Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Vesna Medic / 6.9.2016. 17:25:04

postovani, zanima me koji je najbolji nacin zastiti ispucalu fasadu od prodiranja vode u nju? cula sam za akrilnu fasadu, pa ako mi mozete reci nesto vise o tome, i ucinkovitosti. unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Da bi vam odgovorili na vaš upit potrebno je znati što se sada nalazi na fasadnoj površini i kakve su pukotine. Akrilna žbuka ili boja mora se ugraditi na adekvatno pripremljenu podlogu (površine gletane adekvatnim materijalom) da bi imala učinkovitost od prodiranja vlage.

Reni R / 4.9.2016. 23:08:32

Postovani, trebao bih ozbukati stari zid na kojem je stara zbuka i zid je obojan, da li prije novog zbukanja trebam ostrugati boju i nanijeti neku impregnaciju ili nije potrebno skinuti staru boju? Sa kojim od vasih materijala je najbolje ozbukati takvu povrsinu? Hvala.

ODGOVOR

Postojeće slojeve stare žbuke i boje potrebno je skinuti sa zida a zatim očišćeni zid možete ožbukati novim slojem žbuke. Impregnacija se ne koristi kod vapneno cementnih žbuka. Žbukanje možete obaviti ili vapneno cementnom žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

Snježana M / 2.9.2016. 14:39:57

Poštovani, imam veći betonirani parking na kojem je nedavno stajao kamion (mikser za beton), nakon čega se na betonskoj plohi pojavilo nekoliko jedva vidljivih, ali vrlo dugačkih pukotina. Može li mi neki od Vaših proizvoda pomoći u saniranju ovih pukotina prije no što se eventualno rašire?

ODGOVOR

Ako vam je prilikom dolaska vozila s većim teretom beton ispucao tada je riječ o statičkim pukotinama. Premaz REPARATURNIM MORTOM može prekriti pukotine ali se može desiti da se pukotine ponovno pojave. Potrebno je otvoriti pukotinu i vidjeti koliko se prostire u dubinu i zapuniti je REPARATRUNIM MORTOM.

Željko Ivanek / 1.9.2016. 15:02:42

Poštovani, imam armirano betonsku ploču otvorenog balkona, na njoj bitumensku hidroizolaciju, te na kraju cementni estriht, da li smijem na njega lijepiti pločice ili moram izvesti hidroizolaciju na Estrihtu ? Hvala puno

ODGOVOR

Ako vam je bitumenska hidroizolacija i glazura izvedena da ne dolazi do prodora vlage možete ugraditi keramiku. S vremenom, ako ne ugradite hidroizolaciju, može vam se pojaviti procurijevanje. Preporuka je da prije keramike izvedete hidroizolacijski premaz HIDROPTEKT DUOELASTIK i na hidroizolaciju ugradite keramiku.

renato Tančak / 31.8.2016. 10:38:07

Poštovani, zanima me kako riješiti vlagu u zidu koji je ukopan u zemlju, i nemogu raditi iskop s vanjske strane zida nego moram probati riješiti iznutra. s poštovanjem

ODGOVOR

Unutrašnjost zida i poda premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK i nakon toga prostor ožbukajte vapneno cementnom žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H u potrebnoj debljini. Na spoju zida i poda u sloju hidroizolacije ugradite traku za brtvljenje.

JASNA ZOVIĆ / 30.8.2016. 15:04:30

Poštovani, na postojeću terasu sa starim pločicama planiramo staviti nove. Trebamo staviti glazuru i nove pločice na te stare. Od materijala šta trebamo uzeti, pitam za glazuru? Lp

ODGOVOR

Upotrijebite gotovu cementnu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20 u minimalnoj debljini 3 cm, na osušenu glazuru hidroizolacijski prema HIDROPROTEKT DUOELASIK i polIjepite keramiku upotrebom ljepila TERATEKT FLEKS.

Adriano Slovic / 27.8.2016. 9:54:20

Poštovani, Imam problem s kapilarnom vlagom stare kuće u Zadru. Zidovi su betonski bez hidroizolacije, hidrizoliran je samo pod. Kuća je uređena prije 4-5 godina. Izvana je stiropor fasada, izbetonirano dvorište, s unutarnje strane je ožbukano s VC-40 i pregletano. Što bi se dalo napraviti s unutarnje , a da bi bilo učinkovito? Razmišljam o ljepljenju stiropora s unutarnje strane i ili ako ima nešto za injektiranje zidova. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ako prilikom izvedbe ab zidova nije izvedena hidroizolacija i drenaža s vanjske strane ili prije žbukanje hidroizolacija s unutarnje strane sada je izvedba sanacije upitna i teško ćete se riješiti zaostale vlage. Izvedba injektiranja na ab zidovima nije preporučljiva, jer ne garantira da ćete se riješiti vlage. Sada jedino što vam možemo preporučiti je da zidove koji su ožbukani postružete tj. skinete glet i žbuku cca 5-6 mm i premažete tj.pregletate hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT i nakon sušenje ponovno pregletate glet masom. No upozoravamo vas, da ni predloženi način ne može imati garanciju da vam se vlaga neće pojaviti. Izvedba toplinskog sustav s unutarnje strane nema učinkovitost na vlagu jer vam se vlaga i dalje može pojaviti, a toplinski sustav ste izveli s vanjske strane.

matija ivic / 26.8.2016. 15:01:27

Postovani, adaptirao bi konobu kod koje je jedan zid ujedno i potporni. Taj zid je betonski i radjen je u nekoliko faza. Nema vanjske izolacije pa dolazi do povremenih prodora vode i vlage. Na koji nacin i kojim sredstvima bi se mogao rijesiti problem s vlagom s unutarnje strane. Hvala

ODGOVOR

Ako prilikom izvedbe zida nije izvedena s vanjske strane hidroizolacija sada možete pokušati riješiti problem premazivanje cijelog zida s unutarnje strane hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELATIK ili MONELASTIK i nakon toga ožbukati zid ili sanacijskom žbukom SANISILH ili vapneno cementnom žbukom VC 40.

Ivan Kućas / 25.8.2016. 8:02:33

Poštovani, molim Vas informaciju: Koji proizvod odabrati za zaravnavanje špaleta na sazidanim otvorima prozora sa porotherm opekom, a u svrhu buduće RAL montaže prozora? LP Ivan Kućas 099/7078855 ili ivan.kucas@gmail.com

ODGOVOR

Špalete prozorskih otvora preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50 ili alternativno zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G.

Marijan Kopjar / 24.8.2016. 8:49:28

Poštovani! Bura, a valjda i sol, uništavaju mi betonske stupiće na moru. Ljušti se boja, neki su ispucali. Kako ih popraviti i zaštititi. Hvala!

ODGOVOR

Betonske stupiće preporučamo temeljito očistiti od svih slabodržećih dijelova i postojećih slojeva boje. Popravke izvoditi REPARATRUNIM MORTOM G (alternativno REPARATURNI MORT F ovisno o potrebnoj debljini slojeva). Završno stupiće obojiti bojom za beton AKROTON.