Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Tanja Pfeiffer / 7.9.2014. 17:45:04

Poštovani, nakon skidanja parketa u sobama i hodniku, majstori su nam na betonsku ploču postavili masu za niveliranje podova uz prethodni premaz poda impregnacijom, a zatim kao hidroizolaciju postavili bitumensku ljepenku uz prethodni premaz Resitolom. Izolacija je također podignuta na zid na visinu do oko 30 cm. Nakon mjesec dana na tu smo podlogu postavili laminat. Međutim, nakon nekoliko dana uslijed podizanja hidroizolacije podigao se i laminat. Majstori predlažu potpuno uklanjanje hidroizolacije i postavljanje smole direktno na prethodno postvaljeni sloj za niveliranje. Nemamo s tim iskustva i brine me da se vlaga ne povuče u zidove jer je površina sloja za niveliranje ispod hidroizolacije vlažna.
Što možemo učiniti?
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Na samonivelirajuću masu ne ugrađuje se bitumenska ljepenka već samo laminat, parket, pločice, tepison ili bilo koja druga završna obloga.
Ovo što su vam majstori napravili sada je potrebno sve skidati do ab ploče, ugraditi glazuru po potrebi, iznivelirati sloj i ugraditi laminat.
Ako vam visina prije ugradnje laminata dozvoljava izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom a na glazuru ugradite hidroizolacijski premaz te na hidroizolaciju laminat.

Tomislav Paun / 6.9.2014. 17:13:26

Dobar dan
Zanima me SEP korištenje za unutarnju upotrebu(da li treba prethodno pripremanje zida ili slično).
Veličina pakiranja(KG) i pokrivenost na zidu spomenutog pakiranja.(KG/M2).
I koju bi baš preporučili granulaciju za unutarnju upotrebu.

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP se može koristiti za vanjske i unutarnje radove. Podloga mora biti ožbukana, čista što više zaglađenija i imregnirana MINERALKVARC GRUNDom dan ranije.
Pakiranje 40 kg, potrošnja ovisno koju granulaciju i teksturu želite od 3-4 kg/m2.
Za unutarnje radove možete koristit SEP Z 200 , SEP 03 ili SEP U.

Ivan Feljan / 5.9.2014. 9:22:10

S cime preporucate obraditi betonski dio ograde.na horizontalne dijelove cu staviti kamene klupcice.
Da li da beton pregletam s fasadnim ljepilom te nakon toga obojam nekom vanjskom bojom (ako da,kojom bojom) ili nakon grundiranja obraditi teraplastom.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Ukoliko planirate obojiti betonske zidove onda je preporuka da ih obradite REPARATURNIM MORT-om F do max debljine od 2 mm.
Ukoliko su neravnine na betonskoj ogradi veće od toga, površine obradite REPARATURNIM MORTOM G i naknadno obojite fasadnom bojom TERATON V.

Ako površine planirate obraditi Teraplastom uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND OBOJENIM možete beton pregletati i fasadnim ljepilom ili REPARATURNIM MORTom.

Vladimir Bazikić / 4.9.2014. 11:27:25

Poštovani!
Javljam se iz Pule, zanima me
Vaše sniježno bijelo zrno od 4-7 mm. Dali postoji u Puli ili okolici di bi to mogao kupiti.
Unaprijed zahvalan.
Bazikić Vladimir.

ODGOVOR

Naše proizvode u Puli je moguće kupiti u prodavaonicama Pevec i Mago.

Božidar Korade / 2.9.2014. 21:16:43

U kupaonici na katu kuće imam tuš kadu, u kutu zida. Ove je godine između pločica i kade voda probila i to sam uočio na vanjskoj fasadi. Čime i kako zaštiti rubni dio kade koja leži na zidu. Napominjem da sam te kuteve punio silikonom, ljepljivom trakom koja se s vremenom odlijepila, hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Trebate maknuti pločice, očistiti od ljepila i površinu premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva sloja ukupne debljine 3-4mm.
Na hidroizolaciju ponovno ugradite keramiku s fleksibilnim ljepilo TERATEKF FLEKS.

jasna veselicic / 2.9.2014. 15:06:28

Postovani, imam problem sa isusivanjem zidova. Ove godine, kao i vecinu u regionu, zadesila je poplava. Proslo je 3,5 mjeseca nakon poplave, nisam sigurna da li mogu poceti sa radovima u stanu. Zgrada je zidana od sitne cigle, sve slojeve sam ogulila do maltera kako bi se zidovi isusili. Upalila sam i susilice kako bi ubrzala proces. Medjutim, danas sam mjerila vlaznost, i uglavnom je izmjerena vlaznost po coskovima 44%, na sredini zidova po negdje 3.5, 2, pa ima dijelova gdje je i dozvoljena 1.5. Ne znam da li da se usudim da radim zidove, smijem li naloziti centralno grijanje kako bi se bolje isusilo? Bojim se da se ne stvara kondenz. Sta mi VI savjetujete?
Unaprijed zahvalna

