Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Lj LL / 5.9.2020. 9:11:23

Poštovani, molim Vas kako skinuti boju za beton s brušenog i poliranog terazza na unutarnjim stepenicama?

ODGOVOR

Kako je terrazzo u osnovi beton , boja za beton “odregairala” je sa podlogom I neće je biti u mogućnosti u potpunosti ukloniti.

Ivan Č / 3.9.2020. 14:58:16

u KOJU VRSTU ŽBUKE SPADAJU SEP ŽBUKE: AKRILNE, SILIKATNE, PLIMERNE? HVALA

ODGOVOR

SEP je mineralna praškasta završno dekorativna žbuka na bazi vapna i cementa, koja je isporučuje u vrećama I priprema uz dodatak vode na gradilištu.

igor m / 3.9.2020. 12:05:22

pozdrav. molio bi za savjet. da izravnam zid na jednom objektu koristio sam armirnu mrezicu i masu za armiranje i izravnavanje. podloga mi je ispala ravna. pitanje je; da li sad mogu premazati inpregnacijom i obojati fasadnom bojom i ako da koliko je to dugovjecno tj.da se ne pocne ljustiti ili sl.hvala i lp.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli kojom vrstom materijala ste izvodili radove kao ni vrstu fasadne boje koju planirate koristiti tako da nemožemo preciznije odgovoriti na vaš upit. Svakako je završna obrada fasadnih površina sitnozrnatim završno dekorativnim žbukama bolje I trajnije rješenje, te preporučamo primjenu SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5mm.

I K / 2.9.2020. 17:37:53

Pozdrav, Mičem noseći zid i ubacujem “i profil”, posto će krajevi profila biti “zabijeni” u susjedne nosive zidove. Potrebno je zabetonirati rupu oko profila unutar zida. Koristio bih suhi beton. Koja vrsta je za noseće zidove najbolja? Kakve dodatke imate da beton bude ekstrudirajuci?

ODGOVOR

Samoborka d.d. nema aditive u svojoj ponudi. Za “sidrenje” I profila možemo ponuditi eventualno MORT ZA PODLIJEVANJE. Kod ugradnje, a obzirom na konzistenciju materijala potrebno izraditi odgovarajuću oplatu.

PERICA P / 2.9.2020. 15:45:25

Molim vas savjet Prilikom nanošenja sisi fasade prozori su bili nezadovoljno zaštićeni i stakla su isprljana fasadom i nemoze se skinuti kao neki curci tekućine iz fasade s cime mogu očistiti stakla od mrlja od sisi fasade S poštovanjem

ODGOVOR

Kako je riječ o materijalima koji u svom sastavu imaju vodeno staklo nastale mrlje nije mogće ukloniti. Za razliku od organiskih veziva,vodeno staklo ne stvara film već kemijski reagira s podlogom. Preporučamo obratiti se upitom o sastavu proizvođaču ugrađenog materijala

N R / 1.9.2020. 20:40:50

Poštovani, molio bih za savjet. Unutarnje zidove ožbukao bih ručno sa VC40, a zatim zidove obradio sa teranilom. mogu li nakon prvog nanošenja VC40 obraditi zidove sa teranilom, koliko treba da se suši zid prije nanošenja teranila i da li treba mrežica kod nanošenja teranila

ODGOVOR

Vapneno-cementna žbuka VC 40 nanosi se u jednom sloju maksimalne debljine do 20 mm. Ukoliko neravnine podloge zahtijevaju veće debljine žbuku je potrebno nanositi u dva sloja. Gletanje ožbukanih površina možete izvesti TERANILOM cca tri tjedna nakon žbukanja. Armiranje u sloju TERANILA nije potrebno I isto se u pravilu izvodi poglavito kod sanacija (krpane podloge, premošćivanje lasastih pukotina podloge I sl.)

Branko A / 29.8.2020. 10:43:26

Stovani! Htio bi napraviti nakon nanosenja prajmera na zidove zavrsno gletanje sa keramickim ljepilom s tim da utopim mrezicu pa vas molim da mi malo pojasnite redoslijed i samo letanje.Hvala

ODGOVOR

Armiranje ožbukanih zidova preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM. Bez obzira na odabrani materijala radove izvoditi: - FINU ŽBUKU EKSTRA nanijeti na pripremljenu podlogu u sloju debljine do 2 mm. - u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu IN 70 - drugi sloj FINE ŽBUKE EKSTRA nanijeti u sloju debljine 1 mm Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Snežana Š / 28.8.2020. 18:30:10

Napravila sam montažnu kuću i uz kuću betonirala, ima tek 2 mjeseca. Na taj izbetonirani dio najradije bi nanjela kulir, ali čitam da baš nije pogodan za te svrhe. Meni bi međutim jako pasalo tako nešto. Što bih još trebala staviti kao podlogu, nešto izolaciono protiv vlage koju beton upije poslije kiša ili...i koliko bi to godina izdržalo (meni treba jedno 20 godina, poslije me baš briga) Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na betonskim stazama oko kuće možete izvesti završnu obradu pranim kulirom. Za izradu pranog kulira u moćunosti smo ponuditi vezivo za izradu KULIRMIX kao I potrebno zrno. Ponudu zrna možete vidjeti na našoj web stranici https://www.samoborka.hr/zrno . Ukoliko ste mislili na naš proizvod TERAPLAST isti nije pogodan za oblogu horizontalnih betonskih površina.

Ina B / 28.8.2020. 11:07:55

Poštovani Zanima ma hidroizolacija za proststoriju bez krova koja je nagrađena uz kuću koja je dobra izolacija i u koje je vrime najbolje premazat dali vrucina smeta tj koja je najbolja temperatura za to radit?hvala

ODGOVOR

Iz vašeg upita može se zaključiti da vam je potreban proizvod kojim bi izveli horizontalnu HI na AB ploči. Ukoliko je ista izvedena sa odgovarjućim padovima istu možete izvesti polimer-cementnim HI premazom BETONPROTEKTOM DUOELASTIK. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Temperatura podloge i zraka u tijeku izvođenja ne bi trebala biti visa od 30oC.

Zoran V / 26.8.2020. 18:30:52

Poštovani, na betonsku ploču staru 40 godina bio je položen parket na bitumen. nakon uklanjanja parketa debljine 22 mm ostala je betonska ploča prekrivena bitumenom.da li će se cementni estrih vezati za istu, ili preporuka za postupak niveliranja. Pozdrav

ODGOVOR

CEMENTNI ESTRIH 20 u sloju minimalne debljine od 40 mm može biti izveden kao plivajući, odnosno prikladan je za izvedbu na podlozi na kojoj postoje ostaci bitumen. Ukoliko nemate mogućnost izvedbe estriha u toj debljini potrebno je ostatke bitumen mehanički ukloniti s podloge. U tom slučaju izravnavanje možete izvesti I samonivelirajućim masama ovisno o potrebnim debljinama sloja tipa TERANEKS UNILEVEL za debljine od 5-20 mm. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.