Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ivica M / 17.9.2021. 19:26:07

Poštovanje, Molio bih vas za savijet o farbanju žbuke na kući. Smatrao sam da če to biti vrlo jednostavno, ali nakon surfanja po internetu i širokoj paleti proizvoda na vašim stranicama shvatio sam da to i nije baš tako lako, stoga me zanima postupak prije samog farbanja. Naime žbuka na kući je dosta gruba pa neznam dali je potrebna dodatna finija žbuka ili je ipak moguče farbanje postoječe žbuke. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Žbuku grube teksture može se obojati akrilatnom fasadnom bojom TERATON V, a kao prethodnu impregnaciju podloge koristiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND 4-6 sati prije.

Brankica P / 16.9.2021. 13:20:26

molim info u svezi Vašeg proizvoda HIDROPROTEKT...dali je moguće koristiti kao jedini završni sloj za ravni neprohodni krov. Radi se o krovu garaže stare 40tak godina koji je imao klasičnu hidroizolaciju (ljepenke, katran), dotrajao ispucao. Jedan izvođač mi nudi da umjesto toga najjednostavnije rješenje je očistiti od svih slojeva i upotrijebiti Vaš dvokomponentni HIDROPROTEKT, bez ikakve završne obloge. Nisam našla u Vašim opisima takvu mogućnost. Molim pojašnjenje.

ODGOVOR

Polimer-cementni hidroizolacijski premazi u pravilu nisu namijenjeni za završnu obradu ravnih krovova. Ukoliko zbog jednostavnije tehnologije izvedbe želite primijeniti polimer-cementnu hidroizolacijsku masu savjetujemo Vam BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK. Prije izvedbe hidroizolacije potrebno je osigurati nagib, odnosno površinsku odvodnju sa podloge. To možete postići REPARATURNIM MORTOM G u debljinama 5-20 mm. Detaljnije tehničke karakteristike i detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

Igor B / 16.9.2021. 10:36:18

Poštovani, trebali bi staviti krajnji metalni stup za ogradu uz postojeći betonski zid (koji je cca 75cm visine). Da li se pored postojećeg betonskog zida može napraviti oplata da se stavi metalni stup, i da se nalije vaš SUHI BETON da bude u kontaktu sa postojećim betonom već suhim mjesecima? Dakle, da li će se stvoriti veza dovoljno jaka ili je potrebno nekako pripremiti površinu da se stvori dovoljno jaka veza između ta dva elementa?

ODGOVOR

Poštovani, betoniranje parapeta ograde i ugradnju stupa preporučamo izvesti SUHIM BETONOM MB 20 uz obvezno sidrenje armaturom u postojeći beton. Sami spoj starog i novog betona preporučamo impregnirati S-N GRUNDOM.

Edina S / 16.9.2021. 9:23:10

Poštovani, Molim vas savjet i uputu na koji način tj kojim sredstvima koje imate na raspolaganju možemo sanirati betonsku deku koja se inače koristi kao parking i spremište za drva za ogrjev - dakle radi se o težim opterećenjima betona. Izlijevanje glazure nije opcija pa vas molim da nas uputite čime bi istu mogli pokrpati i kako treba pripremiti površinu da bi rezultat bio sto uspješniji i dugotrajniji. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Krpanja oštećenja betonske podloge preporučamo izvesti REPARATURNIM MORTOM G, za debljine sloja do 15 mm, odnosno REPARATURNIM MORTOM R4 250 u slučaju potrebnih većih debljina. Podlogu je potrebno prethodno očistiti od svih slabovezanih dijelova te temeljito oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podlogu nalvažiti vodom ili impregnirati S-N GRUNDOM prije nanošenja REPARATRUNOG MORTA. Detalje primjene proizvoda možete naći u teHničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici.

Krešimir R / 10.9.2021. 20:42:57

Koja je razlika u proizvodima Hidroprotekt i Betonprotekt? Koja je razlika u kvaliteti monoelastik i duelastik proizvoda?

ODGOVOR

HIDROPROTEKT je linija proizvoda namijenjena za hidroizolaciju ispod keramičke obloge, a BETONPROTEKT je linija prema tehničkom propisu za zaštitu betonskih konstrukcija. Glavna razlika između MONOELASTIKA i DUOELASTIKA je u tome što se monoelastik miješa s vodom, a duoelastik s tekućom polimernom disperzijom. Oboje imaju jednaku kvalitetu vodonepropusnosti.

