Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Božidar H / 30.8.2023. 12:13:07

Poštovani imam podrum. Betonski zidovi i pod. Podrum je suh i nigdje ne ulazi voda. Na dva mjesta kad su sad bile kiše je bilo vlažno. Sad bi u podrum na pod stavili pločice. Čime bi preporučili da se prije premaže pod. Hvala

ODGOVOR

Betonski pod i zid (minimalno 30cm od razine poda) hidroizolirajte BETONPROTEKTOM MONOELASTIK-om koji se nanosi u dva sloja križno. Na spojevima zidova s podom ugradite TRAKU ZA BRTVLJENJE. Keramiku na pod zalijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT fleks.

Sunčana S / 27.8.2023. 10:10:13

Poštovani, Trebala bih hidroizolirati s vanjske strane jedan zid kuće i temelj ispod tog zida. Kuća je građena prije 50 godina i nije ožbukana. Temelji su betonski, zid od opeke. Otkopali smo kanal uz zid do donje razine temelja i očistili koliko smo mogli, ali nismo mogli u potpunosti skinuti staru ljepenku. Beton je dosta neravan, ima udubljenja po nekoliko centimetara. Jedan cijeli red cigle uvučen je cca 3 cm u odnosu na ostatak ravnine. Zid je dug 3,8m. Imate li savjet kako to izravnati, hidroizolirati i kako završiti na uglu kuće?

ODGOVOR

Kako bi sanirali i hidroizolirali temelj i zid kuće potrebno je u potpunosti skinuti staru ljepenku. Sve dobro očistiti i otprašiti, izravnati REPARATURNIM MORTOM R4-250, te izvesti vertikalnu hidroizolaciju BETONPROTEKTOM MONOELASTIK-om.

BOŽIDAR K / 26.8.2023. 18:35:52

trebam hidroizolirati tri zida lođe cca 15 m2, molio bih Vas s kojim materijalom, postupak i količinu materijala da kupim Lp

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o čemu se točno radi. Ukoliko se radi o hidroizolaciji holkera (spoja zida i poda) potrebno je ukloniti sve slojeve do konstrukcije zida, izvesti hidroizolaciju (npr.HIDROPROTEKTOM DUOELASTIK) i ponovno izvesti sve slojeve koje ste uklonili. Za konkretniji odgovor molimo da nam se obratite na brojeve telefona tehnološkog ureda 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

Marko S / 16.7.2023. 9:37:43

Postovani Trebao bih savjet, imam staru kucu, zid je od drvenih stupova i izmedu je drvo i blato, kako se je to prije radilo. Koliko vidim nema drvenu gredu dolje do betona nego stupovi idu na beton i na betonu je i ispuna od zemlje izmedu stupova. U prostoriji unutra uz pod se zid vlazi i otpada boja i zbuka. Da li bi ovdje funkcioniralo ono sredstvo sto se injektira u zidove da se sprijeci kapilarna vlaga ili neki drugi savjet. Hvala

ODGOVOR

U opisanom slučaju na žalost nema mogućnosti za prekid toka kapilarne vlage.

Hrvoje L / 31.5.2023. 11:55:22

Pozdrav, situacija je slijedeća. Na terasi površine 70 m2 (ispod garaža) na jednom djelu (sredina) zbog neadekvatne izvedbe, imam ulegnuće gdje mi se skuplja voda prilikom kiša i na tom mjestu prodire u garažu. Morao bih taj dio izdići (napraviti pad) te komplet terasu zaštitit sa nekom vrstom hidroizolacije. Pločice se ne mogu stavljat jer je do vrha praga vrata 2 cm. Što preporučujete od Vaših proizvoda kao rješenje problema? Hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolacijski premaz za prohodne terase, a koji bi mogao ujedno biti i završni sloj.

Jug A / 30.5.2023. 5:49:44

Postovani , imam vanjsku terasu 20 kvm sa koje sam uklonio postojece plocice , suhi estrih i bitumensku ljepenku. Ovaj put ne bih htio ici na klasicni estrih 4-5 cm , nego fino izravnati postojeci beton i na to nanijeti tanko slojnu hidro izolaciju , sto mi preporucate iz vaseg programa?