ODGOVOR

Ako vam je vlaga još uvijek visoka isušivanje još nije gotovo. Potrebno je maknuti i žbuku koja je bila natopljena vodom, jer samo ponovnim gletanjem i bojanjem vlaga će vam se još više prilikom grijanja pojavljivati. Ako možete uključiti uključiti grijanje onda to učinite pa da se prostor što više isušuje.
Gletanje i bojanje sada nije primjereno. Nakon skidanja postojeće žbuke površinu zidova potrebno je što više isušiti, premazati zid u visini do cca 30 cm hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja i ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H. Nakon sušenja žbuke površinu možete pregletati TERANIL-om i obojati unutarnjom bojom koja u svom sastavu sadrži fungicid.

Marko Prahović / 2.9.2014. 14:42:31

Poštovani! u završnoj sam fazi kupnje vikend kuće. imam jednu brigu. kuća je još u radovima i vlasnik je lijepio fasadni stiropor samoborkinim fleksibilnim lijepilom za keramiku, te je jedan sloj armaturne mrežice pregletao istim. hoće li to biti problem? Napominjem, treba gletati još jednom te nanijeti zavrsni akrilni sloj. U slučaju kupnje, to bi ostalo meni da napravim.

ODGOVOR

Ljepilom za keramiku ne izvodi se ugradnja povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju.
Za ljepljenje se koristi proizvod LJEPILO ZA EPS ploče, a za gletanje i umetanje staklene mrežice proizvod SAMOTERM F.
Nakon dvostrukog gletanja sa SAMOTERM F na podlogu se može nanositi akrilatna dekorativna žbuka uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om dan ranije.

Vjekoslav Kos / 2.9.2014. 13:16:27

Poštovani, zanima me sredstvo i upute za hidroizolaciju terase. Radi se o betonskoj deki na koju će bez glazure ići direktno pločice a ispod pločica bih htio staviti hidroizolaciju.
Molim Vas za savjet koje sredstvo je primjereno za to i koji je postupak ( da li se ugrađuje mrežica ili....?) Unaprijed se zahvaljujem, lp

ODGOVOR

Na ab ploču direktno se nanaosi hidroizolacijski premaz DUEOLASTIK HIDROPROTEKT te nakon 24 h možete lijepiti pločice TERATEKT FLEKS-om.
Hidroizolacija se nanosi četkom, valjkom ili gleterom u 2 sloja ukupne debljine 3-4 mm. Podloge prije nanošenja DUOELASTIK HIDROPROTEKTA treba navlažiti vodom.
Za vrijeme nanošenja hidroizolacijske mase podloga mora biti površinski suha ili mat vlažna. Jako upojne podloge (beton, porobeton, stari cementni estrih i žbuku) treba impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:1 neposredno prije nanošenja DUOELASTIK HIDROPROTEKTA.
Jako ispucane sanacijske površine ili spojeve razlicitih materijala (drvo - lim, crijep - lim) rabicirati staklenom mrežicom Samoborka PRIMAFAS 160 utiskujuci je u svježi prvi sloj. Mrežica mora biti potpuno prekrivena masom. Drugi sloj nanosimo nakon 4-6 h. Po potrebi se može nanijeti i 3. sloj pazeci da ukupna debljina po citavoj površini bude jednaka i ne prelazi 5 mm.

Jasna Orct / 1.9.2014. 14:47:30

Iz ton karte završnih žbuka i premaza izabrali smo broj 3079. Koji broj ton karte Terafila ide kao podloga?
Ne znam da li sam se dobro izrazila, to je bojankoja se stavlja prije 3079.

ODGOVOR

Ako trebate nanijeti završno dekorativnu žbuku u boji 3079 potreban vam je impregnacijski premaz u boji MKG br.72 ili SILIKATGRUND obojeni br.20 .
Nijedan broj TERAFILA u potpunosti ne odgovara tonu 3079.

Dubravko Drndelić / 1.9.2014. 11:30:36

Poštovani!
Kroz dimnjak mi je probila garež. Dimnjak je od kaminke koju ložim drvima. Da li postoji, ako da koji, premaz za sanaciju istog, a da ne moram skidati žbuku i nabacivati novu?

ODGOVOR

Ako vam je čađa probila kroz dimnjak žbuku morate skinuti do cigle, fuge očistiti i premazati HIDROPROTEKT-om u dva sloja četkom i ponovno ožbukati.