Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I M / 24.3.2013. 22:59:32

Postovani,

prizemlje kuce je zazidano kamenom (zid debeo 30 cm) te nema vanjske izolacije. Tijekom zimskih mjeseci odlazi od stvaranja vlage i gljivica sa unutarnje strane zida. Postoji li rjesenje bez stavljanja zbuke; neki premaz koji bi zaustavio vlagu?

ODGOVOR

Potrebno je prostor češće provjetravati i zagrijavati da se što više izjednači temperatura vanjskog i unutarnjeg prostora, tj. da se smanji razlike u temperaturi između vanjskog i unutarnjeg prostora.
Kamen možete premazati sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID. Zidove treba dobro oprati vodom i tretirati TERACIDom barem dva –tri puta, nanositi spužvom ili četkom.
U koliko je zaraženost velika postupak treba ponoviti.
Nakon TERACIDA i sušenja od minmalo 7-10 dana kamen se može dodatno premazati slikonskom mikroeulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.
SILIKOSAM KONCENTRAT namijenjen je za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata.
Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog). Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.
Spriječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju.

D L / 23.3.2013. 23:29:31

Poštovani,

Krenuo sam u uređenje suterenskog stana starog više od 100 godina. U kuhinji na podu se nalazi kameni pod – teraco koji je u lošem stanju, te je pun šliceva zbog postavljanja novih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi. Teraco je od uvijek bio jako hladan i stalno se na njemu kondenzira vlaga, što zbog loše izolacije temelja, što zbog razlike temperature zrak-kameni pod.
Moje je pitanje sljedeće, htio bi staviti na teraco hidroizolaciju i termoizolaciju. Kojim redoslijedom da krenem, a potrebno mi je: impregnacija, tekuća hidroizolacija, masa za niveliranje, na to bi stavio stirodur i osb ploče.
Možete li mi preporučiti proizvode iz vašeg asortimana.

Hvala.

ODGOVOR

Na postojeći teraco pod možete ugraditi dvokomponentnu hidroizolaciju DUOELASTIK HIDROPOTEKT u debljini 3-4 mm u dva sloja bez prethodne impregnacije direktno na pod.
Nakon sušenja ugradite toplinsku izolaciju - elasticirani ili ekstrudirani polistiren, u minimalnoj debljini 5-6 cm, na to se postavlja građevinska folija i cementna glazura CEMENTNI ESTRIH 20 u debljini 7-8cm.
Na glazuru kada se posuši , ako nije izvedena u ravnini ugraditi samonivelirajuću masu TERANEKS do max d=5 mm prije postave podne obloge.
Ako je glazura napravljena dobro nije potrebno izravnavanje TERANEKSOM. Na glazuru ako želite možete postaviti OSB ploče.

s b / 20.3.2013. 22:48:58

postovani, imam problem sa zidom sobe opada boja pojave se fleke zelene boje-gljivice.Unutrašnji zidovi urađeni cement malter i vanjski dio stiropor fasada-šta učiniti i ukloniti

ODGOVOR

S unutarnje strane treba skinuti slojeve boje i gleta , te žbuku dobro natopiti fungicidnim sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama, TERACID.
U slučaju veće zaraženosti postupak ponovite da se što više spore mikroorganizama u žbuci eliminiraju.
Nakon sušenja od minimalno 2 -3 dana prostor treba pregletati vapnenom glet masom TERANIL i obojati prostor bojama koje u svom sastavu imaju fugicidno sredstvo npr. TERAPOL FRESH i TERACID KOLOR.
Zelene fleke upućuju na razvoj algi ili zbog vlage koja se kondenzira u prostoru ili zbog neadekvatno riješenih spojeva kod izvedbe toplinske izolacije.

A G / 12.3.2013. 21:22:09

Poštovani!

Molim da me posavjetujete u vezi problema sa opadanjem boje sa zida.Naime u stanu u potkrovlju obiteljske kuće na južnom zidu koji je obojan sa JUB-ovim biovapnom ljušti se boja i opada sa zidova.Izvana je fasada neizolirana klasična žbuka impregnirana sa Caparol Fibrosil, te preko toga obojana sa JUB revitalcolor AG.Zid je zidan Porothermom 25 te iznutra klasično žbukan.Opadanje boje je izraženo pri plafonu,odnosno kosoj ploči,dok je sredina zida dobra.Također primjećujem nekakvu bijelu paučinicu koja najvjerovatnije podiže boju,ali ne svugdje.Na zidu nijsu primjetni mokri tragovi ni za najvećih kiša.
Zanima me da li je možda biovapno loš izbor i kakvu sanaciju savjetujete.
U prilogu šaljem slike.

