Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V / 26.6.2013. 23:19:17

Poštovani!

U fazi sam adaptacije objekta građenog 2003. godine. U sobama sam mijenjao stolariju, točnije ugrađivao sam manje PVC prozore nego što su bili postojeći pa je postojeće otvore bilo potrebno smanjiti redom blok cigle zidano vertikalno.
Budući da je na ostatku zida već nanešena i gruba i fina (wc40) žbuka te je čak okrečeno zanima me na koji način bi mi savjetovali saniranje razlike između postojećeg zida i nanovo zidane blok cigle? Majstor mi savjetuje da je najbolje prijeći kompletno cijeli zid nanovo sa WC40, ali sam skeptičan oko povezivanja starog obojenog i novog sloja WC40 zbuke.

Ujedno bih iskoristio priliku za još jedno pitanje.
Želio bih strojnu žbuku na zidovima u garaži koji su betonski, izgrađeni prije 20ak godina. Da li je tu potrebna kakva impregnacija po betonskim zidovima prije nanošenja strojnog šprica?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Novi sloj vapneno cementne žbuke VC 40 preko postojeće žbuke po cijeloj površini zida nije potreban, već se samo na spoju stare i nove žbuke VC 40 u sloju žbuke treba ugradi staklenu mrežicu SM 10R koja mora prelaziti preko stare žbuke minimalno 10 -15 cm.
Ako se radi o glatkim betonima tj.slabo upojnoj podlozi potrebno je površinu prije žbukanje žbukom VC 40 obraditi cementnim špricom 2 ekstra minimalno 1-2 dana ranije.
Ako će se koristiti gips vapnena žbuka GV 10 betonske zidove potrebno je obraditi tj. impregnirati kontakt grundom dan ranije.

A M / 20.6.2013. 22:56:23

Pozdrav. Moze li kratko upustvo o vrstama glet mase i njihovoj upotrebi( npr. koji glet koristiti ako se planira bojanje zidova akrilnim boama)? Hvala.

ODGOVOR

U svom programu imamo nekoliko glet masa, ovisno radi li se o vanjskim ili unutarnjim radovima, i na kakvu površinu ih namjeravate nanositi
Ako se radi o unutarnjim radovima akrilatnom bojom možete prebojati sve unutarnje glet mase: TERANIL, TERANIL EKSTRA, BETONFIKS.
Ako su u pitanju vanjski radovi površinu obrađenu FINOM ŽBUKOM F-900 ,VAPNENOM ŽBUKOM TOP WHITE ili TERAFAS KITOM također se mogu bojati akrilatnim bojama.
Svi naši proizvodi tj.tehničke upute dostupne su na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/tehnicke-upute .

M / 12.6.2013. 23:37:08

Poštovani,

Imam podrum AB u potpunosti ukopan u teren, koji je sa vanjske strane hidroizoliran varenom ljepenkom V4 u dva sloja.Volio bi postaviti termoizolacijske ploče od XPS-a ili EPS-a i potom ih zaštititi čepićastom folijom.Pošto je visina otkopa oko podruma cca. 3 metra, zanima me dali mi možete preporučiti nekakvo ljepilo sa kojim bi pričvrstio sve termoizolacijske ploče za ljepenku prije zasipanja.Ili ako nemate sličan materijal da me uputite kako da to izvedem.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru! L. P .

ODGOVOR

Ljepilo za lijepljenje XPS ploča na varenu ljepenku nemamo . Koliko je nama poznato možete lijepiti montažnim ljepilima na bazi poliuretana ili slično u tzv. kartušama.

g j / 12.6.2013. 8:18:18

Prilikom radova na rekonstrukciji stana imam mnogo šliceva i rupa koje planiram popuniti sa VC 60. 1.Koliko je potrebno sušenje žbuke prije završnog gletanja. 2. U kupaonici planiram u jedan zid staviti cijevi od podnog grijanja. Zanima me sa čime da prežbukam taj dio sa cijevima, kolika bi morala biti najmanja debljina sloja. Planiram je rabicirati, a na taj zid se kasnije lijepe pločice.

