Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m š / 1.7.2007 22:59

Kako izolirati kucu staru oko 100 godina? Kuća je pokrivena oronulom fasadom a ispod je kamen.

ODGOVOR

Ako je fasada na objektu oronula i lako se skida potrebno ju je skinuti do ziđa te na kamen staviti novu žbuku (kao Sanisil ili VC50).
Ako je postojeća žbuka u redu možda ju je potrebno samo prebojati fasadnom bojom da se osvježi, možete je i toplinski izolirati ako želite. Iz vašeg opisa neznamo o kakvom se kamenu radi i što želite kao izolaciju i da li objekat želite toplinski izolorati, te u kojem podneblju se objekat nalazi.

D M / 30.6.2007 17:35

Postavio bih oreko postojece fasade od ´tarabone´-bijeli cement+vapno+bijeli kulir,neku od modernih termo zbuka ili stiropora.
Problem je sto se pomenuta fasada prilicno runi.
Zanima me postoji li grund masa ili tekucina koja moze postojecu fasadu uciniti spremnom da se preko ne postavi termo zbuka ili stiropor fasada.
Hvala.

ODGOVOR

Na Terabonu možete staviti toplinski sustav sa stiroporom ako želite te možete staviti mineralni, silikatni ili silikonski ili akrilatni završno dekorativni sloj.
Dijelove koji se rune potrebno je do ziđa skinuti te onda stavljati sustav. Grundiranje neće pomoći ako se žbuka trusi, već samo ako je žbuka zdrava i ako je želite pregletati Teratermo gletom pa na glet staviti jednu od završno dekorativnih žbuka.
Termo žbuke ne možete staviti na postojeću Terabonu.

j o / 30.6.2007 3:00

Zbog izgradnje krovne konstrukcije nad terasom htio bih tu stranu kuće ožbukati termo žbukom(vjerojatno vašom Teratermo 100 extra) prije izvođenja krova.Termožbuku planiram ostaviti bez završnog sloja(sepa)nekoliko godina dok se i na ostatku kuće ne bude izvodila fasada. Mogu li ostaviti samo sloj termožbuke ili ga je potrebno obraditi Teratermo gletom i,ili nekim zaštitnim premazom? Planiram koristiti Teratermo 100 extra(nanosio bi ga ručno),ali me u konačnoj odluci malo sputava gustoča očvrsle žbuke od 260kg/m3 u odnosuna istu vrijednost ostalih vrsta vaših termo žbuka(100 standard ili 080)-u čemu je važnost tog koeficienta(možda tvrdoći i čvrstoći žbuke). Kuća je građena šupljom opekom debljine 25cm i nalazi se u zapadnoj Slavoniji- da li bi odabir gore spomenute žbuke bilo kvalitetno rješenje u mom slučaju? Unaprijed Vam se zahvaljujem,pozdrav iz Lipika!

ODGOVOR

Ako nećete završno dekorativno obraditi Teratermo žbuku onda je obavezno morate pregletetati Teratermo gletom te vam može tako zid obrađen neko vrijeme ostati bez završne žbuke. Gustoća očvrsle žbuke Teratermo 100 ekstra je 260kg/m3 jer navedena žbuka ima veći udio stiropornih zrnaca u sastavu od Teratermo 080. Važnost bilo koje toplinske žbuke je u njenom toplinskom koeficijentu te Teratermo 100 ekstra ima topl.provodljivost 0,08 w/mK.
Ako na objektu ima betonskih serklaža obavezno ih izolirajte stiroporom pa na to stavite toplinsku žbuku zbog hladnih mostova.

m š / 29.6.2007 21:14

Poštovani
Molio bih vas da mi odgovoritem:dali se na vanjski zid od ytonga može direktno navući SEP ili treba napraviti neke predradnje i koje

ODGOVOR

Na vanjski zid od Ytonga ne preporučamo vam direktno stavljanje SEP-a već vam preporučamo žbukanje laganom žbukom VC20L, gletanje Teratermo gletom pa tek onda uz odgovarajuću impregnaciju SEP.
Za objekte izgrađene od Ytong blokova najbolje bi bilo da se obratite ovlaštenim proizvođačima i prodavačima tih blokova, da oni predlože sustav koji je njabolji.