ODGOVOR

Prostor tj.zidovi koji su obojani bio vapnenom bojom ne bi se smjeli ljuštiti jer je vapnena boja prirodni proizvod, dezinfekcijska, ekološka boja, neškodljiva, otporna na UV zračenje, visoko parapropusna V1, visoko alkalna – nema razvoja plijesni.
Vapnena boja je smjesa gašenog vapna, pigmenata i punila, bez organskih otapala i biocida (nije štetna za zdravlje).

S vanjske strane je ugrađena akrilna mikroarmirana fasadna boja i impregnacija koje jedino mogu smanjiti paropropusnost žbuke s vanjske strane, koja ne bi previše smjela utjecati na unutrašnjost.
Pretpostavljamo da se radi o prevelikoj razlici između temperature vanjskog i unutarnjeg prostora i nedovoljnoj izoliranosti ab dijelova. Pošto je s vanjske strane ugrađena podložna žbuka i stavljen samo premaz, ono nije dostatna izolacija bez obzira što je zid izveden s Porotherm 25.
Pošto se vama ljuštenje pojavljuje samo na gornjem dijelu pretpostavka da spoj ab ploče i krova nije dovoljno toplinski izoliran te se zbog razlike u temperaturi (vanjske i unutarnje) javlja kondenzat koji potiče ljuštenje.
Moguće je da se zbog kondenzata unutarnja žbuka zasitila topivim solima i ako su prije bojanja zidovi pregletani glet masom smanjena je parapropusnost koja nepovoljno utječe na boju i uzrokuje ljuštenje.
Potrebno je češće prozračivati prostor i predvidjeti mogućnost ugradnje toplinske izolacije. Sanaciju možete izvesti ljuštenjem boje i glet mase do žbuke, tretiranje žbuke sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID ili sanacijskim premazom za blokadu topivih soli ANTISOL, pregletati vapnenom glet masom i obojati bojom.
Napomena: ANTISOL će djelovati samo površinski jer nije dubinski premaz ali može barem malo eliminirati topive soli u žbuci.
Slike u vašem pitanju nismo primili (ne možete ih niti poslati putem naše web stranice Pitanja i odgovori nego samo direktno emailom) te smo vam odgovorili na temelju vašeg upita.

D / 11.3.2013. 23:04:38

Želim vanjski roštilj od betona presvući SEP-om. Molim Vas koje materijale da koristim i objasnite mi postupak.

ODGOVOR

SEP mineralna žbuka kao i sve ostale tankoslojne završno dekorativne žbuke nisu primjerene za oblaganje roštilja jer se s vremenom zbog visoke temperature roštilja mogu odvojiti od podloge.
Poželjno bi bilo s vanjske strane na roštilju izvesti toplinski sustav sa kamenom vunom ili stiroporom pa ugraditi SEP.Ako želite samo navuči SEP potrebno je roštilj pregletati SAMOTERM / SAMOTERM GLETom i onda ugraditi SEP kojeg bi bilo dobro nakon ugradnje premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR ili TERATON V.

A R / 7.3.2013. 22:20:32

Postovani.
Zanima me konkretna razlika Teranila i Teranila extra?
U cemu se ova dva proizvoda razlikuju

ODGOVOR

TERANIL je polimer vapnena masa za gletanje unutarnjih prostora, dok je TERANIL EKSTRA polimer cementna masa za gletanje unutarnjih i vanjskih površina.
TERANIL EKSTRA nije namijenjen za gletanje fasadnih površina. Vanjske površine koje se mogu gletati moraju biti zaštićene kao npr. natkriveni balkoni, terase, lođe i sl.

