Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Milenko B / 19.10.2020. 3:12:38

Poštovani, molim Vas za stručni savjet u vezi hidroizolacije i termoizolacije. U kupatilu mi je potrebna hidroizolacija na način da na već ožbukane zidove postavim samo hidroizolaciju prije ugradbe pločica, tj, da pločice mogu ugraditi izravno na hidroizolaciju i tako spriječiti prodor vode iz kupatila u zidove. Još mi treba hidroizolacija i termoizolacija podne (temeljne) AB ploče (deke) prije ugradbe pločica i parketa, a na međukatnoj AB ploči (deki) treba mi hidroizolacija prije ugradbe pločica i parketa. Kako međukatna AB ploča (deka) ima i pukotina širine do približno 0,6mm, dobro bi mi došla i kakva rijetka (epoksidna i li slična) smjesa za lijepljenje i popunjavanje pukotina?. Koliko najmanje debeo mora biti estrih iznad stirodura debelog 2cm da bi se na estrih moglo ugrađivati keramičke pločice, parket ili laminat? Molim Vaše stručne savjete i preporuke. Unaprijed se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.

ODGOVOR

Ispod keramike u mokrim čvorovima preporučamo da izvedete polimer cementnu hidroizolaciju HIDROELASTIK 2K. Hidroizolacija ispod parketa i keramike u suhim prostorima nije potrebna. Pukotinu AB ploče u koliko nije konstruktivna možete zapuniti MORTOM ZA PUKOTINE. Sloj estriha iznad stirodura treba biti minimalno 4 cm debljine i ukoliko ispod temeljne ploče nemate hidroziolaciju preporučamo da ju izvedete na ploči BETONPROTEKT MONOELASTIKOM.

Alen K / 20.9.2020. 9:06:14

Postovani, Zanima me čime da napravim hidroizolaciju zida koji se zatrpava? Zid je betonski i star je tjedan dan.

ODGOVOR

Za hidroizolaciju vanjskih temeljnih zidova možete koristi polimer-cementnu hidroizolaciju tipa BETONPROTEKT MONOELASTIK/DUOELASTIK. Tehničke karakteristike i detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

Ervin R / 15.9.2020. 18:14:56

Postovanje koju hidroizolaciju koristiti na podu,cementna glazura,prije postavljanja keramike. Stan se nalazi u prizemlju. Hvala.

ODGOVOR

HI ispod obloge keramikom preporučamo izvesti dvokomponetnim polimer-cementim HI premazom HIDROELASTIK 2 K. Nakon najmanje 24 sata lijepiti keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Toma V / 14.9.2020. 14:13:51

Poštovani, namjeravam odraditi hidroizlaciju podova u prizemlju obiteljske kuće, građene 70ih godina, i sa utvrđenim propadanjem izolacije temelja (bitumenska ljepenka koja je na mjestima propala). Svjestan sam da izolaciju temelja treba ponovno odraditi (otkopavanje, zaštita temelja+drenaža cijevima na nižu kotu), međutim, trenutno, u renovaciji stana, namjeravam na podove stana nanijeti (preko estriha, ispod laminata i pločica) dvokomoponentnu hidoizolaciju. Moje pitanje je, da li je dovoljno dići hidorizolaciju 10-20 cm uz zidove od poda, te, je li dovoljno to uraditi samo na vanjskim zidovima (tu bi išao i do pola metra od poda) ili je to potrebno na svim pregradnim zidovima (koji su od vanjskog zida udaljeni i po par metara? Unaprijed zahvaljujem,

ODGOVOR

Horizntalnu HI preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM DUOELASTIK, koji nanositi u dva sloja križno, u pravilu, nakon uklanjanja postojećeg estriha kako bi se spriječilo zadržavanje vlage u istom I moguće kapilarno širenje u zidove. Na svim spojevima sa vertikalnom kontrukcijom potrebno je izvesti holker visine 15-20 cm postavom TRAKA ZA BRTVLJENJE u sloju BETONPROTEKTA.

A Š / 13.9.2020. 17:10:46

Poštovani, u kupaonici na poziciji iznad tuš kabine nalazi se dio kosog krova obložen gipskartonskim pločama. Pošto je visina iznad kabine relativno mala (210-240 cm) zanima me čime obraditi gk ploče a da ih završno možemo obojati, bez bojazni od vlaženja ploča? Lijep pozdrav,

ODGOVOR

Ukoliko ste koristili vlagootporne GK ploče iste preporučamo obraditi gletanjem TERANILOM EKSTRA i obojiti bojom za vlažne prostore AQUAPOL.

Ina B / 28.8.2020. 11:07:55

Poštovani Zanima ma hidroizolacija za proststoriju bez krova koja je nagrađena uz kuću koja je dobra izolacija i u koje je vrime najbolje premazat dali vrucina smeta tj koja je najbolja temperatura za to radit?hvala

ODGOVOR

Iz vašeg upita može se zaključiti da vam je potreban proizvod kojim bi izveli horizontalnu HI na AB ploči. Ukoliko je ista izvedena sa odgovarjućim padovima istu možete izvesti polimer-cementnim HI premazom BETONPROTEKTOM DUOELASTIK. Detalje primjene možete naći na tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Temperatura podloge i zraka u tijeku izvođenja ne bi trebala biti visa od 30oC.

Boško M / 25.8.2020. 8:19:19

Poštovani! Na ravnom krovu,odnosno na ab ploči sam izlio estrih .ispod je stiropol,a iznad hidroizolacija (dvokomponentna sika 107).preko tog je zaštita ljepilo i mrežica.na dekitaciji cca dužini 1 metar dolazi do napuhavanja ispod hidroizolacijse trake.več sam par puta sve skidao do estriha i ponavljao ali opet problem.ostalo je u redu.dolazi usred velikih kiša do blagog kapanja na tom djelu odnosno dva metra dalje.

ODGOVOR

Prema informacijama dostupnim iz vašeg upita evidentno je da negdje dolazi do prodora vlage ispod izvedene hidroizolacije. Mjesta prodora najčešća su na detaljima kao što su holker na spoju sa zidovina, spoj na sustav odvodnje bolo da je riječ o ugrađenim sifonima, rigalicama ili okapnim profilima I dr. ali isto tako I nepravilno izvedba HI sloja, U pravilu polimer-cementne HI osiguravaju vodonepropusnost jada se izvedene u slojevima debljine koju propisuje proizvođač. Svakako preporučamo obratiti se izvođaču radova kao I proizvođaču ugrađenog materiala.

Boris B / 5.8.2020. 18:33:20

Postovani, oko garaznih zidova koji su u zemlji imam plocnik.Uslijed susa doslo je do slijeganja terena pa tako i plocnika.Posljedica je pukotinu u spoju sa zidom gdje mi ulazi voda.Ta pukotina je sirine cca 2 cm.S kojim vodonepropusnim materijalom izvrsiti sanaciju kako mi voda vise nebi prodirala u garazu Zahvaljujem. Sp. Boris Bočkaj Krapina Ilirskog pokreta 19

ODGOVOR

Kako bi spriječili eventulano zacurijevanje vode na spoju betonskog pločnika I zida preporučamo samu sljubnicu zapuniti gusto zamiješanim HIDROPROTEKTOM. Nakon očvršćivanja izvesti “holker” fleksibilnim polimer-cementnim HI premazom BETONPRODUKT MONOELASTIK uz primjenu fleksibilne TRAKE ZA BRTVLJENJE. Svakako je prethodno potrebno ispitati ravninu betonskog pločinka te po potrebi izvesti odgovarajući pad od kuće REPARTRUNIM MORTOM G ili REPARATRUNIM MORTOM R4 250 (ovisno o potrebnim debljinama sloja).

Igor M / 4.8.2020. 12:41:39

Pozdrav,unaprijed hvala za vas trud i pomoc.kupio sam kucu koja je gradjena 1973,na plocu sam stavio lepenku koju sam spojio sa onom od temelja ,prekolepenke stiropor pa glazuru.u dvije prostorije sam stavio plocice po podu i u njima nema nikakvog mirisa a u dvije prostorije je postavljen laminat,poslije 2,3 godine poceo se osjecati jak miris izmedju laminata i zida tj. izmedju glazure i zida ,osjeca se kao budj ali nema vlage nikakve.tamo gdje su plocice zid ne smrdi.da li znate o cemu se radi i kako se to moze sanirati ?

ODGOVOR

Prema dostupnim informacijama iz vašeg upita nije moguće utvrditi o čemu se točno radi. Više je mogućnosti: neadekvatan spoj HI, zaostala vlaga u podlozi zbog nepoštivanja potrebnog vremena sušenja glazure ili površinska kondenzacija. Ukoliko ste u mogućnosti moiim dostavite fotografije postojećeg stanja.

Davor P / 28.7.2020. 13:00:05

Poštovani, Čime preporučate izvoditi popravke na starom kameno-ciglenom zidu kuće zasićenom kapilarnom vlagom na koji će se stavljati sanisil spric + sanisil h? Mislim na popunjavanje vecih rupa, fiksiranje labavih komada kamena i cigle. Da li preporučate korištenje sanisil h zbuke (ili sanisil sprica u guscoj konzistenciji) za dotične radnje kako bi se očuvala paropropusnost? Hvala

ODGOVOR

Za zatvaranje većih neravnina mješovitog ziđa (opeka – kamen) s prisutnom kapilarnom vlagom, prije daljnje obrade sanacijskim sustavom SANISIL, preporučamo SANISIL ŠPRIC, koji je za navedeno potrebno pripremiti u gušćoj konzistenciji.