Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

O R / 27.8.2013. 18:11:55

Fasadu staru 18 godina, toplinska izolacija i sep, želimo obnoviti - sanirati pukotine i na prozorima vratima napuknuća.
Pitanje: da li obnoviti nanošenjem sepa ili je moguće i nekom drugom silikatnom žbukom?

ODGOVOR

Podlogu, odnosno SEP potrebno je dobro oprati, te pregletati TERATERMO GLET-om u debljini 3 mm, u svježi sloj utisnuti staklenu mrežicu sa preklopima od 10 cm na svim spojevima, i drugi sloj nanijeti u debljini od 2 mm na očvrsli prvi sloj.
Završnu žbuku SEP možete nanijeti nakon 10-14 dana, a silikatne ili akrilatne žbuke nakon 21 dan.

m p / 26.8.2013. 11:37:27

Postovani, uskoro bi krenuli sa izgradnjom fasade,kamena vuna interesira me koju boju odabrati? boja cigle je krov,postoji li simulacija sa mojom slikom?

ODGOVOR

Da, moguće je izraditi kompjuterski prikaz vašeg objekta u nekoj od željenih boja.
Više informacija možete naći na našoj stranici http://www.samoborka.hr/kompjutorski-prikaz-vase-fasade .

G Č / 24.8.2013. 16:19:04

Poštovani,

U završnoj smo fazi izgradnje obiteljske kuće kraj Pule. Odlučili smo se za fasadu iz vašeg programa, ali imamo dva piatnja. U kojem periodu ( mjesecu )bi bilo najoptimalnije dignuti fasadu i vaše stručno mišljenje: Demit fasada od 5 cm ( + 1cm ljepila i ostalog ) ili termožbuka od 5cm. Kuća je nova, građena sa termoblokovima Gorica od 25 cm. Kuća nije blizu mora, cca 5-.6 km od mora.

Srdačno vas pozdravljamo i očekujemo vaš odgovor.

S poštovanjem,
Goran Čupić

ODGOVOR

Najpovoljnije vrijeme za izvođenje fasaderskih radova je proljeće ili jesen, odnosno temperatura zraka i podloge ne bi smjela biti niža od +5 C, tj viša od 30 C.
Također radovi se ne bi smjeli izvoditi tijekom kišovitog i vlažnog vremena, kao i na osunčanim plohama, i tijekom vjetrovitog i maglovitog vremena.
Prema današnjim standardima kvalitetniju toplinsku zaštitu pruža izolacija stiroporom ili mineralnom vunom, nego termožbuka.

M S / 13.8.2013. 20:59:36

Dali mogu na stiropor fasadu stavljati završni sloj mineralnu žbuku odnosno sep,dali to ne smeta stiroporu radi vlage ili ostalih vremenskih utjecaja, i kako bi to trebalo izvesti?

ODGOVOR

Mineralna žbuka SEP može se ugrađivati na toplinski sustav bez ikkavih problema, te su svi naši toplinski sustavi certificirani sa svim našim završno dekorativnim žbukam pa tako i sa SEP-om.
Vlaga koju će upiti mineralna žbuka nema veza s toplinskim sustavom jer jedna od bitnih zaštita je da se sustav obavezno pregleta visoko hidrofobirajućom polimer cementnom masom. Vlaga koju će upiti SEP će i otpustiti.
Preporuka je da se obojeni SEP nakon ugradnje premaže fasadnom egalizirajućom bojom MINERALKOLOR u boji u kojoj je i SEP.

V D / 8.8.2013. 7:54:08

poštovanje
Htio bi navući sep na postojeći sep star 15 god.,da li je to moguće bez prethodnog gletanja,ako je kolika je potrošnja

ODGOVOR

SEP - ako se navlači ista ili veća granulacija može se direktno stavljati jedan na drugi uz prethodno impregniranu podlogu.
Potrošnja bi trebala biti cca 1-1,5 kg/m2 kg veća od deklarirane, ako se ugrađuje SEP na SEP.
Ako će se ugrađivati manja granulacija SEP –a od trenutne, potrebno je prethodno izravnavanje podloge.

I B / 6.8.2013. 18:38:31

Stovani,imam zid u stambenoj zgradi koji je okrenut na zapad i s vanjske strane je od betona.Iznutra je iverica na kojoj su se vremenom pojavile mrlje od vlage (vjerojatno od kise koja prolazi kroz pukotine i sastave betona). Planiram postojecu ivericu skinuti i izolirati unutarnju stranu betonskog zida protiv prodora vlage. Molim Vas za savjet i preporuku u izboru sredstva. Hvala.

