Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I G / 13.2.2013. 17:53:04

Poštovani,

Molim za Vašu stručnu pomoć. Radi se o fasadi polovice kuće 150m2 (ostatak je u kamenu) na sjevernom Jadranu. Stara je cca 35 god i postala je malo porozna što se vidi i po tome da se sporije suši na dijelovima izloženim kiši. Rađena je s tzv. Terrabonom. Predloženo nam je da se napravi pranje/čišćenje i impregnacija te bojanje fasade . Koje vremenske prilike su najpovoljnije za takve radove? Da li se radovi mogu izvoditi i sada? Ako nije problem, da li mi možete reći okvirnu cijenu uzimajući u obzir najkvalitetniji materijal.
Unaprijed hvala

ODGOVOR

dajemo dva prijedloga načina sanacije, kako slijedi :

1. priprema podloge
cijelu površinu temeliito oprati vodom pod tlakom (mini-wash)

PRIJEDLOG SANACIJE A
Obzirom na specifičnost teksture šerane žbuke TERABONE preporučamo hidrofobiranje površine bezbojnim silikonskim premazom

SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 (jedan dio SILIKOSAM KONCENTRATA : 9 dijelova vode) i nanositi valjkom ili uređajem na suhu podlogu (najmanje dva dana sušenja nakon pranja) za prskanje pod tlakom do zasićenja. Za postizanje što bolje vodoodbojnosti preporučamo i drugi nanos „mokro na mokro“.
SILIKOSAM KONCETRAT
okvirna potrošnja : ovisno o upojnosti podloge 0,1-0,5 l/m2 razrijeđene otopine
potrebna količina za cca 150 m2 = 5 l
cijena = 488,65 kn/l


PRJEDLOG SANACIJE B
Na suhu površinu (najmanje dva dana nakon pranja) nanositi akrilatnu fasadnu boju TERATON V obojenu, prema ton karti POGLED U BOJU, u dva naliča. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi.
TERATON V
okvirna potrošnja : 0,35 l/m2
potrebna količina za cca 150 m2 = 55 l
cijena pakiranje 15 l = 30,26 kn/l (I cjenovni razred)
cijena pakiranje 5 l = 33,29 kn/l (I cjenovni razred)

Gore navedene radove ne preporučamo izvoditi na temperaturi zraka i podloge nižoj od + 5oC, odnosno višoj od 30oC, kao ni u uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka.
Također preporučamo korištenje zaštitu primjenom skelskog platna s ciljem zaštite od direktnog utjecaja sunca i vjetra.

J B / 8.2.2013. 21:03:01

Poštovanje!
Živim u kući koja nije izvana opiturana a iznutra naravno jest. Pošto je žbuka i iznutra i izvana katastrofa zanima me malo informacije o sepu. Izvana namjeravam staviti sep u boji (koju izaberem) ali neznam kakva je kvaliteta sepa u vrećama ako je u boji. Ljudi pričaju da brzo blijedi i da je pogotovo ružno vidjeti odmah poslije kiše pa da je najbolje staviti sep u kantama. I drugo pitanje sep iznutra. Pošto su mi sada zidovi opiturani jupolom kako sada staviti sep, da li najprije impregnaciju ili neko posebno ljepilo pa onda sep ili možda odmah direkt sep preko piture kao što se stavlja recimo glet masa. Iznutra također namjeravam staviti sep u boji pa ako mi možete pobliže objasniti. Sve ovo mogu saznati od mnogih majstora, ali mnoge majstore nije briga kako će se kasnije odraziti i kakav će biti učinak. Hvala.

ODGOVOR

SEP je prirodna mineralna žbuka koja se prodaje u vrećama , a kvaliteta je ista neovisno o tome radi li se o bijelom ili obojenom SEPu.
Obojeni SEP ne blijedi već samo može biti neujednačenog tona ako se radovi izvode za vrijeme vlažnog, hladnog vremena. Vapneno iscvjetavanje (pojava bijelih mrlja na obojenim mineralnim žbukama) ne smatra se greškom u kvaliteti materijala. To je pojava uzrokovana žbukanjem i očvršćivanjem pod hladnim, vlažnim, kišnim i maglovitim vremenskim uvjetima. Da bi se spriječila pojava iscvjetavanja potrebno je obojeni SEP obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR 2-3 dana nakon ugradnje SEPa.

