Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M B / 14.4.2014. 21:25:33

Poštovani, fasada od reljefnih ploča 40x20cm bijele boje od hirofe, tokom 40god. se je zaprašila i na nekim dijelovima, uslijed vode potamnila. Prašinu lako skidam tvrđom četkom za cipele, a s tamnom ne znam što činiti. Mislim da je to rizičan posao i najbolje ne dirati patinu. Partner u gradnji misli suprotno!
Hvala- lijep pozdrav.

ODGOVOR

Na mjestima gdje su ploče tamne najvjerojatnije se radi o zarazi mikroorganizmima.
Potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i četkama očistit koliko je to moguće. Sušiti cca 2 dan i cijelu površinu tretirati upotrebnom fungicidnog sredstva TERACID.
TREACID dobro natopiti po površini, ako je zaraza jako prisutna postupak ponoviti još jednom.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu prebojati fasadnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.

Z R / 9.4.2014. 0:02:34

Poštovani, radio bih fasadu na svojoj obiteljskoj kuči sa stiroporom od 8cm. te me zanima može li se kao završni sloj izvesti špricana mineralna žbuka ( Hirofa)
njena tekstura mi je prekrasna zato bih i išao sa njom. a i sad je vrjeme najidealnije za radove. hvala.

ODGOVOR

Na toplinsko izolacijski sustav s pločama stiropora ne možete izvesti mineralnu žbuku tipa HIROFA, već možete izvesti silikatnu, akrilatnu ili silikonsku žbuku špricane tekstrure Š (SILIKATNA ŽBUKA,TERAKTIL,SILIKONSKA ŽBUKA Š).
Tekstura izvedbe navedenih žbuka gotovo ista je kao i hirofa.
Navedene žbuke ne špricaju se fasaderskim ježom već fasaderskim pištoljem s kompresorom tlaka najmanje 2 bara.

a c / 1.4.2014. 23:02:23

Postovani....htjela bi bojati silkatnu fasadu jer mi se nesvidja postojeca nijansa.Da li je moguce da se oboji a da boja neizblijedi jer ova ni godinu dana nije bila na kuci i vec je izblijedila.Zelim boju terakote,pa vas molim koja je nabolja nijansa te boje.

ODGOVOR

Predlažemo ako ste u mogućnosti, da sami odaberete ton iz naše ton karte (kod svih bolje opremljenih trgovaca građevinskim materijalom u Hr, koji drže i Samoborkine proizvode ili na http://www.samoborka.hr/teraton-v ), jer sami ćete najbolje odrediti koji ton Vam se sviđa.
Možemo predložiti tonove 3105, 3133 i 3137 iz naše ton karte.
Ove tonove nije moguće izvesti u silikatnoj boji, već samo u akrilatnoj boji TERATON V.
Što se tiče izblijeđivanja boje, u našim fasadnim bojama koriste se svjetlo stabilni pigmenti i do sličnih problema ne bi smjelo dolaziti.

A M / 30.3.2014. 21:41:02

Poštovani

Na kucu u Zadru koja je iznutra izolirana vunom od 5cm i gips plocama, postavio bih fasadu debljine izolacije 8cm, pa me zanima koju izolaciju da stavim(vunu ili stiropor) te koju zavrsnu žbuku preporucujete?

ODGOVOR

Pošto ste s unutarnje strane ugradili vunu i gips ploče preporučamo vam da ugradite sustav sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti već ugrađenog sustava s unutarnje strane. Za završno dekorativnu žbuke preporučamo vam da ugradite silikonsku žbuke prema izboru iz naše ton karte.

M M / 30.3.2014. 21:08:02

Poštovani, planiram raditi toplinsku fasadu na već postojeću hirofu. Kuća je u Karlovcu. Planiram staviti 8 cm izolacije te me zanima što bi mi vi kao građevinski stručnjaci preporučili za izolaciju, minerelnu vunu ili stiropor? Znam da su jedna i druga varijanta kvalitetne, ali baš bih volio preporuku stručnjaka za jedan od ova dva materijala.

