Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

j s / 29.8.2012 9:10

Poštovani,
živim u zgradi sa 5 ulaza. Nosivi, konstruktivni zidovi, su od AC cijevi zapunjenih betonom (to je bio jedan od pokušaja nekadašnjih velikih tvrtki na području Splita da naprave polumontažne konstrukcije). E, sada neki od stanara iz moga ulaza žele postaviti demit fasadu na samo jedan dio. Dakle, žele oblaganje samo dijela sjevene fasade našeg ulaza. Osobno to smatram neučinkovitim, jer zgradu, ako se planira toplinski zaštiti treba obložiti sa svih strana i u kompletu. Osim toga smatram da je svako probijanje AC cijevi radi sidrenja ploča potencijalna opasnost radi prodora vode.
Molim vaše stručno mišljenje.
LP

ODGOVOR

Oblaganje vanjskih fasadnih zidova moguće je izvesti parcijalno, ali u tom slučaju toplinski će se izolirati samo stanovi koji imaju izolaciju (na vanjskim zidovima je manja potreba energije za grijanje zimi, te manja potrošnja energije za hlađenje ljeti-klima uređaj).
Ne znam visinu zgrade, ali izvođač fasaderskih radova treba paziti kako zaštititi gornju stranu izolacijskih ploča(da li do ispod krova, do lima ispod ravnog krova ili što?). Opasnosti od prodora vode kroz sidra nema, jer sidrenje se izvodi prije dva gletanja polimer-cementnim materijalom (npr. SAMOTERM F), a na to dolazi završna fasadna hidrofobna žbuka (npr. TERAKRIL ).

Spoj toplinske fasade (TERMOZOL)i klasične žbuke treba riješiti dilatacijom (dilatacijski profil ili trajno elastičnim kitom).
Da bi se riješio hladni most na dilataciji (ulazu) koji toplinski izolira sjeverni zid, potrebno će biti izolaciju (TERMOZOL fasadni sustav) izvesti cca pola metra sa svake strane(u širinu ) više od dijela sjevernog zida ulaza koji se izolira.
Za sve nejasnoće stojimo na raspolaganju na tel 01/ 3322 833 .

S H / 26.8.2012 19:10

Trbam pomoč oko završetka fasade stavijo sam stiropor 8cm. Neznam šta da stavim na završni sloj dali silikatnu žbuku ili mineralnu šta vi predlažete šta je bolje i koje marke matrijala.Hvala

ODGOVOR

Kao završne fasadne žbuke za TERMOZOL certificirani fasadni sustav moguće je koristiti neke vrste SEP fasada (mineralne žbuke-cement-vapnene), kao i SILIKATNE žbuke.
Predlažemo da dođete u prodajne centre koji drže našu robu (ako ste blizu možete u Samoborku dd Samobor ili prodajno skladište Samoborke u Zagrebu), te odaberete žbuku koja vam odgovara po boji i strukturi.
Neke bitnije razlike u kvaliteti materijala nema .

m b / 20.8.2012 14:07

Imam starinu, zidovi su kameni cca 60 cm, debljine na otoku Lošinju na kojoj bi želio napraviti novu fasadu. Zanimaju me slojevi s obzirom da se nisam još odlučio dali bi radio demit fasadu ili s termo žbukom pa vas molim da mi pomognete u izboru.
Hvala i pozdrav,

ODGOVOR

Pošto imate kamene zidove debljine 60 cm nije potrebno dodatno raditi toplinsku izolaciju toplinskim sustavom s pločama stiropora, već se odlučite ili za toplinsku žbuku TERATEMO 100 STANDARD ili za laganu žbuku VC 20L u debljini 2-3 cm.
Žbuku je potrebno pregletati TERATERMO GLETOM i završno obraditi dekorativnom žbukom prema izboru SEP-Z 200+MINERALKOLOR, SILIKAT, SILIKON,AKRILAT u teksturi granulaciji i boji prema izboru iz naše ton karte.

a / 25.7.2012 7:49

Poštovani

Imam novosagrađenu kuću od ytonga. Sad na nju treba staviti fasadu. Čini mi se da, zbog relativne mekoće materijala, ne bi bilo loše prethodno oblijepiti vanjske zidove građevinskim ljepilom ljepilo s fasadnom mrežicom, jer mi se čini da bi to učvrstilo zidove prije postave stiropora.. Zanima me vaš komentar na to, jer par majstora s kojima sam razgovarao smatra da je to nepotrebno.

ODGOVOR

Pošto je objekta izveden s Ytong blokovima najbolje je za savjet kontaktirati tehničku službu Ytonga, da vas savjetuju što je najbolje i kako se površina priprema za izvedbu povezanog toplinskog sustava.

M S / 24.7.2012 22:36

Poštovani!
Planiram na kuću izgrađenu sa porothermom 38 staviti fasadu.Zbog paropropusnosti razmišljam staviti termožbuku debljine cca 4 cm. Majstor me upozorava da termožbuka voli pucati i kaže da ju je obavezno potrebno armirati mrežicom. Molim vas koju termožbuku iz vašeg asortimana predlažete i koji je postupak izrade. kuća je u Varaždinu, AB serklaži su izolirani sa stiroporom.

