Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

bozidar cosic / 10.3.2015. 16:45:03

dobar dan interesuje me farbanje fasad tj fasad je postavljena pre 7 godina i samo bih hteo da osvezim tj prefarbam posto je izgubila svoju prvobitnu boju nije ispucala niti preteran prljava sta mi je sve potrebno za to krecenje i da li treba da se prvo opere vodom tj pod pritiskom masinom za pranje...hvala unapred

ODGOVOR

Fasadnu površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte .
Prije bojanja fasadnu površinu obavezno treba oprati vodom pod pritiskom.
Pritisak prilagoditi fasadnoj površini.

Aleksandra B. / 10/03/2015 07:33:13

Molila bih Vas za pomoć kako i uz koje vaše proizvode se može dobro zatvoriti rupa u vodonepropunom oknu (uz samu dovodnu cijev nije dobro napravljeno pa sve slivne vode ulaze u okno i napune ga do vrha. Te Vas isto molim da mi kažete postoji li kakvo brtvilo za šaht koji je kockasti kako voda nebi ulazila i sa gornje strane dok pada kiša. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Otvor oko dovodne cijevi preporučamo zatvoriti HIDROPROTEKT-om.
Ukoliko voda neprestano nadire moglo bi doći do ispiranja materijala, u kojem slučaju preporučamo HIDROSTOP.
Nakon zatvaranja samog otvora cijelu površinu premazati HIDROPROTEKTOM zidarskom četkom u dva sloja križno.

Hrvoje Tkalčić / 9.3.2015. 13:11:06

Poštovani,
prije 3 godine stavio sam teraplast na nadtemelj terase kuće. Sada nakon 3 godine teraplast mi je nabubrio i odvaja se na mjestu spoja estriha sa pločom temelja, dakle po toj liniji. Majstori su nanjeli podlogu i impregnaciju. Također, površina je ukupno oko 10m2 i na svim dijelovima osim na tom spoju teraplast se drži savršeno. Molim Vas za pomoć - kako ovo sanirati, tj. čime dodatno premazati taj pojas spoja prije nanošenja novog teraplasta kako se problem ne bi ponovio? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Prema opisanoj situaciji očito je problem zacurijevanja vode na kontaktu estrih-temeljna AB ploča, što upućuje na provlaživanje kroz postojeće slojeve.
Preporučamo izvedbu horizontalne hidroizolacije na terasi kako bi se spriječio daljni prodor vlage i ponavljanje problema. Svaka druga intervencija biti će samo privremeno rješenje. U svakom slučaju, potrebno je izvesti i sanaciju površina obrađenih TERAPLASTOM na način: temeljito ispitati sve površine i odstraniti sve slabodržeće dijelove TERAPLASTA i podloge.
Eventualno potrebna krpanja podloge izvesti REPARATURNIM MORTOM G.
Nakon najmanje 10-14 dana na podlogu impregniranu MINERALKVARCGRUNDOM nanijeti novi sloj TERAPLASTA.

Jelena - / 9.3.2015. 11:49:40

Dobar dan,

Imam jedno pitanje, nadam se da mi možete pomoć. Oko objekta smo projektirali betonske opločnike. Investitor je izrazio želju da ih stavljamo na betonsku podlogu ( kako bi spriječio nepravilnost u površini pločnika) . Možete te li mi savjetovati na koje slojeve polagati betonski opločnik od 8 cm. Vidjela sam rješenje sa postavljanjem opločnika u ljepilo, d=2cm te ispod kojeg je armirana betonska podloga. A drugo rješenje koje sam vidila je postavljanje betonskog opločnika u sloj pijeska d=3 cm ,ispod kojeg je betonska podloga. Što je ispravnije ili bolje rješenje?

ODGOVOR

Ukoliko je ab ploča izvedena u pravilnom padu te investitor više na ploči ne planira izvoditi nikakve dodatne radove, opločnike ugradite na ljepilo teratekt fleks unilevel.

nikola landup / 9.3.2015. 8:33:03

klasicna ugradjena cigla kako je ocistiti od prljavstine prilikom rada; cime premazati fugne i cigle dabi dobila sjaj i da bi odolela vremenskim nepogodama zbog izlozenosti istim .

ODGOVOR

Opeku oprati vodom pod pritiskom, pritisak prilagoditi površini koja se pere da ne dođe od oštećenja.
Nakon sušenja opeku premazati SILIKOSAM KONCENTRAT-om u dva sloja četkom, valjkom ili airless uređajem.
SILIKOSAM nema sjaj već je mat, za izraženiji sjaj opeku možete premazati BETOSIL-om.

