Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Velimir D / 29.5.2023. 11:32:40

-Zanima me na koji način mi je najbolje sanirati vlažan podrumski zid, koji je izveden u podrumu od prirodnog kamena (stari 100 godina), prizemlje je drvena građa. Vlažan je dio podrumskog zida duljine cca 4,0m do cca 2,0 m visine. -Da li ga izvana ožbukati prvo (zato što je kamen), pa na tako pripremljeno sa xps-om, bitumenskim trakama, čepasta, i drenažna cijev ? Da li ima neko kvalitetno rješenje sa premazima izvana, umjesto sa bitumen. ljepenkom ukoliko će mi biti nemogući pristup? -Kako predlažete iznutra tretirati zidove, na podovima ne vidim vlagu, ali možda i njih premazati nečim ? Negdje predlažu kemijska sredstva za iznutra, bušit zidove iznutra pa injektirati kemiju, prekinuti kapilarno uzdizanje vlage, da li je to potrebno ako sam izvana zatvorio pristup vlagi ? -Kada je nemoguće prići izvana, kako sanirati samo iznutra zid? -Da li prvo riješiti izvana zid, pa pričekati par tjedana da se isuši, pa zatim iznutra? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Najpravilnije i najučinkovitije je izvesti hidroizolaciju s vanjske strane i to na način koji ste i sami naveli. Potrebno je zid dovesti u ravninu prije izvedbe hidroizolacije. To možete pomoću CEMENTNE ŽBUKE C 80 ili REPARATURNOG MORTA, ovisno o potrebnim debljinama izravnavanja. Hidroizolacijski sloj možete izvesti sa BETONPROTOKETOM MONOELASTIK. Na unutrašnjoj strani preporučamo obradu zidova visokoparopropusnim žbukama tipa SANISIL H uz predhodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj stranici u tehničkim uputama proizvoda.

Antun B / 28.5.2023. 18:03:18

Poštovani, Može li se stiropor lijepiti direktno na ciglu? Hvala.

ODGOVOR

Ekspandirani polistiren (EPS) možete lijepiti direktno na ciglu polimer-cementnim mortom tipa LJEPILO ZA EPS, UNITERM, SAMOTERM F…

Josip P / 28.5.2023. 10:23:33

Poštovani, imam hodnik u kući, cca 4m², i želio bih podići nivo za cca 2 cm te nakon toga staviti laminat. Trenutno je na njemu laminat, a ispod samo betonska deka bez nadbetona. Molim Vas preporuke za materijal. Hvala!

ODGOVOR

Postojeći laminat je potrebno ukloniti, a betonsku deku dobro otprašiti i oprati. Suhu podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM i nakon 4-6h možete nanijeti TERANEKS UNILEVEL u maximalnoj debljini 2 cm uz obaveznu postavu rubnih traka.

Miro K / 25.5.2023. 11:43:02

Poštovani, na prizemnoj obiteljskoj kući koja je izvorno izgrađena do međe sa susjedom ostao je neizoliran zabatni zid (cigla i betonski serklaž). Što preporučujute kao tanku glazuru... par milimetara debljine, kojom bi se zaštitio zid??? Unaprijed najljepše zahvaljujem na preporuci,

ODGOVOR

Zid možete zaštititi REPARATURNIM MORTOM ili SANACIJSKIM MORTOM. Napominjem da ni jedno nije deklarirano kao završni sloj.

D H / 23.5.2023. 22:15:22

Imam kuću sa sendvič zidom. Dal se kod izrade fasade može stavit stiropor ili je najbolje samo požbukat? Jer neki kažu da stiropor može zadihtat vunu u sendviču pa napravit štetu? Lp

ODGOVOR

Ukoliko „sendvič zid“ zadovoljava zahtjev prolaza topline nije potrebna dodatna toplinska izolacija.

Ivan M / 23.5.2023. 14:03:31

Poštovani, molim vas preporuku ljepila zalijepljenje ploča od soli, na zid, unutar saune.

ODGOVOR

Molimo da nam se obratite u tehnološki ured na brojeve telefona 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

Dalibor S / 22.5.2023. 10:18:58

Poštovani, Kupio sam stan sa zatvorenom lođom. Na vanjskom zidu na kojem je postavljen prozor sa unutarnje strane se pojavljuje vlaga. Kako se radi o zgradi nisam u mogućnosti izolirati sa vanjske strane. Možete li mi dati savjet. Lp, Dalibor

ODGOVOR

Opisano upućuje da bi problem mogao biti u detalju izvedbe vanjske stolarije, klupčice ili spoju stolarije s fasadom. Savjetujemo da se obratite izvođaču koji se bavi montažom stolarije ili fasaderskim radovima.

Josko V / 22.5.2023. 7:55:44

Potrebno je sanirati krov sa salonitnim plocama koje su napukle na pojedinim mjestima. Kako pripremiti povrsinu, koju impregnaciju te koju masu za hidroizolaciju koristiti. Da li je potrebno koristiti traku na napuklim djelovima?

ODGOVOR

U ponudi imamo vodonepropusne materijale, ali ne preporučamo popravak salonitnih ploča zbog azbesta koji sadrže.

Franjo S / 22.5.2023. 0:04:18

Štovani, ispred kamene kuće imam drvenu nadstrešnicu napravljenu od dasaka brodskog poda.Pokrio sam je s terpapirom, ali poslije dvije godine isti je pokidao vjetar. Jesenas su se pojavili i mravi, koji nagrizaju daske. Kako zaštiti daske od mrava i kako zaštititi gornji dio dasaka od vlage i vode?! Unaprijed vam srdačno zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvode za zaštitu drva.

Jasminka B / 18.5.2023. 13:45:40

Poštovani, Molim savjet o redoslijedu primjene ili eventualno prijedlog druge vrste materijala za sljedeće. Lokacija je Kvarner, kuća 300m od obale. Vanjska terasa i stepenište su velikih površina i zbog financijske situacije sljedećih nekoliko godina neće biti moguće obložiti ih pločicama ili kamenom. Trenutno su obrađeni Vašim reparatunim mortom, međutim to je dosta grube teksture i skuplja se prljavština. Terasu smo poravnali samonivelirajućom Rofix 690 za vanjske prije par godina, no popucala je i počela se odizati pa smo po savjetu lokalnog zidara u tom dijelu navukli ljepilo za pločice sa mrežicom. Svako malo je sve obilato mazano raznim tekućim impregnacijama i bojom za beton tako da nema problema sa vodom. No, kako to sve ne izgleda baš lijepo, ideja je da sada pobrusim dijelove koji su neravni ili se događaju nekakva oštećenja, pa saniram u jednom komadu kako slijedi: 1. poravnati i zagladiti terasu sa FINA ŽUKA F-900 2. hidrizolacija HIDROPROTEKT MONOELASTIK 3. Završni sloj napraviti sa BETON DEKOR Molim povratno da li bi to moglo izdržati sljedećih barem 5-6 godina bez zahtjeva za stalnim krpanjem, te da li se BETON DEKOR može na kraju možda prelakirati nekim mat lakom da bi se smanjila upojnost i olakšalo čišćenje? Hvala na prethodnoj pomoći oko žbukanja i obrade zidova nakon rušenja, ispalo je odlično!

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti sve slojeve do REPARATURNOG MORTA. Eventualne neravnine i udubine izravnati REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama). Na tako pripremljenu površinu staru (ovisno o debljini sloja reparaturnog morta) od 7 – 28 dana nanesite jednokomponentnu viskokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Nju zaštitite postavom KULIR PLOČA na plastične podmetače.