Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

zvonimir j / 11.1.2021. 16:24:29

imam pitanje za hidroizolaciju prije parketa? znaci bio je parket postavljen na ljepeku i sad sam sve to strgo ostala je glazura sad me zanima sa cime da rjesim hidroizolaciju jer cu opet stavljati parket a ispod glazure vjerovatno nema nikakve izolacije.

ODGOVOR

Horizontalnu HI poda iznad tla možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK uz obvezno potpno uklanjanje postojeće ljepenke I svih eventualnih bitumenskih ostataka na podlozi. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici www.samoborka.hr.

Domagoj O / 7.1.2021. 22:35:00

Poštovanje, U procesu adaptacije kuće u Zagrebu, u podrumu i prizemlju je izvađena sva podloga do ab ploča jer ide podno grijanje i nove vodovodne instalacije. U procesu je oštećena stara hidroizolacija u obliku bitumenske ljepenke, te je potrebno odstraniti istu i staviti novu. Molim Vas preporuku za hidroizolaciju ab ploče podruma i dijela prizemlja koji je na zemlji tj. nema podruma ispod,u vidu nekog premaza (jedno ili dvokomponentno), koje se može staviti direktno na ab ploču koja je neravna i preko već postavljenih instalacija vode po podu tj. po ab ploči, u kombinaciji sa nekim izolacijskim trakama za spojeve sa zidovima, da li treba nekakva mrežica za ojačanje itd. Unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom na postojeće stanje gdje već postoji bitumenska ljepenka i cijevi su položene na ravninu AB ploče preporučamo izvesti plivajuću glazuru CEMENTNIM ESTRIHOM 20 na koju potom dolazi polimer cementna hidroizolacija BETONPROTEKT MONOELASTIK.

Tomislav K / 2.1.2021. 13:30:50

Postovani Zanima me dal se moze preko hidroprotekta kad se potpuno osusi pregletati teranilom i dal se moze hidroprotekt osmirglati posto prilikom nanosenja cetkom ostaje dosta grub po zidovima. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Uobičajeno se HIDROPROTEKT, u cilju spriječavanja širenja vlage iz podloge, nanosi direktno na konstrukciju zida od betona ili zida od opeke prethodno zaglađenog reparturnim mortom, te se tako tretirane površine naknadno obrađuju žbukanjem vapneno-cementnim žbukama tipa VC 40 ili VC 50. Molim detaljniji opis izvedbe HIDROPROTEKTA kako bismo vam mogli ponuditi odgovarajuće tehnološko rješenje. Možete nam se obratiti I telefonski na brojeve 01/3322709 ili 01/3322833.

I K / 8.12.2020. 6:51:14

U fazi sam uređenja garsonjere u staroj Austrougarskoj vili građenoj 1897. godine. Prostor se nalazi u prizemlju te je dobrim dijelom ukopan ispod razine ulice...točnije do 2m visine. Kuća je građena uglavnom od pune opeke, mjestimično kameni blok te jedan dio ukopanog zida ima kamenja raznoraznih velićina dosta neuredno posloženo. Prostor je prije bio popločen teraco podom. Pod je uklonjen kao i 20cm raznorazne šute ispod njega. Plan je zaliti a/b ploču te na nju staviti termoizolaciju i estrih. Isto tako želio bih se riješiti kapilarne vlage koja se diže uslijed nedostatka hidroizolacije između temelja i zidova. Dakle, molio bih Vas da mi preporučite proizvode za: -hidroizolaciju a/b ploče. -rješavanje kapilarne vlage iz pregradnih zidova. -hidroizolaciju vanjskih zidova koji su ispod razine zemlje. Molio bih savjet kako to najkvalitetnije izvesti. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Izolaciju AB ploče možete izvesti polimer cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT DUOELASTIK. S obzirom na postojeće stanje podrumskih zidova preporučamo visoko parapropusni SANISIL SUSTAV na svim zidovima. Sanacijski premaz protiv isoljavanja ANTISOL. SANISIL ŠPRIC kao vezivni sloj za SANISIL H žbuku koja se nakon sušenja fino zaribava FINOM ŽBUKOM F-900. Kao završni sloj koristiti visoko parapropusnu boju SILIKATKOLOR. Detaljnije upute primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Z H / 6.12.2020. 22:57:12

Poštovani Živim u stanu kao podstanar i došlo je do pojave vlage oko prozora. Prilikom boljeg pregleda vanjskog dijela stolarije, radi se o pvc prozorima novije ugradnje, zamijetio sam da je sa vanjske strane vidljiv nedostatak silikoniranja na spoju prozora sa betonom, te takodjer, da vanjska limena klupica nije podvučena pod prozor, nego je odmaknuta od prozora nekih 3-4 mm. Prozori su bez roleta i nalaze se na direktnom udaru vjetra i kiše. Stoga me zanima da li je moguće da je takav nedostatak ugradnje, odgovoran za tu vlagu usprkos što se stan redovito prozračuje. Hvala Vam na odgovoru, lijep pozdrav. Zoran Horvatić

ODGOVOR

Prema Vašem opisu može se zaključiti da je uzrok pojave vlage zacurijevanje oko prozora, te da je prozor i spoj sa klupicom potrebno dobro zabrtviti adekvatnim brtvilom.

