Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I F / 12.12.2023. 16:30:35

Poštovani, u pitanju je renovacija kuće stare 15 god. na području Dalmacije. vanjski zidovi su obrađeni termo žbukom, unutarnji pbičnom cementnom žbukom. koju vrstu žbuke odabrati za završni sloj? Akril, silikat, silikon?

ODGOVOR

Kao završni sloj na termo žbuku možete nanjeti i akrilatnu žbuku Terakril i silikatnu i silikonsku žbuku pod uvjetom da je postojeća TERMO ŽBUKA obrađena finijim slojem tipa TERATERMO GLET ili FINOM ŽBUKOM F 900 ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Za područje Dalmacije kao završni sloj preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU.

k z / 5.12.2023. 11:54:03

Pozdrav! molio bih savjet za sljedeću situaciju - namjeravam napraviti termoizolaciju na podrumske zidove, s tim da je je jedan zid kompletno pod zemljom, a dva su djelomično (od kojih je jedan zatvoren betonskim stepenicama). Zidovi su betonski, obloženi ljepenkom, te fasadnom ciglom 6cm. Postavljena je drenaža oko kuće, kapilarne vlage nema. Zanima me kako to izvesti, odnosno spriječiti toplinske mostove, kondenzaciju i slično. hvala,

ODGOVOR

Molimo , obratite se telefonski u tehnološki ured na brojeve telefona 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

f G / 24.11.2023. 18:14:45

Postovani Planiram postaviti stiropor fasadu na jedan manji objekt ciji je pod visinski 30tak cm povise terena oko njega.Okolo objekta sam nalio beton sirine cca 1m s drenaznim padom od objekta,te u objektu nema prodora vlage. Da li bi trebao na 30tak cm na spoju betonskog zida i betonskog poda premaxzati nekom hidroizolacijom prije postaljanja stiropor fasade ili pretjerujem?// Molim savjet...jer je i financijski dodatan trosak,ali...kad vec radim??....Hvala

ODGOVOR

Preporučamo hidroizlaciju holkera (spoj zida i poda) BETONPROTEKTOM MONOELASTIK ili BETONPROTEKTOM DUOELASTIK.

D P / 13.11.2023. 9:05:24

Poštovani, Molio bih Vas hitno Vaše stručno mišljenje. U četvrtak 09.11.2023. majstori su nanosili završni sloj na fasadu (Terakril Z). S nanošenjem su završili oko 14 h, a s četvrtka na petak u noći je počela padati kiša. Očito je da se do danas na nekim djelovima fasade još uvijek vide mokre fleke gdje se sloj nije stisnuo te materijal ostaje na prstima na dodir te je isto tako na nekim djelovima i isprana boja sa zrnca. Molim Vas Vaše mišljenje ima li tu spasa da će se to osušiti do kraja ili se mora skidati cijeli završni sloj i nanositi novo? Hvala Vam unaprijed

ODGOVOR

Akrilatna žbuka u uvjetima povećane vlažnosti zraka sporije veže, te zbog toga period vezanja i sušenja može biti duži od uobičajenog. Kako ste naveli da je pala kiša nedugo nakon nanošenja žbuke, velika je vjerojatnost da je došlo do ispiranja veziva. Potrebno je ukloniti nevezanu žbuku i nanijeti novu.

S N / 4.11.2023. 13:14:52

Postovani, Prije pet godina sam uradio izolaciju kuce, odnosno polijepio stiropor i stavio mrezicu te nanio sloj ljepila. Ove godine sam planirao uraditi fasadu. Skinuo sam prasinu koja se nakupila godinama po zidovima, odnosno povrsinama ljepila. Da li treba jos i oprat zidove i kako prije nanosenja fasade. Hvala lijepo FESSF

ODGOVOR

Potrebno je oprati fasadne površine čistačem pod tlakom i ostaviti ih da se osuše. Obzirom da ste armirajući sloj izveli prije pet godina, potrebno je na cijelu površinu nanijeti novi sloj polimer-cementnog morta, a po potrebi, ovisno o postojećem stanju (ukoliko ima lasastih pukotina i oštećenja) i novi armirajući sloj.

