Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Matija P / 22.2.2024. 21:52:01

Poštovani, Planiramo obnoviti škarpu i nanjeti završni sloj u boji. Dali je TERAKRIL Z u takvom slučaju dobar izbor ili preporučate neki drugi izbor? Škarpa je izložena svim vanjskim vremenskim uvjetima (kiša, sunce, snijeg..) Nalazimo se u okolici Zaprešića. Zahvaljujem uz lijepi pozdrav.

ODGOVOR

Kod potpornih zidova problem vlage i odvajanja žbuke ne nastaje smo zbog vanjskih vremenskih utjecaja nego i zbog kapilarne vlage koja se javlja u konstrukciji zida zbog njegove stalne izloženosti tlu. Zbog toga preporučamo obradu zida visokoparopropusnom SOKL ŽBUKOM uz pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM i obaveznu postavu kapa na horizontalni dio.

Zvonko K / 22.2.2024. 12:49:26

Poštovani, fasada na kući je sep koji je na par mjesta oštećen (cca 1,5m2). Kako da popravim sep- fasadu? Treba li na ciglu nanijeti temeljni mort pa onda sep? Ili pak nanijeti sep u punoj debljini žbuke?

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno da li su ta oštećenja oštećenja završno-dekorativnog sloja ili je fasadni sloj oštećen do podloge zajedno s podložnom žbukom. Ako je oštećen samo sloj SEP-a isti je potrebno otući i skinuti do podložne žbuke. Površinu nakon skidanja SEP-a treba dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Na potpuno osušeni grund nanesete sloj TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA, koje rabicirate staklenom mrežicom PRIMAFAS 160 (mrežicu utiskujete u svježi sloj odabrane žbuke). Potom nanesite drugi sloj ili TERATERMO GLETA ili FINE ŽBUKE EKSTRA. Nakon cca. 7 dana podlogu impregnirate odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM i obradite novim slojem SEP-a. A ako je oštećena i podložna žbuka do podloge (u upitu ste spomenuli ciglu) ovisno o veličini oštećenja, ista možete pokrpati vapneno-cementnom žbukom ili ako su veća, TERMO ŽBUKOM uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICOM. Napominjem da će sama zakrpa kao i prijelaz postojećeg i novog SEP-a uvijek biti vidljiv.

Sinisa D / 22.2.2024. 9:47:21

Navuko sam ljepilo i mrezicu na stiropor zanima me jel drugu ruku ljepila mogu navuci sam ali je potrebno vise ljudi hvala

ODGOVOR

Ako ste prvi sloj polimer-cementnog morta (ljepila) izveli sami, pretpostavljamo da ćete i drugi, armirajući sloj moći izvesti sami. Međutim, preporučamo da izvedbu završno – dekorativne žbuke prepustite fasaderima.

D K / 21.2.2024. 21:25:45

Poštovani, Adaptiram stari stan koji ima drvenu međukatnu konstrukciju. U planu mi je izvaditi šutu te na daske postaviti građevinusku foliju i lagani beton. Površina prostorije je 510x380cm, visina betonske ploče bi bila 4 cm. Da li preporučate lagani beton te ako da koliko bi bilo potrebno vreća? Hvala

ODGOVOR

Preporučamo da se za detalje izvedbe sanacije i ojačanja drvene međukatne konstrukcije, i tražene karakteristike betona obratite projektantu. Samoborka d.d. u svojoj ponudi ima suhe betone pogodne za primjenu u radovima sanacije i obnove, uključujući i LAGANI BETON 12, tlačne čvrstoće C12 (≥ 12 N/mm2), potrošnje cca 1100 kg/m3.

Marko K / 21.2.2024. 12:32:14

Pozdrav, Koje proizvode i proceduru predlazete za obnovu, bojanje i zastitu parapeta i betonskih stupova dvorisne ograde? Ima pukotina u stupovima a sam parapet izgleda trosno. Ograda je na cistini okrenuta svjevernoj strani. Zahvaljujem unaprijed.

ODGOVOR

Tehnološki postupak sanacije kao i odabir materijala ovisi o stupnju oštećenja parapeta i stupova ograde. Molimo da nam za potrebe prijedloga sanacije dostavite fotografije na kojima je vidljivo postojeće stanje.

Goran Ž / 19.2.2024. 21:03:17

Poštovani, obrtom se bavim soboslikarskim radovima. Za gletanje koristim isključivo Teranil (Extra). Kod većih sanacija zidova što mi preporučate od gotovih žbuka za sanacije neravnina (rupa i sl.) do nekoliko cm debljine? Zatim, što preporučate za rabiciranje zidova prije gletanja? Koje emulzije preporučate prije rabiciranja, a koje prije gletanja? Hvala.