ODGOVOR

Sušenje VC 60 žbuke je minimalno 10 dana prije gletanja. Koliko je nama poznato za grijanje na zidovima ugrađuju se registri, tako da se prije ugradnje konzultirajte sa izvođačima grijanja kakvi elementi za grijanje zidova se mogu postaviti.
Pošto su cijevi za podno grijanje drugačije od zidnih i stropnih registra, možete žbukati jedino žbukom VC 60.
Najmanja debljina sloja sigurno mora biti 3 cm. Prije žbukanja na podlogu treba ugraditi obavezno CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA.
Kada se prekriju registri, u sloju žbuke se ugrađuje staklena mrežica SM 10R.

Z D / 11.6.2013. 9:30:31

Postovani, imam problem sa kupom na krovu. Stara je nekih 30-tak godina i ove zime se pocela mrviti. Popucala je caklina i pocela je propustati. Mogu li je poprskati sa nekim sredstvom da poboljsam cvrstocu i vodonepropusnost? Mozda FIKSANIR?

ODGOVOR

Za sanaciju crijepa možete upotrijebiti sredstvo za učvršćivanje građevinskih materijala FIKSANIR.
NAMJENA: Za restauraciju, učvršćivanje i konzerviranje građevinskih materijala: prirodni kamen, žbuke,opeka, crijep. FIKSANIR penetrira duboko u podlogu, tvori mineralno vezivo koje je kompatibilno sa građevinskim materijalom, daje mu dugotrajnu otpornost na atmosferilije i zaprljanje, štiti od abrazije, korozije i morske soli.
PRIMJENA: FIKSANIR se primjenjuje prskanjem ili premazivanjem. Važno je nanositi FIKSANIR do potpunog zasićenja podloge.
Ako je potrebno nanijeti drugi sloj obavezno je sušenje prvog sloja dva do tri tjedna od nanošenja.

V K / 10.6.2013. 14:32:07

Kada je / dali je potrebno teraplast nanositi u 2 sloja? Koja je preporučena debljina jednog nanosa?

ODGOVOR

TERAPLAST G nanosi se u jednom sloju, dok se TERAPLAST S nanosi u dva sloja.
Teraplast se nanosi u debljini zrna

r / 7.6.2013. 7:15:56

majstor mi je predložio da u dječiju sobu stavim akrilni sep da li je to bolja varijanta od mineralnog sepa, i koji bi preporučili s obzirom da tu spavaju djeca?

ODGOVOR

Akrilni SEP ne postoji već samo kao mineralna žbuka.
Za sobu gdje borave djeca bolje je zidove pregletati glet masom TERANIL i obojati raznim bojama.
Na ugrađeni SEP mogu se nanašati boje ali zbog teksture nije primjeren za dječje sobe već za hodnike , dnevne sobe i sl.

B M / 6.6.2013. 23:11:16

Postovani, iznad ulaza u kucu je ploca koja nije natkrivena. Unutra stalno probija vlaga odozgo te su se stvorile pukotine. Zidovi i strop su potamnili te se vidi po zidu kako je voda curila. Na koji nacin da zastitim izvana kako voda ne bi ulazila te se vlaga skupljala u zidovima i naposljetku dobro ocistio i uredio iznutra? Hvala!

ODGOVOR

Sanaciju ploče bez uvida u postojeće stanje teško je predložiti.
Bilo bi dobor kada biste nam proslijedlili nekoliko fotografija predmetne ploče pa da vam možemo dati konkretniji odgovor.

B Ž / 4.6.2013. 13:14:08

poštovani,
u kupaonici sam skinuo stare zidne pločice.Kako da sada skinem ljepilo za keramiku sa betonskog zida , a kako sa siporeksa ,hvala

ODGOVOR

Samoborka se ne bavi izvođenjem radova no vjerujemo da bi vam svaki zidar mogao pomoći pri odabiru alata za skidanje.
Koliko je nama poznat ljepilo za keramiku se može skinuti s betonskog zida i ytong blokova samo mehanički, upotrebnom “štemerice“.

D Š / 4.6.2013. 12:26:00

Da li je na padini bolje postaviti kamene ploče za terasu na betonsku podlogu ili na podlogu od šljunka?

Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ovisi o kolikom padu se radi.
Ako je pad velik bolje je ploče zaljepiti debeloslojnim ljepilom za keramiku na betonsku podlogu.
Ukoliko je pad mali ploče se mogu postaviti i na sloj pijeska granulacije 2-4mm.