Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Emanuela Mutnjaković / 18.9.2015. 14:07:55

Poštovani,
u prostoru nekadašnje cisterne uredili bi sobu, prostor je suh i čist pa me zanima kojim proizvodima bi mogli izolirati taj prostor da ne dođe do vlage, plijesni, eventualno prodora vode. Radovi se moraju izvesti unutar prostorije.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pošto je prostor bio cisterna stijenke zidova i poda premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm. Nakon sušenja hidroizolacije prostor ožbukajte ili vapneno cementnom žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H u debljini 2 cm.

Maja Lendl / 17.9.2015. 21:22:59

Poštovani,
namjeravam uskoro započeti izradu fasade,ali nažalost ne raspolažem s puno novaca.Stavila bih stiropor debljine 10cm,ali bih kao završni sloj postavila sep ako je on ikako jeftiniji? možete li mi reći što bi bilo najisplativije kao završni sloj za fasadu,a da je istovremeno dobar? Ne bih trošila novac trenutno na neku određenu boju fasade,već bih možda za nekoliko godina naknadno obojala, tako da mi ne smeta da fasada bude boje same neobojane žbuke,dakle siva.Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ako planirate s vremenom obojati fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP Z 2 bijeli ili obojeni, te ju s vremenom možete obojati bilo kojim tipom fasadne boje i bilo kojim tonom boje po izboru.
Cijena mineralne žbuke je 3,62 kn/kg , u vrećama 25 kg. Potrošnja 4 kg/m2.

Marko Kapović / 16.9.2015. 17:25:30

Poštovani,

gdje mogu pronaći važeće tolerancije za žbukane zidove pripremljene za soboslikarsku obradu?

ODGOVOR

Dozvoljene tolerancije za žbukanje možete pronaći u SMJERNICAMA ZA ŽBUKANJE.

Željko Bošković / 16.9.2015. 17:18:50

Poštovana gospodo, imam problem u sobi - sjeverna strana ( ljepenka i 5 cm glazure su u podu ) u kutu je betonski stup. Na podu cca širine 0,5 m² zimi se pojavi voda ( kao da je netko prolio ). Stup je također vlažan i javlja se plijesan. U dnevnom boravku na podu je beton i laminat parket, također se u kutevima gdje su stupovi pojavljuje plijesan ( unutarnji i vanjski stup ) do visine 1 m, a između stupova nešto manje. Kuća ima fasadu stiropor 5 cm.
U ,,Uradi sam,, vidio sam vaš proizvod ,,Hidroprotekt,, koji mi je trgovac preporučio za riješenje.
Prošle zime mi je keramičar na zidove i pod u sobi, stavio masu Plastivo Dracomerx, nakon toga su niz zid curile kapljice vode i podu u sobi opet je bilo vode, a masu sam morao guliti sa zida.
Molim Vašu pomoć i savjet, kako da se riješim vlage i plijesni.
Lijep pozdrav,
Željko B.

ODGOVOR

Prema opisanom vaš problem vlage je višestruk i neće ga biti lako riješiti, jer su problemi s nedovoljnom toplinskom i hidroizolacijom podova tj. slojeva koje ste naveli, a i pojavom hladnih mostova na betonu. Ugradnja toplinske izolacije na vanjskim zidovima očito nije dostatna da bi se hladni mostovi što više eliminirali.
Ugradnjom hidrizolacijskom premaza na zidove (ako nisu ožbukani) možda će se postotak vlage smanjiti, ali prema opisanom vrlo malo.
Ako su zidovi ožbukani skinuti boju i glet masu do žbuke premazati HIDROPROTEKT-om i ponovno pregletati TERANIL-om te obojati bojom koja u svom sastavu ima biocidni dodatak.
Prije premazivanja postojeće zidove potrebno je natopiti biocidnim sredstvom TERACID za spriječavanje razvoja mikroorganizama, pa tek onda staviti HIDROPROTEKT i pregletati prostor.

