Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D Č / 27.4.2013. 18:11:05

Poštovani,
obraćamo vam se s molbom da nam pomognete savjetom u sanaciji zida naše kuće u Tisnom, otok Murter. U nastavku navodim sljedeće podatke:
1.gradnja kuće je započela 1981 a dovršena je 1984.godine (te je godine, u travnju, napravljena i fasada)
2.udaljena je od mora oko 100 m
3.podrum i prizemlje obloženi su kamenom, unutarnja strana šuplja opeka
4.visoko prizemlje: gruba i fina žbuka fasada s produžnim cementnim malterom 1:2:5 od uz prethodno špricanje površina rijetkim cementnim malterom, fasada je terabone, naravno, vaše proizvodnje – podaci navedeni u točkama 3 i 4 su prepisani iz tehničke dokumentacije.

Problem; prije otprilike 3 godine na unutarnjem zidu jedne od soba – zapadna strana kuće, pojavile su se fleke od vlage, tijekom prošle i ove godina su postale veće. Fleke se nalaze blizu stropa. Na vanjskom zidu, fasadi, na dijelu na kojem se na unutarnjem zidu pojavila vlaga, očita je razlika u boji fasade, vidljive su i sivkaste mrlje pri samom vrhu zida, ispod krova.
u prilogu su fotografije unutarnjeg zida sobe i dijela fasade.
Molimo da nam pomognete kako sanirati nastali problem i ukloniti uzrok vlaženja zida
Za sve dodatne informacije smo na raspolaganju.

Unaprijed zahvaljujemo na pomoći i srdačno vas pozdravljamo.


ODGOVOR

Prema poslanim slikama najvjerojatnije je problem zacurijevanja s krova.
Pukotine koje se nalaze ispod krova i pojava velike zaraze mikroorganizmima ukazuju na problem vlaženja s vanjske strane tj.puknuće crijepa ili AB ploče. Za konkretnu sanaciju potrebno je utvrditi gdje je pukotina i s vanjske strane sanirati pukotinu hidroizolacijskim premazom kao npr. DUOELASTIK BETONPROTEKT , u ukupnoj debljini 3-4mm. Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama.
Sve slabo držeće dijelove žbuke maknuti i ponovno popraviti istom žbukom prema potrebi. Cijelu površinu premazati sredstvom za sanaciju površina unutarnjih zidova,stropova i fasadnih površina zaraženih algama i plijesnima, TERACID.
Ako je zaraza mikroorganizmima velika postupak TERACID-om ponoviti.
Nakon premazivanja površine TERACID-om i sušenja od minimalno 3-4 dana bojanje površine fasadnom bojom TERATON V , u dva sloja prema izboru iz naše ton karte.
Površinu treba po potrebi impregnirati UNVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova.
Unutarnji prostor sada češće provjetravati da se što više isuši, po potrebi vlažnu žbuku skinuti i ožbukati novim slojem žbuke.

B N / 26.4.2013. 9:38:09

Poštovani, nakon skidanja žbuke na nosivom zidu u starogradnji, odlučili smo ostaviti taj zid u cigli od koje je i građen. Cigla je stara, puna, i dosta porozna pa nas zanima što nam preporučate za: fugiranje, premaze, zaštitu od trusenja i sl.?
Hvala!

ODGOVOR

Za zapunjavanje fuga između cigli možete koristiti MORT ZA ZIDANJE M5 ili MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Za zaštitu cigle upotrijebite FIKSANIR.
FIKSANIR se koristi za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke, opeka, crijep.
FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.

J G / 23.4.2013. 18:33:40

Nekoliko uložaka iz fert gredica iznad kojih je sloj betona ,radi propuštanja vode je ispalo i sada su na tom mjestu rupe.
Kako ih i čime sanirati,te kako izolirati deku trajno da voda ne curi?

