Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z V / 2.4.2015. 10:43:30

Poštovani,
na kući imam fasadu rađenu 1987.g.
s perlitom koja nije dobro napravljena
te sve treba iskrbati.
Koje su vaše preporuke nakon što se sve očisti? Lp

ODGOVOR

Nakon utvrđivanja stanja postojeće žbuke potrebno je odlučiti da li će se žbuka kompletno skinuti ili će se samo loši dijelovi krpati novim slojem žbuke.
Ako je žbuka u većem dijelu dobra, nije ju potrebno skidati već samo krpati, gletati TERATERMO GLET-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta i izvedbom završno dekorativne žbuke.
Ako će se žbuka skidati do podloge odluka je na vama: postavljanje novog sloja toplinske žbuke TERATEMO 100 STANDARD, gletanje i završna obrada ili ugradnja povezanog toplinskog sustava s pločama EPS ili kamene vune.

M M / 26.3.2015. 15:25:06

Potreba tiplovanja ,stiropor 5 cm.zid giter blok i beton ,visina 7m

ODGOVOR

Na stranici HUPFAS-a za izvedbu etics sustava
http://www.hupfas.hr/smjernice-izrade-etics-sustava.html
možete pročitati sve detalje o izvedbi pričvršćivanja pločama ekspandiranog polistirena.

M K / 25.3.2015. 16:25:31

Postovani...znaci prije nanosenja sepa sam koristio impregnaciju,te se na dijelovima (gdje sam otucao staru zbuku i ponovo ozbukao ) pojavile fleke..kao zute mrlje...e sad dali sam nesto krivo napravio i dali ce se vidjeti fleke ako bih to okreči nekom farbom u boji...ili bi trebao sad opet sep impregnirati pa onda okrečiti... Hvala

ODGOVOR

Pojava neujednačenosti tona može biti izvedba u vlažnom i hladnom vremenu ili nedovoljno suhe podloge prije ugradnje novog sloja tamo gdje je krpano.
Da bi ujednačili ton potrebno je površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Površinu nije potrebno impregnirati, a ako je želite impregnirati upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND neposredno prije bojanja.

Ž T / 24.3.2015. 20:34:32

Imam pročelje obrađeno plemenitom (češljanom) žbukom koje je u odličnom stanju (žbuka je spravljana s dodatkom bijelog cementa) iako je napravljeno prije gotovo 40 godina. Malo je prljavo i htio bi ga obojiti. Molim vas za savjet kako to učiniti na ispravan način?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom i mekim četkama skinuti prljavštinu.
Sušiti 2-3 dana te obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja.
Impregnacija vam nije potrebna.
Ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroorganizmima potrebno je prije bojanja, a nakon pranja, površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID. Teracid sušiti 1- 2 dana prije bojanja.

d k / 17.3.2015. 12:17:51

Dobar dan, na moru na kući imam bijelu hirofustaru 30 god koja nije oštećena ali je jako požutila, moje pitanje glasi, kojim redoslijedom i kojim materijalima mogu ofarbati fasadu, dali ju treba prati miniwashem dali treba neka temljena boja?

ODGOVOR

Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom koji treba prilagoditi da se što manje oštećuju zrnca nanesene HIROFE.
Ako su na povšini fasade vidljiva tamna obojenja tj. zaraza mikroroganizama (alge, plijesni i sl.) nakon pranja i sušenja površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID. Ako zaraza nije prisutna tretiranje biocidnim sredstvom nije potrebno.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu premazati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja.
Impregnacija se nanosi neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUND, a razrjeđuje se s vodom u omjeru 1:1.

b c / 10.3.2015. 16:45:03

dobar dan interesuje me farbanje fasad tj fasad je postavljena pre 7 godina i samo bih hteo da osvezim tj prefarbam posto je izgubila svoju prvobitnu boju nije ispucala niti preteran prljava sta mi je sve potrebno za to krecenje i da li treba da se prvo opere vodom tj pod pritiskom masinom za pranje...hvala unapred

ODGOVOR

Fasadnu površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte .
Prije bojanja fasadnu površinu obavezno treba oprati vodom pod pritiskom.
Pritisak prilagoditi fasadnoj površini.

