Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K R / 29.10.2012. 12:02:22

Postivani zanimalo bi me mogucnost nanosenja hirofe na stiropor fasadu koja je upravo zagletana dva puta I ceka zavrsni sloj. Kuca je 10km od mora. Hirofa mi je zanimljiva zbog tog sto izgleda rustikalno. ILi neka vasa preporuka. Hvala

ODGOVOR

Na toplinski sustava nije moguće nanijeti HIROFU, već se može nanijeti SILIKATNA, AKRILATNA ILI SILIKONSKA žbuka špricane teksture.
Špricana tekstura nanosi se u dva sloja fasaderskim pištoljem s kompresorom tlaka najmanje 2 bara, ravnomjerno pokrivajući podlogu.
Drugi sloj nanositi na osušeni prvi sloj nakon najmanje 12 h.
Nanositi kontinuirano mokro do mokrog na cijelu plohu. Podlogu prije nanošenja žbuke impregnirati odgovarajućom impregnacijom dan ranije.

ž / 21.10.2012. 10:27:43

Moram sa sepom bijelim prekriti cca 2m2 žbukane podloge , na fasadi je već stari sep , a ovo je takozvano krpanje .
Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Krpanje možete izvesti SEP-om koji je na objektu, potrebno je nakon ugradnje SEP-a cijelu površinu prebojati fasadnom bojom da se razlika što manje vidi.

Z O / 17.10.2012. 20:06:55

Pozdrav.

Imam montažni obijekat koji je izrađen od sendvič panela (dva lima i unutra izolacija od poliuretana ) debljine 5 cm .
Čuo sam od poznanika da imate nekakav proizvod koji se može nanijeti direktno na lim te na taj premaz direktno navići fasadu ?

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu nema fasadnog materijala koji bi se mogao izvesti na podlogu - lim.

Ž P / 16.10.2012. 20:18:41

Molim Vas da mi predložite kakvom bojom i postupkom mogu obnoviti svoju postoječu fasadu koja je od tarabone (takozvana šerana fasada)
Htio bi prebojati postojeću fasadu u neko od boja koja je postojana i ne izbljeđuje od atmosferilija kao što imam prilike vidjeti u svakodnevici. Interesira me koliko bi bilo potrebno boje za cca 350 m/2 i dali treba kakve predradnje prije bojanja. Kaju vrstu Vašeg prizvoda mi predlažete.
Hvala!

ODGOVOR

za osvježavanje stare TERABONE preporučamo fasadnu boju MINERALKOR.
Površinu pročelja potrebno je temeljito oprati mini-washem. Nakon sušenja od minimalno 2 dana površinu prebojati MINERALKOLOROM bijelim ili obojenim prema ton karti POGLED U BOJU, u dva naliča, četkom, valjkom ili uređajem za prskanje pod tlakom. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi.
Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici .

Potrebna količina za 350 m2 = 135 l
Pakiranje kanta 15 l .
Cijena 20,03 kn/l + PDV (I cjenovni razred)

A / 28.9.2012. 21:39:22

Poštovani,
Molim vas za savjet kako da prebojim staru fasadu od bijele hirofe sa novom fasadom takodjer od hirofe ali u boji,(3067) te tom prilikom prebojim i dio zidova koji su nasvježe ožbukani prilikom nadogradnje kuće.Da li trebam koristiti grund i kada, te na koji način obaviti bojanje da se što manje uoče sastavi stare fasade i dijela kuće koji je svježe nanovo ožbukan i bez ikakove fasade?

ODGOVOR

Da bi dobili jednaku strukturu i boju na cijeloj kući, prelažemo nanašenje novog sloja HIROFE na stari i novi dio objekta potrebno je :
1. staru HIROFU ostrugati, da se skinu svi slabodržeći dijelovi fasadne žbuke
2. zidove oprati vodom pod pritiskom
3. nakon prosušivanja zidova (drugi dan) nanijeti prvi sloj HIROFE br.3067. Za prskanje prvog sloja HIROFE koristiti mješavinu UNIVERZALKONCETRAT grunda (UKG) i vode (1 dio UKG :7 dijelova vode).
4. drugi sloj HIROFE br.3067 prskati, mješajući je sa čistom vodom (u pravilu )drugi dan.
5. pri radu se držati važećih građevinskih normi za fasaderske radove, kao i Tehničkog uputstva Samoborke dd (u jesenskim mjesecima posebno paziti na visok postotak vlage u zraku, maglu i kišu,koji mogu prouzročiti flekavost fasade).
6. u slučaju pojave flekavosti,potrebno je fasadu prebojati egalizacijskom bojom MINERALKOLOR br. 3067.

M / 28.9.2012. 18:58:03

Poštovani

Zanima me koji biste proizvod preporučili za popravak odnosno sanaciju rupa i oštećenja u fasadi.Kuća se nalazi u iznimno vlažnom području ( šuma i jezero) i na nekim djelovima je fasada napukla a na nekima se skroz odlomila. Pošto nisam u financijskoj mogućnosti sanirati cijelu kuću, odnosno kompletnu fasadu, preventivno bih zakrpao rupe i sve prefarbao u jednu boju. Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Na Vaše pitanje ne možemo kvalitetno odgovoriti jer ne znamo:
- Kakva je zidna konstrukcija (zidovi kuće)
- Koji slojevi žbuke su na vanjskim zidovima objekta
- Da li je završna fasadna žbuka ili su zidovi bojani
- Koje je kvalitete žbuke na zidovima
Predlažem da me nazovete na tel .01/3322833 ili 091 3322833 (Krešo Mazić), pa ćemo riješiti sve dileme !

