Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Roko Dalmatina / 30.1.2017. 18:50:14

Poštovanje renoviran stan raden negdje prije 15 20 god u sobama i hodniku je mineralna žbuka sep granulacije 3 do 5mm i sad bi to volija staviti sve u glet teranil extra ali mislim da je prehrahavo, da koristi vc 50 pa nakon toga f 900 pa onda teranil extra i jeli prije svega moran staviti impregnaciju hvala

ODGOVOR

Preporučamo površinu temeljito otprašiti. Ukoliko je mineralna žbuka naknadno bojena preporučamo podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM br 65 i obraditi (izravnati) TERATERMO GLETOM. Očvrsli TT GLET dodatno zagladIti unutarnjom glet masom TERANIL. Ukoliko mineralna žbuka nije naknadno bojena istu možete impregnirati i UNIVERZALKONCENTART GRUNDOM.

filip ivić / 29.1.2017. 12:16:36

Kuća je ožbukana prije 10 god.Sada bih je ponovo pofarbao.Za 250 m2 koliko trebam materijala i koji nazivi i koji postupak

ODGOVOR

Ukoliko vam nije poznato kojom vrstom fasadne boje je fasada prethodno obojena preporučamo akrilatnu boju TERATON V koja je prikladna za nanošenje na prethodne silikatne ili akrilatne premaze. Fasadu je potrebno temeljiti oprašiti i/ili oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podloge nanijeti TERATON V u dva naliča četkom, valjkom ili uređajem za špricanje.

Mara Mlinaric / 25.1.2017. 20:50:04

Postovani. Zidovi prostorija u kuci su ozbukani strojno sa cementnovapnenom zbukom,Planirana je unutarnja zbuka velicine 1,5 mm.Prilikom struganja ili cetkanja zidova isti su ostali grubi pa se bojimo da se zbuka nece moci jednoliko izvuci,sa kakvim materijalom bi se zidovi mogli izgletati da bi bili glatkiji da se zbuka moze jednoliko zaribati.Hvala.

ODGOVOR

Fino zaribavanje izvedene vapnenocementne žbuke možete izvesti FINOM ŽBUKOM F 900 ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA, kao podlogu za nanošenje sitnozrnate završno dekorativne žbuke.

robert stefanic / 23.1.2017. 18:56:13

imam kucu u kojoj mi je deka jako tanka,stavio bih dodatnu deku na nju ali neznam sa cime bih premazao postojecu deku da mi voda iz betona koju mislim staviti ne prodre u stan ispod. hvalaa

ODGOVOR

Prije izvođenja dodatne AB ploče potrebno je provjeriti nosivost postojeće. U slučaju izvedbe nove ploče nije potrebno dodatno zaštićivati, odnosno premazivati postojeću jer kod pravilne izvedbe ne postoji opasnost od prodora vode. U svakom slučaju konzistenciju betona potrebno je prilagoditi zahtijevanim svojstvima samog betona kao i uvjetima izvođenja.

renato radić / 20.1.2017. 9:59:32

poštovani nanio sam jučer sep br.3 bijeli, na zid od knaufa želim ga sada prefarbati fasadnom bojom pitanje da li treba na sep staviti prije neku impregnaciju ili mogu direktno sa bojom

ODGOVOR

SEP se mora sušiti minimalno 7-10 dana da bi ga mogli bojati fasadnom bojom. Impregnacija nije potrebna boja se može direktno nanositi na suhi SEP.

Ivan Cimiris / 16.1.2017. 20:50:10

Postovanje ima bi pitanje u vezi zbuke, imam kucu koja je kompletno ozbukana sada treba jos samo zavrsni sloj st bi bilo najbolje samo normalno obojati sa Akrilnom ili silikonskom bojom ili da uzmem Akrilatnu završnu dekorativnu žbuka valjane teksture .hvala na odgovoru

ODGOVOR

Preporučamo završnu obradu ožbukanih fasadnih površina obraditi jednom od tankoslojnih sitnozrnatih završnih žbuka kao napr. akrilatna žbuka TERAKRILZ 1,5 mm. Želite li valjanju teksturu napominjemo da se ista izvodi akrilatnom žbukom TERAKRIL VA. Žbuka se nanosi metalnim gleterom i završno obrađuje valjkom. Ujednačenost teksture ovisi o debljini sloja, valjku kao i „ruci“ majstora.

S K / 16.1.2017. 10:51:22

Postovani' Trebam kucu termo izolirati ali ne zelim postaviti stiropor koji je dobar toplotni izolator. Cuo sam da termo zbuka ima isto svojstvo termo izolatora, da li mi mozete usporediti ta dva izolatora, npr. 2cm stiropora je isto kao ? Cm termo zbuke. Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Ako je objekt izveden porotherm opekom u minimalnoj debljjin 25 ili 30 cm dovoljno je cca 4 cm toplinske žbuke TERATERMO 080 da zadovolji debljinu od 5 cm ploča eps.

Sanja Hrgović / 13.1.2017. 19:35:25

Poštovani, živimo u prizemnici od 150 kvadrata. Pola kuće je ispod podruma koji je ukopan u zemlju. Mene zanima s čime izolirati strop u podrumu i pod u potkrovlju pošto gubim dodatnu toplinu? Samo da napomenem da su mi vanjski zidovi obloženi stiroporom od 8 cm, na to stavljena fasada.

ODGOVOR

Strop se može toplinski zaštiti ugradnjom ploča EPS ili mineralne vune, koja se mogu obraditi polimer cementni premazima kao SAMOTERM F ili Knauf pločama. Ako je s vanjske strane izvedena toplinska izolacija prije izvedbe potrebno je konzultirati se s arhitektom da se napravi proračun građevne fizike kako ne bi došlo do pojave kondenzata.

Maja B / 13.1.2017. 14:36:31

Što učiniti sa napuhnutom fasadom?Ima li nešto za zalijepiti taj dio?Izgleda da je negdje ušla voda i tako se napuhnula.Ako idemo to micat i opet navlačit,nećmo dobiti istu nijansu boje...Hvala unaprijed, sa štovanjem,Maja

Fasada - foto

ODGOVOR

Ako se ispod žbuke nalazi voda nažalost fasada se ne može lijepiti. Potrebno je iglom probušiti na nekoliko mjesta da voda izađe van i vidjeti da li će žbuka naknadno prionuti sa podlogom. Ako će se i dalje odvajati, žbuka nije vezala s podlogom te je potrebno skinuti do podloge prešmirglati podlogu impregnirati i navući novi sloj žbuke.

Mislav Balic / 11.1.2017. 20:43:54

Postovani, U skoroj buducnosti planiram preurediti dvoriste. Dali se šuta od rušenja šupe može iskoristiti kao podloga za betonske kocke na najnižoj razini?

ODGOVOR

Takvu procjenu će vam najbolje dati izvođač radova. U našim tehničkim uputama piše koji materijal se upotrebljava za lakša ili teža opterećenja.