Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K K / 9.7.2015. 4:56:24

Poštovanje! Zanima me energetska obnova kuće, radili bi novu fasadu na kuću. Zid je zidan od pune opeke debljine 30cm i na njega je navučena klasična fasada kako se to nekad radilo (sep, bez stiropora, bez ičega). Zanima me kolika bi trebala biti debljina nove fasade da bi udovoljila uvjetima sufinanciranja FZOEU-a, dakle da ima koef. prolaska topline ≤0,20 W/m2K

ODGOVOR

Da bi zadovoljili koeficijent prolaska topline koji se sufinancira za energetsku obnovu potrebno je napraviti proračun građevne fizike objekta. Ako planirate koristiti sredstva potrebno je kontaktirati ovlaštenog certifikatora koje će pregledom odrediti potrebnu debljinu toplinsko izolacijske ploče kao i materijal (stiropor ili kamena vuna). Preliminarno prema programu koji mi koristimo za vaš objekat – debljina toplinske izolacije je 14 cm stiropra.

M S / 2.7.2015. 11:45:59

Postovani,

Planiramo gradnju obiteljske kuce koja se po projektu sastoji od prizemlja, kata i visokog potkrovlja.
Kako nemamo dovoljno sredstava za izgradnju cijelog objekta, mislimo napraviti prizemlje i kat, a potkrovlje naknadno.
Da li biste nam mogli dati zavjet koje je najbolje rijesenje za fasadu?
Da li napraviti spric-kosuljicu-spric pa kasnije fasadu iz komada (vase misljenje za ovu opcija, najvise nas interesira jer je trenutno najjeftinija)?
Ili odraditi fasadu bez zavrsne zbuke pa povrsnicu pokriti limom, a kasnije dovrsiti fasadu i odraditi silikat odjednom?

Unaprijed se zahvaljujemo uz srdacne pozdrave,

ODGOVOR

Izvedbu fasade, odnosno fasadnog toplinskog sustava, potrebno je izvoditi u kontinuitetu, te bi stoga, kao privremeno rješenje bilo i ekonomičnije izvedenu „etapu“ samo zaštititi CEMENTNIM ŠPRICOM i vapneno-cementnom žbukom VC 50.

b l / 29.6.2015. 8:23:56

Poštovani,
fasada je rađena sa stiropolom , nakon jedne godine fasada se počela ljuštiti to jest napuhivati,Stiropor je gletan dva puta sa mrežicom i drugi sloj gletanog ljepila se ljušti , ne na vanjskim stranama objekta , nego samo na unutarnjoj strani terase, plafon i zid, prije stavljanja fasade(samoborka) stavljena je inpregnacija interesira me zašto se to dešava jer bilo bi logično da se ljušte i otkidaju vanjske strane koje su na udaru , vjetra , soli i kiše,sunca(ako je nepravilno rađeno), a unutarnja je zaštićena od tih vremenskih pojava
molim Vas za savjet i odgovor
ljepi pozdrav

ODGOVOR

Razlozi odvajanja samog završnog sloja od podloge mogu biti različiti – nedovoljna starost podloge; nedovoljna čvrstoća i/ili nosivost podloge; orošenost površina; nedostatna ili neodgovarajuća impregnacija i sl., ali i prisutnost vlage unutar sustava.
Obzirom na mjesto pojave opisanog problema – podgled terase, uzrok može biti i procurijevanje vode.
Preporučamo sanaciju same terase pri čemu posebnu pozornost treba obratiti na spojeve i detalje gdje najčešće i dolazi do prodora vode). Tek po izvršenoj sanaciji preporučamo sanaciju podgleda i zida skidanjem svih slabodržećih dijelova te nanošenje novih slojeva. Ne isključujemo potrebu skidanja svih slojeva do podloge i izvedbu novog sustava.

n l / 23.6.2015. 17:17:32

LP..zivim u kuci dosta staroj nekih 40 godina i ja bi sad htijela napraviti fasadu ali me znanima kako? zidovi imaju neke glivice crne o sebi sta god da je to. Neki dijelovi su hrapavi a neki nanovo zazidani tako da na tom dijelu nema zbuke samo cigle..pa sta bi trebalo prvo da učinim?

ODGOVOR

Preporučamo izvedbu toplinskog fasadnog sustava. Iz vašeg upita nije očito postojeće stanje pročelja objekta.
Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijediti fotografije ili nam pošaljite dodatne informacije kako bismo vam mogli dati konkretniji prijedlog.
Također preporučamo obratiti se potencijalnom izvođaču radova.

N R / 22.6.2015. 12:12:49

Poštovani,

može li se završni sloj silikatne žbuke postavljati po ljetnim temperaturama (30 i više)? Postoji li povećana mogućnost od pucanja?


