Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Tihomir J / 23.10.2021. 13:08:47

Pomaze li mi ista u izgledu i izolaciji ako nanesem unutarnju/vanjsku zbuku na kucu deblje nego sto je propisano? Hoce li popucati i otpasti nakon nekog vremena? Ima li materijal s kojim se moze deblje nazbukati?

ODGOVOR

Prilikom primjene unutarnjih ili vanjskih žbuka potrebno je pridržavati se uputa proizvođača, uključujući I propisane debljine slojeva. Kod potrebnih većih debljina žbuke je moguće nanositi u više slojeva ili primijeniti proizvoda koje je moguće nanositi u slojevima većih debljina kao toplinske žbuke TERMO ŽBUKA, TERATERMO 100 STANDARD ili SANACIJSKA ŽBUKA.

D S / 23.10.2021. 12:58:46

Dobar dan. Imam vikendicu i kuca nema fasadu/zbuku izvana... Zanima me s kojim materijalom (po mogucnosti sto jeftinije, i da mogu ja s time raditi a da netrebam zvati opet majstore...) trebam raditi ako je povrsina od cigle i betonskih nosivih zidova, te ako se moze npr. ozbukati doljni dio zida prvo, pa onda nakon 2 mjeseca gornji dio zida?

ODGOVOR

Fasadne zidove od opeke preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50 uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 ili izvedbu toplinskog sustava. Za sve dodatno potrebne informacije molim obratite se na tel 01/3322808 ili 01/3322709.

Ivan S / 23.10.2021. 7:41:49

Pozdrav zanima me kako i gdje mogu kupiti ovaj reparuturni mort R4-250nalazim se u Metkovicu .Usljed naljevanja kose deke majstoti su mi odradili lose posao i ostala mi je viruti armatura iz kose deke na više mjesta kad se skinula oplata .Pa me zanima postupak takve sanacije i dal se to moze odradit s vasim proizvodim R4-250. Hvala na odgovoru .

ODGOVOR

REPARATRUNI MORT R4 250 namijenjen je za konstruktivne popravke betona kao i njegovu površinsku zaštitu te je pogodan za izvedbu dodatnog zaštitnog sloja iznad armature. Prethodno je sve vidljive dijelove armature potrebno temeljito očistiti I zaštititi antikorozivnim premazom. Za informaciju o mogućnosti dobave proizvoda na opodručju Metkovića molim obratite se našem komercijalnom predstavniku na 021/270 323 ili 021/270 324 .

S R / 22.10.2021. 17:11:52

Dobar dan, majstor mi je preporucio da velike rupe u svom stanu (oko 5cm) u betonu popunim s vrecom/smjesom Uniterm... Je li to dobra ideja, ako ne koju onda? Vidim da mnogo ljudi krpa rupe s time, ali na vasoj stranici vidim da to nije za to... LP

ODGOVOR

Oštećenja betonske podloge dubine do 5 cm možete popuniti REPARATURNIM MORTOM R4 250 ili GIPSOGLETOM, ovisno o vlažnosti podloge i zraka. Ukoliko je riječ o vertikalnim površinama i “suhim” prostorima preporučamo GIPSOGLET. Polimer-cementni mort UNITERM nije pogodan za nanošenje u većim debljinama sloja.

R S / 19.10.2021. 15:57:49

Molim za savet. Jedan deo fasade mi je otpao sa sve malterom zbog vlage, ja sam skinuo jos dok nisam dosao do zdrave fasade. Omalterisao sam ponovo tu prazninu, presao lepkom za plocice i sada planiram da nabacim ponovo fasadu. Radi se o rajbovanoj fasadi. Da li cu moci i kako da odradim najbolje da se ne vide sastavi? Da li je dobro da pustim malo preko sastava ili da idem samo do sastava i tu da probam da zavrsim? Planiram da posle sve ofarbam! Radi se o maloj povrsini! Hvala.

ODGOVOR

Svaka naknadna “intervencija” na završno-dekorativnoj žbuci u pravilu ostaje vidljiva zbog nemogućnosti “stapanja” dviju tekstura. Preporučamo odrediti najmanje uočljivu cjelinu te na cijeloj površini nanijeti novi završni sloj uz prethodnu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.

Lana M / 19.10.2021. 12:53:17

Pozdrav :) Zanima me koje boje imate dostupne od unutarnjih Vapnenih boja za zidove. Hvala

ODGOVOR

VAPNENU BOJU U u mogućnosti smo isporučiti u svim tonovima ton karte COLORLINE sa oznakom M. Obojeni premazi raspoloživi su isključivo po narudžbi.

