Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

G K / 18.1.2021. 10:01:44

Poštovani, kupili smo mineralkvarc grond kako bi impregnirali plocice na koje se lijepe druge plocice. Zanima me kolko dugo se ne smije hodati po impregnaciji tj kolko joj treba da se osusi?

ODGOVOR

Vrijeme sušenja MINERALKVARC GRUNDA pri prosječnim uvjetima (20 °C i 60% relativne vlažnosti zraka) je cca. 24 sata.

Zoran F / 10.1.2021. 20:50:01

Postovani, svaki put dobijem Vas strucni odgovor koji mi uvelike pomogne te se ovim putem javljam s jos jednim pitanjem. Potreban mi je savjet. S cime bi iz Vaseg proizvodnog programa bilo dobro sanirati tj popunuti i ucvrstiti pukotine na fasadi nastale usred potresa? Vidio sam da imate sanacijski mort. Da li bi on bio dobar za saniranje pukotina ili preporucujete nesto drugo? S postovanjem

ODGOVOR

Foto: Potres01 , Potres02 , Potres03 , Potres04

Poštovani, Iz dostavljenih fotografija teško je sagledati zid kao konstruktivni element i steći dojam o tipu i jačini oštećenja. Na fotografijama je vidljivo da se radi o pukotinama nastalim u samom ziđu (pružanje pukotina u ravnini sljubnica između opeke, spoj AB nadvoja I opeke I dr) te svakako preporučamo uklanjanje postojeće žbuke do podloge . Daljnja sanacija ovisit će o stupnju utvrđenog oštećenja a uključuje : - temeljito otprašene pukotine zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE - pukotine sanirati SANACIJSKIM MORTOM R2 uz armiranje mrežicom AR 280 u širini cca 50 cm, po potrebo prethodno zid “izravnati” istim SANACIJSKIM MORTOM R2 - krpanja žbuke izvesti SANACIJSKOM ŽBUKOM - podlogu impregniranu MINERALKVARC GRUDNOM, završno obraditi mineralnom žbukom SEP R5 (prema postojećoj teksturi). Za sve eventualno doatno potrebne informacije možete se obratiti i telefonski na slijedeće brojeve: 01 3322 709, 091 3322 709 .

Josip S / 6.1.2021. 23:01:00

Poštovani, Imam zid od opeke na kojoj nema ničega i htio bi taj zid izravnati sa ljepilom za fasade npr.Unitermom ili nekim sličnim... Na golu ciglu pokrpao bi najprije veća udubljenja a onda bi sa napravio i armiranje sa mrezicom. Kako mi nije bitno da zid bude savršeno ravan preko ljepila bi prešao samo bojom ili možda sa završnom mineralnom žbukom... Da li je taj postupak u redu? Mogul li se pojaviti koji problemi? Možete mi Vi preporučiti nekakav najtanji redoslijed materijala-želim postići sto tanji nanos na ciglu tj.izbjeći spric i grubo zbukanje zida! Zahvaljujem na odgovoru, Pozdrav

ODGOVOR

Pošto se radi o opeci preporučamo Vam žbukanje vapneno cementnom žbukom tipa VC 50 (za vanjske zidove) ili gips vapnenom žbukom tipa GV 10 (za unutarnje zidove). Kao alternativno rješenje preporučamo SANACIJSKI MORT R2 koji se može nanositi direktno gleterom na podlogu bez prethodne pripreme u debljini nanosa do 25 mm. Na tako obrađenu podlogu uz nanesenu impregnaciju MINERALKVARC GRUND možete nanijeti završno dekorativnu mineralnu žbuku tipa SEP Z 1,5mm. Ukoliko želite samo obojati površinu savjetujemo da prethodno nanesete FINU ŽBUKU EKSTRA.

Zlatko P / 3.1.2021. 4:30:16

Na schiedel dimnjak navučena je mrežica i ljepilo dali mogu koristiti kao završni silikatnu žbuku Z i jeli obavezna podloga prije

ODGOVOR

Na izvedeni armaturni sloj kao završni sloj možete koristiti SILIKATNU ŽBUKU Z uz prethodnu pripremu podloge sa MINERALKVARC GRUNDOM.

R K / 29.12.2020. 1:27:17

Poštovani, imam problem odabira mase za izravnavanje neravnina nastalih kod šalovanja stepenica(AB), točnije neravnine su na zavojima s donje strane. Dubina neravnina varira do 5cm. Planirao sam koristiti Gipsoglet za popunjavanje neravnina jer je preporuka da može ići do 8cm. Gipsoglet bi naknadno pregletao s teranilom. Problematika je što će na te stepenice s gornje strane ići električna mrežica za podno grijanje, pa me brine da ne bi došlo do pucanja Gipsogleta i Teranila usljed temperaturnih naprezanja. Jesu li Gipsoglet i Teranil dobar odabir ili da idem s nekom drugo opcijom (npr. Fleksibilno ljepilo za keramičke pločice koje idu na podno grijanje)?

ODGOVOR

Preporučamo da veće neravnine i udubljenja pokrpate REPARATURNIM MORTOM R4 250, te punoplošno u debljini do 20mm izravnate sa REPARATURNIM MORTOM G.