TON: Odstupanja u tonu proizvedene žbuke od ton karte moguća su zbog korištenja prirodnih sirovina. Neujednačenost tona ugrađene žbuke može biti uzrokovana nepovoljnim uvjetima ugradnje (visoka vlažnost, niska temperatura), različitom upojnosti i hrapavosti podloge.
SEP se na unutarnje zidove može ugraditi ali je potrebno postojeću boju što više mehanički ostrugati, otprašiti podlogu, impregnirati MINERALKVARC GRUNDom dan ranije i nanijeti željeni SEP.

M F / 5.2.2013. 18:59:25

postovani,koju fasadnu boju preporucujete za ofarbati fasadu.fasada je sep z3??i dali vrijedi koristit fasadnu boju mineralkolorproizvedena 2007god ali nije otvarana??????unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

SEP se može prebojati bilo kojom fasadnom bojom MINERALKOLOR, SILIKATKOLOR, SILIKONKOLOR ili TERATON V , u željenom tonu prema izboru iz naše ton karte.
Fasadna boja iz 2007.god. vjerojatno više nije upotrebljiva. Potrebno je otvoriti kantu i vidjeti u kakvom je stanju, da li je zgusnuta, ima li neugodan miris , može li se razrijediti vodom, da li je (bila) smrznuta. Ako je boja bila uskladištena na toplom, suhom, nije otvarana možda se može upotrijebiti.

s k / 3.2.2013. 15:38:43

poštovanje,trebam konkretan odgovor,moja kuća je stara gradnja,donji sprat je zidan kamenom širine 5o-6ocm a gornji sprat punom ciglom širine 2o-25cm,nakon pregledanih nekoliko foruma nisam uspio da dobijem odgovor na pitanje da li ima potrebe da radim stiropor na donji sprat(zato što me majstori savjetuju da ne radim) samo da idem stiroporom od 5cm gornji sprat.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pošto je objekat zidan kamenom debljine 50-60 cm nije potrebno ugraditit toplinski sustav, jer ugradnjom stiropora na ovoliku debljinu zidova nećete dobiti značajnu uštedu energije. Toplinski sustav ugradite na gornji kat, ali minimalne debljine 10 ili 12 cm, sa završnom obradom akrilatnom žbukom u tonu , granulaciji i teksturi prema izboru iz naše ton karte.

ž č / 29.1.2013. 23:31:26

Sa Vašim sepom sam napravio fasadu prije 10-ak godina . fasada se odlično drži ,ali sam pogriješio što sam samo na dijelu fasade stavio stiropor 5 cm ,želio bih na cijelu kuću staviti stiropor ili kamenu vunu10 cm , i zanima me moram li skidati dio fasade sa stiroporom koji se dobro drži . hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Već ugrađeni toplinski sustav nije potrebno skidati već se može na postojeći ugraditi novi.
Potrebno je kod novog sustava ugraditi pričvrsnice koje će proći kroz postojeći sustav. Na postojeći toplinski sustav na objektu (stiropor) morate ugraditi isti takav sustav, tj. nije moguće na stiropor ugraditi kamenu vunu i obrnuto.

m k / 24.1.2013. 15:17:02

radio bih fasadu na vanjskim zidovima sa bijelom hirofom i imam par nedoumica pa molim pomoć:
- koliko mi kg hirofe treba za cca 200 m2
- malter je stariji i runji se, šta napraviti
- na jednom dijelu zidovi su mi okreceni, dali preko kreca mogu premazati emulziju i naneti hirofu te biti siguran da to nakon kračeg vremena neče otpasti
--molim savjete
- molim preporuku i upute za rad sa JEŽOM

hvala

ODGOVOR

Za 200m2 potrebno vam je 800 kg HIROFE i 30 l impregnacije UNIVERZALKONCENTRAT GRUND koja se nanosi neposredno prije ugradnje HIROFE.
Tamo gdje su zidovi obojani bojom, boju morate mehanički što više ostrugati , da bi se mogla nanijeti HIROFA.
Samo nanašanje impregnacijskog premaza neće biti dovoljno za dobru prionjivost žbuke za podlogu. Sve slabo držeće i oštećene dijelove žbuke na fasadnoj površini potrebno je skinuti i ugraditi novi sloj žbuke.
Prilikom kupnje ježa za nanošenje hirofe priložena uputa sadrži u inforormacije o primjeni ježa.

