Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d o / 30.6.2013. 11:49:28

postovani iman staru kuću sa kamenim zidovima,htio bi obloziti iz nutra sa stiropol koji i koje ljepilo da koristim hvala.

ODGOVOR

Za lijepljenje toplinske izolacije na kamen najbolje Vam je koristit polimer-cementni mort za lijepljenje SAMOTERM

m h / 26.6.2013. 17:33:02

Poštovani ,
kuću na moru (otok,sjeverni Jadran)trebali bi staviti fasadu i termo izloaciju.Što nam predlažete kao kvalitetno rješenje (koju fasadu akril.,silikon.) .Kuća je sada ožbukana cementnom žbukom . s time da je kuća dosta na udaru bure . (50 m od mora) .

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba dobro oprati slatkom vodom pod pritiskom i sušiti prije početka ugradnje toplinske fasade minimalno 3-4 dana.
Za toplinsku izolaciju odaberite izvedbu povezanog sustava za toplinsku izolaciju s pločama stiropora ili kamene vune, minimalne debljine 6 ili 8 cm.
Za završnu obradu sustava u blizini mora možete odabrati silikonsku ili akrilatnu žbuku. Predlažemo vam da odaberete silikonsku žbuku iz naše ton karte.

A K / 25.6.2013. 12:04:22

Planiram raditi fasadu, a sa unutarnje strane imam knauf i 5 cm staklene vune. Da li moram izvana raditi sa mineralnom vunom ili mogu sa stiroporom zbog kondenzacije, prolaza topline i sl.?

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava potrebno bi bilo napraviti proračun građevinske fizike, da se vidi da li će se kondenzacija pojaviti na sustavu ili ljepilu ako se ugradi stiropor ili kamena vuna.
Prema raspoloživim informacijama ugradnjom povezanog sustava za toplinsku izolaciju s pločama stiropora ili kamene vune, kondenzacija se ne bi smjela pojaviti.
Arhitekt koji je radio projekt objekta može vam napraviti proračun građevinske fizike, te se na proračunu može vidjeti mogućnost pojave kondenzacije na sustavima.

b / 19.6.2013. 18:04:59

imam jedno pitanje fasada mi je stara jedno 40 godina ima nekih 160 kvadrata pa bi je htio obnoviti na kući je kako kažu na ježa odnosno hirofa što bi trebalo ja moslim oprati što je odustalo zakrpati sa VC50 i pregletati staviti mrežice i impregnacija pa završna žbuka akralni sep u boji ili silikatni u čeme je razlika akralni sep od silikatni ili silikonski pozzzzzzzz

ODGOVOR

Najprije trebate skinuti vrhove s Hirofe, dobro oprati i pustiti da se osuši, impregnirati KONTAKT GRUNDOM, nanijeti TERATERMO GLET i armirajuću mrežicu, te prije nanošenja završnog sloja (akrilatnog ili silikonskog) podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND OBOJENIM, odnosno SILIKATGRUND OBOJENIM ukoliko za završni sloj odaberete silikatni završni sloj.

Akrilatna žbuka može se izvesti u svim tonovima, odlikuje ju visoka vodoodbojnost i nešto manja paropropusnost, silikatnu žbuku odlikuje visoka otpornost na udarce i oštećenja, te srednja paropropusnost i srednja vodoodbojnost. Silikonska žbuka je najkvalitetnija i odlikuje ju visoka paropropusnost i visoka vodoodbojnost. SEP spada među mineralne žbuke a njih odlikuje visoka paropropusnost, ali njih je potrebno dodatno hidrofobirati kako bi bile vodoodbojnije.

B K / 19.6.2013. 14:36:16

Kod postavljanja fasadnog stiropora, koji je ispravan način. 1. Cijelu površinu kuće mazati ljepilom i stavljati stiropor da nema zraka između,
2. nanositi ljepilo na rubove i sredinu stiropora, te kod postavljanja između zida i stiropora ostaje zračni džep,
3. na uglove i sredinu stiropora nanositi ljepilo?
Možda su ispravna sva tri načina, jer sam u praksi vidio korištenje sva tri, no zanima me dali su sva tri ispravna.
S poštovanjem,

ODGOVOR

Ljepilo se na toplinsko izolacijski materijal može nanositi:
1.) Metodom rubno-točkastog nanošenja- ljepilo se nanosi u trakama širine cca 5 cm te po sredini na najmanje 3 točke promjera 15 cm
2.) Metodom potpunog pokrivnog nanošenja- ljepilo se nanosi ručno nazubljenim gleterom na toplinsko-izolacijski materijal
3.) Strojno nanošenje morta za lijepljenje metodom rubno-trakasto W

Sve detaljnije informacije o toplinskim sustavima možete pronaći u smjernicama HUPFAS-a (udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava) na web stranici http://www.hupfas.hr/images/ETICS-smjernice-HUPFAS.pdf

Š M / 5.6.2013. 16:05:53

Želim raditi kompletnu fasadu kuće (novogradnja) prema Samoborkinom Termozol EPS sistemu. Živim u Zenici pa me zanima da li Samoborka ima nekog prodajnog zastupnika za područje BIH - konretno za centralnu Bosnu.

