Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Marin Tomičić / 29.9.2014. 14:38:02

Poštovani htio bih vas pitati koji je od vaših navedenih proizvoda najbolji za izvedbu unutrašnjeg strojnog žbukanja zidova i plafona ( zajedno sa kupatilom ) te koliko recimo 40 kg mase pokriva kvadrata? Hvala

ODGOVOR

Za žbukanje unutarnjih zidova možete koristiti vapneno cementnu unutarnju podložnu žbuku VC 40, potrošnja je 14 kg/m2 za 1 cm debljine, maksimalna debljina nanosa 2 cm, pakiranje 40 kg.

Mladen Tomić / 29.9.2014. 13:49:55

Poštovani,
Na obiteljskoj kući u Zagrebu sa siporeks blokovima debljine 20 cm zatvoren je prostor za dnevni boravak. Pitanje je:
1. Kakav fasadni sustav preporučate za vanjski dio zida: sa podložnom žbukom ili sa pločama stiropora? Ukupna površina fasade je oko 43 m2, od toga je10 m2 otvora.
2. Kakve završne radove unutarnjih zidova preporučate za siporeks blokove: unutarnja žbuka ili gletanje sa mrežicom i završno gletanje? Ukupna površina unutarnjih zidova je oko 63 m2 + 27 m2 plafona, od toga 13 m2 otvora.
Zahvaljujem,
Mladen Tomić

ODGOVOR

Na blokove ytonga možete ugraditi toplinski sustav po želji ili s pločama stiropora ili s pločama mineralne vune , ili ugraditi laganu vapneno cementnu žbuku VC 20L.
Za unutrašnjost možete prostor pregletati TERANIL-om u dva sloja uz rabiciranje samo spojeva staklenom mrežicom za unutarnje radove ili rabicirati kroz cijelu površinu. Sve ovisi kako su blokovi zidani – ako su zidani s minimalnom sljubnicom gletanje s mrežicom nije potrebno. Umjesto glet mase zidove možete ožbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE do d~1cm.
Potrošnja: Teranila 2,5 kg/m2 za dva gletanja.

Miho Skaramuca / 28.9.2014. 11:31:26

Poštovani,
Molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja.
1. Da li imate u ponudi glet masu sa kojom bih mogao izravnati neravnine na zidu obojanom fasadeksom.(nije kirofa)
2. Htio bih staviti termo izolaciju sa stiroporom na zid ( kirofa) koji je obojan fasadeksom - što uraditi. Kod susjeda sam vidio da lijepilo stavljaju direktno na fasadeks. Pokušao sam visokotlačnim peračem dignuti sloj fasadeksa, ali ne ide.
Živim u Kuparima kod Dubrovnika.
Lp

ODGOVOR

Prije izravnavanja zida potrebno je ukloniti fasadex, te ukoliko je riječ o unutarnjem zidu možete ga izravnati TERANIL-om ili s TERANIL EKSTRA.
Prije lijepljenja stiropora na zid poželjno je skinuti vrhove Hirofe, i u što većoj mjeri pokušati odstraniti fasadex.
Ljepljenje možete izvesti SAMOTERM-om, uz mehaničko pričvršćivanje stiropora.

tomislav kvesić / 26.9.2014. 16:27:13

Poštovani, unutarnji zidovi su mi rađeni strojno 510, te se nakon mjesec dana na zidovima pojavile crte debljine oko 1 mm. Sada bih te zidove trebao bojiti ali se bojim da se te crte ne primjete nakon bojenja. Molim vas za savjet koju inpregnaciju koristiti prije bojenja i da li je potrebno još nešto dodatno raditi na zidovima.

ODGOVOR

ROFIX 510 nije naš proizvod (Samoborka d.d.) pa bi bilo najbolje da se obratite proizvođaču.

Što se tiče naših proizvoda, u koliko se pukotine ne protežu kroz cijeli presjek žbuke, nego su samo površinske moguće ih je premostiti sa našom vapnenom masom za izravnavanje zidova TERANIL, uz obavezno rabiciranje na mjestima gdje se nalaze pukotine.
Kao boju za zidove možete koristiti TERAPOL.

nikola spicijarić / 26.9.2014. 11:01:26

Fasada 8cm eps,terakrili, za cokl se nanosi teraplast. Izvedeno po pravilima fasadnog sustava(premazi, mrežice, tiplanje itd.).
Koja je čvrstoća fasade i cokla.
Dali mogu fasadu prati tlačnim peračem(mini wash)?

Hvala, s poštovanjem
Nikola Spicijarić

ODGOVOR

Ako je fasadna površina prljava može se oprati vodom pod pritiskom samo je potrebno pritisak prilagoditi fasadnoj žbuki da ne bi pranjem došlo do skidanja zrna sa žbuke.

Josip Vuk / 25.9.2014. 17:59:19

postavio bi vaš opločnik na veliku strminu polagao bi na beton i fuge zasuo suhim pijeskom i cementom u omjeru 2 1 i zalio vodom da voda ne ispere. Dali je to u redu''

ODGOVOR

Opločnike koje lijepite na betonsku ploču nije potrebno dodatno fugirati cementnom mješavinom, već se samo fugira kvarcnim pijeskom.

enver karic / 22.9.2014. 20:05:09

lijep pozdrav, prije par dana sam betonirao fondument cokl i mrtvu plocu,nista nebi bilo sporno da ploca nije odmah drugi dan popucala na odredjenim mjestima najvise otprilike gdje je ispod armirana greda pa vas molim da mi odgovorite cime je najbolje preliti te pukotine nekim vasim proizvodom znam da vasih proizvoda ima u mravicima (doboj jug)

ODGOVOR

Ukoliko pukotine na ploči nisu veće od 2 cm, možete ih zapuniti REPARATURNIM MORTom G, te naknadno zaštititi našom hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT DUOELASTIK.

denis krcivoj / 22.9.2014. 14:03:55

molim vas za pomoč.pred godinu danana kuču smo stavili stiropor fasadu 8 cm završni sloj silikatno silikonski ,nakon nekih 2 mj je počelo šprungiranje tj pucanje oko prozora i unutrašnji kutevi i počela je izbjeljivat što uradit i dali je izvođač kriv

ODGOVOR

Na ovaj način je vrlo teško definirati zašto dolazi do pucanja završnog sloja, moguće je zbog loše izvedbe i neadekvatnog armiranja kutova oko prozora. Naš prijedlog je da kontaktirate izvođača koji Vam je izvodio fasadu.

Zoran Skorin / 21.9.2014. 21:00:45

Poštoani molim da mi odgovorite sa čim bi mogao zaljepiti stirodur za bitumensku ljepenku te sa čime zaštiti onda stirodur .
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Stirodur na bitumensku ljepenku možete lijepiti isključivo montažnim ljepilima, a možete ga zaštititi tako da ga pregletate s polimer cementnim mortom za fasade SAMOTERM F.

Nenad Ćorković / 21.9.2014. 14:16:05

Poštovani
Imamo na kući pet godina staru akrilnu fasadu.Poćele su se pojavljivat zelenkaste mrlje sa sjeverne strane.Pokušali smo oprat to sa vodom tj miniwaschom ali učinak i nije baš zadovoljavajući.Dali postoji neki premaz za laše uklanjanje prljvštine sa fasada.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Mrlje s fasade pokušajte ukloniti vodom pod pritiskom i ribačom četkom, a nakon dobrog sušenja podlogu tretirati TERACIDOM u dva nanosa.