LP,

Nikola Rašić

ODGOVOR

TEMPERATURA PODLOGE I ZRAKA: Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +8°C ni viša od +30°C.

SKLADIŠTENJE: u suhoj prostoriji, zaštićeno od sunca i smrzavanja. Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena.
Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše. Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi.

A / 15.6.2015. 0:22:40

Postovani!
Zanima me da li se može stiropor fasada ugraditi na već postojeći pvc panel i ako je to moguće kako riješiti problem vode ( da ne ude između pvc panela i stiropora ) .

ODGOVOR

Prema važećim smjernicama SMJERNICE ZA IZVEDBU ETICS USTAVA ne obuhvaćaju ugradnju ETICS-a na podloge koje nisu navedene kao što su:
- NE OŽBUKANE NOVE PODLOGE
- STAROGRANJA I/ILI POSTOJEĆE OŽBUKANE PODLOGE
- DRVENE PODLOGE I LAGANE GRAĐEVINSKE PLOČE.

Na vaš upit nismo u mogućnosti odgovoriti.

E G / 7.6.2015. 13:24:45

Postovani!
Na kuci sam imao hirofu uradjenu,sistem nabacivanja fasade sa jezom.Godinama se je ispirala i odlucio sam uraditi stiropol. Uradjeno je i lijeplijeno je sa lepilom za stiropol. Nakon 2godine doslo je do otpadanja stiropola,tj odlijepio se na sjevernoj strani od vrha prema dnu. Sta uraditi sada,cime premazati hirofu da se ponovno moze zalijepiti stiropol.I gdje je greska majstora... Pozdrav!!!

ODGOVOR

Hirofu je potrebno ostrugati tj.skinuti vrhove i izravnati postojeću plohu. Površinu dobro otprašiti od prašine i ploče lijepiti ljepilom/glet masom kao SAMOTERM/SAMOTERM F.
Nakon očvršćavanja ljepila od minimalno 24h, na cijeloj površini dodatno izvesti mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz cijelu površinu toplinske ploče, postojeće žbuke i 5 cm u nosivi zid.
Broj pričvrsnica mora bit 6-8 kom/m2.
Nadalje sustav izvesti prema uputama – dvostruko gletanjem s armiranjem u sloju staklenom mrežicom, impregnacija i završno dekorativna žbuka.

I / 6.6.2015. 17:30:38

Poštovanje!
Imam namjeru termoizolirati kuću materijalima što veće paropropusnosti.Kuća je građena početkom 60-ih i ožbukana tkz terabonom na ježa,koja je još uvijek u zadovoljvajućem stanju..Moje pitanje kakva je paropropusnost takve žbuke,odnosno dali ću moći na nju lijepiti termo izolacijske materijale što veće paropropusnosti ili ću morati skidati staru žbuku ili možda stugati samo završni sloj žbuke i tako dobiti zadovoljavajuću paropropusnost?
S velikim poštovanje na date odgovore na mnoga naša pitanja unaprijed se zahvaljujem na odgovoru !

ODGOVOR

Prilikom izvođenja novog toplinskog sustava na postojeći sustav nema nikakvih problema što se tiče paropropusnosti osim ako se radi o objektu zasićenom većom količinom kapilarne vlage, pa se tada prilikom odabira sustava treba obratit pozornost na paropropusnost.

Prilikom odabira sustava moguće je konzultirati i ovlaštenog certifikatora koji vam može preporučiti debljinu i tip toplinsko izolacijske ploče.
Preporuka je odabir sustava sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti, ali nije isključeno i da se ugrade i ploče stiropora.
Postojeće slojeve stare žbuke nije potrebno skidati ako je fasadna površina zdrava i nigdje se ne odvaja, jer ona ne utječe na paropropusnost.
Prilikom izvedbe novog sustava potrebno je dodatno obavezno sustav mehanički pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u nosivi zid. Potreban broj pričvrsnica je 6-8 kom/m2.

J B / 6.6.2015. 13:25:54

Pozdrav !
Slijedeći tjedan radimo stiropor fasadu.
Zanima me može li se radit, s obzirom na temperature (oko 25 stupnjeva) ?
Hvala !

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete pročitati o uvjetima primjene :
UVJETI PRIMJENE SUSTAVA TERMOZOL Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

t b / 23.5.2015. 10:12:18

U kući imam nekoliko zidova koji su obojani fasadnom bojom jer je odgovarala takva nijansa. sada bi promijenio boju te nemam namjeru više stavljati fasadnu boju pa me zanima kako je moguće skinuti staru fasadnu boju sa zida? hvala

ODGOVOR

Skidanje slojeva boje može se izvesti mehanički brušenjem ili struganjem.