Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d i / 5.2.2014. 10:17:57

NA FASADU MI JE NAVUČENA MREŽICA I LJEPILO PRIJE DVIJE GODINE,SADA BI STAVIO ZAVRŠNI SLOJ ALI JE LJEPILO POPUCALO NA PAR MJESTA.DALI TO SMETA ZA ZAVRŠNI SLOJ,TREBA LI PONOVNO MREŽICA.SAVJET

ODGOVOR

Potrebno je provjeriti prionjivost armirajućeg sloja za izolacijske ploče.
Ukoliko je prionjivost zadovoljavajuća, potrebno je prebrusiti površinu armirajućeg sloja, te ga dobro odprašiti i nanijeti novi armirajući sloj na koji se impregnira prije nanošenja završnog sloja.

d d / 29.1.2014. 22:47:27

Poštovani,
zanima me izolacija vanjskog zida s unutrašnje strane. Zid je od kamena s vanjske strane te betonom iznutra,debljina iznosi 30 cm. Lokacija Istra.
Hvala.

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava treba napraviti proračun građevne fizike i vidjeti da li vam je potrebna toplinska izolacija na vašu debljinu zida.
Ukoliko se pokaže potreba za toplinskom izolacijom ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u minimalnoj debljini 6 cm.

Z D / 27.1.2014. 18:08:05

Poštovani,
prizemlje kuće je kameno, a kat na kojemu stanujemo je izvana izoliran (5 cm stiropora i silikatna žbuka na postojeću staru fasadu).Ugrađena je plastična stolarija - grijanje je centralno i cijeli kat se ravnomjerno grije. Kada je vanjska temp ispod 0 parketi i zid prema sjeveru (u visini od 20-ak cm iznad poda) su vlažni. Pojavile su se žuto-zelene gljivice na zidu usprkos redovitom provjetravanju.
Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se javlja prevelika razlika između vanjske i unutarnje temperatura na kamenim dijelovima objekta tj. na prijelazu između etaža dolazi do tzv. hladnog mosta, te vam tom prilikom dolazi do pojave kondenzata s unutarnje strane i stvaranja mikroorganizama.
Do pojave kondenzata može doći i zbog nedostatne debljine izvedene toplinske izolacije što može uzrokovati preveliku razliku u temperaturi unutarnjeg i vanjskog prostora.
Poželjno bi bilo napraviti proračun građevne fizike objekta da se vidi na kojem sloju dolazi do pojave kondenzata i da li je dostatna izvedena toplinska izolacija.
Mikroorganizme možete spriječiti upotrebnom fungicidnog sredstva TERACID da se zaražena površina dobro natopi sredstvom i što više unište spore mikroorganizma.

I H / 16.1.2014. 09:22:48

Poštovani. Dali na fasadi sa hirolom nastaju fleki. Te Vas lijepo molim da mi pošaljete ponudu za 900. kg. hirolfe 3104 ili 3084 puno hvala

ODGOVOR

Za hirolu nismo nikada čuli, pa pretpostavljamo da se radi o mineralnoj žbuci HIROFA. Prilikom ugradnje hirofe ne nastaju fleke, već se fleke pojavljuju ako se mineralna žbuka primjenjuje u neadekvatnim vremenskim uvjetima (hladno, vlaga, kiša i sl.) , pa se tada može na obojenim žbukama pojaviti neujednačenost izvedene plohe tj. pojava fleka.
Hirofa u navedenim bojama 3104 ili 3084 košta 1,88 kn/kg sa pdv-om vreće 40 kg. Ukupno 900 kg x 1,88 kn/kg = 1.698,75 kn.
Obojene žbuke prodaju se i proizvode isključivo prema narudžbi kupca. Rok isporuke 3-4 dana.
PS. Ostavili ste nam neispravnu email adresu pa vam nismo mogli odgovoriti direktno

V P / 14.1.2014. 18:09:04

Poštovani, već imam toplinsku fasadu sa stiroporom debljine 5 cm, završni sloj je silikatna žbuka. Stavio bih još 5 cm stiropora, kako trebam pripremiti podlogu i dali može doći do kondenziranja ili slično zbog silikata u međusloju. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

U koliko se radi novi toplinski sustav na postojeći toplinski susutav, onda se mora ići na istu debljinu toplinske izolacije, u Vašem slučaju sa 5 cm. Na postojeću silikatnu žbuku stiropor možete lijepiti SAMOTERM-om, armirajući sloj izvesti SAMOTERM-om u koji se polaže staklena mrežica SAMOBORKA PRIMAFAS 160.
Drugi nanos temeljnog sloja za izravnavanje podloge možete izvesti SAMOTERM GLET-om, te prije nanošenja silikatne završno dekorativne žbuke, podlogu impregnirati SILIKATGRUND OBOJENI-m.
Da li će doći do kondenzacije između starog i novog sustava moguće je saznati jedino proračunom fizike objekta.

