Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Siniša - / 14.4.2015. 10:05:30

Pozdrav,
zanima me može li se sep špricati fasaderskim ježom ili se mora nanositi metalnim gleterom?
hvala unaprijed na odgovoru,
siniša

ODGOVOR

Fasaderskim ježom može se nanositi isključivo HIROFA. Završna mineralna žbuka SEP nanosi se isključivo metalnim gleterom u debljini zrna i završno obrađuje plastičnom gladilicom ili „izvlači“ gladilicom od stiropora.

Vjekoslav Marochini / 14.4.2015. 9:23:06

Poštovani, radim balkonsku ogradu od Ytong blokova visine 100 cm. Na Vašim stranicama pronašao sam informaciju da se Ytong može pregletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje mrežicom. Interesira me čime impregnirati Ytong prije gletanja (UKG + voda ?). U tehničkom listu vidim da se nanosi sloj 3+2 mm. Nemam osjećaj koliko je teško postići minimalnu traženu debljinu pa me zanima može li biti problema ako koji od slojeva bude nijansu tanji? Također me interesira koja završna dekorativna žbuka je najbolji izbor s obzirom na vodoodbojnost i neprijanjanje nečistoća na površinu s obzirom na to da će vjetar povremeno na zid nabacivati kišu - akrilna, silikonska, silikatna . . ? Ukoliko ne uspijem izvesti serklaž unutar Ytong bloka, koji je najkraći period unutar kojega se može početi nanostit Teratermo Glet na beton? Koja impregnacija tada ide na beton? Hvala.

ODGOVOR

Površine od YTONG-a prije obrade treba impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA.
TERATERMO GLET nanijeti u sloju debljine 2-3 mm i svježi sloj punoplošno utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 sa preklopima od min 10 cm na svim spojevima.
Drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti u debljini do 2 mm. Beton prije daljnje obrade u pravilu mora biti star minimalno mjesec dana.
Prije nanošenja TERATERMO GLETA potrebno je isti obraditi KONTAKT GRUNDOM.
Preporučamo balkonsku ogradu završno obraditi visokovodoodbojnim završnim žbukama kao TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA.

sinisa horvat / 13.4.2015. 10:26:26

Postovani,zanima me sto bi mi preporucili za stavljanje glazure u debljini 2 cm prije keramickih plocica, imam 7 m2 te koja bi bila cijena te glazure?

ODGOVOR

Za izvedbu glazure preko postojeće keramičke obloge predlažemo CEMENTNI ESTRIH 20 koji je potrebno izvesti u minimalnoj debljini od 3 cm.
Za površinu od cca 7 m2, i debljinu od 3 cm potrebno je 450 kg CEMENTNOG ESTRIHA 20, cijena : 377,65 kn.

Lili Matak / 12.4.2015. 16:57:39

Poštovani,
garaža stara 50g. prije dvije g. je bila poplavljena (visina vode 1,5m) i na zidu se pojavila mala pukotina. Nedavno je automobil udario u garažna vrata i stvorila se dugačka vodoravna pukotina pokraj vrata. Iznad garaže nema kata ni krova, samo je ploča. Kako sanirati pukotinu bez većih ulaganja ?
Hvala Vam,

ODGOVOR

Obzirom na opisanu pojavu pravilne horizontalne pukotine možemo zaključiti da je riječ o konstruktivnoj pukotini. Bez uvida u postojeće stanje, ili barem u raspoložive fotografije nije moguće dati prijedlog sanacije.

Djulaga Lulic / 9.4.2015. 21:33:29

Postovani,
imam vanjsko betonsko stepeniste,nemam namjeru oblagati gaziste ker.plocicama a isto je izlozeno kisi,pa trazim vas savjet ,hocu stepeniste koje se lako odrzava a da nije puno klizavo kakav mi premaz savjetujete da kupim cuo sam da imate te premaze i u boji pa molim vas savjet,hvala pozz

ODGOVOR

Naša ponuda završno dekorativnih žbuka nije primjenjiva za završnu obradu horizontalnih površina.
Preporučamo betonske stepenice obraditi REPARATURNIM MORTOM G, te obojati AKROTONOM - bojom za beton.

