Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Roko D / 17.11.2022. 21:47:09

Postovani ,interesira me jeli sa moze na betonske stepenice koje su van kuce umjesto plocica stavit kulir(teraplast s) i jeli treba ici u dva sloja i sta staviti na betonske sktepenice prije tog zavrsnog sloja fala lipa

ODGOVOR

Molimo pogledajte već slična pitanja i odgovore na našoj web stranici: https://www.samoborka.hr/hr/pitanja-i-odgovori?q=teraplast

Ivan Š / 16.11.2022. 12:12:44

Poštovani, radim na projektu obnove stare kamene kuće u zaštićenoj zoni. Nakon štemanja unutarnjeg kamenog ziđa, htio bi zid jedne etaže zaštiti ponovnom zapunom fuga i nanošenjem žbuke koja će imati svojstvo učvršćenja i zaštite od eventualne vlage koja može doći iz vanjskih fuga(ne kapilarno jer je etaža na prvom katu). Nakon nanošenja žbuke postavlja se gips tako da mi nisu potrebne završne mase za zaglađivanje. Molim savjet koji od proizvoda da koristim? Hvala!

ODGOVOR

Temeljito očišćene i otprašene sljubnice kamenog ziđa preporučamo zapuniti MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENE ili MORTOM ZA ZIDANJE M-10. Nakon očvršćivanja morta u sljubnicama cijeli površinu punoplošno obraditi CEMENTNIM ŠPRICE 4 (alternativno kod strojnog nanošenja CEMENTNI ŠPRIC 2). U cilju sprječavanja eventualnog prodora vlage do unutarnje stjenke vanjskih zidova preporučamo njihovu sanaciju obnovom morta u sljubnicama (MORT ZA FUGIRANJE KAMENA) I dodatno hidrofobiranje cijele površine (sljubnice I kamen) vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Detalji primjene svih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr.

Matej L / 16.11.2022. 9:33:09

Poštovani Na vanjskom ogradnom zidu imam nanesenu žbuku C80, dodatno bi ju zagladio s F-900 finom žbukom, te bi na nju nanio silikonsku dekorativnu žbuku, prije toga bi nanjeo impregnaciju. Dali je to po pravilima struke, odnosno može li bez ljepila i fasadne mrežice? LP

ODGOVOR

Ogradni zid obrađen cementnom žbukom C 80 preporučamo po potrebi zagladiti REPARATRUNIM MORTOM F ili UNITERMOM. Nakon najmanje 10-14 dana tako pripremljenu podlogu impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNOM OBOJENIM I završno obraditi SILIKONSKOM ŽBUKOM Z granulacije I boje po vašem izboru. Napominjemo da trenutni vremenski uvjeti (niska temperature zraka I podloge, visoka vlažnost) nisu pogodni za izvođenje ove vrste radova. Za dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

Nikola M / 14.11.2022. 13:45:04

Poštovani, možete li mi iz vašeg asortimana preporučiti suhi estrih odnosno suhi mort sa najmanjom minimalnom debljinom nanošenja?

ODGOVOR

Za izvedbu estriha u mogućnosti smo ponuditi isključivo suhe mortove CEMENTNI ESTRIH 12, CEMENTNi ESTIH 20 I CEMENTNI ESTRIH 30 za izvedbu klasičnog estriha mokrim postupkom. Minimalna debljina kod izvedbe vezanog estriha je 3 cm, dok je kod izvedbe plivajućeg minimalna debljina 4 cm. Suhi estrih uobičajeno podrazumijeva suhi postupak ugradnje, odnosno primjenu gotovih podnih elemenata od gipsvlaknastih, cementno vlaknastih ili drvenih ploča, koje nismo u mogućnosti ponuditi.

Krešimir / 4.11.2022. 6:45:34

Poštovani, Trenutno provodim žbukanje interijera obiteljske kuće Vašim proizvodima iz linije vapnenih žbuka – nakon što je poprskan vapneni špric, trenutno se nanosi vapnena žbuka 4, dok ćemo završnu obradu obavljati vapnenom žbukom 1. Majstori su veoma zadovoljni ponašanjem materijala, a ja njegovim izgledom, kao što se nadam da ću biti zadovoljan i svojstvima. Pitanje koje mi se u ovoj fazi rada nameće se odnosi na svojstva materijala nakon dovršavanja vezanja u prostorima s povećanom vlažnošću – primjerice kupaonicama, osobito u zoni poda i u prostoru tuša. Mogu li očekivati neke probleme, kao što me određeni „znalci“ plaše, odnosno treba li poduzimati određene mjere predostrožnosti za vapnenu žbuku u kupaonici, kako ne bi kasnije dolazilo do prekomjernog zadržavanja vlage i sl.? S poštovanjem

ODGOVOR

Vapnena žbuka nije uobičajen izbor materijala za vlažne prostore. Vapnenu žbuku u kupaoni možete zaštiti izvedbom hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT LIQUID ispod keramičke obloge. Na dijelovima gdje neće biti keramika, zidove, stropove obojite LATEKS KOLOROM.