Tina Cvetko / 7.3.2015. 11:26:19

Napravili smo septicku jamu ali nismo izbetonirali dno i sad se puni sa vodom jer je dosta vlazno tlo.Ispumpali smo vodu van ali za 2-3 sata je opet puna vode,sad me zanima da li ima u vasoj ponudi nesto s cem bi zaustavil prodiranje te vode.Hvala

ODGOVOR

Nakon ispumpavanja vode potrebno je izliti ab ploču u septičkoj jami , a spoj zidova i novog poda ab ploče zabrtviti brzoveznom hidroizolacijskom žbukom HIDROSTOP.

Renata Ciglenec / 6.3.2015. 12:18:58

Oko kuće imam betonske staze (širine 80 cm dužine 7m) i željela bih postaviti travnati opločnik (40x60x10 cm) s time da bih rupe zatvarala kvarcnim šljunkom. Da li beton treba trgat i uklonit ili se mogu ploče postaviti na zemlju (ili postojeći beton) i s tankim slojem betona zaliti pa gore opločnike?

ODGOVOR

Travni opločnik je namijenjen za oblaganje tj. zatravljenje zemljanih površina.
Ako vam je betonska ploča napravljena u padu i ako se ne ljušti, travne opločnike možete ugraditi na ab ploču. Za ljepljenje opločnika koristite TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

Vjeko N / 5.3.2015. 14:53:49

Poštovani!
Prije tri godine renovirali smo kuću i pritom obnovili i ulaz prema garaži. To je betonski zid koji je bio obojan bojom za beton i prije obnove obrušen i premazan impregnacijom i nakon toga navučen Vaš teraplast kao i oko cijele kuće na nadtemelje. Vrlo brzo primjetio sam da kiša kao da ispire taj teraplast ali samo na ulazu u garažu dok je oko kuće sve postojano. Danas se taj teraplast odljepljuje i izgleda kao smežuran i nedostaju čitave površine. Jednostavno sve je tanji i runi se (u prilogu foto).
Ove bi godine ponovo taj dio obnovio ali bih Vas molio savjet kako da to kvalitetno pripremimo i napravimo.

ODGOVOR

Prema poslanim slikama ugradili ste TERAPLAST direktno na betonsku podlogu bez ikakve pripreme tj. betonska površina ograde nije premazana niti hidroizolacijom niti je pregleatana REPARATURNIM MORT-om te je zbog stalno prisutne kapilarne vlage došlo do odvajanja i ljuštenja TERAPLAST-a.
TERAPLAST nije namijenjen za oblaganje ograda i na površinama na kojima nije izveden premaz hidroizolacijom i REPARATURNIM MORT-om ili gdje na horizontalnim površinama nije ugrađena obavezna klupčica.

Površinu treba oljuštiti i očistiti te premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i pregletati REPARATURNIM MORT-om F u d=3-4 mm.
Nakon sušenja od minimalno 7 dana podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i nanijeti TERAPLAST.

Mateja Jurman / 5.3.2015. 11:40:51

Poštovani,

molim za informaciju u vezi sušenja TERANEX UNILEVEL, potpuno suha (stara) podloga, temperatura zraka 20C- grijani unutarnji prostor.
Različita visina (pad) od 2 do 10 mm, tako da molim za podatak o prohodnosti te suhosti (za laminat) za 2 mm debljine te 10 mm debljine. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

TERANEKS se suši do 28 dana od dana ugradnje, a sušenje ovisi o uvjetima u kojima se ono izvodi.
Prije ugradnje drvene obloge potrebno je izmjeriti vlagu. Za postavljanje drvenih obloga i moguća je ugradnja i prije 28 dana, ali uz provjeru tj. mjerenje količine vlage. Vlaga mora biti niža od 2%.

J Marić / 2.3.2015. 14:38:41

Trebala bih Vašu malu pomoć. Imam kuću koja ima cementnu fasadu, ispod nje je betonski zid. Kao takova vjerojatno je poroznija i sklonija upijanju vlage, pogotovo sada po zimi jer mi pojavljuje vlaga po nekim dijelovima.
Obzirom da sada nemam novaca za stiropor i termo fasadu zanima me sa kojim premazom bih mogla zaštititi svoju fasadu a da ima u sebi i vodootporni učinak?
Što mi Vi savjetujete kao optimalan izbor a da nije previše skupo? Taj premaz bi bio u boji i to u boji cigle jer mi je ostatak podignut u vidu cigle koja na sebi nema ništa. Po ovim bojama za fasadu najsličnija joj je boja 3081.

ODGOVOR

Prema opisanom preporučujemo vam da fasadnu površinu obojite bojom TERATON V u željenom tonu.
Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom, osušiti 2-3 dana. Po potrebi površinu tretirati biocidnim sredstvom ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroorganizmima i sušiti 1-2 dana.
Zatim površinu obojati fasadnom bojom, u dva sloja. Potrošnja boje u dva sloja je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.