Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Nenad M / 20.4.2016. 13:07:37

Poštovani, Ako mi možete sugerirati najkvalitetnije riješenje za sanaciju stropa u stanu u staro građenom objektu koji je napravljen od drvene podkonstrukcije (drvene štukete) i slojem žbuke 1,5 cm koja je ispucala nanekim mjestima. Znači trebam sanirati te pukotine, ogletat i obojati pa me zanima koje matrijale da koristim i koji je najbolji postupak?

ODGOVOR

Ako se žbuka dobro drži za drvenu podkonstrukciju i ako su pukotine ispod 0,1 mm možete pregletati disperzivnom masom TERANIL MAX i popuniti pukotine. Podloga se dobro očisti i otpraši i čista se impregnira UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije gletanja. Osušeni glet preobojati disperzivnom bojom TERAPOL u boji po izboru iz naše ton karte.

Ivan . / 20.4.2016. 9:14:55

Poštovani, Molim vas pomoć vezano uz podlogu za postavljanje keramičkih pločica. Na podu je trenutno estrih glazura (cca 4 cm debljine) koja je napravljena prije 2 mjeseca. Potrebno nam je podebljati glazuru za 1 cm ispod pločica kako bi bila u ravnini s parketom. Površina poda pod pločicama bila bi 10 m2. Molim vas pomoć šta učiniti. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Podlogu prije postave keramičkih pločica možete izravnati upotrebom samonivelirajuće mase TERANEKS UNILEVEL , a nakon sušenja za postavljanje možete koristiti ljepilo za keramiku TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Ljepilo je debeloslojno do cca 20 mm i njime možete lijepiti ali i izravnati površinu.

Morana A / 19.4.2016. 15:03:29

molim Vas za savjet, odnosno mišljenje, mogu li primijeniti neki od Vaših proizvoda u sljedećoj situaciji: naime, nedavno sam postavila u kuhinji (konobi) kuće za odmor keramičke pločice koje su zapravo vanjske, imitiraju kamen i dosta su hrapave. Problem je sljedeći: vrlo teško se čiste s obzirom da su hrapave, jednostavno deru svaku krpu ili spužvu. Moja ideja je bila premazati ih nečim prozirnim, tako da im izgled ostane isti, ali da se površina zagladi. Imate li u Vašoj ponudi neko sredstvo koje bi mogla primijeniti? Možda neki prajmer po kojem se može hodati... ili nešto na bazi smole. U svakom slučaju, premaz bi trebao biti tanak, proziran i otporan.

ODGOVOR

Najbolje je da se savjetujete s proizvođačem keramike jer ako je ona protuklizna i namjenjena za vanjske radove onda je u samoj proizvodnji premazana zaštitom. Naši proizvodi koje biste mogli koristiti su samonivelirajuće mase TERANEKS ili epoksidni premaz TERAPOKS , ali je potrebno prvo napraviti test prionjivosti. Navedeni proizvodi nisu prozirni.

Mirna Okić / 19.4.2016. 12:50:29

Poštovani, zidovi lođe su premazani terabonom (premaz iz 1959. god.) Mjestimično je terabona oštećena tj. ima par malih rupa u zidu. Kako popravit sloj terabone? Htjela bih zidove terabonom obložene obojati fasadnom bojom. Koju vrst boje preporučujete i da li je potrban kakav međupremaz? Hvala unaprije

ODGOVOR

Svako krpanje postojeće TERABONE će se vidjeti , a ako oštećenja nisu velika možete ih pokrpati upotrebom istog materijala TERABONA koji se i danas proizvodi. Ovisno o oštećenju možda će biti potrebno sloj postojeće TERABONE postrugati te preko postojećeg sloja prevući novi sloj, ako je postojeći sloj čvrst i nigdje se ne odvaja. Izvođač fasade treba utvrdi tj. pregleda plohu kako bi zaključili može li se novi sloj izvoditi na već postojeći. TERABONU obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva premaza. Pošto ćete izvoditi krpanje, impregnacija neposredno prije bojanja je neohodna: UNIVERZALKONCENTRAT GRUND , razriješena s vodom u omjeru 1:1.

Marija M / 18.4.2016. 10:44:47

Poštovani, Molim vas pomoć u vezi uređivanja zidova. Naime, obnavljamo starogradnju. Na zidove smo stavili mrežicu s dva sloja ljepila. Zidove smo prethodno pokrpali, ali nismo skidali staru boju. Stavljeno je prije mjesec dana i dobro se drži. Namjeravamo gletati s ternilom. Molim vas pomoć treba li staviti impregnaciju prije gletanja? ili nešto drugo? Hvala

ODGOVOR

Neposredno prije gletanja glet masom potrebna je impregnacija UNVERZALKONCENTRAT GRUND, koja se razrjeđuje s vodom u omjer 1:1.