ODGOVOR

Pošto su iz fert gredica ispale monte teško je to s bilo kojim materijalom zapuniti.
Najbolje bi bilo da rupe zapunite gotovom smjesom SUHOG BETONA MB 20.
Ploču hidroizolirajte dvokomponentnom hidroizolacijskom masom DUOELASTIK HIDROPROTEKT.
Ploču očistite i operite vodom pod pritiskom te nanesite hidroizolacijsku masu u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.

L M / 18.4.2013. 10:59:59

Stepenice su izvedene u betonu. Postoji li neka masa za poravnanje, otporna na atmosferilije, kojom bi mogao presvući beton?

Pozdrav i hvala

ODGOVOR

betonske stepenice možete izravnati našom polimer-cementnom masom za izravnavanje REPARATURNI MORT G , koja je otporna na atmosferske utjecaje.
Površinu betona je potrebno prethodno očistiti, odprašiti i lagano navlažiti prije izravnavanja.
REPARATURNI MORT G se nanosi u debljini do 5 mm u jednom sloju i zagladi. Kod potrebnih većih debljina REPARATURNI MORT G se nanosi u više slojeva ukupne debljine 20 mm.
U razdoblju toplog i sušnog vremena , površine obrađene REPARATURNIM MORTOM G treba lagano vlažiti tijekom 3 dana.

N / 16.4.2013. 14:34:55

Poštovani,
molim za savjet koji materijal i kako da upotrebimo za izvedbu hidroizolacije podruma sa unutarnje strane.
Postava hidroiolacije izvana nije moguća (nepristupačnost i blizina susjeda to (onemogučavaju).
Podrum se nalazi ispod obiteljskekuće i djelomično (oko 1.50 m) je ukopan.
željeli bi izolirati zidove i pod, te na izolirani pod postaviti keramiku , a zidove premazati bojom za beton ukoliko je to moguće.
Podrum bi se koristio kao stambeni prostor u ljetnom periodu.tako da nam toplinska izolacija nije potrebna već samo zaštita od vlage.
Unaprjed zahvaljujem na uputama.

ODGOVOR

Ukoliko imate problem s vlagom, možemo Vam preporučiti da unutarnje površine betonskih zidova i podova premažete dvokomponentnom hidroizolacijskom fleksibilnom masom DUOELASTIK BETONPROTEKT,
te na taj način stvorite „efekt bazena“, poželjno je hidroizolaciju izvesti u cijeloj visini zidova. Izolirane zidove možete premazati bojom za beton AKROTON ilii AKROTON PLUS.

B M / 16.4.2013. 12:08:34

Imam nenatkrivenu terasu. Napravljena je na stupovima od betona ( fert gredice+betonska deka+recitol+bitumenska ljepenka.Kad pada kiša kapa na nekoliko mjesta.Trebao bi savjet kako to sanirati, terasa bi trebala biti prohodna.

ODGOVOR

Pretpostljamo da je ljepenka nakon određenog vremena postala krta i popucala pod utjecajem atmosferilija, jer nije namijenjena da bude prohodna, odnosno završni sloj.
Možete eventualno na ljepenku nanijeti beton u padu, te na taj beton nanijeti hidroizolacijsku dvokomponentnu polimer cementnu masu HIDROPROTEKT DUOELASTIK.
Za lijepljenje pločica preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS

G K / 12.4.2013. 12:15:59

Poštovani,
planiram lijepiti pločice na pod, unutra.
Postojeća podoga je stari beton koji je prije 10-ak godina prefarban bojom za beton. Boja je plastične strukture, izuzetno dobro se drži za beton (nije je moguće mehanički ukloniti). Površina ne upija vodu, prljava je od hodanja te se ne može oprati. Prostorija je površine 24 m2 te nije ravna, već je u sredini nizina od cca 2,5 cm.
Molim Vas savjet na koji način izvesti kvalitetno vezanje postojeće površine s novim materijalom (koja impregnacja) te na koji način izravnati površinu (ljepilom za pločice u više slojeva ili nekim drugim proizvodom)?