T M / 27.9.2012. 14:16:10

Poštovani,

Na kući trenutno imam SEP grube granulacije budući je kuća stara 40-ak godina. Na postojeći sep želim staviti novi ali fine granulacije. Molim pomoć što od materijala sve trebam kupiti (naravno u Samoborki).
Dali osim mrežice, ljepila i sepa treba još nešto?

Zahvaljujem na odgovoru,

ODGOVOR

Pri obnovi Vaše fasade trebalo bi:
1. Staru fasadu dobro oprati vodom pod pritiskom
2. Na osušeni stari SEP nanijeti MINERALKVARC GRUND (0,3 l/m2)
3. Pregletati stari SEP TERATERMO gletom u debljini cca 2-3 mm te utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160 (preklop cca 10 cm). Potrošnja mrežice 1,1m2/m2 , te TERATERMO GLET cca 3-4 kg
4. Na osušeni glet nanijeti novi sloj TERATERMO gleta cca 2mm.Potrošnja cca 3 kg.
Nakon cca 14 dana imregnirati podlogu MINERALKVARC grundom (=,2 l/m2)
5. Nanijeti SEP Z-200 u boji po ozboru iz naše ton karte ($ kg/m2)
6. Preporučamo bojanje izvedene SEP fasade egalizacijskom bojom MINERALKOLOR (u tonu kao traženi SEP).Potrpšnja boje 0.3 l/m2.

D H / 23.9.2012. 21:27:34

Poštovani, trenutno mi stavljaju novu fasadu prema vašim termozol sustavu na objektu kraj Varaždina. Nije mi jasno koja je razlika između akrilatne i silikatne završne žbuke. Kad se uzima koja žbuka? Osim toga me interesira dali je to istina da tamnije završne žbuke prije isblijede i da sa njima nastanu prije problemi. I na kraju: ima li neko jamstvo na vaše proizvode i koliko pod kojim uvjetima traje?

ODGOVOR

Razlika između silikatne i akrilatne žbuke je u sastavu iz koje je žbuka proizvedena.
Silikat je na bazi vodenog stakla i odlikuje ga parapropusnost, dok je akrilat na bazi polimerne disperzije i odlikuje ga vododbojnost.
Što se tiče granulacije teksture i boje obje žbuke su iste. U akrilatu postoji velik izbor boja, dok u silikatu pastelini tonovi.
Ako se izvodi toplinski sustav, bez problema se mogu ugraditi obje žbuke.
Odabirom žbuke čiji je Y=faktor refleksije manji od 25 postoji mogućnost da žbuka s vremenom izgubi željeni ton za nekoliko nijansi , zbog prevelikog termičkog naprezanja.
Garanciju na naše proizvode dobijate od nas - Samoborka d.d., dok garanciju na izvođenje radova daje izvođač radova.

A C / 2.9.2012 10:55

Poštovani,
može li se akrilna žbuka spustiti do razine terena (zemlje) bez posljedica za vodoupojnost fasade ili preporučujete isključivo korištenje teraplasta kao završni sloj cokla?

Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Akrilatnom žbukom može se obraditi i dio koji je predviđen za sokl, te nije nužno ugraditi TERAPLAST.
Bitno je da je podloga pravilno pripremljena tj. pregletana odgovarajućim proizvodom –. npr. SAMOTERM F ili REPARATURNIM MORT

P / 31.8.2012 15:01

"Na kuću na kojoj je bio bijeli sep, toplinski je izolirana, naneseno je 2 sloja ""grundfixa"", zatim 2 puta 3 mm tanka sloja žbuke za izravnjavanje, nakon toga silikatna žbuka u jačoj crvenoj boji marke Roefix. Nakon 2 godine fasada je posvjetlila ali ne jednoliko. Dijelovi izloženi suncu (toplini!)posvjetlili su i sada je fasada ""flekava"". Sada je prošlo 3 godine i sjeverna je strana kuće nejednoliko pobijelila, kao i južna. Pod strehom gdje sunce manje tuče, ostala je tamnija. Budući da nemam račun za reklamaciju i budući da je bilo dosta ""natezanja""oko dogovora da dođu vidjeti i bar dati savjet kako sanirati štetu, malo sam izgubila povjerenje. Molila bih za Vaš savjet kako bih lakše odlučila što učiniti."

ODGOVOR

Pošto je ugrađen ROFIX završni sloj najbolje bi bilo kontaktirati tehnologa u Rofix i zatražiti rješenje reklamacije.
Ono što vam mi možemo predložiti je da objekat probojate novim slojem boje –. dva premaza prema izboru ali vam predlažemo svjetlije nijanse od trenutno odabrane na objektu.
Prilikom odabira boje trebali ste biti upozoreni na moguće promjene intenziteta boje i probleme koji mogu nastati zbog termičkog naprezanja sustava i odabira završne boje.
Prije izvođenja sanacije potrebno bi bilo provjeriti i da li je svugdje jednaka debljina ljepila tj. gleta do 3mm ili i više od 3 mm i s kojim tipom ljepila je izvedeno gletanje.