Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Š D / 8.5.2015. 18:47:18

Poštovani,
upravo nanosim silikonsku žbuku Z ,fasadu, vaš proizvod,majstori su nanijeli dvije strane kuće pa mi se čini da je previše rupičasta tj.ima puno sitnih rupica.Molim vas da mi kažete zbog čega do toga dolazi i dali znate kako to popraviti.

ODGOVOR

Da bismo vam odgovorili na upit molimo da nam proslijedite nekoliko slika predmetnog objekta.
Pojava rupica na žbuci može upućivati na nezadovoljavajuću izvedbu teksture.
Ako su rupice male fasadna boja će ih bez problema prekriti tj. boja će zapuniti teksturu.

G Š / 3.5.2015. 17:50:09

Poštovani, molim vas za savjet. Prije otprilike 12 godina na kućI mi je postavljen sep u bijeloj boji, Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila, dok je na ostalim stranama besprijekorno bijela. Sada bi želio prebojiti taj,, a možda i ostale zidove. Što mi je potrebno uraditi, da li zid premazati nekakvom podlogom pa na to nanijeti fasadnu boju, ili može bez podloge? Da li farbanje mogu obaviti običnim valjkom?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o zarazi mikroorganizmima te je potrebno površinu oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana.
Osušenu površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID u dva premaza da se spriječi daljnji razvoj mikroorganizama.
Nakon sušenja od 1-2 dana površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja. Boja se nanosi valjkom. Impregnacija nije potrebna.

M S / 1.5.2015. 22:12:14

Poštovani, kojim sredstvima se mogu ukloniti mrlje na vanjskom dimnjaku na zidu sa fasadom . Ne znam kako su nastale , žućkaste su i zgledaju kao da izbijaju iz unutrašnjosti zida.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Bez otvaranja podloge tj. skidanja žbuke do dimnjaka nismo vam u mogućnosti konkretno odgovoriti.
Prema opisanom pretpostavljamo da je došlo do probijanja čađe između elementa od kojih je izveden dimnjak ili do prodora vlage ili do kondenzacije na spoju dva elementa dimnjaka .
Potrebno je maknuti žbuku do elemenata, očistiti, premazati hidro protektom u dva sloja četkom i ponovno ožbukati.

I P / 30.4.2015. 16:39:58

Dobar dan poštovani!
Htio bi ličiti pročelje t.j. fasadu.
Ista se nalazi na otoku Pagu pa se podrazumijeva da je veliki problem sa posolicom.
Ista je klasično građena t.j. betonski špric; gruba betonska žbuka te fini pijesak (Dravski).
Interesira me postupak ličenja te vrsta materijala.
Ugodan ostatak dana.
Ivan.

ODGOVOR

Fasadnu površinu potrebno je oprati slatkom vodom pod pritiskom, sušiti minimalno 2-3 dana i obojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza u boji po izboru iz naše ton karte.
Površina prije bojanja može se impregnirati neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1.
Impregnacija nije nužna ako se radi o površini koja je stara cca do 10 godina.
Boja se nanosi valjkom.

v / 22.4.2015. 10:04:52

Postovani,lijepo vas molim savjet. Ne zelim stiropor vec neku termozbuku koja se nanosi masinski ili rucno,a koja je dobar toplinski izolator,koju uzeti i gdje je naci u BiH?

ODGOVOR

Za izvedbu odaberite TERATERMO 100 STANDARD ili TERATERMO 100 EKSTRA žbuku koja se nanosi strojno ili ručno.

Za isporuku toplinske žbuke na području BIH trebate se obratiti firmi S-PRODUKT Vitez te će vam oni moći odgovoriti reći gdje predmetnu žbuku možete kupiti.
Telefon: (+387) 030 71 71 71
Fax: (+387) 030 71 71 70
e-mail: info@samoborka.ba
adresa: PC 96-II, 72250 Vitez, BIH
http://www.samoborka.ba/ .