V R / 22.11.2020. 20:49:26

Poštovani, Dogodilo mi se da je u kupaoni pomslo kapao vodokotlić, i voda je pomslo ulazils kroz fugu u blokove koji graniče sa susjednom sobom. Tu se nalazi i WC školjka i u zidu je cijev promjera 10 cm koja ide u gornju kupaonu na katu. Znači, u susjednoj sobi je počela izbijati vlaga na pojedinim mjestima pri dnu zida. Sušio ssm grijalicom, bušio rupe i sl. Skroz se vraća. Kreč za par dana dobije fleke. Sada sam oštemao cijeli zid do bloka u toj sobi gdje je vlaga. Oštemao sam blok oko cijevi i vidi se da je ta cijev sva orošena. Sada sam to poštenski osušio. E sad kako zatvoriti to što sam raskopao? Kojim smjesom da napunim šupljinu uz cijev? Da li kad poravnam te rupe od štemanja trebam staviti hidroizolacijski premaz (praktički do bloka). I da li se onda preko tog hidroizolacijskog premaza može frajkati i čime? Ili se to sve može popuniti/ofrajkati nečim? Svjestan sam da če možea negdje malo vlage uteći, mislim da cijevi nisu napuknute. U kuoaoni si pločice, oa se tamo vlaga neće samo tako provući, a nije to neka ni velika vlaga . Ali mi pravi problem i smrad da nemožeš biti u sobi?

ODGOVOR

Ukoliko je riješen problem zacurijevanja instalacija, potrebno je sve temeljito osušiti. Krpanje šlica izvesti TERMO ŽBUKOM, te površine zida dalje obraditi žbukom. Nanošenjem hidroizolacijskog sloja tipa HIDROPROTEKT ili BETONPROTEKT MONOELASTIK nećete trajno riješiti problem ukoliko se ne riješi problem samih instalacija, samo ćete odgoditi pojavu vlage.

I A / 18.11.2020. 17:44:42

Postovani, Je li bolje nanositi hidroizolaciju direktno na beton ili na sloj fleksibilnog ljepila zbog izravnjavanja ostecenja iste. Hvala

ODGOVOR

Zbog maksimalne debljine sloja polimer cementnih hidroizolacijskih premaza od 4-5 mm preporučamo da oštećenja izravnate REPARATURNIM MORTOM G u maksimalnoj debljini do 20 mm.

S P / 10.11.2020. 0:15:34

Postovani, Molim vas ako mi mozete odgovoriti na pitanje. Zanima me moze li se ljepiti bitumenska ljepenka na cementnu hidroizolaciju. Ukoliko da koju cementnu hidroizolaciju preporucate za takav zahvat. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Bitumenska ljepenka i SAMOBORKINE polimer cemente hidroizolacije nisu kompatibilni.

M L / 4.11.2020. 15:17:00

Poštovani, molim za savjet za odabir hidroizolacije. Radi se o natkrivenoj terasi, gdje na spoju vanjskog zida i AB ploče dolazi do vidljivog proboja vlage za jačih kiša u donji prostor. Ploča i spoj sa zidom su u fazi izgradnje premazani nepoznatim hidroizolacijskim sredstvom. Ideja je reparirati samo ovaj spoj s proizvodom iz vaše ponude koji bi se eventualno mogao nanijeti na spoj ožbukanog zida i ploče, preko postojeće hidroizolacije. S gornje strane ploče se vrlo rijetko hoda i do daljnjeg nije u planu postavljanje ikakvog završnog sloja preko hidroizolacije.

ODGOVOR

Trebala bi biti osigurana odvodnja AB ploče određenim nagibom. Ukoliko je hidroizolacijski premaz na bazi cementa na spoju zida i ploče izvesti „holker“ korištenjem TRAKA ZA BRTVLJENJE i polimer cementog premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK. Svakako, važno je napomenuti da pojava vlage u unutarnjem prostoru ne mora biti nužno vezana uz detalj spoja horizontalne i vertikalne površine. Moguće je stvaranje kondenzata vlage na unutarnjem zidu zbog nedostatne toplinske izolacije.

G K / 27.10.2020. 20:20:19

Postovani,imam problem sa vodom u garazi i podrumu..naime,zidovi su pola u zemlji a pola u izvana je napravljena izolacija i drrenaza okolo..i sad,samo kada pada kisa u garazu mi kroz betonske blokove ulazi voda..izvana sam.premazo sa ljepilom,ali i dalje mi se pojavljuje..zanima me ima li kakav premaz da iznutra premazem..da napomenem,zidovi su od betonskih blokova..hvala unaprijed.

ODGOVOR

Trajno rješenje prodora vode u pravilu je moguće postići uklanjanjem uzroka. Vrlo vjerjatno je riječ o oštećenju HI ili prodoru vode na lose izvedenom detalju. Ukoliko niste u mogućnost pristupiti zidpvima sa vanjske strane moguća je izvedba HI sa uutarnje pri čemu postoji mogućnost širenja kapilarne vlage I prodora izvan zone zahvata. Prije nanošenja HI premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK, koji nanositi u dva sloja valjkom ili gleterom križno, potrebno je podlogu izravnati, obraditi REPARATRUNIM MORTOM G ili REPARATRUNIM MORTOM R4 250. Detalje primjene proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.