M Č / 9.1.2014. 20:53:02

Poštovani
prije par godina sam izmjenio stolariju a sada je na red došla i fasada.Problem mi stvaraju kamene klupčice,napravljene su za dimenziju stiropora 5cm,a svi preporučuju više,postoji li neko rješenje,a da ih ne moram čupati,hvala

ODGOVOR

Ukoliko se odlučite za veću debljinu toplinsko-izolacijskih ploča, a svakako bi preporučili debljinu od min. 8 cm, potrebno je zamijeniti i postojeće prozorske klupčice.
Možete eventualno konzultirati potencijalnog izvođača radova, koji će obaviti uvid u postojeće stanje, o mogućnosti izvođenja limenih klupčica iznad postojećih.

E Č / 31.12.2013. 19:57:16

Štovani,
imam fasadu klasično ožbukanu (prije par godina) početno sa cementnom žbukom (cement:vapno:nula 1:0,5:3,5) i završno sa finom žbukom (cement:nula 1:1,5), a dijelom i obojanu sa fasadnom bojom-Fasadex mislim (ne znam koji je to brand).
Postoje mini pukotine maks. širine 0,5-1mm.
Namjeravam staviti staklenu mrežicu jer me je strah od prodora vlage kroz pukotine i novu fasadnu boju.
Molim lijepo za pomoć i savjet koja masa je najprikladnija kao međusloj između fine žbuke i/ili fasadne boje i staklene mrežice i finalno nove fasadne boje?
Trebam li impregnaciju i između kojih slojeva?

Dobivao sam kontradiktorne informacije od izvođača i trgovaca, pa molim za info iz prve ruke.
Naime, strah me je da odabirom krive komponente vremenom novi slojevi izgube prionljivost i sl.

Hvala lijepa!

ODGOVOR

U koliko ste bojali Fasadexom potrebno je prvo provjeriti prionjivost novog sloja na postojeću boju. Ako je boja neupojna potrebno je boju mehanički ostrugati do fine žbuke, a ako je površina upojna potrebno je površinu „prešmirglati“.
Nakon skidanja boje površinu treba dobro oprati vodom pod pritiskom, a mekim četkama skinuti svu prašinu te obavezno sušiti 2-3 dana prije početka gletanja.
Podlogu prije gletanja treba impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije, te drugi dan nanositi univerzalnu mineralnu masu za izravnavanje i saniranje TOP WHITE u debljini cca 3-4 mm , u koju se može utisnuti staklena mrežica PRIMAFAS 160. Masa se može nanositi do maksimalne debljine 10 mm.
Nakon sušenja od minimalno 14 dana može se bojati fasadnom bojom prema izboru ( mineralna, silikatna, akrilatna, silikonska boja).

D / 17.12.2013. 19:56:10

Poštovani dali na postojeću fasadu mogu zalijepiti stiropor ili treba skinuti zbuku i zamolio bih vas za preporuku koje ljepilo koristiti za ljepljenje? Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeću fasadu možete lijepiti stiropor obavezno SAMOTERM-om, uz dodatno pričvršćivanje kroz sve slojeve sustava do zida.
Ukoliko je završni sloj rustikalne teksture treba ostrugati vrhove žbuke da se površina donekle izravna.

N G / 12.12.2013. 9:38:47

Poštovani dobar dan. Zanima m dali bih mogli mi reci koliko bi koštalo vas kvadrat fasade sa materijalom i radom
?
1.Kamena vuna debljine 11 cm ?
2.Ekspandirani polistiren (EPS) debljine 13 cm ?
3.Ekstrudirani polisteren (XPS) debljine 13 cm ?
unaprijed Hvala!

ODGOVOR

Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene
možete preuzeti kalkulacije za toplinske sustave sa vunom, ekspandiranim polistirenom (EPS) i ekstrudiranim polistirenom, a što se tiče cijene materijala po m2, one variraju ovisno koje ljepilo i završni sloj odaberete.
Samoborka nije izvođač radova te se za cijene radova morate obratiti izvođačima.

B D / 10.12.2013. 9:10:00

Poštovani,
molim jedan savjet. Živim u zgradi na zadnjem katu i htio bih napraviti toplinsku izolaciju stropa (iznutra, jer je izvana nemoguće). Što bi Vi preporučili?
Ja sam mislio stavljati ukrasne stiroporne ploče ali vidim da ima podjeljenih mišljenja o tome.

ODGOVOR

Ukrasne stiroporne ploče uglavnom su manjih debljina, i s njima nećete postići željeni efekt toplinske izolacije. Ukoliko ste u mogućnosti možete izvesti spušteni strop, sa izolacijom od mineralne vune ili stiropora nešto veće debljine.