Zora Lauš / 8.4.2015. 12:42:26

Poštovani,
da li imate u ponudi granitne kocke 10x10cm i koja je cijena. Ako nisu granitne da li imate nešto slično čime bi se popločilo dvorište ali da izgleda rustikalno, naravno i koja je cijena?
Unaprijed hvala.
Lp
Zora

ODGOVOR

Granitne kocke u svom programu nemamo – za to se možete obratiti firmi METALMINERAL KAMEN.

Iz našeg proizvodnog programa možemo ponuditi betonski opločnik PEGAZ P7 10X10x8 cm – pjeskareni kreativ sivi.
Cijena 153,74 kn/m2 s PDV-om.

Marko Šambar / 7.4.2015. 21:34:26

Poštovani,
imam problem u kuhinji.Naime planiram renovirati kuhinju veličine oko 16 m2,ali kuhinja je niža u odnosu na ostale prostorije oko 4-5 cm,pa je potrebna izrada glazure da se izjednači sa ostalim prostorijama,Pošto želim čim prije završit i krenut sa postavljanjem pločica,koji bi bili dobri proizvodi za izradu glazure koja se brzo suši,tj. u što kraćem vremenu.Jer kuhinja nemože čekat mjesec dana?

ODGOVOR

Za izravnavanje poda možete upotrijebiti proizvod CEMENTNI ESTRIH RAPID. Estrih je brzovežući, te već nakon 5 dana možete ugrađivati završnu oblogu – keramiku.

Zoran Horvatović / 6.4.2015. 22:00:01

Poštovani,
dograđivali smo kuću na kojoj je izvedena vanjska izolacija sa 5cm stiropora i završna mineralna fasada u bijeloj boji, htjeli bi sada na cijeloj kući napraviti silikatnu fasadu u nekoj pastelnoj nijansi, za novi (dograđeni) dio mi je jasno kako izvesti, zanima što sa starim dijelom kuće, kako na postojeću mineralnu fasadu navući novu silikatnu, dali treba staru strugati do ljepila i mrežice ili se nekim postupkom ili emulzijom može ići nova na staru fasadu?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Površinu obrađenu mineralnom žbukom najbolje je izravnati gletanjem SAMOTERM F u dva sloja uz armiranje staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM-a F.
Postojeće slojeve nije potrebno skidati. Nakon sušenja podlogu impregnirati i nanijeti silikatnu žbuku.
Novi sloj silikatne žbuke moguće je direktno navući na postojeći sloj mineralne žbuke ako će postojeća silikatna žbuka biti iste ili veće granulacije u odnosu na postojeću žbuku.

Ako je postojeća mineralna žbuka zdrava nije potrebno gletanje novog sloja već se površina može ujednačiti fasadnom bojom tj. mineralnu žbuku ostaviti takvu kakva je i prebojati SILIKATKOLOR-om u tonu u koje će se ugrađivati nova silikatna žbuka.

dario nikolic / 5.4.2015. 20:12:18

dali je moguce ljepiti stiropor zupcastim gleterom(kao keramiku) na ozbukane zidove,ako da koje su prednosti/nedostatci?
Hvala

ODGOVOR

Što se tiče ljepljenja, ploče stiropra možete lijepiti punoplošno (kao lamele kamene vune).
Ljepilo se ručno nanosi nazubljenim gleterom (zub minimalno 10 mm) na toplinsko-izolacijski materijal.
Kod nanošenja na podlogu treba nanijeti toliko ljepila da se izolacijski materijal može postaviti prije površinskog skrućivanja ljepila. Također, treba isključivo koristiti metodu potpunog pokrivnog nanošenja.

NAPOMENA: Izvođenje kontaktnog sloja u cilju poboljšanja prionjivosti ljepila na neobrađenoj površini ploče provodi se utiskivanjem ljepila u tankom sloju neposredno prije nanošenja ljepila (po površini predviđenoj za lijepljenje).
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.

ivan štefanec / 5.4.2015. 18:26:25

koju završnu fasadu staviti na moru na postavljeni stiropor izvana

ODGOVOR

Ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z , u boji prema izboru.