Dario Borak / 16.4.2016. 13:23:02

Poštovani, planiram kulir pod 22m2 i uzeo bih kamenog agregata kod Vas. Ako želim da to izgleda kao Vaše PARMA ploče, da li je dovoljno samo riječno zrno ili moram miješati sa crvenim i/ili crnim zrnom. Ako treba mješavina, u kojem omjeru za PARMA dizajn? Koliko zrna treba za cca 22m2?

ODGOVOR

Ploča PARMA sadrži kombinaciju riječnog i crvenog zrna 6-9 mm. Receptura izrade proizvoda je poslovna tajna. Za potrebnu količinu zrna potrebno je znati koliku ćete debljinu ploče izvoditi. Za 1 m2 u debljini 1 cm potrebno vam je 1 vreća od 25 kg zrna.

Nenad Morović / 14.4.2016. 9:36:01

Poštovani, Zatvorio sam vrata u zidu od cigli koji na sebi ima sloj žbuke otprilike 2cm sa probetonom. Spoj probetona i starog zida od cigle sam popunio PUR pjenom (cca. 1cm). S obzirom da mi je to prostor u kojem će biti kupatilo želio bi prije postavljanja pločica premazati HIDROPROTEKT-om pa je moje pitanje na koji način pripremiti podlogu prije hidroizolacije? Dali nakon sloja HIDROPROTEKT-a odmah mogu postavljati pločice sa običnim fleksibilnim ljepilom ili treba neki međupremaz? Unaprije zahvaljujem

ODGOVOR

Hidroizolacijski premaz se nanosi direktno na površinu bez prethodne impregnacije. Podlogu prije premazivanja hidroizolacijskim premazom navlažiti vodom. Ne postoji „obično“ fleksibilno ljepilo. Ljepilo koji se koristiti na hidroizolacijskom premazu (polimer cementnom) mora imati oznaku C2TES1 ili C2TES2.

Đuro Petek / 13.4.2016. 20:35:15

Poštovanje! Želio bih zid od limenih sendvič ploča debljine 100 mm obojiti sa fasadnom bojom, te me zanima koji temeljni premaz upotrijebiti i koju fadsadnu boju. Zahvaljujem na odgovoru! S poštovanjem! Đuro

ODGOVOR

Fasadna boja na vodenoj bazi nije preporučljiva za bojanje limenih panela. Na tržištu ima boja namijenjenih za bojanje limenih površina. Impregnacija koje koristimo za pripremu podloge prije fasadnih boja nije primjenjiva za limenu podlogu.

J P / 12.4.2016. 15:02:12

Postovani. U dvoristu imam nadkriveni paviljon ali betonska ploca se runi, to jest, kako se stolice vuku tako se pijesak skida. Valjda majstori nisu stavili odgovarajucu kolicinu cementa da bi se to bolje vezalo. Zanima me kako to sanirati. hvala

ODGOVOR

Prema opisanom, čvrstoća izvedene ploče je upitna, te vam saniranje materijalima veće čvrstoće od postojeće neće imati učinak, jer se može desiti da vam se počne još više ljuštiti. Potrebno je sve slabo držeće dijelove maknuti i upotrijebiti gotovu glazuru CEMENTNI ESTRIH 20 i izravnati podlogu. Po potrebi nakon ugradnje glazure površinu pregletati RAPARATURNIM MORT-om F u debljini 3-4 mm.

Vladimir / 12.4.2016. 11:09:12

Poštovani, na kući trenutno imam klasičnu cementnu produžnu žbuku, oko 4 cm debljine. Preko toga je sep fasada koja je na kući 17 godina. Mijenjao sam stolariju i sada bih htio stiropor fasadu. Da li bi bilo funkcionalno na to staviti stiropor s obzirom da je sep koji je nepropustan? Da li je uopće moguće na sep lijepiti stiropor i hoće li on onda imati funkciju za energetsku učinkovitost? U prilogu Vam šaljem slike fasade. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Izjava da je SEP nepropustan nije točna. Svaki materijal ima određenu paraporpusnost pa tako i mineralna žbuka SEP. SEP je prirodna i mineralna završno dekorativna žbuka bez dodataka te ju odlikuje visoka parapropusnost u odnosu na nove sintetičke završne žbuke. Ugradnja toplinskog sustava po postojeće slojeve nije upitna i bez problema se sustav može ugraditi. Energetsku funkciju ima toplinsko izolacijska ploča a ne završno dekorativna žbuka. Prije ugradnje sustava poželjno bi bilo maknuti pločice oko prozora i na kutevima objekta te podlogu izravnati podložnom ili toplinskom žbukom.