Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T M / 30.10.2014. 9:31:51

Poštovani,
molim vas za informaciju i pomoć.
Imamo postojeću fasadu na kući iz *70 tih godina takozvana Terabona. Sada trebamo novodograđeni dio stepeništa prekriti fasadom i htjeli bi da krajniji rezultat bude što sličniji (makar po teksturi) postojećoj okolnoj površini.

Kupili smo Terabonu Samoborka i majstor je započeo raditi ali rezultat po teksturi nema sličnosti s zrnatom površinom stare terabone. Da li je to uopće isti materijal? Da li on ne koristi pravilnu tehniku? Da li uopće još postoji ta vrsta fasade za kupiti?

Unaprijed hvala na pomoći.

ODGOVOR

TERABONA koja se proizvodila prije više od 30 godina proizvodi se i danas, prodaje se i u potpunosti je ista kao i nekada, osim što sada nema više liskuna u TERABONI jer ga nije moguće nabaviti.
TERABONA nema sjaj kao nekada no tekstura je u potpunosti ista. Kupuje se i danas i nikada nismo imali reklamaciju na njezinu teksturu.
Pitanje da li majstor zna što je šerana žbuka i da li je radio već šeranu teksturu i zna li u kojem trenutku treba početi šerati žbuku.
Ako ne zna izvesti šeranu žbuku može ugraditi mineralnu žbuku SEP-Z 300 koji će teksturom biti najbliži TERABONI.

n / 26.9.2014. 11:01:26

Fasada 8cm eps,terakrili, za cokl se nanosi teraplast. Izvedeno po pravilima fasadnog sustava(premazi, mrežice, tiplanje itd.).
Koja je čvrstoća fasade i cokla.
Dali mogu fasadu prati tlačnim peračem(mini wash)?

Hvala, s poštovanjem
Nikola Spicijarić

ODGOVOR

Ako je fasadna površina prljava može se oprati vodom pod pritiskom samo je potrebno pritisak prilagoditi fasadnoj žbuki da ne bi pranjem došlo do skidanja zrna sa žbuke.

d k / 22.9.2014. 14:03:55

molim vas za pomoč.pred godinu danana kuču smo stavili stiropor fasadu 8 cm završni sloj silikatno silikonski ,nakon nekih 2 mj je počelo šprungiranje tj pucanje oko prozora i unutrašnji kutevi i počela je izbjeljivat što uradit i dali je izvođač kriv

ODGOVOR

Na ovaj način je vrlo teško definirati zašto dolazi do pucanja završnog sloja, moguće je zbog loše izvedbe i neadekvatnog armiranja kutova oko prozora. Naš prijedlog je da kontaktirate izvođača koji Vam je izvodio fasadu.

N Ć / 21.9.2014. 14:16:05

Poštovani
Imamo na kući pet godina staru akrilnu fasadu.Poćele su se pojavljivat zelenkaste mrlje sa sjeverne strane.Pokušali smo oprat to sa vodom tj miniwaschom ali učinak i nije baš zadovoljavajući.Dali postoji neki premaz za laše uklanjanje prljvštine sa fasada.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Mrlje s fasade pokušajte ukloniti vodom pod pritiskom i ribačom četkom, a nakon dobrog sušenja podlogu tretirati TERACIDOM u dva nanosa.

P O / 17.9.2014. 13:23:42

Poštovani
radi se o vikendici na moru u kojoj se malo vtemena provodi pa toplinska fasada (stiropor)nije presudna,na kuću je bačen špric i gruba žbuka pa me zanima Vaše mišljenje što bi bilo najpametnije dalje napraviti po pitanju fasade
hvala

ODGOVOR

na postojeću podložnu žbuku možete nanijeti akrilatnu žbuku TERAKRIL Z, uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUND-om.
Akrilatna žbuka je najprimjerenija (otporna na agresivna djelovanja morskog okoliša) za objekte blizu mora.
Ukoliko postoji potreba za izravnavanjem prije nanošenja završno dekorativne žbuke, podlogu možete izravnati SAMOTERM GLET-om ILI SAMOTERM F-om.

M S / 16.9.2014. 10:50:07

postovani,
zanima me da li se moze postojeca fasada pri tom mislim stiropor plus silikat, prebojati. ako da na koji nacin
hvala lijepa

ODGOVOR

Postojeću silikatnu žbuku možete prebojati bilo kojom od naših fasadnih boja: TERATON V, SILIKATKOLOR ili SILIKONKOLOR. .

N F / 13.9.2014. 14:31:49

Poštovani,

moje pitanje glasi:
Da li ima ikakvih gubitaka ili nedostataka ako radim termo fasadu na već postojeću, staru fasadu (samo cigla + žbuka)?

ODGOVOR

Na postojeću ožbukanu površinu možete izvesti bilo koji toplinski sustav, sa stiroporom ili mineralnom vunom.
U koliko se sustav pravilo izvede gubitaka ne bi trebalo biti. Preporuka je da se ide na debljine izolacije od 8 cm na više.

M P / 2.9.2014. 14:42:31

Poštovani! u završnoj sam fazi kupnje vikend kuće. imam jednu brigu. kuća je još u radovima i vlasnik je lijepio fasadni stiropor samoborkinim fleksibilnim lijepilom za keramiku, te je jedan sloj armaturne mrežice pregletao istim. hoće li to biti problem? Napominjem, treba gletati još jednom te nanijeti zavrsni akrilni sloj. U slučaju kupnje, to bi ostalo meni da napravim.

ODGOVOR

Ljepilom za keramiku ne izvodi se ugradnja povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju.
Za ljepljenje se koristi proizvod LJEPILO ZA EPS ploče, a za gletanje i umetanje staklene mrežice proizvod SAMOTERM F.
Nakon dvostrukog gletanja sa SAMOTERM F na podlogu se može nanositi akrilatna dekorativna žbuka uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUND-om dan ranije.

v / 26.8.2014. 10:26:49

Stara fasada (hirofa) je mjestimice pocrnjela ali je inače u izvrsnom stanju te nema znakova da negdje šumi ili da bi dapače otpala. Molimo Vas da nam preporučite najkvalitetniji način sanacije bez skidanja stare podloge (impregnacije,boje način nanašanja i slično)

ODGOVOR

Vaša fasadna površina zaražena je mikroogranizmima, te ju je potrebno oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja od 2 dana površinu tretirati fungicidnim sredstvom TERACID u jednom ili dva sloja ovisno kolika je zaraza. Ako je zaraza jako prisutna postupak ponoviti teracidom. Nakon sušenja od jedan do dva dana površinu prebojajte fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja u boji prema izbor iz naše ton karte. Impregnacija nije potrebna.

m j / 8.8.2014. 22:38:16

Pozdrav! Zanima me da li mogu okrečiti običnim krečom vanjski zid terase koji sam pregletao sa fleksibilnim ljepilom za pločice, ili je potrebno kupiti bas vanjsku fasadnu boju? Koliko bi držao obični kreč? Mislim na vremenske uvjete, kiša, snijeg i sl... Hvala!

ODGOVOR

Unutarnje disperzivne boje nisu namijenjene za bojanje fasadnih površina, već je to funkcija isključivo fasadnih boja.