Tibor T. / 10.9.2021. 16:40:14

Poštovani, u fazi sam obnove vikendice, odnosno etaže koja je zapravo prvobitno trebla biti suterensko-podrumska etaža, no sada će biti odkopana i kompletna iznad zemlje. Izgrađena je iz betonskih kvadra. Pvc stolarija će biti nova, ali najjeftinija moguća na tržištu. Grijanje na peć na drva. Površine cca 60m2. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Dvoumim se oko debljine stiropora. Dali uzeti 5 ili 15cm? Naginjem tanjem zbog uštede jer buđet za obnovu je izuzetno mali, a u hladnijim mjesecima će se u njoj boraviti tu i tamo koji vikend. Zanima me dali je velika razlika u inicijalnom zagrijavanju prostora nakon što nitko nije bio u kući tjedan do dva i temperatura zraka i zidova je ista onoj vani. Razumijem da se boravi tjednima da bi deblja fasada bila logično riješenje, ali se pitam dali bi se kod boravka u kući od 48 sati osjetila neka velika razlika.. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Nastavno vašem upitu ističemo da se nabrže zagrijavanje prostora postiže primjenom toplinske izolacije s unutranje strane vanjskih zidova jer u tom slučaju nema “gubitaka” topline koja se akumulira u zidovima. Prostor se u tom slučaju brže zagrijava ali isto tako i brže hladi.

Igor B / 10.9.2021. 13:22:15

Poštovani, suhi beton koristio bi za stupove metalne ograde. Da li se smije u smjesu betona stavljati ikakav šljunak ili nešto slično u manjoj količini čisto zbog povećanja volumena? (možda 15% ukupne mase)

ODGOVOR

SUHI BETON 20 je gotov proizvod deklariranih svojstava u koji se prije upotrebe dodaje samo voda. Dodavanjem kamenog agregata mijenjate njegova mehanička svojstva.

Ivan P / 10.9.2021. 14:27:03

Poštovani, planiram raditi fasadu na kući, 12cm vuna, fasada bi bila bijela, sa neki dijelovima u crnoj/antracit boji, zanima me kakvu boju da stavim, akril ili silikat, s obzirom na paropropusnost vune, i zanima me dali bi samo tamne dijelove fasade moga izvesti sa samoborkinim COOLKOLOR programom, i kako se točno COOLKOLOR nanosi. Hvala na odgovoru lp

ODGOVOR

COOLKOLOR je fasadna boja koja sadrži posebne „cool“ pigmente koji reflektiraju infracrveno zračenje te tako sprječavaju pretjerano zagrijavanje fasade. Coolkolor boja se aplicira valjkom na bijele završne žbuke i armirajući sloj izveden od bijelog morta za lijepljenje i armiranje SAMOTERM PREMIUM. S obzirom da imate mineralnu vunu kao toplinsku izolaciju predlažemo bijelu SILIKATNU ŽBUKU kao završni sloj koju možete obojati Coolkolorom na predviđenim tamnim dijelovima.

B B / 9.9.2021. 10:07:44

Poštovani, imate li u ponudi proizvod kojim se može izvoditi žbukanje metala i metalnih površina, odnosno kako bi se eventualno trebalo završno obraditi metalnu konstrukciju za nanošenje žbuke?

ODGOVOR

Zbog velikih razlika u fizikalno - mehaničkim svojstvima materijala, između metalnih površina i žbuka nije moguće osigurati trajnu prionjivost stoga je potrebno koristi nosače za žbuku. Kako u upitu nije navedeno o kakvim se metalnim površinama radi molimo kontaktirajte nas na br. Mobitela 091/3322-909 za detaljnije informacije.

Krešimir T / 6.9.2021. 14:41:25

Poštovani, Projektiram postavu kulirplasta na dijelu pročelja jedne crkve. Taj kulirplast mi je zapravo dekorativni dio iza jedne konstrukcije. Na koji način se može postaviti na pročelje, te kakva mora biti priprema podloge da se to izvede. Naima, sada je podloga termička izolacija na armirano betonskom zidu. Napominjem da u postojećem soklu imam kulir klasično nanesen. Ljubazno molim za vaš savjet. S poštovanjem

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku TERAPLAST G ili TERAPLST S, preporučamo nanositi na armaturni sloj toplinskog sustava star najmanje 7 dana, dan ranije impregniran MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65. Postojeći sokl koji je završno obrađen pranim kulirom potrebno je temeljito očistiti, preporuka pranje vodom pod tlakom, te nakon sušenja zagladiti REPARATRUNIM MORTOM F uz prethodnu impregnaciju podloge SN GRUNDOM. Na tako pripremlju podlogu staru najmanje 7 dana nanijeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI, te nakon 24 sata, nanositi TERAPLAST G ili S.