C . / 15.4.2015. 11:14:00

Oprostite prije nešto više od godinu dana sam stavio vanjku fasadu sa 5cm stirodura i završna boja je bila akrilatna. da bi mi ispucala dužinski točno gdje se spajaju stiroduri cijelom dužinom kuće i tako sve do vrha gdje se spajaju stiroduri. zanima me kako to mogu sanirat i jeli jeli ima neko sredstvo koje se premaže da više ne puca i da se onda nanese opet neki sloj boje koju želim. jer kad je hladnije pukotine su veće a kad je toplije pukotine se smanje.
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Razlozi pojave opisanih pukotina mogu biti različiti, a najčešće je riječ o kombinaciji više uzroka.
Najčešći razlozi: nepravilno lijepljenje ploča, nedostatna kontaktna površina između podloge i ploča, ispunavanje sljubnica ljepilom, nedostatno dodatno mehaničko pričvršćivanje, nedovolja debljina armirajućeg sloja, nepravilno pozicioniranje mrežice, ali i neodgovarajuća završna obrada kao i neodgovarajući ton završne obrade.
Za završnu obradu toplinskih sustava preporučuju se završno dekorativne žbuke minimalne granulacije 1,5 mm.
Kvalitetan prijedlog sanacije moguće je dati tek po obavljenom pregledu površina i izuzimanju uzoraka iz kojih je moguće utvrditi način izvođenja.

Z H / 6.4.2015. 22:00:01

Poštovani,
dograđivali smo kuću na kojoj je izvedena vanjska izolacija sa 5cm stiropora i završna mineralna fasada u bijeloj boji, htjeli bi sada na cijeloj kući napraviti silikatnu fasadu u nekoj pastelnoj nijansi, za novi (dograđeni) dio mi je jasno kako izvesti, zanima što sa starim dijelom kuće, kako na postojeću mineralnu fasadu navući novu silikatnu, dali treba staru strugati do ljepila i mrežice ili se nekim postupkom ili emulzijom može ići nova na staru fasadu?
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Površinu obrađenu mineralnom žbukom najbolje je izravnati gletanjem SAMOTERM F u dva sloja uz armiranje staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM-a F.
Postojeće slojeve nije potrebno skidati. Nakon sušenja podlogu impregnirati i nanijeti silikatnu žbuku.
Novi sloj silikatne žbuke moguće je direktno navući na postojeći sloj mineralne žbuke ako će postojeća silikatna žbuka biti iste ili veće granulacije u odnosu na postojeću žbuku.

Ako je postojeća mineralna žbuka zdrava nije potrebno gletanje novog sloja već se površina može ujednačiti fasadnom bojom tj. mineralnu žbuku ostaviti takvu kakva je i prebojati SILIKATKOLOR-om u tonu u koje će se ugrađivati nova silikatna žbuka.

d n / 5.4.2015. 20:12:18

dali je moguce ljepiti stiropor zupcastim gleterom(kao keramiku) na ozbukane zidove,ako da koje su prednosti/nedostatci?
Hvala

ODGOVOR

Što se tiče ljepljenja, ploče stiropra možete lijepiti punoplošno (kao lamele kamene vune).
Ljepilo se ručno nanosi nazubljenim gleterom (zub minimalno 10 mm) na toplinsko-izolacijski materijal.
Kod nanošenja na podlogu treba nanijeti toliko ljepila da se izolacijski materijal može postaviti prije površinskog skrućivanja ljepila. Također, treba isključivo koristiti metodu potpunog pokrivnog nanošenja.

NAPOMENA: Izvođenje kontaktnog sloja u cilju poboljšanja prionjivosti ljepila na neobrađenoj površini ploče provodi se utiskivanjem ljepila u tankom sloju neposredno prije nanošenja ljepila (po površini predviđenoj za lijepljenje).
Na ožbukanim podlogama i starogradnji obvezno je, uz lijepljenje ploča, sustav dodatno mehanički učvrstiti pričvrsnicama.

i š / 5.4.2015. 18:26:25

koju završnu fasadu staviti na moru na postavljeni stiropor izvana

ODGOVOR

Ugradite akrilatnu žbuku TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z , u boji prema izboru.

M S / 5.4.2015. 13:23:27

Poštovani!
obnovili bi postojeću fasadu akrilnom bojom pa nas zanima čime impregnirati ili neutralizirati podlogu od morske soli prije samog bojanja pošto se kuća nalazi na moru.Postojeća fasada je izvedena mineralnom dekorativnom žbukom.
Hvala!

ODGOVOR

Površinu zasićenu morskom soli potrebno je oprati slatkom vodom pod pritiskom i sušiti 1-2 dana.
Ako je nakon pranja slatkom vodom i dalje prisutna sol površina se može premazati sanacijskim premazom za spriječavanje isoljavanja ANTISOL.
Nakon sušenja fasadnu površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja, u boji prema izboru.