ODGOVOR

Pošto se radi o sanaciji postojećeg objekta zbog bolje parapropusnosti u odnosu na ploče stiropora preporučamo vam ugradnju toplinskog sustava s kamenom vunom.
Ugradnjom sustava s pločama ili lamelama kamene vune nije vam potrebna debljina 8 cm već 6 cm.
Prije nego se odlučite koji sustav ugraditi možete se obratiti i bilo kojem arhitekti koji vam može izračunati prolaz koeficijenta toplinske provodljivosti, te vam dati podatak koji sustav vam je isplativiji: stiropor ili kamena vuna tj.koliku uštedu možete dobiti ugradnjom sustava.

A Š / 27.3.2014. 11:18:16

Poštovani,

Imam kuću u Splitu, stara je nekih 16 god. Klasično je ožbukana, a sada planiram staviti stiropr te završnu žbuku. Koliko sam se uspio informirati, za područje Dalmacije bolji je izbor akrilatna žbuka na stiropr, nego silikatna, jer ne propušta paru kao i stiropr, a silikatna propušta pa se stvara kondezat? Da li je to istina, odnosno je li zaista akrilatna žbuka kao završna bolji izbor?
Čuo sam da je silikonska još najbolji izbor, ali mi nije jasno po čemu?

Pozdrav, zahvalan

ODGOVOR

Za priobalno područje koje je izloženo jakim udarima vjetra, kiše i soli preporučljiva je akrilatna žbuka jer ima visoku vodoodbojnost i čvrstoću a nešto manju parapropusnost, dok silikatna žbuka ima manju vodoodbojnost u odnosu na akrilatnu žbuku ali zato veću parapropusnost. Obje žbuke mogu se upotrijebiti za izvedbu završnog sloja na toplinskom sustavu pa vam preporučamo odabir akrilatne ili silikonske žbuke.
Silikonska žbuka u odnosu na akrilat ili silikat je najbolji izbor jer uz visoku vododobrojnost ima i visoku parapropusnost.

L / 20.3.2014. 6:44:02

Poštovani, radim fasadu, na novom objektu. Znam da se nakon ljepljenja stiropora to gleta i u to se stavlja mrežica, pa se to suši 24 sata, nakon toga se ponovo gleta, pa suši i onda ide impregnacija i završni sloj. Međutim, moj majstor kaže da se to gleta stavlja rabic mrežica, koja se utopi u glet masu i dok je još mokrotaj isti dan ide sa drugom rukom tj. gletanjem, da se tako dobije ljepša i glatkija fasada, da to bolje drži i da nema nikakvog mrvljenja fasade, poslije kada se treba staviti završni sloj. Osim toga kaže da s obzirom pošto je moj objekat visok svega 6 i nešto metara, nije potrebno tiplanje stiropora, nego samo mazanje stiropora sve okolo i u sredini dođu dvije ili tri točke, jer da se na tiple ne prihvača tako ljepilo i samo se bespotrebno izbuši poroblok od kojeg je zidana kuća. Nadalje kaže da ako je to ljepilo na stiroporu deblje da onda prije puca, pa kaže da nakon prve ruke ide vrlo tanak sloj ljepila, koji se poslije mrvi i ne drži, kao što sam prije navela. Bila bih vam zahvalna, da mi oni koji su stručni u tome malo to pojasne. On kaže da je radio u Austriji i da nadzorni organ nikada nije imao prigovor na njegov rad. Što se izgleda tiče, ovo malo što je uradio, lijepo je, fasada je zaista glatka i ravna, kao špigl. Ali ja se pitam koliko je to profesionalno i je li u redu sa strukom, kada mi znamo nešto drugo.
Hvala vam unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno što ste htjeli pitati pa vam u prilogu šaljemo tehničku uputu za izvedbu toplinskog sustava s pločama stiropora gdje je opisano kako se pravilno izvodi sustav.
Dodatne informacije mogu se pronaći na web stranci http://www.hupfas.hr/smjernice-izrade-etics-sustava.html .

