Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Gordana S / 13.3.2024. 19:20:21

Poštovani, radimo sanaciju kamenih podruma koji su jednim dijelom skoro potpuno u zemlji. Sa unutarnje strane su napravljeni betonski temelji i zidovi. Vanjsku stranu smo otkopali cijelom visinom i dužinom zida. Kamen nije u baš najboljem stanju (ima dosta pukotina). Koji je vaš savjet za hidroizolaciju takvih zidova?

ODGOVOR

Prije izvedbe hidroizolacije potrebno je izravnati kamenu površinu CEMENTNOM ŽBUKOM C 80, a za samu izvedbu vertikalne hidroizolacije preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

B C / 13.3.2024. 10:21:06

Poštovani, radim hidroizolaciju podne ploče prije postavljanja estriha, radi se o prizemnoj etaži/suterenu. Zidovi su izvana zaštićeni čepastom membranom i slojem batude u kanalici koja ide oko čitave kuće, tako da su zidovi hidroizolirani izvana. Postavili smo sloj bitumenskog premaza te preko njega, 2 preklapajuća sloja v3 ljepenke. Nakon par dana kiše, prostorija u kojoj se i prije pojavljivala kapilarna vlaga odozdo je poplavljena, što znači da ljepenka negdje popušta. Što je najbolje u ovoj situaciji? Skidati ljepenku pa premazati nekom PC hidroizolacijom ili polagati drugu?Može li se uopće koristiti PC hidroizolacija u kombinaciji s ljepenkom budući da je ispod rubnih zidova kuće ostavljeno 20cm ljepenke na koju spajamo novu. Prostorije su već ožbukane pa ne možemo hidroizolacijom ići ispod žbuke

ODGOVOR

Samoborka u svom proizvodnom programu ima polimer-cementne hidroizolacijske mase koje nisu primjenjive na bitumenskim podlogama.

S B / 1.3.2024. 18:17:07

Poštovani, obrađujem spalete prozora koji je u odnosu na početno stanje morao biti podignut 15 cm pa sam taj prostor ispunio betonom i a s vanjske strane sam ostavio 2 cm prostora za zbukanje, kako bih se poravnao s ostatkom zbuke vanjskog zida. Kako najbolje hidroizolirati ovaj podljev koji bi se nakon toga ožbukao s vc žbukom. Hvala i pozdrav, S.

ODGOVOR

Hidroizolaciju špaleta možete izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK ili BETONPROTEKTOM DUOELASTIK u najmanje 2 sloja križno. Preporučamo da segment spoja stare i nove žbuke rabicirate. Za dodatne informacije obratite nam se na brojeve telefona tehnološkog ureda 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

Damir B / 28.2.2024. 23:44:22

Poštovani, tražim neki proizvod kojim bi na cemetnom zidu i podu poravnao i zapunio rupe. NE treba biti neka čvrstoča, samo da bude iole ravan da se može premazati hidroizolacijom. Možete li nešto preporučiti? Ovako vidim da bi možda odgovraralo gipsofix ili betonfiks, u čemu je razlika? Lp

ODGOVOR

Materijali na bazi gipsa nisu pogodna podloga ispod hidroizolacije. Ovisno o potrebnim debljinama za popravke u cementnom sloju preporučamo REPARATURNI MORT G (do 20 mm debljine) ili REPARATURNI MORT F (do 5 mm)

Željko K / 29.1.2024. 15:13:13

Dobar dan. Imam otvorenu terasu po kojoj se hoda i koja mi je procurila. Na mjestima je lagano popucala glazura od 4-5 cm, ispod je ljepenka a ispod ljepenke betonska deka. Bila je i pofarbana ali kako se ljuštila cementa Strunica tako se ljuštila i boja. Šta bi sad nanio po cijeloj terasi da ju zatvorim da mi više ne curi. ? A da mogu po njoj dalje hodati. Stavljanje keramike ne dolazi u obzir jer ju ne želim više dodatno opterećivati.

