Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E H / 2.12.2020. 10:09:06

Poštovani, Na kući koja je izgrađena 1983. godine urađena je tada standardna vanjska žbuka i nekakva izbrazdana fasada (dubina brazda je 5-8 mm horizontalno). Na koji način bih mogao da na već postojeću fasadu (koja je u dobrom stanju) uradim termo izolacionu fasadu. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Prema dostavljenom opisu možemo zaključiti da su vanjski zidovi ožbukani klasičnom vapeno-cementnom žbuko I završno obrađeni mineralnom žbukom vučene teksture tioa SEP R 5. Ukoliko se ispitivanjem kuckanjem utvrdi dobra prionjivost na podlogu (nema mjesta na kojima žbuka zvoni) te na žbuci nema vidljivi većih oštećenja podlogu je dovoljno oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja i najmanje dan prije lijepljenja ploča impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.

I Š / 1.12.2020. 11:27:55

Poštovani, Postavio bih travnate opločnike 60/40/10 u dvorištu za parking. Zanima me da li je dovoljno dobro nabiti i poravnati zemlju i samo ih poslagati?Lp, Ivo

ODGOVOR

TRAVNI OPLOČNICI polažu se na podlogu pripremljenu za ugradnju svih tipova opločnika: - ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donjepodloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenogagregata2 - nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibropločom§10-20 cm debljine - za lakša opterećenja§20-40 cm debljine - za teža opterećenja3. - nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm4 - nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnatiletvom - Postavljene travne opločnike utvrditi gumenim ili drvenim čekićem te zapuniti zemljom I zasijavati travom.

B Š / 30.11.2020. 6:49:53

Pozdrav. Navukli smo sep, 1-3mm, i nakon toga je majstor postavio plocice. E sad, sad na zidovima ima malo prasine. Jel se sep moze vodom(slaufom imi monivasem s daljine naravno) oprati, imi jel se bijeli sep moze premazati bijelom bojom za unutarnje zidove? Mogu li sep, “pomalati”?

ODGOVOR

Iz vašeg upita se može zaključiti da se radi o površinam unutarnjih zidova, te stoga ne preporučamo pranje miniwashem. Ukoliko se uistinu radi isključivo o zaprljanju prašinom površine preporučamo temeljito otprašiti mekom četkom I usisivačem. Nakon uklanjanja onečišćenja površine možete oboiti I unutarnjom perivom bojoj. Ikoliko se ipak radi o vanjskim površinama iste preporučamo oprati vodom pod tlakom mini-washem, te po potrebi obojiti fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON V.

s k / 29.11.2020. 14:37:56

zaljepio sam stiropor debljine 2 cm u sobu unutarnjih zidova znam da bi trebala mrežica i gletanje da li bi mogao samo impregnirat stiropor i pofarbat ga običnom bojom za zidove i da li bi mogao to uradit sa paint plus za farbanje zidova tj tom što se boja nanosi špricanjem

ODGOVOR

Zalijepljene EPS topl. izolacijske ploče potrebno je obraditi armirajućim slojem. Preporučamo koristiti UNITERM I staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako obrađene površine možete dodatno obraditi TERANILOM i obojiti unutarnjom bojom tipa TERAPOL.

K P / 29.11.2020. 9:45:05

Poštovani, trebao bih na kući sa siporex blokovima nadozidati otvor za manji prozor, koristim Vaše ljepilo za porobeton M10, da li ove dnevne temperature od 2-3 ujutro pa do 5 prek danapredstavljaju problem ? Da li ima kakvo namjensko ljepilo bas za niske temperature ? Bilo bi jako malo nadozidano, samo jedan red blokova, debljine 3 do 5 cm

ODGOVOR

Radove zidanja možete izvoditi u uvjetima temp. zraka i podloge iznad +5 C. Načelno, kako bi se osiguralo zahtievano, noćne temperature ne bi smjele padati ispod 0 C.

a b / 28.11.2020. 16:04:39

Poštovani, Prilikom skidanja cokla radnici su povukli i nekoliko cm fasade, ovisi kako na kojoj poziciji. Svugdje je drukcije skinuto, negdje samo sep, a negdje je probijeno i do stiropora. Posto vremenske prilike i drugi faktori ne dozvoljavaju trenutno reparaciju, cime da pokrpam rupe samo do proljeca? Ljepilo nekakvo?