Goran K / 2.11.2022. 19:42:53

Pozdrav...zanima me što staviti na betonske stupove prije zavrsnog sloja fasade?(a da ne budu vukli vlagu), s kim premazati ili kaj staviti? Hvala

ODGOVOR

Betonske stupove prije nanošenja završno-dekorativne žbuke možete obraditi polimer-cementnim mortom UNITERM ili REPARATURNIM MORTOM F. Trajnost takve obrade ovisi o količini vlage u podlozi.

Davor R / 2.11.2022. 13:51:52

Poštovani, Molim Vas za savjet glede bojanja i zaštite betona. Imam dugački dvorišni betonski zidić (parapet za ogradu) kojeg želim zaštititi sa nekom bojom od propadanja i utjecaja vlage, leda, sunca itd. Nemam financ. mogućnosti za žbukanje tog zida već samo za bojanje. Znači bojao bih i vertikalne strane tog zidića/parapeta i gornju horizontalnu stranu (znam da bi idealno bilo na gornju stranu staviti kamene ploče ali …  Molim Vas za savjet koju boju koristiti za to bojanje betonskog zidića ? Akrilnu, silikatnu, silikonsku, ili neku „običnu“ boju za beton akrilnu vodenu/ili na bazi otapala ? Glavni cilj mi je zaštita zidića od vremenskih utjecaja i što veća postojanost i dugotrajnost boje (da se ne ljušti brzo). Hvala

ODGOVOR

Za bojanje betonskog zida preporučamo boju za beton AKROTON. Podlogu prije bojanja treba dobro otprašiti, oprati i ostaviti da se osuši. Postojanost boje ovisi o vlazi u podlozi kao i o zadržavanju vode na horizontalnim dijelovima zida s obzirom da gospodin ne namjerava osim bojanja raditi nikakve druge radnje (npr.postavljanje klupčica).

Denis N / 27.10.2022. 22:06:21

Mort za fugiranje starog kamena. Imate li u bež boji/nijansa

ODGOVOR

Mort za fugiranje kamena dostupan je u tonovima iz Samoborkine ton karte COLOR LINE s oznakom M.

Boris R / 24.10.2022. 14:14:58

U stanu na unutarnje zidove davno nanesen SEP, pa me zanima da li postoji neki način da se to zagladi osim struganja zida što bi opet napravilo dodatna oštećenja. To jest, da li imate u ponudi nešto čime bi se SEP mogao zagladiti, i onda prebojati?

ODGOVOR

Ukoliko je SEP u dobrom stanju, a to znači da je čvrst, potrebno ga je dobro otprašiti i impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Tako pripremljenu podlogu zagladite FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERATERMO GLETOM ili izravnavajućom glet masom TERANIL. Izravnavanje TERANILOM bi išlo u cca. 3 ruke. Nakon izravnavanje nekom od preporučenih žbuka, odnosno glet masa zidove obojite nekom od unutarnjih boja (npr.TERAPOL, TERAPOL PROFI, TERAPOL FRESH…)

Hrvoje M / 18.10.2022. 10:38:14

Poštovani, Namjeravam upotrebiti SOKL žbuku za žbukanje vertikalnih betonskih stupova od hrapavog betona. Betonski stupovi su četvrtastog presjeka stranice cca 30 cm i nose terasu. Kuća u Dalmaciji. U uputstvu za sokl žbuku piše da bi trebalo upotrijebiti cementni špric 4, ali cementni špric 4 je u pakiranju od 50 kg što mi je preteško za nositi. Može li se upotrijebiti cementni špric 2 koji ima isti sastav samo nižu granulaciju? Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko se radi o upojnom betonu dovoljan će biti cementni špric 2. Cementni špric 4 se nalazi u pakiranju vreće od 30kg.