih su 3 reda ispod zemlje. Visoke su podzemne vode i kvadri vuku vlagu preko metra iznad tla. Nema nikakve hidroizolacije . Mislim sve otkopati i probati riješiti drenažu, a na sokl staviti EP ploće i kulir masu. Molim Vas kako i čime riješim hidroizolaciju ispod EPploća? Hvala.

ODGOVOR

Nakon što izvedete otkop, čiste blokove treba premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPRTOEKT DUOELASTIK , u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm, četkom, valjkom ili gleterom.

Tiho Marojevic / 20.3.2017. 12:19:41

Poštovani, zanima me koja je boja je najpogodnija za bojanje opeket, odnosno vanjskog zida koji nije ožbukan? I treba li kakva prethodna inpregnacij?

ODGOVOR

Opeka se ne boja niti preporučamo bojanje ijednom bojom. Zidove od opeke potrebno je obraditi žbukom, pločama ili toplinskim sustavom i tek onda bojati.

Goran Culo / 20.3.2017. 7:19:25

Na stambeenoj visekatnici doslo je do osttecenja vertikalnih kutova,kantuna fasade.Zgradajeizvanaizradena zaribanom fasadnom termo zbukom.Ispod zbuke je popucaobeton odvojio se od armature i podigao termozbuku na nekoliko pozicija.Misljenje za sanaciju

ODGOVOR

Prema opisanom potrebno je prvo sanirati AB konstrukciju, Nismo u mogućnosti predložiti sanaciju bez konzultacije s ovlaštenim statičarem.

ksenija pujić / 18.3.2017. 22:40:56

Poštovani, radim adaptaciju stana i trebam vašu pomoć.Zgrada je stara oko 40 god.,zidar je na zidove lijepio mrežu i ljepilo i na to navukao edelpuc koji smo nakon toga lagano preši jupolom.Nakon par sati edelpuc s mrežom i ljepilom se na više mjesta odvojio od zida.Što učiniti,kako se skida edelpuc da se nanovo rade zidovi jer je očito da je prethodna priprema bila jako loša i krajnje neozbiljna od strane zidara.Hvala vam!

ODGOVOR

Ako se mineralna žbuka odvaja od površine zida potrebno ju je kompletno maknuti sa svim prethodnim slojevima mrežice i ljepila. Prema opisanom sada je teško utvrditi gdje je došlo do pogreške, izvođač koji je izvodio radove zna što je radio. Ako je ugradio ljepilo i mrežicu trebalo je prvo napraviti tj. utvrditi stanje podloge kao vizualnu provjeru u cilju utvrđivanja vrste i kvalitete podloge, vlažnosti podloge, test brisanjem dlanom ili tamnom tkaninom radi procjene ima li prašine, štetnih iscvjetavanja ili kredastih starih premaza, test grebanjem ili zarezivanjem pomoću tvrdog oštrog predmeta radi provjere čvrstoće i nosivosti, test močenjem pomoću kista ili test raspršivačem radi provjere vodoupojnosti i vlažnosti podloge, provjera ravnosti zida. Nakon utvrđivanja stanja podloge može se gletati, ali tako da mrežica bude u sredini gleta, a ne na površini zida. Po potrebi tj. procjeni podloge prije gletanja podlogu je potrebno impregnirati kontakt grundom. Za gletanje možete upotrijebiti univerzalnu mineralnu masu za sanaciju FINA ŽBUKA EKSTRA uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju fine žbuke ekstra. Nakon sušenja, bojanje se vrši unutarnjom disperzivnom bojom.

Vlado Dajak / 16.3.2017. 20:35:28

Postovani Imam 55m2 kuce na katu budite ljubazni zidovi su zidani ciglom zanima me koliko mi treba gotove zbuke za svih 55m2 sto preporucavate premaz mozda simpra prije zbuke?hvala unaprijed

ODGOVOR

Količina zidova i površine kuće nije ista, tako da pretpostavka da zidova imate barem cca 200m2. Potrebno vam je cca 5600 kg vapneno cementne žbuke VC 40 ili gips vapnene žbuke GV 10 4400 kg. Impregnacija se prije žbukanje ne zidovima od opeke ne upotrebljava već predšpric od istog materijala rjeđe konzistencije.

Vesna Gogic / 16.3.2017. 14:22:52

Nedavno sam dobila stan u nasledje. Stan je star i nerenoviran, a ja u ovom trenu i nisam pri novcu renovirati ga. Problem je u tome sto je pod u kupatilu teraco. Moze li se teraco prebojiti nekom bojom i ako da, kojom. Lijep pozdrav iz Skopja

ODGOVOR

Teraco možete obojati bojom za beton AKROTON. Impregnacije nije potrebna.

VLADO ŠANTEK / 15.3.2017. 20:53:39

Poštovani Već 30 godina imam termo fasadu od samobore.Imam kuću od 150m2 fasade pa me zanima koliko mi treba vreća termo žbuke i kolika je cijena vreće i koliko pokriva vreća, dali žbuka može biti debljine 5 cm HVALA

ODGOVOR

Toplinska žbuka se može nanositi u različitim debljinama pa tako i u debljini od 5 cm. Potrošnja toplinske žbuke je 1 vreća/1m2/d=4cm. Potrebno vam je 187 vreća.

Ivica Mrvelj / 15.3.2017. 0:00:38

Poštovani! Temelj terase je obložen teraplastom, na njemu je vidljiva salitra. Da li može da se skine stari teraplast, da se salitra tretira sa ANTISOL i na to dva sloja građevinskog ljepila i onda ponovo teraplast ili na ANTISOL mora ići nekakav drugi materijal. Unaprijed zahvalan. Lijep pozdrav!

ODGOVOR

TERAPLAST se može skinuti, a ako je na površini prisutna sol može se sanirati uz upotrebu premaza protiv isoljavanja. Površinu pregletati proizvodom kao REPARATURNI MORT ili SAMOTERM F i možete ponovno navući TERAPLAST.