Tomislav G / 10.10.2021. 8:48:24

Postovani, da li ima neka unutarnja zbuka od Samoborke, koja se moze nanositi gleterom na plafon/strop u sustavu fert gredice/ulozak (koji je trenutno gol, dakle goli ulozak/fert se vidi), a da ta unutarnja zbuka ne zahtijeva prethodno nanosenje cementnog sprica? Naime prostor je negrijano garazno/skladisno prizemlje u kojem su vec stvari koje nemogu vaditi van, pa niti nabacivati cementni spric, a moram zatvoriti strop radi izolacije/topline stambenog prostora iznad.

ODGOVOR

Ukoliko želite izbjeći predhodnu pripremu stropa nanošenjem cementnog šprica, strop od opečnih elemenata možete izravnati Sanacijskim mortom R2. Međutim time nećete riješiti pitanje toplinske izolacije. Za toplinsko izoliranje stropa preporučamo da ploče EPS-a lijepite direktno na konstrukciju stropa polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F bez predhodne obrade površine plafona (potrebno ga je otprašiti). Nakon toga EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.

Branko O / 10.10.2021. 0:44:23

Poštovani, penzić sam, tanak s financijama. Volio bih obojiti kuću izvana, bez fasade je, građena blok ciglom 6:1 prije 30 godina. Mislio sam zafugirati ciglu i prefarbati bez obzira na ev. teksturu zida, možda prije pregletati s nečim, premazati nekom grund podlogom, navući neku završnu supstancu iz vašeg programa, sep, hirofu ili sl.? Sve na principu uradi sam,što jednostavnije i jeftinije. Je li ikako moguće upotrijebiti unutarnju boju za zidove, jer mi se strašno sviđa vaša nijansa fresh 026. Ako ne, zašto ne, uv zrake ? ... Kako postiči postojanost te boje, nekim dodacima ...? Zahvaljujem.

ODGOVOR

Preporučamo da površine vanjskih zidova ožbukate vapneno-cementnom žbukom VC 50 i završno obradite završno-dekorativnom žbukom po izboru (mineralna, silikonska, silikatna, akrilatna). Alternativno, žbuku VC 50 možete obojati fasadnom bojom TERATON V. Unutarnjom bojom ne možete obojati vanjske površine. Lijep pozdrav,

Ivan D / 9.10.2021. 13:33:05

Poštovani, prije 14 god stavili smo stiropor fasadu 5cm i završni dekorativni sloj 2mm zaribane silikonske. Već nekoliko godina pojavljuju se pukotine na završnom sloju,vodoravno i okomito ne više od 2-3 mm. Vaš savjet za sanaciju molim. Imate li nekog renomiranog izvođaća na području istarske županije koji bi eventualno mogao obaviti stručan pregled i eventualnu sanaciju. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Obzirom na opetovanu pojavu pukotina čija veličina i položaj upućuju na više mogućih nedostataka (nepravilno lijepljenje toplinsko-izolacijskih ploča, nedovoljna debljina armirajućeg sloja i slično)prije izrade prijedloga sanacije preporučamo izuzimanje uzoraka na mjestima pojave pukotina kako bi se mogao utvrditi razlog njihovog nastanka i utvrditi stvarno stanje. Za eventualnu preporuku oko izvođača molimo da se obratite našem prodajnom predstavniku za istarsku regiju na br.mob. 091 33 22 924.

Tomislav G / 7.10.2021. 16:40:17

Postovani, na plafon u prizemlju kuce, gdje je garazni/skladisni prostor koji nije grijan, planiram ljepiti (low expansion pjenom) EPS70. Plafon nije ozbukan, nego je gola opeka, tj sustav fert gredica ulozak. Da li ima smisla pregletati taj plafon, npr sa SAMOTERM F (ili neki drugi proizvod?), da se prekriju/zatvore fert gredice i ulosci, i na taj nacin zarobi zrak unutra radi dodatnog izolacijskog efekta? Nakon ljepljenja, na EPS ide opet SAMOTERM F kao armaturni sloj, da prekrije stiropor?

ODGOVOR

Obzirom da se radi o stropu preporučamo da ploče EPS-a zalijepite polimer-cementnim mortom SAMOTERMOM F. Prije lijepljenja toplinsko-izolacijskih ploča strop je potrebno temeljito otprašiti. Nakon lijepljenja EPS ploče obrađujete SAMOTERMOM F uz rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160.