S B / 28.12.2020. 7:30:54

Za UNIVERZALKONCENTRAT GRUND piše da se nanosi 4-6 sati prije nanošenja slijedeceg materijala. Da li to znači da kad premažem u 8 ujutro trebam čekati do 12 sati i moram završiti naredni sloj do 14 sati ili mogu dan prije popodne ili navečer namazati grund i naredni sloj nanositi nakon 15-20 sati?

ODGOVOR

Vrijeme od nanošenja UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDA do nanošenja sljedećeg sloja ovisi o vrsti sljedećeg sloja. Konkretno, kod impregniranja porobetona prije keramike potrebno je čekati 4 sata, neovisno o trajanju izvođenju radova.

S B / 21.12.2020. 14:55:33

Poštovani, Rušenjem pregradnog zida spojio sam dvije prostorije u jednu. Postojeća glazura u jednoj sobi je 6 mm niža nego u drugoj. Zbog donjeg ruba protuprovalnih ulaznih vrata želio bih što manje povisiti glazuru. Kako je TERANEKS za debljine do 5 mm, mogu li samo niži dio prostorije povisiti za 5 mm i nakon nekoliko dana preko svega postaviti još jedan sloj od 2-3 mm TERANEKS-a?

ODGOVOR

Savjetujemo da koristite TERANEKS UNILEVEL koji se može izvesti u debljinama od 5 do 20 mm, te se primjenjuje isključivo na betonskim podlogama. Tehničke karakteristike proizvoda i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

R P / 20.12.2020. 17:40:29

Poštovani, adaptiram staru kamenu kuću na otoku Krku. Staru fasadu otukli smo do kamena. Imam kamene erte na prozorima i vratima i još nekoliko kamenih dekorativnih elemenata. Htio bi da ti kameni djelovi ostanu istaknuti kao i prije a da se na ostatku kamenog zida izvede nova fasada. Izrazito mi je bitno da fasada bude paropropusna i naravno vodonepropusna. Ne radi se o toplinskom sustavu, nego o klasičnoj fasadi pa molim Vašu preporuku za izbor materijala i kratki opis izvedbe, te ako je moguće cijene potrebnih materijala i okvirna količina po m2.

ODGOVOR

Radi visoke parapropusnosti i vodoodbojnosti savjetujemo kao podložnu žbuku koristiti SOKL ŽBUKU uz prethodnu pripremu podloge od CEMENTNOG ŠPRICA 4. Sokl žbuka dolazi u raznim tonovima, a može se i različito završno obraditi (npr. šerana, zaribana, ili imitacija kamena štokanjem) pa se stoga može koristi kao završni sloj te se naknadno može obojati visoko parapropusnom fasadnom bojom SILIKATKOLOR. U slučaju korištenja fasadne boje koristiti kao impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koji se nanosi 4-6 sati prije fasadne boje. Kao drugu varijantu savjetujemo da na fino zaglađenu SOKL ŽBUKU nanesete završno dekorativnu SILIKONSKU ŽBUKU uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM 1-3 dana prije. Silikonska žbuka dolazi u različitim teksturama, granulacijama zrna i tonovima o čemu ovise potrošnja materijala i cijena. Potrošnje po kvadratu i jedinične veleprodajne cijene po kilogramu ovih materijala su sljedeće: CEMENTNI ŠPRIC 4 - 8-10 kg/m2, 0,77 kn/kg SOKL ŽBUKA 4000 – 15 kg/m2/cm, 1,80 kn/kg UNIVERZALKONCENTRAT GRUND – 0,1-0,2 l/m2, 15,29 kn/l SILIKATKOLOR 4001 – 0,25-0,35 l/m2, 24,00 kn/l (prvi cjenovni razred) MINERALKVARC GRUND OBOJENI – 0,2-0,3 l/m2, 16,00 kn/l SILIKONSKA ŽBUKA Z 1,5 mm 4000 - 2,2 kg/m2, 12 kn/kg Detaljnije informacije o primjeni i svojstvima ovih materijala možete naći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

M M / 19.12.2020. 9:13:18

Poštovani!MOLIM DA MI ODGOVORITE,KOLIKO JE POTREBNO SUHOG BETONA ZA STAZU 120×400×5.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

ODGOVOR

Izračun potrebne količine suhog betona možete napraviti i sami koristeći “kalkulator” na našim web stranicama SUHOG BETONA, tj. direktno preko poveznice https://www.samoborka.hr/upload/dokumenti_i_cjenici/suhibeton-izracunpotrebnekolicine_151627.xlsx

V T / 12.12.2020. 20:27:21

Poštovani, Molim Vas za savjet čime zakrpati i popuniti šliceve za kabele i bužire za struju? Dubina ide do 40 mm dubine i 200 mm širine. Da li je potrebna mrezica. Gdje se može kupiti na području Splita. Hvala

ODGOVOR

Za krpanje šliceva u zidanom ziđu takvih dimenzija savjetujemo TERMO ŽBUKU jer se može nanijeti u jednom sloju. Staklenu mrežicu IN 70 utopiti između sljedeća dva sloja fine žbuke tipa FINA ŽBUKA STANDARD ili glet mase TERANIL tako da pokriva rubove šliceva sa svake strane od 10 cm. Za informacije gdje možete kupiti proizvode javite se na broj 091 3322 941 gospodinu Ivi Vranješu, našem prodajnom predstavniku za Vašu regiju.