ODGOVOR

Preporučamo skidanje svih slojeva do betonske ploče i tek tada, ovisno o stanju same konstrukcije možete provesti adekvatnu sanaciju.

Muhamed R / 18.1.2024. 16:40:15

Poštovanje.Pravim novu kuću i potrebno je staviti na pod hidro izolaciju.Zanima me ka da ju postavim prije žbuke iznutra ili poslije.Rekli su mi da majstori je mogu uništiti pa bi onda vlaga ulazila.Jeli to istina.Hvala

ODGOVOR

Izvedbom hidroizolacije nakon žbukanja nećete dobiti adekvatan spoj horizontalne hidroizolacije poda i hidroizolacije ispod zidova. Zbog toga hidroizolaciju svakako treba izvesti prije žbukanja, te ju zaštiti npr.xps-om, geotekstilom i sl. kako se u daljnjim radovima ne bi oštetila.

O Š / 10.12.2023. 8:48:15

Poštovani, Planiram raditi hidroizolaciju ravnog krova. Zanima me koja je dozvoljena vlaga u betonu prije nego što se počne lijepiti hidroizolacija? Slojevi krova su: 1. AB ploča 2.parna brana 3. Hidroizolacija 4. Najlon 5.EPS u padu 6.geotekstil 7. Tpo folija 8.geotekstil 9. Riječni šljunka Hvala unaprijed na odgovoru. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Dopuštena vrijednost vlage u betonskoj podlozi ovisi o uputi proizvođača hidroizolacije.

M / 18.11.2023. 8:59:40

Postojeca hidroizolacija (obicna ljepenka) zida od blok opeke je dotrajala I na spoju zida i temelja pa je zid vlazan. Zid je iznad okoljne zemlje. Isto je I hidroizolacija poda °otisla pa je I pod vlazan.Molim Vas savjet za sanaciju po mogucnosti da ne skidam vlaznu zbuku do visine 1.0m

ODGOVOR

Kako bi izveli bilo koji tip hidroizolacije na unutrašnjoj strani konstrukcije, potrebno je to učiniti direkno na konstrukciji. Zbog toga preporučamo uklanjanje svih slojeva do konstrukcije zida odnosno betonske ploče poda. Eventualna oštećenja korigirajte REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama slojeva) i na tako pripremljenu podlogu nanesite visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK valjkom ili četkom u tri sloja križno. Detalje primjene Samoborkinih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našem webu.

I Č / 13.11.2023. 22:45:40

Poštovani, Nedavno smo kupili staru kuću s nadozidamim improviziranim kupatilom. Ocito se prije toga koristio poljski WC. Kada pada kiša zidovi su unutra mokri (kondezat) ali i ulazi voda kroz zid. Još gore, kada je bilo zadnje olujno nevrijeme kroz pukotine je ulazila voda koje je bilo previše da bi bio kondezat i osjetilo se da se tamo osjeti i puhanje. Deka ne pusta i šira je nekih 10 cm od tog kupatila. Svjestni smo da tu nekog rjesenja nema osim nove unutrašnje i vanske fasade za sto se sada uopće nema novaca. Postoji li materijal (osim najlona, mozda neke ploče) koji bi se mogao tu postaviti samo da preživimo zimu. Hvala !

ODGOVOR

Obzirom na kompleksnost Vašeg upita, molimo da nam pošaljete fotografije i obratite nam se na brojeve telefona tehnološkog ureda 01/33 22 709 ili 01/33 22 808.

m d / 1.11.2023. 12:56:44

na terasi imam v4 terpapir koja hidroizolacija ide preko njega a da mogu lijepiti pločice kasnije.koja bi bila cijena te hidroizolacije za 25 kv. hvala

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima polimer-cementne hidroizolacijske mase koje se ne mogu nanositi na bitumenske materijale.