Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž M / 23.9.2015. 11:57:10

pozzz!!! molim vas da mi date savjet u vezi bojanja vanjskog djela kuče.Kuča je obrađena grubom pa završnom finom žbukom a pošto mi je stavljanje prave fasade s izolacijom mnogo puno,pa me interesira koju boju mi preporučate za bojanje te fine žbuke ,da je kolko tolko trajnije usto i što je visoko podkrovlje naknadno rađeno pa je razlika u nijansi.Koju vrste boje da prekrižim odmah u startu,a s kojim bojama mogu očekivat dobar rezultat,hvala!!!

ODGOVOR

Površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji po izboru iz naše ton karte.

M / 17.9.2015. 21:22:59

Poštovani,
namjeravam uskoro započeti izradu fasade,ali nažalost ne raspolažem s puno novaca.Stavila bih stiropor debljine 10cm,ali bih kao završni sloj postavila sep ako je on ikako jeftiniji? možete li mi reći što bi bilo najisplativije kao završni sloj za fasadu,a da je istovremeno dobar? Ne bih trošila novac trenutno na neku određenu boju fasade,već bih možda za nekoliko godina naknadno obojala, tako da mi ne smeta da fasada bude boje same neobojane žbuke,dakle siva.Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ako planirate s vremenom obojati fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP Z 2 bijeli ili obojeni, te ju s vremenom možete obojati bilo kojim tipom fasadne boje i bilo kojim tonom boje po izboru.
Cijena mineralne žbuke je 3,62 kn/kg , u vrećama 25 kg. Potrošnja 4 kg/m2.

m / 9.9.2015. 16:42:19

molim Vas da mi razjasnite razliku između akrilne,silikatne i silikonske završne žbuke (obloga fasade stiroporom) i što mi preporučate? Područje Dubrovnika je u pitanju.

ODGOVOR

Za vaše područje preporučamo vam odabir silikonske ili akrilatne dekorativne žbuke - žbuke visoke vodoodbojnosti, otporne na sol, buru, visoku vlagu.

M D / 17.8.2015. 14:10:46

Zanimalo bi me koji je pravilan redosljed radova. Radila bi stiropor fasadu na kuci . Pa bi me zanimalo kako odraditi to na balkonima od kuce. Da li prvo na balkonima treban staviti izolaciju pa estrih i onda na to sve zavrsava fasada ili prvo kreniti s fasadom pa onda premazati s izolacijom i to sve spoijiti s estrihom.

ODGOVOR

Prije izrade fasade potrebno je sve predradnje uređenja napraviti i završiti, te nakon toga se može početi raditi fasada.
Balkone je potrebno kompletno završiti sa glazurom i hidroizolacijom.

I / 17.8.2015. 0:32:46

Poštovani !!
Na kuću planiram stiropor fasadu ( 8cm ) , a s unutarnju stranu ( na vanjske zidove) gips s izolacijom 5cm vune .Da li je to ok ili je bolje bez izolacije s unutarnje strane ( samo naljepiti gips ) .

ODGOVOR

Dodatnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti isključivo s vanjske strane primjenom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju tipa TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena. Također preporučamo povećanje planirane debljine same izolacije (14 cm - optimalna debljina na zidu od blok opeke 30 cm).

B K / 12.8.2015. 14:48:45

Kuća na moru; fasada nije rađena sa stiroporom. Sep se ''skida'' na više mjesta, osobito mjestima izloženim udaru vjetra (kiše); čini mi se da nema mrežica oko prozora!! Kako ovo trajno, kvalitetno rješiti.
Na kući još nisu postavljeni oluci i klupčice na svim prozorima; bi li ove trebalo prvo postaviti pa onda popravljati fasadu? Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kada se planiraju izvoditi fasaderski radovi potrebno je prije toga sve predradnje završiti kao što je završen krov s postavljenim žljebovima i odvodnim cijevima ,ugrađeni prozorski i vratni okviri,obavezno ugrađene kuplčice. Bez obzira da li je ili ne ugrađena mrežica ljuštenje SEP nema veza s opisanim problemom. Najvjerojatnije se radi o pogrešci prilikom izvođenja radova, uvjeti u kojima su radovi izvedeni, impregnacija površine, zacurijevanje vode i sl. SEP gdje je oštećene potrebno ga je skinuti do podloge provjeriti podlogu da li je dobro izvedena , po potrebi površinu pregletati i ugraditi novi sloj SEP-a uz prethodnu impregnaciju.