J M / 2.3.2015. 14:38:41

Trebala bih Vašu malu pomoć. Imam kuću koja ima cementnu fasadu, ispod nje je betonski zid. Kao takova vjerojatno je poroznija i sklonija upijanju vlage, pogotovo sada po zimi jer mi pojavljuje vlaga po nekim dijelovima.
Obzirom da sada nemam novaca za stiropor i termo fasadu zanima me sa kojim premazom bih mogla zaštititi svoju fasadu a da ima u sebi i vodootporni učinak?
Što mi Vi savjetujete kao optimalan izbor a da nije previše skupo? Taj premaz bi bio u boji i to u boji cigle jer mi je ostatak podignut u vidu cigle koja na sebi nema ništa. Po ovim bojama za fasadu najsličnija joj je boja 3081.

ODGOVOR

Prema opisanom preporučujemo vam da fasadnu površinu obojite bojom TERATON V u željenom tonu.
Fasadnu površinu treba oprati vodom pod pritiskom, osušiti 2-3 dana. Po potrebi površinu tretirati biocidnim sredstvom ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroorganizmima i sušiti 1-2 dana.
Zatim površinu obojati fasadnom bojom, u dva sloja. Potrošnja boje u dva sloja je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.

e h / 23.2.2015. 15:48:25

poštovani, da li je moguće na već urađenu fasadu koja je stara cca 40 god uraditi termoizolaciju stiroporom debljine 8cm ili 10, i na koji način? unaprijed hvala. pozdrav.

ODGOVOR

Na postojeću fasadnu površinu, ako je zdrava i nigdje se ne odvaja od podloge, može se ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora željene debljine.
Potrebno je zalijepljeni sustav obavezno dodatno mehanički pričvrstiti pričvrsnicama koje moraju proći kroz toplinsko izolacijsku ploču postojeću fasadnu žbuku i do 5 cm u postojeći zid.

B D / 19.2.2015. 16:54:05

Poštovana!
Na fasadi postoje dvije vodoravne uske pukotine od 1 kraja zida do drugoga. Prije bojenja fasadnom bojom kako ih tretirati?

ODGOVOR

Ako je pukotina koja se prostire preko fasadne površine fasadna ispod 0,3 mm, boja koja u sebi ima mikro vlakna će premostit pukotinu.
Ako je pukotina iznad 0,3 mm fasadna boja je neće premostit te ju je potrebno otvoriti, vidjeti da li je površinska (samo kroz dekorativnu obradu) ili kroz cijeli presjek te je sanirati.
Ako je pukotina preko dekorativne obrade, treba je zapuniti transparentnim silikonom, površinu premazanu silikonom dobro posušiti (barem 4-5 dana) te obojati cijelu fasadnu površinu.
Ako je pukotina preko cijelog presjeka, treba vidjeti kakav je materijal te otvoriti pukotinu i sanirati žbukom. Zatim sušiti minimalno 10-15 dana i obojati cijelu fasadnu površinu.

m c / 17.2.2015. 18:52:16

spremam se farbati fasadu od sepa na moru fasada stara 15 godina sa kojom fasadnom bojom je najbolje te koji grund i koja potrošnja na sep fasadi ima je oko 200 m2 na dva mjesta imam šprungove širine 1do2mm kako njih sanirati prije farbanja hvala.

ODGOVOR

Ako pukotine nisu velike tj.ne prostiru se preko cijele površine i ako su maksimalno do 0,2 mm bojanje fasadnom bojom je moguće, no ako su pukotine veće fasadna boja neće premostit pukotine.
Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekanim četkama da se što više prljavštine skine.
Sušiti 2-3 dana i po potrebi ako je površina zaražena mikroorganizmima površinu tretirati fungicidnim sredstvom TERACID. Bojanje izvesti fasadnom bojomTERATON V u boji po izboru, impregnacija nije potrebna.
Ako se želi koristiti impregnacija upotrijebiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen s vodom u omjeru 1:1 neposredno prije bojanja. Impregnacija potrošnja 0,15 l/m2 potrebno vam je 30 l
TERATON V dva premaza 0,35 l/m2 potrebno vam je 75 l.