Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z / 7.11.2020. 21:35:41

Na demit fasadi uradjenoj prije godinu dana,na zapadnoj ,a djelimicno i na sjevernoj strani kuce,ocrtavaju se tiple i sastavi stiroporskih ploca.Ova pojava se desila poslije zadnjih kisa.Primjecujem i pojavu crnih tockica u zonama gdje se vec 15ak dana ne suse te povrsine.Pisali ste da bi jedan od uzroka mogao biti tanak armaturni sloj.Da li lose uradjena impregnacija prije nanosenja mineralne fasade,a potom i silikonske boje,moze biti razlog tome.Naime,,,majstor,, koji je radio impregnaciju je toliko lose uradio to,tako da su zidovi bili sareni,a ne posve bijeli.Puno pozdrava

ODGOVOR

Uočavanje mjesta pričvrsnica, kao I spojeva ploča, poglavito u vlažnim uvjetima, najčešća su posljedica nedovoljne debljine armirajućeg sloja, kao I česte pojave dodatne obrade pričvrsnica ljepilom prije samog izvođenja armaturnog sloja. Zbog veće debljine sloja ljepila na tim mjestima veća je i količina akumulirane vlage. Ukoliko nema drugh nedostataka kod izvođenja ova pojava najčešće nema za posljedicu ozbiljnije građevinske štete. Pojava crnog točkastog obojenja manifestacija je razraze mikroorganizmima na fasadnim površinama. Sve navedeno ne može biti posljedica neujednačenog nanošenja temeljnog premaza prije nanošenja završne žbuke. Obojeni temeljni premazi nisu potpuno prekrivni i nakon nanošenja I sušenja uobičajeno ostaju vidljivi neujednačeni tragovi obojenja.

M K / 5.11.2020. 8:02:45

Poštovani, kuću napravljenu od Ytong blokova želim obložiti kamenim pločama.Kako pripremiti podlogu prije toga. Molim Vaš savjet. Hvala.

ODGOVOR

Ljepljenje kamenih ploča izvesti debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL floating-buttering metodom. Ljepilo se nanosi nazubljenim gleterom vodoravno na podlogu te na kamene ploče okomito. Navedeno podrazumijeva da sama konstrukcija vanjskog zida od YTONGa zadovoljava sve zahtjeve uključujući i dostatnu toplinsku zaštitu. Za dodatne upute primjene i kompatibilnosti obloge od kamenih ploča savjetujemo da se obratite porizvođaču kamenih ploča.

M L / 4.11.2020. 15:17:00

Poštovani, molim za savjet za odabir hidroizolacije. Radi se o natkrivenoj terasi, gdje na spoju vanjskog zida i AB ploče dolazi do vidljivog proboja vlage za jačih kiša u donji prostor. Ploča i spoj sa zidom su u fazi izgradnje premazani nepoznatim hidroizolacijskim sredstvom. Ideja je reparirati samo ovaj spoj s proizvodom iz vaše ponude koji bi se eventualno mogao nanijeti na spoj ožbukanog zida i ploče, preko postojeće hidroizolacije. S gornje strane ploče se vrlo rijetko hoda i do daljnjeg nije u planu postavljanje ikakvog završnog sloja preko hidroizolacije.

ODGOVOR

Trebala bi biti osigurana odvodnja AB ploče određenim nagibom. Ukoliko je hidroizolacijski premaz na bazi cementa na spoju zida i ploče izvesti „holker“ korištenjem TRAKA ZA BRTVLJENJE i polimer cementog premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK. Svakako, važno je napomenuti da pojava vlage u unutarnjem prostoru ne mora biti nužno vezana uz detalj spoja horizontalne i vertikalne površine. Moguće je stvaranje kondenzata vlage na unutarnjem zidu zbog nedostatne toplinske izolacije.

D Č / 4.11.2020. 11:56:19

Poštovani, postavljao bih nivelir masu, odnosno Vaš cementni estrih na neravne podove. Mogu li s time postići visinu od 2 cm, te mogu li tu masu izlijevati direktno na neravne pločice, ili moram prvo staviti kakvo drugo sredstvo?

ODGOVOR

Na podlozi od keramičkih pločica možete primijeniti samonivelirajuću podnu masu TERANEKS RAPID do debljine od 15mm. Podlogu je potrebno prethodno impregnirati PREMIUM GRUNDOM i bilo bi poželjno pločice radi bolje prionjivosti lagano odštokati čekićem za štokanje. Kao drugo varijantno rješenje možete izvesti vezani estrih CEMNTIM ESTRIHOM 20 za koji bi prethodno trebalo ukloniti keramiku.