J / 29.6.2007 16:52

Postovani!
Na obali posjedujem kucu 50metara kvadratnih koja se sastoji od prizemlja i kata.Izgradjena je od blok opeke te ozbukana sa tri sloja.Zeljela bih da moja kuca izgleda kao kamena dalmatinska kuca te vas molim da mi savjetujete na koji nacin i kojim kamenom da je oblozim?Unaprijed hvala

ODGOVOR

Za oblaganje kamenom morate se obratiti klesarima ili proizvodnji kamena kao što je kamenolom Benkovac ili Brač.Žbuka koja je na kući neznamo kakva je i s čime je izvedena i kakvu teksturu ima.
Ako je žbuka zdrava kamen će se možda ljepiti na postojeću ako nije potrebno ju je skinuti pa onda obraditi kamenom po želji.

A / 29.6.2007 14:38

Nakon sušenja zidova koji su ožbukani sa GV 10 impregnirali smo ih, te oličili, no žbuka je i dalje dosta krhka i lako se oštećuje. Da li je to normalno za tu žbuku ili bi ona trebala biti ipak otpornija na mehanička oštećenja (u odnosu na cementno-vapnenu)?

ODGOVOR

Ako je žbuka suha i zidovi su obojani, GV10 ne bi smjela biti krhka. Točno je da GV10 ima nešto slabiju čvrstoću (~1200 kg/m3) od cementne žbuke (~1400 kg/m3), ali još uvijek dovoljno čvrstu da se ne može oštetiti (osim namjernog oštećenja). Pretpostavljamo da žbuka nije dobro izvedena, ne po pravilima struke jer tada žbuka može biti lomljiva i krhka te se može odvajati od zida. Ne znamo u kojem periodu se žbuka izvodila i u kakvim vremenskim uvjetima.

M P / 3.7.2007 8:50

Planiram na kuću staviti stiropor fasadu debljine 8 cm. Kakav mi preporučate završni sloj, akrilni ili silikatni, i u čemu je razlika? Koja ima bolju izolaciju, kvalitetu boje...

ODGOVOR

Fasada : Odabir akrilatne ili silikatne završno dekorativne žbuke za TERMOZOL toplinski sustav Samoborka nije upitan već samo vaš odabir, razlika između ovih žbuka je u parapropusnosti tj.silikat je parapropusniji od akrilata, i u odbiru boja jer u akrilatu se nudi veći izbor intenzivnijih nijansi. Nanašanjem bilo koje završne žbuke struktura se mora nanositi ravnomjerno gladilicom u debljini najkrupnijeg zrna i zagladiti gladilicom do ujednačene teksture.Ako želite imati glatki završni sli odabir je bojanje fasade. NAPOMENA: Preporuka je da se na Termozol toplinski sustav nanaša bilo koji završno dekorativni sloj mineralni, akrilatni ili silikatni u pastelnim bojama.
Žbuke same po sebi nemaju izolacijsku funkciju već završno dekorativnu.

T V / 29.6.2007 8:01

Glazura na podnom grijanju je tanka. Da li se na postojeću glazuru može dodati još sloj glazure kako bi se postigla visina koja treba biti kod podnog grijanja?
Moram reći da je postojeća glazura pukla na mjestima na kojima se dosta hoda (ulaz).

ODGOVOR

Minimalna debljina nanosa glazure iznad podnog grijanja je 35 mm. Kod nanošenja novog sloja potrebno je obratiti pozornost na minimalnu debljinu nanosa CEMENTNOG ESTRIHA koja iznosi 30 mm.
Obzirom na činjenicu da je došlo do pucanja glazure u području ulaza, može se zaključiti da prilikom izvođenja glazure nisu izvedene obvezne radne razdjelnice u tom području.
Predlažemo sanaciju izvođenjem potrebnih razdjelnice (dilatacija) u području pragova. U protivnom može doći i do pucanja novog sloja glazure i istoj zoni.

i a / 29.6.2007 14:15

Na pročelju obrađenom hirofom iz 50-ih godina, danas u slučaju obnove pročelja i obijanja dotrajale žbuke, jel preporučujete nanositi ponovno hirofu ili je zdravije za zgradu teramineral ili preporučujete nešto treće?

ODGOVOR

+ Pitanje:
Kako obraditi zavšno betonske balkone koji su bili pod hirofom koja je naravno otpala, koju žbuku nanjeti da se uklopi s ostatkom pročelja koje je pod hirofom ili teramineralom? Ili ih samo bojiti?


Ako su zidovi obrađeni Hirofom k

N S / 28.6.2007 7:49

"Poštovani,
Da li se Vaš proizvod ""TERANIL EKSTRA"" može upotrijebiti izravno na zidove od Ytong-a i može li se armirati mrežicom.
Hvala"

ODGOVOR

prema važećim propisima unutarnje zidove od porobetona potrebno je obraditi žbukom min. debljine 6-8 mm. Preporučamo gips-vapnenu žbuku GV 10 uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.