ODGOVOR

Prema opisanom najbolje bi bilo da se s vanjske strane zid od betona toplinski izolira toplinskim sustavom, s pločama stiropora ili kamene vune, dok s unutarnje strane nakon skidanja iverice zid treba sanirati na način da se premaže sredstvom za spriječavanje razvoja mirkorganizama TERACID, te nakon sušenja zid ožbuka žbukom VC 40 ili GV 10 u maksimalnoj debljini 20 mm.

E / 18.7.2013. 14:08:31

Poštovani,
Prije nekoliko godina na svojoj kući sam izveo Termozol fasadu s 10 cm EPS stiropora I završnom Terakril Š žbukom. Fasada je u dobrom stanju osim što su se mjestimično pojavile mrlje na završnoj fasadi (Samoborka ton 3004, nježno žuta) zbog kiše, curenja s balkona i sl. Možete li mi dati savjet kako i s kojim premazom fasadu premazati, a da se ne mora ponovo nanositi žbuka, te kako što bolje pogoditi ton boje. Naime ne mislim cijelu kuću premazivati, već samo dijelove.
Lijep pozdrav.

ODGOVOR

ukoliko se odlučite djelomično premazati fasadnu površinu imati ćete površine koje nisu jednake boje. Preporučamo da prljave površine operete, pustite da se površina dobro osuši te premazati fasadnom akrilatnom bojom TERATON V koja se može tonirati u tonu 3004, i u svakom slučaju bilo bi preporučljivo obojati cjelokupnu površinu. Navedenu fasadnu boju možete kupiti u našoj maloprodajnoj trgovini u Samoboru ili trgovačkim centrima Peveca ili možete pogledati i naručiti taj ton kod trgovaca građevinskim materijalima širom Hr koji drže Samoborkine proizvode.

S K / 16.7.2013. 14:09:47

Poštovani,

Prije otprilike mjesec dana započeo sam oblaganje kuće stiroporom debljine 10 cm (Austroterm). Za lijepljenje sam koristio lijepilo Kema tip 215 za lijepljenje stiropora, te Kema Tip 225 za mrežicu. Ubrzo nakon navlačenja drugog sloja lijepila počele su se pojavljivati horizontalne pukotine na zidovima kuće koje započinju od ivica prozora. Molim za Vaš odgovor o mogućem uzroku ove pojave, kao i da li to za sobom povlači neke posledice. Takođe me interesuje da li se problem može riješiti prije nanošenja završnog sloja (fasade) jer istu ne planiram raditi u ovoj godini?

ODGOVOR

Pošto ste koristili proizvode KEMA najbolje bi bilo obratiti se njihovoj tehničkoj koja vam može dati precizan odgovor.
Mi nismo u mogućnosti odgovoriti na vaš upit jer ne znamo tehničke karakteristike proizvoda KEMATERM 225 i način primjene.
Na ljepilu se nakon kratkog vremena nisu smjele pojaviti pukotine.
Prema opisanom možemo samo pretpostaviti da se prilikom izvođenja radova nisu dijagonalno rabicirali kutevi svih otvora ili
se prilikom lijepljenja ploča stiropora oko kuteva nije radilo s pomakom već je ploča lijepljenja u ravnini s otvorom.

D T / 12.7.2013. 9:38:17

Poštovani, zanima me postava stiropora na strop direktno na podgled A.B. ploče, kao zamjena za žbuku.( minimalna debljina i da li treba tiplat ploče ili se može stavit samo ljepilo i mrežica bez tiplanja.

ODGOVOR

Moguće je postaviti stiropor na podgled, onda ga treba obraditi kao i klasičnu fasadu, znači lijepljenje i prvo gletanje SAMOTERM-om, polaganje mrežice u SAMOTERM i drugo gletanje SAMOTERM GLETOM. Nakon toga je potrebno podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nanijeti završnu žbuku (mineralnu, akrilatnu ili silikonsku). Što se tiče minimalne debljine izolacije ne bi bilo preporučljivo staviti izolaciju debljine manje od 5 cm. Postavljanje ploča na podglede moguće je bez tiplanja, ali potrebno je betonsku deku grundirati KONTAKT GRUNDOM, i izolacijske ploče lijepiti punoplošno isključivo sa polimer-cementnim mortom za lijepljenje SAMOTERM.

n m / 1.7.2013. 10:17:24

Koliki je rok ipregnaciji za silikat kad se stavi na kucu

ODGOVOR

SILIKATNU ŽBUKU nanijeti minimalno 24 h nakon premazivanja SILIKATGRUND OBOJENIM, no nema nekog određenog roka trajanja nakon nanošenja na podlogu