M M / 1.11.2020. 19:08:18

Poštovani, imamo kamenu kuću u Istri staru 400 g.Kuća nema klasičan temelj. Prije 2 g napravili smo fasadu, da bi se ove g u kući pojavila vlaga na svim zidovima.Pretpostavljam da je to kapilarna vlaga, koja je ostala zarobljena unutar zidova. Imete li neko rješenje za tu vlagu ili će s vremenom ta vlaga nestati prozračivanjem. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za konkretniji odgovor potrebne su dodatne informacije: - na koji način su obrađeni vanjski zidovi (toplinski sustav, toplinska žbuka, vapneno-cementna žbuka ili dr) - na koji se način manifestira vlaga (pojava zaraze plijesnima, ljuštenje ili trušenje boje i/ili gleta, trusnost žbuke …) Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite fotografije na kojima je vidljivo stanje unutarnjih zidova.

D V / 31.10.2020. 12:04:31

Poštovani molim vas vaše mišljenje sa čime je najbolje zidat dimnjak od starinske cigle sa betonskom kapom na vrhu.Da li je dovoljno stavit samo M10 smjesu ili se mijesaju još neke komponente u smjesu. Hvala

ODGOVOR

Za zidanje dimnjaka preporučamo MORT ZA ZIDANJE DIMNJAKA M10. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

I B / 29.10.2020. 19:01:35

Pozdrav.Betonske ploče(60x30x3,8) postavljam kao okapnice na vanjski,ogradni zid i planiram ih obojati teraton v fasadnom bojom.Trebam li, prije boje, ploče premazati nekom impregnacijom,SN vezom ili slično.

ODGOVOR

Za bojanje betonskih ploča preporučamo da koristite boju za beton AKROTON. Za prvi nalič razrijedite s 15% vode, a drugi s do 10%.

A B / 27.10.2020. 23:07:57

Poštovani, gdje se u Zagrebu može pronaći vaš cijeli asortiman? U većim trgovinama pronašao sam električarski gips, kvarcni pijesak, reparaturni mort, kontakt grund,Teranil no ne mogu pronaći Terakil. Također me zanima kakvu impregnaciju koristiti prije gletanja obojenih zidova Teranilom i gdje istu mogu kupiti.

ODGOVOR

Cijeli naš asortiman možete pronaći u našoj poslovnici u Zagrebu na adresi Božidara Adžije 12. Prije gletanja preporučamo ukloniti stare naliče boje i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM.

K S / 27.10.2020. 21:26:53

pozdrav, imam postojecu asfaltnu podlogu umjesto koje bi stavio oplocnike. Da li moram trgati i vaditi asfalt ili mogu na asfalt staviti oplocnike? Hvala

ODGOVOR

Ukoliko je asfaltna površina izvedena sa odgovarajućim padom na asfaltni sloj možete postaviti sloj kamenog agregata frakcije 2-4 mm ili 4-8 mm na koji se polažu opločnici.

G K / 27.10.2020. 20:20:19

Postovani,imam problem sa vodom u garazi i podrumu..naime,zidovi su pola u zemlji a pola u izvana je napravljena izolacija i drrenaza okolo..i sad,samo kada pada kisa u garazu mi kroz betonske blokove ulazi voda..izvana sam.premazo sa ljepilom,ali i dalje mi se pojavljuje..zanima me ima li kakav premaz da iznutra premazem..da napomenem,zidovi su od betonskih blokova..hvala unaprijed.

ODGOVOR

Trajno rješenje prodora vode u pravilu je moguće postići uklanjanjem uzroka. Vrlo vjerjatno je riječ o oštećenju HI ili prodoru vode na lose izvedenom detalju. Ukoliko niste u mogućnost pristupiti zidpvima sa vanjske strane moguća je izvedba HI sa uutarnje pri čemu postoji mogućnost širenja kapilarne vlage I prodora izvan zone zahvata. Prije nanošenja HI premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK, koji nanositi u dva sloja valjkom ili gleterom križno, potrebno je podlogu izravnati, obraditi REPARATRUNIM MORTOM G ili REPARATRUNIM MORTOM R4 250. Detalje primjene proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.