Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M D / 21.1.2015. 16:59:59

Poštovani,

Imam fasadu koja je napravljena strojnom gotovom žbukom a zatim obojana .Namjeravam fasadu obložiti kamenom.Da li se može fleksibilnim ljepilom kamen ljepiti direktno na obojani zid ili se mora prethodno impregnirati?

Lijep pozdrav

ODGOVOR

Postojeće slojeve boje potrebno je mehanički ukloniti, u koliko je moguće u potpunosti ili barem „otvoriti“ površinu grebanjem, ili štokanjem.
Temeljito otprašenu površinu impregnirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja kamena.

J r / 13.1.2015. 15:46:19

Poštovani, molim vas dali mi mozete odgovoriti sto se moze desiti , ako dolazi do obilnog procurivanja vode izmedu AB zida i fasadnog susrava i koi su utjecaji i u koliko dode do eventualnog smrzavanja nakupljene vode izmedu fasade i AB zida.

ODGOVOR

Prilikom izvođenja povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je posebnu pozornost obratiti na pravilnu izvedbu detalja. Sve spojeve (spoj s prozorima i vratima, spoj s krovom, spoj s kutijom za rolete), kao i sve prodore kroz ETICS (gromobranske instalacije, žljebovi, elektroinstalacije i dr.) potrebno je izvesti odgovarajućim priključnim profilima ili brtvenim trakama kako bi sustav bio zaštićen od prodora vlage.
Zacurijevanje između podloge i izvedenog sustava može imati za posljedicu ozbiljne građevinske štete - smanjene prionjivosti zalijepljenih ploča, odvajanje slojeva, nastanak pukotina, iscvjetavanje i isoljavnje i dr. Sva utvrđenja oštećenja potrebno je promptno sanirati.

D / 12.1.2015. 13:49:23

Pozdrav!
Planiram obnovu šerane bojane fasade, stare cca 40 godina, obojana fasadex bijelom bojom u 2 sloja, boja stara cca 10 godina. Ima pukotina do cca 2 mm širine, na jednom dijelu izbija salitra - cca 6m2.
Da li je moguća sanacija na način da se fasadex boja premaže emulzijom za bolje prijanjanje, pa onda izvrši rabiciranje cijele površine fasade- cca 150 m2 , te na to završni akrilni ili silikatni sloj ?
Kako riješiti površinu na kojoj izbija salitra?
Molim prijedlog sanacije sa
Vašim materijalima.
Hvala

ODGOVOR

Ako vam je ugrađena boja na bazi otapala teško ćete s bilo kojim premazom moći riješiti problem.
Potrebno je boju mehanički ostrugati, pukotine ako su površinske nisu štetne ali ako su kroz cijeli presjek žbuke potrebno ih je sanirati tako da se otvore i ponovno ožbukaju.
Površinu operati vodom pod pritiskom i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje u sloju gleta staklenom mrežicom.
Nakon sušenja gleta od minimalno 5-7 dana površinu impregnirati i ugraditi završno dekorativnu žbuku prema izboru – preporuka je akrilat.
Tamo gdje vam se pojavljuje salitra potrebno je žbuku skinuti do podloge, očišćeni zid oprati vodom pod pritiskom i premazati ANTISOLOM i ponovno ožbukati.

N V / 7.1.2015. 19:51:00

Poštovani,
kuća je stara 45 godina a toliki je i vijek fasade koja je rađena od terabone sa komadićima stakla.Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila i na mjestima ima dosta gljivica i lišajeva.Kako mi je to lice kuće mislio sam fasadu prebojati pa vas molim za savjet sa čime to obaviti.

Hvala

ODGOVOR

Za osvježavanje postojeće TERABONE preporučujemo oprati površine vodom pod tlakom (mini-wash), plohu zaraženu mikroorganizmima obvezno tretirati TERACID-om nakon najmanje dva dana sušenja podloge, te prebojati egalizacijskom mineralnom fasadnom bojom visoke paropropusnosti MINERALKOLOR.
Ukoliko želite sačuvati karakterističan izgled TERABONE sa liskunom, te ukoliko nakon pranja mini-washem ne ostaju vidljiva sivkasta obojenja na mjestima zaraze, nakon tretiranje površina TERACID-om predlažemo površinu hidrofobirati transparentnim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT.

đ m / 7.1.2015. 17:24:40

Poštovani,
prije 10-tak god.fasadu smo obložili stiroporom debljine 5 cm.Mi bi sada pojačali i na taj sloj stavili još barem 5 cm.Jeli to izvedimo,hoće li doći do odvajanja slojeva?Hvala.Lp.

ODGOVOR

Mogućnost izvedbe, kao i svojstva novog toplinsko izolacijskog sustava ovise o kvaliteti izvedbe i postojećem stanju starog sustava.
Potrebno je više informacija (vrsta podloge, vrsta toplinske-izolacije, način pričvršćivanja, tip završne obrade, eventualna oštećenja i sli) na temelju kojih bismo vam mogli dati konkretniji odgovor.

M / 5.1.2015. 15:21:05

Poštovani,

zanima me kada se postavljaju stiropor fasade koliko dugo smije fasada stajati bez završnog sloja žbuke.

Dakle na stiropor fasadi je postavljan završni sloj ljepila, ali nije postavljana žbuka. Zanima me koliko smije fasada ostati u tom stanju prije nego se počne uništavati i propadati, ili završni sloj fasade na to uopće ne utječe. drugo pitanje da li atmosferske prilike - kiša, snijeg itd mogu dodatno uništit fasada koja još nije završena jer joj nedostaje taj završni sloj žbuke.