ODGOVOR

Kako je sokl izveden kao istaknut u odnosnu na ravninu osnovnog dijela pročelja, sanaciju oštećenja toplinskog sustava bilo je preporučljivo izvesti prije samog lijepljenja keramike, uz napomenu da se radi o nepravilno izvedenom detalju. “Zatvaranje” vidljivih oštećenja završnog I armirajućeg sloja preporučamo izvesti SAMOTERMOM F ili UNITERMOM. Svakako preporučamo dodatno sami spoj sa keramikom zabrtviti trajno elastičnim fasadnim kitom, kako bi se izbjeglo zacurijavanje.

M D / 26.11.2020. 18:23:48

Postovani, zanima me moze li se unutarnja prostorija zazidana od betonskih blokova direktno ozbukati sa vc 40, i treba li podlogu premazati nekim impregnacijskim sredstvom.te takodjer deka u toj prostoji koja je fine teksture.

ODGOVOR

Zidove od betonskih blokova potrebno je prije žbukanja vapeneno-cementnom žbukom VC 40 obraditi predšpricem od istog materijala ili CEMENTNIM ŠPRICEM 2, dok je glatke I neupojne AB podloge (podgledi stropova) potrebno obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama proizvoda dostapunim na našoj web stranici. Napominjemo da je radove žbukanja potrebno izvoditi u odgovarajućim vremenskim uvjetima gdje temperature zraka I podloge ne bi smjela biti niža od 5oC.

M R / 24.11.2020. 15:15:42

Poštovani, trebam izravnati podove u dva dijela stana u zgradi. Jedan pod bih trebalo podignuti za 2 cm (na njega idu pločice) oko 5m2. Drugi pod bih trebao podignuti za 3 cm (na njega ide laminat) oko 6m2. Molim savjet koji vaš proizvod koristiti. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Za izravnanje poda u debljini do 2 cm možete koristiti samonivelirajuću podnu masu TERANEKS UNILEVEL, a za izravnanje poda od 3 cm CEMENTNI ESTRIH 20. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

E T / 23.11.2020. 20:50:36

Po[tovanje, imam yid koji je izgrađen 80 na njemu je zbuka. da li da zid pregletam teranilom extra ili prvo fasadnim ljepilom pa mrezica pa teranili ili teranil extra s mrezicom i jos jedna ruka hvala,

ODGOVOR

Obrada starih ožbukanih zidova kao I izbor odgovarajućeg materijala uvelike ovisi o postojećem stanju površina. Ukoliko na površinama zidova nema oštećenja ili izraženijih pukotina, potrebeno je: - ukloniti postojće sloje bojhe I gleta - podlogu temeljito otprašiti I impregmirati MINERALKVARC GRUNDOM - nakon najamnje 24 sata od nanošenje temeljnog premaza površine obraditi TERANILOM, uz mogućnost armiranja staklenom mrežicom IN 70 Ukoliko postoje oštećenja ili pukotine sanaciju je preporučamo izvesti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Detalje primjene porizvoda možete naći u tehničkim uputama dostaupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr

M K / 23.11.2020. 10:00:38

Poštovani nakon potresa došlo je do potrebe za renovacijom stana u zgradi iz 1890ih godina(između ostalog i skidanje te izrada nove žbuke). Zanima me kako tretirati zidove od pune cigle i sad vec istrošenog starog vapnenog morta. Cigle su u dobrom stanju, no mort je poprilično degradirao(praši se).

ODGOVOR

Potrebno je dobro otprašiti i očistiti sljubnice između cigla. Otprašene sljubnice zapunjavati SANACIJSKIM MORTOM R2 ili MORTOM ZA ZIDANJE M5. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.