ODGOVOR

Prije svega trebate mehanički ukloniti boju za beton, jer niti jedan proizvod neće dobro prianjati za podlogu ukoliko se stara boja ne skine.
Neravnine na podu možete izravnati samonivelirajućom podnom masom za izravnavanje TERANEKS , u dva sloja. Podloga mora biti čista, odprašena, čvrsta i suha, te prije neposrednog nanošenja TERANEKS-a potrebno je podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om, u omjeru 1:1 s vodom. Pošto ploha nije veća od 30 m2, nije ju potrebno dilatirati, uz zidove položiti trake toplinsko izolacijskih materijala širine cca 1 cm, a visine 10 cm.

Za sve detaljnije informacije možete kontaktirati tehnološku službu za savjete, ili pogledati tehničke upute proizvoda na našoj web stranici.

b š / 11.4.2013. 6:03:37

Imam fasadu na kući akrilkolor boju nanesenu na finu žbuku.pojavile su mi se pukotine tanke ispod cirklaža ,ispod prozora vertikalne i još na nekolio mijesta.koju bi trebao staviti fasadu da se te pukotine ne vide,naime probao sam na nekim mjestima staviti mrežicu sa ljepilom ali se nakon pola godine opet pojavljuju pukotine ali ovaj put u vidu paučine.alijepi pozdrav i unaprijed hvala.

ODGOVOR

ukoliko se nakon sanacije pukotine nisu pojavile na istim mjestima kao prije, potrebno je prebrusiti boju koja je nanesena na finu žbuku, prebrušenu i odprašenu podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te nakon toga nanijeti TERATERMO GLET u prosječnoj debljini do 3 mm. Ukoliko su pukotine lasaste i paučinaste, nije potrebno armiranje staklenom mrežicom.
Za završnu obradu možemo preporučiti mineralne žbuke koje se nanose nakon 10-14 dana, i silikatne ili akrilatne žbuke koje se nanose nakon 21 dan.

Bilo bi dobro znati da li se te pukotine prostiru kroz cijeli presjek žbuke, odnosno da li su duboke, ili su površinske.
Ukoliko se pukotine protežu kroz cijelu debljinu žbuke, preporučljivo je da se na mjestima tih pukotina žbuka otuče, da se vidi razlog zbog čega je došlo do njih, zatim treba ponovno ožbukati te rabicirati spojeve različitih materijala, nakon toga pregletati TERATERMO GLETOM, i onda nanijeti završni sloj.

K Č / 6.4.2013. 22:40:03

Kuća na moru, fasada klasična, završno SEP 2, nakon 10 g ispucala na dosta mjesta. Propušta vodu mjestimično. Moim savjet kako pokrpati pukotine i čime je premazati da postane otporna na vodu pod pritiskom (bura+kiša)? Također molim i cijene tih sredstava po m2. Unaprijed hvala1

ODGOVOR

Ako su pukotine lasaste i male može se polimernom masom za gletanje TERAFAS KIT premazati i obojati fasadnim premazom TERATON V u boji prema izboru.
Ako su pukotine velike potrebno je SEP skinuti do podloge što više, podlogu oprati vodom pod pritiskom impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije te pregletati TERATEMO GLET-om u dva sloja s rabiciranjem staklenom mrežicom u sloju TERATERMO GLETA te nakon sušenja od 10 dana ugraditi završnu žbuku prema izboru SEP+MINERALKOLOR, AKRILAT,SILIKON u teksturi, granulaciji i boji prema izboru iz naše ton karte.
Sve cijene dostupne su na našoj internet stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici , Cjenik žbuka premaza i ljepila .

S P / 5.4.2013. 23:16:00

Poštovanje,
zanima me koje godine ste počeli proizvoditi sep za fasade?
Hvala!

ODGOVOR

SEP se počeo proizvoditi 1970 godine.