S Poštovanjem,

Matea Somek, mag.ing.arh.

ODGOVOR

Karakteristike izvedenog toplinskog sustava ovise o svim njegovim komponentama, uključujući i završni sloj.
Ukoliko, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, niste u mogućnosti izvesti sami završni sloj, kvalitetno izveden armirajući sloj biti će dostatna zaštita postavljenih toplinsko-izolacijskih ploča.
Preporučamo završni sloj izvesti u povoljnijim vremenskim uvjetima.

m m / 29.12.2014. 17:12:23

Poštovani molila bi ako bi ste mi mogli pomoći vašim prijedlogom i cijenama tj. na koji način i koje materijale upotrebiti za sanaciju zida. Zid od kuhinje okrenut je prema sjevero-zapadu a uz to i okolne zgrade ne dopuštaju prodor sunca niti malo. Po zidu se stvaraju lišajevi a s nutarnje strane se stvara kondezacija. Zid je napravljen od betonskih blokova postavljen špric i malterisan je iznutra i izvana. Moje pitanje bi bilo na koji način zaustaviti pravljenje kondezata - prodor hladnoće u prostoriju, zid je cca 20 kvadrata. Kuča se nalazi u Dubrovniku.

ODGOVOR

Zbog neadekvatne izolacije pojavljuje vam se vlaga i mikroorganizmi.
Potrebne je prvo sanirati mikroorganizme tako da se slojevi boje i gleta ostružu do žbuke i dobro natope biocidnim sredstvom TERACID.
Ako je zaraza jako prisutna potrebno je postupak tzv.liječenja mikroorganizama ponoviti da se spore što više unište.
Nakon tretrianja nanijeti novi sloj gleta i boje koja u svom sastavu ima biocidni dodatak. S vanjske strane potrebno je ugraditi toplinski sustav minimalne debljine 6 ili 8 cm.
Ako nije moguće s vanjske strane ugraditi toplinski izolaciju onda s unutarnje strane ugraditi knauf ploče sa toplinskom izolacijom ali postavljeno na vodilice koje su udaljene 5 cm od zida.

S G / 21.12.2014. 2:59:01

Zanimame stavio sam stiropord u unutarnji dio kuce i zazbukao ali sad gledam da ljudi stavljaju mrezicu,a ja nisam sta ce se dogoditi?

ODGOVOR

Ako ste ploče stiropora ožbukali, žbuka će vam popucati i odvojiti se od ploča.

j k / 7.12.2014. 10:31:49

Poštovani! Radili smo adaptaciju malog stana u zgradi staroj tridesetak godina (pretpostavka). Rušili smo jedan pregradni zid, štemanjem poravnavali betonski zid, vadili podove i brusili betonsku glazuru na podu. U jednoj sobi dio žbuke smo radi izravnanja skinuli i ponovo zažbukali a ostala žbuka je bila u redu i nismo ju dirali. Sa zidova je sastrugana stara boja do prvog premaza koji se nije dao skidati, osim djelomično. Na zidove je stavljen premaz, dva puta glet i dva sloja boje. Nakon nekoliko dana primijetili smo na dva zida pukotine, jedva primjetne, na dijelovima gdje je ostala stara žbuka (većina zida). Majstor koji nam je malao, ustvrdio je kuckanjem po zidu da se najvjerojatnije žbuka obvojila od zida. Kako smo u međuvremenu posta vili parkete i adaptaciju završili, sada bi to trebali sanirati na najbezbolniji način. Da li postoji kakav način da se ispita što se desilo, a da se ne ruši napamet, odnosno ako se žbuka ovojila od betona, dali se to može nekako sanirati (injektirati, zalijepiti)? Molim vaše mišljenje ili preporuku kome da se obratim. Pozdrav

ODGOVOR

Ukoliko vam žbuka zvoni nažalost ne možete spriječiti širenje pukotina i odvajanje žbuke a u kasnijoj fazi i padanje te žbuke.
Sve slabo držeće dijelove potrebno je maknuti tj.skinuti i ponovno ožbukati novom slojem žbuke.
Slojevi koji su stavljeni na postojeću slabiju žbuku su prečvrsti te je sada došlo do odvajanja.

Z S / 2.12.2014. 6:50:21

Poštovani,
molim da mi odgovorite sa kojim prizvodom bi mogap završiti staru fasadu cca 10 godina koja nije nikad završena a ima na sebi crte kako se prije radilo.Znači nema završnog sloja koji nikad nije stavljen a ja bi sada sa nečim to završio ali za sad ne mislim ići na stiropor već samo da je zaštitim od daljnjem propadanja i normalno da je izravnam tj. da prekrijem crte po mogućnosti sa jednim slojem.
Hvala Vam unaprijed

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno o kakvim crtama se radi.
Ako se radi i tzv. istakama koje su do cca 1 cm možete ih ispuniti ili žbukom koju ste koristili za izvedbu fasadne površine ili možete zapuniti toplinskom žbukom.
Nakon sušenja cijelu površinu treba impregnirati KONTAKTGRUND-om dan ranije i onda pregletati s vapnenom žbukom TOP WHITE u koju utisnute staklenu mrežicu primafas 160.
Žbuku treba nanijeti u prosječnoj debljini cca 5-6 mm.
Nakon sušenja ugradite mineralnu ili silikatnu žbuku ili premažite fasadnom bojom u željenom tonu.