B B / 31.10.2023. 19:12:42

Djetlić nam ne probušio rupu promjera 10 cm na fasadi...zanima me kako i s čime je pokrpati...korišten je stiropor od 14 cm i fasada Samoborka.

ODGOVOR

Nije moguće izvesti djelomične popravke na fasadi, a da ne budu uočljive tzv.zakrpe. Kako popravci ne bi bili uočljivi moguća su slijedeća rješenja ovisno o tome da li je došlo do oštećenja fasadne mrežice ili ne. Ako fasadna mrežica nije oštećena, sva mjesta gdje je došlo do oštećenja fasade sanirajte polimer-cementnim mortom tipa UNITERM da ulegnuće dovedete u ravninu. Cijelu površinu impregnirajte MINERLKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h cijelu površinu prevucite novim slojem završno-dekorativne žbuke (Terakril, Silikatna žbuka, Silikonska Žbuka). A ako je fasadna mrežica oštećena, tada je potrebno izvesti novi armirajući sloj prije obrade završno-dekorativnom žbukom s tim da ovisno o oštećenjima toplinsko-izolacijske ploče potrebno je zapuniti i rupe nastale u toplinsko-izolacijskoj ploči.

E O / 19.10.2023. 0:03:58

Postovani, prije nekoliko dana mi je na novogradnji postavljen stiropor (termoizolacijski za fasadu). Majstori nisu stigli postaviti mrezicu i ljepilo prije kise. Prognoza je trenutno nepovoljna, odnosno kisa ce padati najmanje desetak dana, a mozda i vise. Hoce li se nesto lose dogoditi tom stiroporu zbog kise i stajanja na otvorenom ili ce se na njega moci navuci mrezica i ljepilo kad kisa konacno stane?

ODGOVOR

Kiša koja pada po zalijepljenim pločama ekspandiranog polistirena ne može napraviti štetu. Bitno je da nije došlo do zacurijevanja ispod toplinsko-izolacijskih eps ploča jer bi to moglo usporiti vezivanje ljepila kojim su ploče zalijepljene.

S V / 11.9.2023. 11:30:02

Stiropor fasada postavljena prije dvije godine. Pojavila se vlaga usljed curenja kondenzata iz klime. Za sanaciju kvara klima sustava, otvorena rupa 30x20 cm, i rješen problem klime. Da li je stiropor u tom dijelu fasade uništen, i da li se treba skidat. Spor je jer vlasnici traže skidanje fasade u veličini 10 mkvadratnih.

ODGOVOR

Na temelju Vašeg upita ne možemo zaključiti koliko se postojećeg fasadnog sustava treba ukloniti, ali postoji mogućnost da se isti djelomično pokrpa. Moguća je djelomična sanacija i to na način da se ponove armaturni i završno-dekorativni sloj na cijeloj plohi koja čini neku cjelinu.

n s / 31.8.2023. 20:52:28

Dobar dan. Zanima me stiropor fasada. Koja je razlika između 12 i 15 cm debljine. I koja je vasa preporuka. Evo živim u Međimurju. Hvala vam.

ODGOVOR

Veća debljina toplinsko-izolacijske ploče doprinosi boljoj toplinskoj zaštiti konstrukcije. Da li je dostatna toplinsko izolacijska ploča od 12 cm ili je potrebna veća debljina od 15 cm ovisi o svim slojevima objekta kao cjelini. Za točnu informaciju isplativosti potreban je proračun fizike zgrade.

D B / 16.8.2023. 10:24:32

Poštovani Obraćam Vam se jer bih trebao savjet u vezi fasade.Naime napravio sam vasadu prije 7-8 godina od stiropora i silikatne završne fasade.Ali nisu tiplali stiropor sada se vide kocke stiropora.Dali imate savjet kako i čime to ofarbati i riješiti. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Kod ocrtavanja toplinsko-izolacijskih ploča samo bojanje cijele fasadne površine ne može riješiti problem. Za konkretniji odgovor molim da nam pošaljete fotografije.