POSTUPAK UGRADNJE:
a) Lijepljenje ploca
Prije pocetka lijepljenja ploca odrediti visinu sokla i postaviti odgovarajuci SOKL PROFIL SAMOTERM® / LJEPILO ZA EPS nanositi na plocu trakasto po rubovima i tockasto po sredini. Prvi red ploca postavlja se u SOKL PROFIL. Drugi i ostali redovi lijepe se s pomakom od min. 25 cm u odnosu na donji red .
Sljubnice (fuge) izmedu ploca ne smiju biti zapunjene SAMOTERM® -om / LJEPILOM ZAEPS. Ne smije se lijepiti ploca na plocu. Ravninu zalijepljenih ploca kontrolirati letvom duljine 2 m. Nakon najmanje 12 sati zalijepljene ploce dodatno pricvrstiti pricvrsnicama (tiplama), ovisno o visini objekta sa 4 kom / m2 (2 kom/ploca).
b) Izrada temeljnog sloja (armiranje i gletanje)
SAMOTERM nanositi na postavljene ploce punoplošno u debljini minimalno 2 mm. U sloj SAMOTERM -a utisnuti dijagonalno trake Staklene mrežice dim. 30x50 cm na kutove oko otvora (prozora i vrata). Zatim postaviti kutne profile sa mrežicom na sve kutove objekta i na špalete oko otvora. Staklenu mrežicu utisnuti u svježi SAMOTERM po citavoj površini s preklopom min. 10 cm na svim spojevima mrežice. Na ocvrsli SAMOTERM (nakon minimalno 24 sata) nanijeti SAMOTERM GLET i zagladiti. Ukupna debljina očvrslog temeljnog sloja (armiranje/gletanje) treba biti minimalno 4mm.

z v / 19.3.2014. 14:27:55

Postovani! Dali se zbog nedostatka sredstava moze toplinska izolacija fasade raditi zid po zid. Znam da je ispravno rijesenje preklapanje na kutevima. Jel moze doci do pucanja na kutovima ako nisu preklapani s obzirom na kutnik s mrezicom. Hvala

ODGOVOR

Toplinska izolacija može se ugraditi zid po zid, ali vam ne preporučamo da tako izvodite sustav zbog preklapanja na kutevima objekta (pogledajte email-u priloženu sliku).
Profil služi samo za mehaničku zaštitu te nema veza s pucanjem na kutevima, bitna je pravilna izvedba detalja.

z v / 16.3.2014. 20:25:15

Postovani!U vasim odgovorima sam procitao da se oko vrata i prozora prilikom armiranja stiropor fasade mretica mora postaviti dijagonalno. Dali mozete pojasniti dettaljnije jer to nisam nigdje procitao a planiram postavit fasadu. Hvala

ODGOVOR

U (email) prilogu šaljemo Vam shemu polaganja fasadne mrežice oko prozora, odnosno u kutovima oko otvora. Mrežica se postavlja jer u kutovima dolazi do naprezanja koja mogu uzrokovati pojavu pukotina. Također Vam šaljemo presjek toplinskog sustava sa svim slojevima koje je potrebo nanijeti prije navlačenja završne žbuke.

M P / 10.3.2014. 20:36:38

Poštovani,
interesira me koji koeficijent toplinske provodljivosti ima TERMOZOL EPS a koji XPS.
Ujedno Vas molim da mi izračunate koju debljinu toplinske izolacije bi trebao staviti na zid od pune opeke debljine 25 cm obostrano ožbukan,a koju na zid od armiranog betona obostrano ožbukan da bi se postigao koeficijent toplinske provodljivosti < ili =0,25 W/m2K. Objekat se nalazi u zoni I.

ODGOVOR

Izračunom toplinske provodljivosti se ne bavimo niti smo ovlašteni za izdavanje certifikata, to vam može izračunati arhitekt.
Prema izračunu građevne fizike se može odrediti debljina toplinske izolacije koja vam je potrebna da bi zadovoljili lambda λ = 0,25 W/mK. Toplinski sustav ima vrijednost lambda λ koju ima toplinsko izolacijska ploča.
Proizvođač stiropra deklarira za svaku toplinsko izolacijsku ploču koeficijent lambda λ.