Marko Horvat / 16.9.2015. 11:34:39

Poštovani,

želio bih obraditi strop u prostoriji koja bi mi služila samo povremeno i u principu nije grijana, pa je izložena vanjskoj hladnoći, ali je suha. Strop je također uvijek suh. Radi se o goloj betonskoj deki domaće izrade. Šalung je napravljen od dasaka koje nisu bile nužno iste debljine pa se ta razlika sad vidi (pruge po dužini prostorije). Beton nije bio do kraja nabijen ili vibriran pa je površina stropa šupljikava. Čime bi se to najjednostavnije moglo sanirati kako bi se dobila ujednačena površina stropa? Bio mi je preporučen Betonfiks, ali vidim da je on preporučen samo za unutarnje prostore i da na njega idu samo unutarnje boje, a ja sam htio završnu obradu u fasadnoj boji, ako je moguće. S obzirom na to da prostorija, iako je pod krovom i suha, nije grijana i da je temperatura u njoj manje-više jednaka vanjskoj, ne znam bi li to onda bio unutarnji ili vanjski prostor. Hvala na savjetu!

Lijepi pozdrav,
Marko Horvat

ODGOVOR

Površinu stropa potrebno je ožbukati žbukom VC 50 i izravnati do debljine 2 cm ili pregletati REPARATURNIM MORT-om G do 2 cm i obojati ili fasadnom bojom ili završnom žbukom (npr.terakril).

Goran Čičak / 16.9.2015. 7:48:21

Na podu garaže je postavljena glazura već 8 godina i stalno se ljušti pijesak. Sada bi završio pod, ali nisam pobornik stavljanja pločica u garaže zbog pucanja. Da li imate preporuku što staviti kao završni sloj?

ODGOVOR

Ako vam se ljušti pijesak prije bilo kakve ugradnje potrebno je provjeriti u kakvom stanje je čvrstoća glazure, te tek nakon utvrđivanja čvrstoće možete umjesto keramike ugraditi betonske ploče, brušene, dim. 40x40x3,8 cm.

mihaela gubic / 15.9.2015. 23:21:54

Kako obojati ogradu od betonskih stupčića lijevanih iz plastičnih kalupa? Pošto je ograda već nekoliko godina stara,kako je očistiti i pripremiti za bojanje?

ODGOVOR

Betonske stupove možete obojeti bojom za beton AKROTON ili fasadnom bojom TERATON V.

Vedran Skrinjar / 15.9.2015. 8:56:15

Postovani,

Na standardnom zidu u hodniku (ne nosivom) sam izbusio rupu, stavio tiplu unutra i zakljucio da je moram 'premjestiti' 1-1,5cm nize :( sada ide pitanje, sa ccime bih mogao zakrpatii tu rupu da bih mogao istu izbusiti 1 cm nize a da tipla dobro drzi, tj da ne kreiram sa svrdlom 8 jednu veliku rupu?
Hvala

Vedran

ODGOVOR

Krpanje možete izvesti brzoveznim cementnim mortom TERAFIKS.

Vlasta Herceg / 15.9.2015. 8:40:04

Poštovani, imamo staro stubište obučeno u kulir-brušeni. Probala sam ga prati svime i svačime međutim sad je to crno,sivo, bijelo flekavo uglavnom grozno izgleda, a stubište je jako tamno. Da li se može stari brušeni kulir prefarbati sa nekakvom bijelom bojom ili sa bilo čime samo da nije ovako tamno i flekavo?

ODGOVOR

Boje koje možete koristit za premazivanje kulira su fasadna boja TERATON V ili boja za beton AKROTON. Prije bojanja potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i ispolirati.

katarina iljkić / 14.9.2015. 22:25:24

Poštovani, trebala bih promijeniti postojeću crvenu fasadnu ciglu kojom je ozidan
dimnjak u smeđu boju. postoje li premazi za fasadne cigle u boji ili samo bezbojni.
Hvala.

ODGOVOR

Premaze za bojanje fasadne opeke nemamo jer je već sama opeka u toku proizvodnje tretirana proizvodima i ima slabu upojnost novog sloja boje.
Boje koje možete koristit za premazivanje fasadne opeke su fasadna boja TERATON V ili boja za beton AKROTON.