ODGOVOR

Možete se obratiti našem prodajnom predstavniku u BiH :

S-Produkt d.o.o.
PC 96-II b.b.
BA-72250 Vitez

Tel: +387 30 71 71 71
Fax: +387 30 71 71 70
E: s-produkt@samoborka.hr

M B / 3.6.2013. 22:20:59

Poštovani,
da li se mogu kombinirati dva fasadna sustava. Naime,posto mi je kuća(novogradnja) na međi i drži se sa susjednom(također novogradnja), a moja je viša za cca 1 m. Susjed radi krov i sada mi je prilika iznad njegovog krova napraviti fasadu,pa me zanima da li je moguće na njegovu stranu staviti,recimo termozol extra,a onda za dvije tri godine ostale tri strane staviti u termolan ili termovol(napominjem da bi dio isao iznad njegovog krova,a dio nekih 4 metra po cijeloj visini moje kuće)?

ODGOVOR

Na istoj fasadnoj plohi nije preporučljivo izvoditi dva različita fasadna sustava tj. sa različitim toplinsko izolacijskim pločama.
Ako već imate priliku izvesti sustav odlučite se za jedan od predloženih toplinskih sustava.
Ako već planirate izvedbu toplinskog sustava s kamenom vunom radove koje planirate sada izvesti također izvedite sa sustavom koji ćete izvoditi i za nekoliko godina.

m j / 25.5.2013. 14:46:55

imam kucu njemacki je sustav gradnje na prostoru bih klima je kontinental planinska. kuca mi je sve lijepo zbukana i vrhunski izolirana izvana i iznutra, fasada mi je bavarska grebana bijela zidovi su jako vrhunski ravni. kako mi je kuca bila blizu ratne zone bila na par mjesta mi je fasada ostecena povrsinski od metka i izgubila je boja sjaj, prao sam je al to vise nije to. imam je 300kvadrata, zbuka mi je vrhunska i izolacija, samo popravit taj osteceni sloj na par mjesta i navuc novu glazuru, zanima me samo samoborka i koji mi savjet dajete i imate li kontakt-zastupnika u bih :) uglavnom savjet za 300kvadrata fasade za moje pitanje sta bi vi napravili. veliki pozzz

ODGOVOR

prije sanacije potrebno je fasadu oprati vodom pod pritiskom i dobro osušiti.
Rupe od metaka možete zakrpati žbukom VC 50, te nakon toga podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te izravnati cementno vapnenom masom TERATERMO GLET uz rabiciranje između 2 sloja.
Prije završnog sloja podlogu treba impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM te prema izboru nanijeti završno dekorativnu žbuku TERAKRIL Z, SILIKATNU ŽBUKU Z ILI SILIKONSKU ŽBUKU Z.

b k / 22.5.2013. 7:56:26

lep pozdrav iz slovenije
zanima me kakva je razlika između demit fasade i samoborke i gdje bi mogla nabaviti u hrvatskoj material za demit fasadu. hvala vam za odgovor!

ODGOVOR

Nema razlike između DEMIT fasade i SAMOBORKE.
Radi se samo o komercijalnom nazivu povezanih toplinskih sustava s pločama OKIPORA (STIROPORA). Prvi naziv za takav sustav je bio DEMIT (proizvođača TIM LAŠKO ) te je taj naziv ostao do danas kao sinonim za povezane toplinsko izolacijske sustave.
Komercijalni naziv proizvođača SAMOBORKE za povezni toplinski sustav s pločama okipora je TERMOZOL, TERMOZOL EPS.

Povezani toplinski sustav može se kupiti kod nas u SAMOBORKA d.d. Samoboru ili kod trgovina koje prodaju građevinski materijal ili možete kontaktirati našeg predstavnika u Sloveniji:
gosp. Mario Dražić , Samoborka trgovina d.o.o., Krška vas 112, 8262 Krška vas, tel: (386 0) 7 4959 664, mob: (386 0) 51 670 929, email: samoborka@siol.net .

M G / 17.5.2013. 13:22:26

Pozdrav,

planiram urediti fasadu obiteljske kuće u Ražancu,mjestu sinonim za buru i sol, tako da ne moram dodatno pojašnjavati kako izgleda fino ožbukana fasada nakon 2.g. bez zaštinog sloja,ulazi voda i sol doslovno kroz zidove.
Po dosad prikupljenim ponudama i sugestijama, najbolje rješenje bi bilo gletanje 2 ruke sa mrežicom i nakon toga bojanje.
Mene zanima kakva boja se nanosi nakon gletanja,da li mora ići neka akrilatna žbuka,ili obična akrilna boja preko ogletanog sloja?
Da li moram sve površine ogletati da bi sve površine izgledale jednako?
Zanima me ponajviše savjet o izboru materijala zbog podneblja koje je na udaru bure i soli.

Pozdrav,
Marko

ODGOVOR

Ako na objektu postoji već ugrađena podložna žbuka obavezno je pranje slatkom vodom pod pritiskom i sušenje te vam preporučamo ugradnju TERATERMO GLET-a i rabiciranjem u sloju sa staklenom mrežicom i ugradnju akrilatne ili silikonske žbuke prema izboru granulacije, teksture i boje iz naše ton karte.
Prije ugradnje TERATERMO GLETa površinu trerba impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije.
TERATERMO GLET nije moguće kasnije samo obojati fasadnom bojom već je potrebno ugraditi predloženu završnu žbuku.
Ukoliko želite izvesti bojanje površinu pregletajte VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE u debljini 3-4 mm u koju se također može ugraditi staklena mrežica.
Nakon ugradnje VAPNENE ŽBUKE TOP WHITE , površinu možete obojite akrilatnom ili silikonskom bojom prema izboru iz naše ton karte.