ODGOVOR

Kod izvedbe podložne žbuke prirodno je da žbuka ispuca površinski i takve pukotine nisu opasne.
Pukotine koje ispucaju kroz cijeli presjek žbuke su opasne i upućuju na više problema tijekom izvedbe.
Za toplinsku žbuku kojom ćete ožbukati vaš objekta upotrijebite TERATERMO 100 EKSTRA u debljini 4 cm , pregletajte TERATERMO GLETOM kojeg možete u sloju gleta armirati staklenom mrežicom i završno obradite prema izboru –. mineralna, silikatna, akrilatna ili silikonska žbuka.

V O / 13.7.2012 9:19

"Poštovani!
Na kući postoji 25 godina stara, takozvana ""šerana"" fasada koju bi zeljeli obnoviti jer je na dijelovima ostecena. Zanima nas silikatna fasada, ali bez stiropora, jer nam je kuca odlićno izolirana dvostrukim zidovima i zracnim jastukom.
Molim da nam odgovorite na koji je nacin to izvedivo. Hvala."

ODGOVOR

Ako je veći dio fasadne površine u redu tj.nije oštećen potrebno je samo s istom vrstom žbuke TERABONA pokrpati oštećene dijelove, pustiti da se dobro osuši i prebojati fasadnom bojom SILIKATKOLOR prema izboru iz naše ton karte, u dva premaza.
Ako želite fasadnu površinu prevući SILIKATNOM ŽBUKOM potrebno je oštećene dijelove pokrpati žbukom VC 60 i cijelu površinu pregletati TERATERMO GLETOM s armiranjem u sloju gleta armaturnom mrežicom.
Nakon sušenja navući silikatnu žbuku u željenoj teksturi i granulaciji te boji prema izboru iz naše ton karte.

n / 20.6.2012 9:15

Poštovani,

Dana 30. 04. 2012. godine postavila sam vam pitanje vezano za prefarbavanje fasade, odnosno saniranje jedne strane kuće gdje je fasada izblijedila. Sa odgovorom sam zadovoljna ali mi niste odgovorili dali je za vrijeme nanošenja predsloja i boje potrebna određena temperatura, odnosno dali se može nanositi na suncu i visokim temperaturama.
Boja je Rofix.

ODGOVOR

Najbolje je da kontaktirate ROFIX čija je to boja i od njih zatražite željene informacije.

Za naše proizvode, mi u našim tehničkim uputama navodimo:
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena. Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi.
Prilikom primjene i sušenja temperatura podloge i zraka ne smije biti niža od +5°C niti viša od +30°C.
Zadnji email koji smo primili od vas je bio na dan 23.4. i odgovorili smo vam na njega 24.4.

m / 9.6.2012 21:35

postovanje! imamo masne mrlje na fasadi cime ih ocistiti? umaprijed hvala

ODGOVOR

Nekog posebnog sredstva za uklanjanje masnih mrlja nema.
Ovisno o tipu fasadne žbuke (na kojoj je bazi) u obzir dolazi pranje vodom pod pritiskom.

A / 7.6.2012 23:54

"Poštovani,

molim za savjet/preporuku. Koju dekorativnu žbuku staviti kao završni sloj stiropor fasade a da je on najsličniji običnoj vapneno cementnoj žbuci?

Da je moguće ""mekše"" zamiješati vapneno cementnu žbuku tako da je ona pogodna za nanošenje na drugi sloj ljepila i u kojem omjeru?

Koje su posljedice nanošenja vapneno cementne žbuke na ljepilo?

Da li je moguće izbjeći farbanje takve fasade i kako (a da paropropusna i vodonepropusna svojstva budu zadovoljavajuća (očito ne maksimalna)?

Želim postići efekt ""starinske"" fasade sa stiropor fasadom.

Hvala,

Andrijana"

ODGOVOR

"Certificirani fasadni toplinski sustavi za završni fasadni sloj primjenjuju deklarirane fasadne žbuke.
Ne znamo što podrazumjevate pod ""starinske "" fasade (po izgledu).
Preporučamo Vam da dođete u naš prodajno-informacijski centar u Samoborku dd Samobor, gdje možete vidjeti (veći uzorci) sve moguće deklarirane fasadne žbuke ."

L / 5.6.2012 22:16

prije 5 godina stavili smo dosta tamnu fasadu ( boja vina)
istarskog proizvođača. Ona je dosta posvijetlila s južne strane tako da sada to ne izgleda nimalo lijepo. gledajući vaše boje za fasadu zanima me hoće li boja pod br. 3017, ili 3013 ili 3025 uspjeti pokriti ovu našu tamnu fasadu.

ODGOVOR

Fasadna boja TERATON V ,nijanse koje ste naveli,može prekriti tamniju boju fasade.Bitno je samo koji je fasadni sustav sada na fasadnim zidovima i koja je završna fasadna žbuka na objektu.
Najbolje bi bilo da nas nazovete telefonski,pa da riješimo problem.