T V / 2.3.2013. 10:37:22

Poštovani,
sređujem stari prostor i ištema sam stare zidove da bi provukao struju i nove utičnice i rasvijetu.
Ištemani dio sam sada požbukao sa VC40 i sada bi stavio novi sep preko svih zidova.
Na postoječim zidovima je stari sep granulacije 3mm a ja bi stavio novi sep od 2 mm.
Što mi predlažete? da li treba cijeli zid proći sa VC 40 da smanjim neravnine od štemanja pa zatim dati impregnaciju i novi sep ili mogu i novi sep direktno na stari stavit.
Imao oko 90 m2 zida i koliko mi je za to potrrebno materijala i koliko to košta??
Sep, impregnacija?

ODGOVOR

Potrebno je cijelu površinu izravnati (koristeći VC 40) jer inače nećete moći nanijeti manju granulaciju od one na zidu.
Nakon izravnavanja, potrebno je impregnirati podlogu MINERALKVARC GRUNDom dan ranije prije nanošenja SEPa – Z 200.
Potrebno vam je za 90m2 , 15l impregnacije i 360kg SEPa -Z 200. Cijena MINERALKVARC GRUND 20,00kn/l, SEP-Z 200 3,50 kn/kg.

h p / 27.2.2013. 14:24:10

Poštovani,

sređujem stari prostor, sproveo sam novu struju i upravo sam ožbukao rupe od kanala za kablove i izravno ih sa starim zidovima. na zidovima je sep granulacije 4 ili 5 rađen prije 20 godina.
Pošto su zidovi štemani i žbukani što mi je raditi da se ne vide prelai? Treba li ići novi sep preko svega i ako da treba li impregnacija ili treba obrusit stare zidove pa navuč novo lipilo??
Hvala

ODGOVOR

Ukoliko ste izravnali površinu i zakrpali instalaterske kanale, preko cijele površine morate nanijeti novi sloj sepa jer ukoliko ćete SEP nanijeti samo na krpane dijelove, biti će vidljiva razlika i pojava lasastih pukotina na spoju starog i novog SEPa.
Podlogu prije nanašanja SEPa je potrebno impregnirati MINERALKVARC GRUNDom dan ranije.

G D / 26.2.2013. 10:47:03

Poštovani,
Na balkonu imam postavljen prirodni kamen Hercegovački Posušlki. Isti mi propušta vodu dali na fugama koje su 1 mm ili negdje kroz sam kamen. Pošto je negdje i betonska ploča napukla u prostoriji ispod balkona mi malo vlaži na jednom mjestu. Čim da zaštitim kamen da ne propušta vodu
S poštovanjem

ODGOVOR

Kamen možete premazati silikonskom mikroemulzijom SILIKOSAM KONCENTRAT.
SILIKOSAM KONCENTRAT je sredstvo za impregnaciju, hidrofobiranje i učvršćivanje upojnih mineralnih građevinskih materijala kao što su: opeka, beton, kamen, bijela i obojena mineralna fasadna žbuka, plinobeton, crijep i premazi na bazi silikata. Posebno je pogodan za zaštitu od prljavštine (čađa, smog).
Brzo prodire u podlogu i postiže hidrofobni efekt.
Spriječava transport soli, alkalija i vode iz unutrašnjosti na površinu, otporan je na alkalije i koroziju

G J / 24.2.2013. 19:05:45

Poštovani,
U stanu sam maknuo stare parkete s namjerom da stavim laminate. (Između poda i laminata (debljine 9 mm) će doći folija sa žlijebovima Izo floor debljine 6 mm)).

Nakon dizanja parketa, pod tj. cementna glazura je ostao hrapav i kao oljušten, ali mislim da je generalno u vagi. Htio bih ga poravnati tj. zagladiti neravnine. Da li je to preporučljivo uraditi sa ljepilom za keramičke pločice te kojim i da li ispod staviti rabic?

ODGOVOR

Ljepilo za keramičke pločice nije proizvod koji je namijenjen za izravnavanje površina već za ugradnju keramike i kamena te nije moguće izvesti radove koje predlažete.
U koliko je podloga nakon skidanja paketa čvrste, nelomljiva, ne trusi se i nije vlažna na glazuru se može u potrebnoj debljini ugraditi samonivelirajuća masa TERANEKS te nakon sušenja možete ugraditi laminat.
Ako je prisutna vlaga potrebno ju je sanirati, skinuti postojeću glazuru izvesti hidoizolaciju i ugraditi ponovno glazuru ili gotovi suhi pod kao farmacell gotovi pod sa suhom ispunom i gotovim elementima ili aqupanele od Knaufa.