J H / 30.7.2015. 11:54:43

Poštovani,
na kući je postavljena fasada od stiropora i mrežica. Dali prije nanošenja dekorativne boje treba gletati i nanositi impregnaciju. Završno bi stavio silikatnu žbuku, koja je razlika između valjane i ribane teksture, dali samo u izgledu ili i načinu nanošenja. Koja je bolja za stiropor.
lp

ODGOVOR

Ako je vaš toplinski sustav pregletan dva puta i utisnuta staklena mrežica nije potrebno dodatno gletanje, već samo impregnacija dan ranije i inda odabrana završno dekorativna žbuka.
Razlika između VA i R teksture je u načinu izvođenja jer se VA tekstura obrađuje soboslikarskim valjkom a R tekstura kružnim zaribavanjem gleterom.
Obje žbuke se mogu upotrijebiti na toplinskom sustavu, ali prema važećim smjernicama granulacije primjerene sustavu su 1,5 ; 2 ili 3 mm.
R tekstura se izvodi u granulacijama 2 ili 3 mm, a VA žbuka u granulaciji do 1mm.

M K / 24.7.2015. 9:17:15

Poštovani, preuređujemo i dograđujemo kuću i izabrali smo vašu termozol fasadu sa akrilatnom žbukom terakril Z. Biramo boje na vašoj karti boja i zanima me, što znaći oznaka Y>30 ton je pogodan za toplinske sustave, što to realno znaći na samoj fasadi...
Npr. mi bi uz bijelu boju in sivu boju sokla odabrali smeđu boju 3077 koja ima oznaku Y=9. Što to znaći za opstojenje i kvalitetu boje nakon nekoliko godina i slično?
Hvala na vašem odgovoru.

ODGOVOR

Primjenom toplinsko izolacijskog sustava s pločama stiropora ili kamene vune preporuka je da se prilikom odabira završno dekorativne žbuke odabiru boje koje u svojim oznakama imaju Y = 30 i više od tog faktora refleksije svjetlosti.
Upotrebom završeno dekorativne žbuke čiji je Y niži od 30, dolazi do većeg zagrijavanja (upijanja sunčeve svjetlosti) završne žbuke i plohe na koju je žbuka nanešena, visokih termičkih naprezanja i mogućnosti pojave pukotina, a kod odabira tamnijeg tona i mogućnosti izbjeljivanja tona.
Kao proizvođač završno dekorativne žbuke ne preporučamo na toplinsko izolacijskim sustavima upotrebu žbuka koje imaju Y niži od 30, zbog mogućeg izbjeljivanja pigmenta u žbuci(pregrijavanja plohe, termičkih naprezanja) tj.žbuka će na cijelom objektu posvijetliti za nekoliko nijansi od odabrane. Proizvođač pigmenata koji su dio proizvodnje žbuka ne garantira svjetlosnu stabilnost istih, tako ni mi kao proizvođač žbuka ne garantiramo svjetlo stabilnost žbuka čiji Y iznosi manje od 30.
Odabir tamnijih tonova preporučano za izvedbu manjih ploha, neosunčanih ploča i detalja.

z v / 24.7.2015. 9:09:23

Postovanje! Postavljao bih toplinsku fasadu.imam kameni temelj,pa 40cm betona,hidroizolacija i zid od opeke..Fasadu bih stavio od kamenog temelja .Zanima me dali je moguc prelaz vlage preko ljepila jer bi jedan dio stiropor ploce bio ispod hidroizolacije a drugi iznad.????

ODGOVOR

Predlažemo vam da za donji dio upotrijebite XPS ploču.
Ljepilo koje se koristi za ljepljenje i gletanje toplinskih ploča mora biti visoko vodoodbojno kao npr. SAMOTERM/SAMOTERM F.

B K / 13.7.2015. 15:04:37

Poštovani, želim obojiti šeranu fasadu. Čula sam za akrilne boje, silikonske i silikatne. Pomozite i objasnite koja je prednost koje boje i koja je preporučljiva. Ako slušam majstora, da znam sve o tome ili barem nešto. Hvala na odgovoru i s poštovanjem Branka Kirin

ODGOVOR

Mineralnu žbuku možete obojati bilo kojim fasadnom bojom. Primjerena boja za šeranu žbuku je MINERALKOLOR.
Mineralkolor je egalizacijska fasadna boja, namijenjena za ujednačavanje obojenja (mrlje nastale sušenjem ili nepravilnom primjenom) i hidrofobiranje mineralnih žbuka, pogodna za sanacijske i restauratorske radove.