ODGOVOR

Suhu, dobro očišćenu betonsku površinu možete izravnati REPARATURNIM MORTOM G ili F, ovisno o potrebnim debljinama, a njime ujedno možete i korigirati pad. Nakon 7-28 dana (ovisno o debljini REPARATURNOG MORTA) nanesite jednokomponentnu visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu HIDROPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno uz obaveznu izvedbu holkera. Hidroizolaciju zaštitite ili lijepljenjem keramike fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS ili postavom KULIR PLOČA na podmetače.

Velimir D / 29.5.2023. 11:32:40

-Zanima me na koji način mi je najbolje sanirati vlažan podrumski zid, koji je izveden u podrumu od prirodnog kamena (stari 100 godina), prizemlje je drvena građa. Vlažan je dio podrumskog zida duljine cca 4,0m do cca 2,0 m visine. -Da li ga izvana ožbukati prvo (zato što je kamen), pa na tako pripremljeno sa xps-om, bitumenskim trakama, čepasta, i drenažna cijev ? Da li ima neko kvalitetno rješenje sa premazima izvana, umjesto sa bitumen. ljepenkom ukoliko će mi biti nemogući pristup? -Kako predlažete iznutra tretirati zidove, na podovima ne vidim vlagu, ali možda i njih premazati nečim ? Negdje predlažu kemijska sredstva za iznutra, bušit zidove iznutra pa injektirati kemiju, prekinuti kapilarno uzdizanje vlage, da li je to potrebno ako sam izvana zatvorio pristup vlagi ? -Kada je nemoguće prići izvana, kako sanirati samo iznutra zid? -Da li prvo riješiti izvana zid, pa pričekati par tjedana da se isuši, pa zatim iznutra? Hvala unaprijed,

ODGOVOR

Najpravilnije i najučinkovitije je izvesti hidroizolaciju s vanjske strane i to na način koji ste i sami naveli. Potrebno je zid dovesti u ravninu prije izvedbe hidroizolacije. To možete pomoću CEMENTNE ŽBUKE C 80 ili REPARATURNOG MORTA, ovisno o potrebnim debljinama izravnavanja. Hidroizolacijski sloj možete izvesti sa BETONPROTOKETOM MONOELASTIK. Na unutrašnjoj strani preporučamo obradu zidova visokoparopropusnim žbukama tipa SANISIL H uz predhodnu obradu podloge SANISIL ŠPRICOM. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći na našoj stranici u tehničkim uputama proizvoda.

Dalibor S / 22.5.2023. 10:18:58

Poštovani, Kupio sam stan sa zatvorenom lođom. Na vanjskom zidu na kojem je postavljen prozor sa unutarnje strane se pojavljuje vlaga. Kako se radi o zgradi nisam u mogućnosti izolirati sa vanjske strane. Možete li mi dati savjet. Lp, Dalibor

ODGOVOR

Opisano upućuje da bi problem mogao biti u detalju izvedbe vanjske stolarije, klupčice ili spoju stolarije s fasadom. Savjetujemo da se obratite izvođaču koji se bavi montažom stolarije ili fasaderskim radovima.

Josko V / 22.5.2023. 7:55:44

Potrebno je sanirati krov sa salonitnim plocama koje su napukle na pojedinim mjestima. Kako pripremiti povrsinu, koju impregnaciju te koju masu za hidroizolaciju koristiti. Da li je potrebno koristiti traku na napuklim djelovima?

ODGOVOR

U ponudi imamo vodonepropusne materijale, ali ne preporučamo popravak salonitnih ploča zbog azbesta koji sadrže.

Franjo S / 22.5.2023. 0:04:18

Štovani, ispred kamene kuće imam drvenu nadstrešnicu napravljenu od dasaka brodskog poda.Pokrio sam je s terpapirom, ali poslije dvije godine isti je pokidao vjetar. Jesenas su se pojavili i mravi, koji nagrizaju daske. Kako zaštiti daske od mrava i kako zaštititi gornji dio dasaka od vlage i vode?! Unaprijed vam srdačno zahvaljujem.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema proizvode za zaštitu drva.