ODGOVOR

Proizvod koji možete koristiti ovisi o tome kakvo krpanje planirate izvesti. Poravnanja od 3 – 30 mm možete izvesti FINOM ŽBUKOM MAX, dok za veće debljine preporučamo SANACIJSKU ŽBUKU. Rabiciranje prije gletanja nije neophodno jer ga možete izvesti i u sloju gleta. Upotreba impregnacije ovisi o tipu podloge pa za slaboupojne površine ili gips kartonske ploče preporučamo impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM dok za upojne površine preporučamo UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.

Lilija S / 15.2.2024. 22:43:52

Pozdrav! 2022 godine je ugradena termofasada- stiropor 10cm. Preostalo ugraditi zavrsnu zbuku, ali ce biti nastavljeni radovi ove godine. Posto ce proci 2 godine, moze li ici odmah impregnacija i zavrsna zbuka ili nakon 2 godine treba napraviti neke predradnje? Kuca se nalazi u Gorskom kotaru. Koju vrstu zbuke treba nabaviti (akrilnu, silikatnu, silikonsku)? Hvala na odgovoru, lijepi pozdrav.

ODGOVOR

Prije nanošenja završne žbuke potrebno je temeljito pregledati izvedeni armaturni sloj te ovisno o zatečenom stanju izvršiti eventualno potrebne predradnje. U slučaju vidljivih oštećenja armaturnog sloja (mehanička oštećenja, pukotine, vidljiva armaturna mrežica) biti će potrebno nanošenje dodatnog sloja polimer-cementnog morta a po potrebi i izvedba novog armaturnog sloja. U koliko nema vidljivih nedostataka podlogu je potrebno temeljito očistiti pranjem vodom, po potrebi prethodno površinski prebrusiti, te impregnirati odgovarajućim temeljnim premazom – MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Obzirom na lokaciju objekta preporučamo visoko vodoodbojne završne žbuke - SILIKONSKU ŽBUKU Z granulacije 1,5 mm ili alternativno akrilatnu žbuku TERAKRIL Z.

S M / 15.2.2024. 12:47:27

Postovani! Imam problem sa vanjskim zidom od opeke.Naime na vrhu zida komadi opeke su se odlomili i to je estetski jako ruzno.kuca i okolis je u starinskom stilu pa krpanje dolazi u obzir ali s cim?ili mozda neka ukrasna zbuka boje cigle za cijeli premaz gornjeg sloja zida

ODGOVOR

Potrebno je ukloniti sve slabo držeće dijelove. Sljubnice očistiti i ukloniti trošni mort do dubine od cca 2 cm, te ponovno fugirati MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Napominjemo da je novim mortom potrebno zapuniti sljubnice skroz u ravnini s opekom kako bi se izbjeglo zadržavanje vode na njima.

Ivica Š / 14.2.2024. 9:43:48

poštovani,molim vas informaciju koji bi materijal bio najbolji za postepeno povišenje unutarnjih stepenica sa postojećim završnim slojem kulira. Povišenje bi trebalo biti od 0 do 50 cm,izvedeno na 10-tak stepenica. Hvala!

ODGOVOR

Korekcije povišenja stepenica možete ovisno potrebnim visinama izvesti s različitim materijalima. REPARATURNI MORT G preporučamo za manje korekcije koje ne prelaze debljinu sloja od 2cm. Ukoliko imate potrebe za većim debljinama preporučamo CEMENTNI ESTRIH 30 ili čak SUHI BETON 20. Navedeni materijali su kompatibilni za primjenu na pranom kuliru.

Zdenka Z / 12.2.2024. 15:16:25

Na kući imamo termo fasadu-sep. U dobrom je stanju, međutim morat ćemo štemati pukotine od potresa i injektirati neki reparaturni mort. Ne bismo stavljali fasadu sa stiroporom nego tu postokeću poslije sanacije pukotina obnovili nekom termo fasadom. Je li potrebno pranje(ove godine se pojavilo zatamnjenje fasade na jednom sjevernom zidu inače je kao nova.) Je li potrebna neka impregnacija .....htjeli bi izbjeći vađenje klupčica prozora....Hvala

ODGOVOR

Nakon sanacija pukotina, a prije obnavljanja fasadnih površina novim slojem, potrebno je iste oprati čistačem pod tlakom i ostaviti da se osuše. Plohu na kojoj su „zatamnjene mrlje“ tretirajte TERACIDOM, biocidnim sredstvom za sanaciju površina zaraženih algama i plijesnima. Potpuno suhe površine premažite temeljnim slojem PREMIUM GRUNDOM i nakon barem 24h, na osušeni grund nanesite dva sloja FINE ŽBUKE EKSTRA koju u prvom sloju rabicirajte STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160. Tako obrađenu površinu možete obraditi završno-dekorativnom žbukom uz predhodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM.