Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Silva Č / 15.11.2022. 9:26:09

Poštovani, U adaptaciji sam drvene kućice čiji se pod u jednoj prostoriji sastoji od drvenih dasaka položenih na grede, na daske je postavljena ljepenka koja nije zavarena a na istu je postavljena lamperija. Kako bih željela maknuti lamperiju i na pod staviti ili pločice ili možda seljački pod odnosno parket, a ne bih rad obzirom na drvenu konstrukciju objekta stavljala ljepenku koja se mora variti, pitam: Može li se polimerbitumenski premaz namazati (četkom) direktno na drvenu podlogu od dasaka i preko njega navući estrih debljine 3 cm na koji bi se dakle, stavile pločice ili seljački pod. Ako je to moguće, ljubazno molim info koji premaz uzeti i koju količinu za 17m2. I dakako, gdje ga nabaviti. Srdačan pozdrav Silva Čikos

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom asortimanu HI u mogućnosti je ponuditi isključivo polimercementne HI premaze koji nisu pogodni za primjenu na drvenim podlogama.

B B / 10.11.2022. 10:38:11

Poštovani, Imam staru kamenu kuću koju planiram urediti (nisam u mogućnosti rušiti zidove), trebam savjet kako izolirati zidove/temelje i izbjeći vlagu. Zidovi su kameni debljine 50cm, s vanjske strane je put niz koji se slijeva voda kada pada kiša, s te strane zid mora ostati kameni. S unutarnje strane istog zida otkopao sam naslage zemlje do temelja koji su premazani vapnom (prije više od cca 200 godina). Moje pitanje je kako hidroizolirati te temelje i zid da ne dođe do pojave kapilarne vlage? Plan je da od starih temelja betonska ploča ide na visinu do cca 30-50.

ODGOVOR

Preporučamo s vanjske strane na spoju ziđa i “puta” (asfalt, beton ili..) obvezno izvesti ”holker” BETONPROTEKTOM MONOELASTIK u cilju sprječavanja direktnog zacurijavanja oborinske vode. Otkopano kameno temeljeno ziđe potrebno je temeljito očistiti, sljubnice između kamena zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-10, te poravnavanje izvesti cementnom žbukom C 80 kao pripremu podloge za izvedbu vertikalne HI BETONPROTEKOM MONOELASTIK. Istu je potrebni izvesti najmanje 30 - tak cm iznad visine vanjskog terena. Zbog nedostatne vertikalne I horizontalne HI kapilarnu vlagu nije moguće u potpunosti eliminirati! Za dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

rm rm / 1.11.2022. 16:31:56

poštovani, kako zaštititi betonsku ploču i zid od betonskih blokova na njoj izgrađen, od kiše koja ih natopi i probije na drugu stranu zida.

ODGOVOR

U Vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretan odgovor, ali, načelno zidove možete zaštititi žbukom , a betonsku ploču zaštitite izvedbom hidroizolacije. Kako bi Vam mogli preporučiti konkretne proizvode obratite se tehnološkoj službi na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808.

Davor S / 19.10.2022. 9:42:40

Poštovani, trebam masu za hidroizolaciju za nanošenje na AB ploču kao podlogu ispod zidova. Masa bi se trebala nanjeti na 2-3 dana stari beton! Primjena otok Ugljan, nabava materijala Zadar. Molim Vaš savjet i preporuku čim hitnije je moguće.

ODGOVOR

Hidroizolaciju AB ploče ispod zidova možete izvesti polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, ali bilo bi dobro da pričekate da beton bude star barem 7 dana. Za informacije oko nabave BETONPROTEKTA MONOELASTIK molimo da se obratite Samoborkinom prodajnom predstavniku za zadarsko područje na broj telefona 091/ 33 22 919 (Ivan) .

H L / 4.10.2022. 8:44:39

Kuća je sa sjeverne strane ukopana u zemlju, a hidroizolacija je napravljena iznutra u obliku bitumenskog premaza prije cca 30 godina. Mislio sam još jednom nanijeti isti takav polimer-bitumenski premaz i nakon toga staviti EPS 10cm, građevinsko ljepilo + mrežica i obojati ili čak nalijepiti na EPS još i gips ploče. Koji je vaš prijedlog i koji od vaših proizvoda bih mogao iskoristiti ?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolaciju koja može ići na postojeću bitumensku, ali možemo preporučiti za nastavak radova i obradu ekspandiranog polistirena (EPS) polimer-cementni mort UNITERM, staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu podlogu možete dodatno obraditi gletanjem TERANILOM kako bi dobili dodatnu glatkoću površine i zatim ju obojati. Druga opcija je da površinu koju ste armirali mrežicom i UNITERMOM možete obraditi i nekom od završno-dekorativnih žbuka (npr.TERAKRIL…) uz obaveznu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM 24h prije nanašanja žbuke.

K. B. / 26.9.2022. 22:48:57

Postovani, radi se o staroj kuci (gradnja prije 1968) koja ima izboceno postolje fasade (sokel) od betona debljine 3 cm. Na straznjem dijelu kuce je sokel poceo otpadati, pa smo ga u potpunosti uklonili. Nakon uklanjanja sokela vidljive su smedo-zute mrlje, pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi i solima. Nas plan je ostrugati sve do zdravog dijela, oprati sa peracem pod visokim pritiskom, udubljenja zapuniti reparaturnim mortom, premazati sa Vasim proizvodom Hidroprotekt, staviti na hidroprotekt sanacijski spric i zatim sanacijsku zbuku. Na sanacijsku zbuku stavili bi da bude kao i prije sloj betona od 3 cm. Da li bismo time rijesiti prodor vlage u zid? Ako ne, molimo za savjet sta nam je ciniti? Postoji li parapropusna farba za sokel ili nesto drugo da se zastiti sloj betonskog dijela sokela? Da li gore naveden HI proizvod Hidroprotekt ima parapropusna svojstva? Iz tehnickog lista tog proizvoda to ne proizlazi. Postoji li neki drugi alternativni proizvod koji bi rijesio nas problem? U unutrasnjosti kuce zid se na odgovarajucim mjestima ljusti i napuhuje i vidljiva je vlaga. Da li je i tu potreban sanacijski spric i sanacijska zbuka i koju farbu za unutarnje prostore nam mozete preporuciti. Napominjem da farba mora biti bez otapala. Ogorceni smo losom ponudom Vasih proizvoda u Matuljima u Enex trgovini. Niti jedan od ovih gore navedenih proizvoda niti imaju u prodaji niti su voljni naruciti. Umjesto toga ponudili su nam Sika Monoseal 101 G i W te Baumit spric 2 i Samoborka VC-60 za strojno zbukanje. U tehnickim specifikacijama nije navedeno da je Monoseal 101 G i W parapropusan. Po nasem misljenju nije nam ponuden ispravan proizvod koji bi uklonio nas problem. Sta nam predlazete?

ODGOVOR

Prema informacijama raspoloživim iz vašeg upita preporučamo potpuno uklanjanje svih postojećih slojeva u zoni sokla (podnožja objekta) do podloge. Iz vašeg upita nije jasno o kakovom ziđu je riječ, pa obzirom na vrijeme izgradnje pretpostavljamo da se radi o betonu. U tom slučaju pojava smeđe-žutih mrlja upućuje na koroziju armature. Potrebno je ukloniti zaštitni sloj betona, armaturu temeljito očistiti I zaštititi antikorozivnim premazom. Na zaštićenu armature nanijeti zaštitni sloj REPARATURNOG MORTA G. Kako ste u upitu naveli oštećenja na unutarnjim stijenkama zidova potrebno je u zoni sokla primijeniti isključivo visokoparopropusne materijale kako bi se kapilarna vlaga “usmjerila” prema van. (SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA). Hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT primijeniti samo za izradu holkera! Kako bismo vam mogli konkretnije pomoći predlažemo da nam se obratite telefonski na 01/3322 709 ili 01/3322 808. Nakon što definiramo potrebne materijale uputiti ćemo vas na našeg partnera preko kojeg ćete I realizirati eventualnu narudžbu I isporuku.

Suzana V / 15.9.2022. 20:17:01

Poz molim vas pomoć na staru kuću smo nadogradili jednu prostoriju, sobu nad kojom se nalazi terasa, nema krov,, problem je taj kad pada jaka kiša uvijek kvasi u sobi, na rubu nadogradnje, sve probali, razni premazi izolacije i Neznamo više šta napraviti,,, hvala u napred za odgovor

ODGOVOR

Kako na osnovu raspoloživih informacija ne možemo ponuditi moguće rješenje molimo da nam se obratite na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808.

Marko M / 4.9.2022. 12:36:50

imam problem sa starom garažom koja ima ravni betonski krov, a koji na jednom mjestu ima ulegnuće gdje se prilikom kiše skupi i zadrži veća količina vode.Sazidana od betonskih blokova, a ravni krov je u biti obična betonska deka, bez ikakve izolacije.I na toj sredini prokisnjava,kako rijestiti problem.Sta predlazete

ODGOVOR

Betonska ploča iznad garaže bi trebala biti u padu kako se voda ne bi zadržavala na njoj. Stoga preporučamo da prvo izvedete beton za pad koji onda možete premazati jednokomponentnom hidroizolacijskom masom BETONPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno.

Željko L / 2.7.2022. 17:31:06

imam betonsku ploču na kući koja malo propušta kišnicu. Sa čime da je premažem kako bi spriječio prodor vode? Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za kvalitetniji prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije, ali općenito, ako je betonska površina izvedena u padu potrebno ju je dobro očistiti i neravnine korigirati REPARATURNIM MORTOM (G ili F ovisno o potrebnim debljinama). REPARATURNIM MORTOM G možete izvesti uz korekciju neravnina i potreban nagib ukoliko betonska površina nije u padu. Na tako pripremljenoj podlozi potrebno je izvesti hidroizolacijski polimer-cementni premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

Predrag G / 1.6.2022. 14:04:30

Poštovani, Imam garažu koja je pod ravnom pločom na kojoj je još uvijek dobra hidroizolacija i garaža je iznutra u potpunosti suha (radi se o folijama ali ne znam čiji proizvod). Nikad nisam iznad hidroizolacije postavio oblutke tako da je s vremenom (a danas se radi o skoro deset godina) njezina originalna bijela boja postala siva od atmosferskih utjecaja i prljavštine. Kako sam ipak odlučio postaviti oblutke na garažu, je li moguće iznad postojeće hidroizolacije premazati novi sloj hidroizolacije i tako ju dodatno zaštititi ? Ako da, zamolio bi za savjet o Vašem proizvodu koji bi najbolje odgovarao mojem slučaju. Ponavljam ploča je u vrlo dobrom fizičkom stanju i mišljenja sam da je nepotrebno u cjelosti mjenjati postojeću hidroizolaciju. S poštovanjem, Predrag Govorčin

ODGOVOR

Primjena polimer-cementnih hidroizolacijskih premaza iz proizvodnog programa Samoborke d.d. nije moguća na postojećim HI folijama.