Ž L / 17.1.2013. 12:59:48

Poštovani,
Imam kuću oko 300 m2 od toga je 200 m2 ožbukano pijesko i vapnom. Zanima me da li preko toga mogu naljepiti stiropor. i zanima me cijena kvadratnog metra fasade sa stiroporom ( 5cm), meržicom i ostalo. Hvala

ODGOVOR

Izvedba povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL moguća je na već ožbukanim površinama.
Potrebno je svakako prije izvođenja provjeriti čvrstoću i prionjivost postojeće žbuke.

U prilogu dostavljam okvirnu kalkulaciju za debljinu ploče 5 cm, sa završnom obradom akrilatnom žbukom TERAKRIL Z granulacije 2 mm.
Kalkulacije možete isprobati i sami koristeći ponuđene tablice na našoj web stranici
http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene .

n m / 12.1.2013. 15:56:23

imam staru kucu koja je godinama krecena sa vanjske strane. sada to zelim malo preurediti pa me zanima da li se moze odmah preko kreca raditi fina pa potom fasada i da li ce moci drzati?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli koji bi tip završno dekorativne obrade primijenili za osvježenje stare fasade. U svakom slučaju postojeće slojeve boje potrebno je mehanički odstraniti sa podloge. Za preciziniji prijedlog sanacije potrebna nam je informacija o postojećoj teksturi, odnosno završnoj obradi kao i vaše eventualne želje iz široke ponude naših završno-dekorativnih žbuka

đ m / 11.1.2013. 15:01:43

Poštovani,
nekadašnja fasada, obojana fasadexom, postala je nadsvođeno ali ne u potpunosti zatvoreno stepenište. Majstori su površinu pregletali i obojali ali svake godine uslijed djelovanja vlage boja se ispuhuje i pada. Kako nam je dosadilo krpanje odlučili smo cijelu površinu ostrugati i opet smo došli do starog fasadexa koji je gotovo neuništiv. Imate li kakav prijedlog za novu površinu koja se neće tako lako skidati sa stare podloge?

ODGOVOR

Ukoliko je u predmetnim zidovima prisutna kapilarne vlaga došlo bi i do „napuhivanja“ i ljuštenja fasadeksa. Pretpostavljmo da je riječ o pogrešnoj primjeni materijala. Preporučamo zidove obojene fasadeksom mehanički „otvoriti“ žičanom četkom, impregnirati KONTAKT GRUNDOM i zagladiti TERAFAS KITOM. Tako izvedenu površinu prebojati TERATONOM V. Detalje primjene za navedene materijale možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr

D M / 31.12.2012. 10:14:27

Poštovani,
htio bih obnoviti boju na fasadi hirofa, po principu sam svoj majstor. Fasada se dobro drži osim što je na jednom mjestu mehanički oštećena, površine cca 50x50 cm. Ostatak fasade se čini dobar, ali je uslijed djelovanja kiše i sunca djelomice pocrnila. Pogotovo je to izraženo kod oluka, prozora i vrata. Izgleda vrlo ružno i nedekorativno.Pitanje:
1) kako obnoviti oštećeni dio fasade i čime, te koji je alat potreban ,
2) kako obojiti cijelu fasadu,
3) da li je prije bojenja potrebno oprati fasadu i čime,
4) da li je potrebno nečim impregnirati staru hirofu prije bojanja,
5) koji je alat potreban za sve preporučene radove.

Unapred zahvaljujem na Vašoj edukaciji.
U 2013. godini želim da Vam bude još bolja i uspješnija od prethodne, a svim Vašim zaposlenicima želim zdravlja i sreće.

S poštovanjem Davor Marčelja

ODGOVOR

Preporučamo sanaciju kako slijedi :

1. temeljito ispitati cijelu površinu te mehanički odstraniti sve oštećene ili slabodržeće dijelove
2. čitavu površinu temeljito oprati vodom pod tlakom (mini-washem)
3. na mjestima na kojima je odstranjena postojeća Hirofa nanijeti novu Hirofu špricanjem fasaderskim ježom („zakrpa“ odnosno mjesto krpanja ostat će vidljivo zbog razlike u teksturi)
4. obzirom na moguću zarazu mikroorganizmima (tamo obojenii dijelovi) preporčamo nakon minimalno dva dana sušenja od pranja zaražene površine tretirati TERACIDOM biocidnim sredstvom (
5. cijelu površinu neposredno prije bojanja impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (četkom, valjkom ili uređajem za prskanje pod tlakom)
6. bojanje TERATONOM V u dva naliča, četkom, valjkom, ili uređajem za prskanje pod tlakom

Sve detalje primjene možete naći na tehničkim uputama za gore navedene proizvode dostupnim na našim web stranicama.