Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dian Š / 3.7.2019. 11:05:52

Poštovani, Radimo adaptaciju vikendice u Gorskom Kotaru gdje u podrumu imamo problema sa vlagom i kondenzacijom.Podrum ima jedan manji prozor a na kraju podruma se stvara velika količina vlage i kondenzacije.Budući da nije rađena drenaža niti unutarnja niti vanjska molim Vas za mišljenje dali će sama hidroizolacija biti dovoljna za unutarnje zidove a hidroizolacija , flexiljepilo i pločice biti dovoljne za pod ( da ih nebi podigle). Na žalost nemamo mogučnost rađenja drenaže pa molimo pomoč. Hvala!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo da li je problem uzrokovan isključivo kondenzacijskom vlagom ili i kapilarnom vlagom iz podloge. U svakom slučaju poželjno je, uz izvedbu hidroizolacije izvesti i toplinsku izolaciju kako bi se spriječila pojava kondenzata na hladnim stijenkama zida.

B H / 22.6.2019. 10:53:35

Poštovani, imam kuću staru cca 55 godina. Kuća nema horizontalnu hidroizolaciju od ljepenke ali ima okomitu koja ide samo ispod nosećih vanjskih zidova. Kako imamo užasno puno vlage i plijesni, U spavaćim sobama smo razbili podove do temelja i stavili ljepenku te ju spojili na horizontalnu ali izgleda da je horizontalna izolacija u lošem stanju i popucala jer i dalje ima previše vlage. Drenaže oko kuće vjv nema. U kući imamo plijesni na svim zidovima, od poda do plafona. Zimi je užasno zbog kondenzacije, doslovno brišemo vodu u kutovima sobe. Što mi preporučate i koliko će dugo, preporučeno rješenje trajati? Hvala

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije, uz preporučenu izvedbu drenaže oko objekta, samo je jedan od preduvjeta kvalitetne sanacije vašeg objekta. Svakako preporučamo izvedbu toplinske izolacije na fasadnim površinama kako bi se spriječila pojava kondenzata. Bitno je naglasiti da je količinu prekomjerne vlage u unutarnjem prostoru moguće smanjiti kontroliranim i pravilnim prozračivanjem, te prilagodbom u samom korištenju prostora.

Magdalena Z / 19.6.2019. 9:48:59

Postovani Imam problem s kapilarnom vlagom u stanu. Nema plijesni samo velike fleke od vode i na tim se mjestima ljusti krec. To je u stanu na vanjskim zidovima. Zanima me dali se to meze sanirati s hidroizolacijom? I ako se moze kako bi isao postupak s vasim proizvodima?

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage je u pravilu složeni postupak i sami prijedlog zahtijeva više informacije od ovih navedenih u vašem upitu. Prije svega potrebno je ukloniti uzrok vlaženja. Primjena hidroizolacije na unutarnjoj stijenci zida u pravilu zahtijeva otucanje postojećih slojeva žbuke, nanošenje hidroizolacije BETON PROTEKT MONOELASTIK direktno na betonske podloge, odnosno zid od opeke obrađen cementnom žbukom, te nove slojeve žbuke uz prethodno nanošenje CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA. I najčešće je samo privremeno rješenje dok se vlaga kapilarno ne raširi izvan zone sanacije.

I M / 9.6.2019. 21:29:34

Izolacija ravnog krova - Poštovani, imam jednu veliku zamolbu tj. trebao bih vašu pomoć, krov u kući u kojoj živim je ravna betonska ploča (deka) koja je trenutno izolirana ljepenkom (recitol i kondor) kako je to izolacija otvorena prema atmosferskim utjecajima a i starosti, ista je počela pucati i odvajati se. Ovim putem pitam da li u vašem asortimanu proizvoda za hidroizolaciju ima izolacija koju bih mogao upotrijebiti na postojeći krov s tim da nisam siguran da li ću na ikakav način moći odstraniti recitol tj. ne znam da li će podloga za hidroizolaciju biti pogodna za postavljanje. Da li možda postoji nekakav međupremaz ili izolacija ili ću ipak morati sve mehaničkim putem odstraniti i staviti novu podlogu. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR

Samoborka d.d. u ponudi materijala za hidroizolacijske radove nudi proizvode na cementnoj osnovi koji nisu pogodni za nanošenje na podloge kao što su ljepenke, recitol i sl.

Mate Č / 2.6.2019. 22:42:10

Poštovani, u kupatilu na katu dešava se curenje kap po kap iz odvodne cijevi tuš kade. U prizemlju, u sobi ispod kupatila, pojavljuje se vlaga na zidu i plafonu. Površina pod vlagom ovisi o vremenu korištenja tuš kade, dešava se i da je potpuno suho. Žbuka je zdrava. Sad nemam vremena za kopanje po kupatilu ili po sobi. Ako je moguće ja bih tu vlagu pokušao sakriti 3-4 mjeseca, recimo da ode u podrum. Radi se o cca 5m2 zida i 1m2 plafona. Brzina i jednostavnost izvedbe mi je bitnija od cijene. Savjetuju mi - fleksibilno ljepilo za keramiku ili hidroizolacijski premaz ili tekuću gumu ili lijepljenje stirodura... Šta je najbolje, a da mogu napraviti u par dana? Unaprijed zahvalan lijep pozdrav Mate

ODGOVOR

Problem provlaživanja i širenja kapilarne vlage nije moguće rješavati na način koji opisujete. Svakako prepopručamo cjelovitu sanaciju rješavanjem izvora problema – curenje odvodne cijevi. Nakon što uklonite uzrok dovoljno će biti ukloniti slojeve boje i gleta sa zida i stropa, ostaviti podložnu žbuke da se temeljito isuši, te površine pregletati TERANILOM, obojiti TERAPOLOM PROFI, uz eventualnu prethodnu primjenu sredstava za blokadu mrlja.

K M / 26.4.2019. 16:04:01

Poštovani, U tijeku je adaptacija stana od 65 m2 u suterenu obiteljske kuće građene 1960. U stanu se od tada živjelo, nikad nije bilo naznaka kapilarne vlage, pretpostavljam da odrađena dobra drenaža, a prilikom dizanja starog poda ustanovljeno je da je između dvije temeljne ploče bio sloj smole, dok je ispod parketa bio složen ter papir. Napominjem da je u kupaonici od 8 m2 razbijena ta dvostruka ploča sa smolom i došla je nova betonska ploča Izvođač me uvjerava da nema potrebe za stavljanjem hidroizolacije, jer da je stan suh ko barut i ako do sad nije bilo vlage, neće je biti ni dalje. Kaže, nema na što vezati ljepenku, i nudi ev. polimercementnu hi na estrih, ali da će mi bezveze uzeti novce... dok i slučaju da se premaže taj premaz po podu, postoji mogućnost ako se slučajno pojavi vlaga da ode na zidove koji neće biti zaštićeni. Prilikom odabira izvođača nekolicina njih mi je rekla slično, dok me obiteljski građevinari savjetuju da u suterenski stan obavezno mora hidroizolacija. U međuvremenu je došao estrih, termoizolacija stiropor 3 cm, dok me neki savjetuju da je trebao obavezno stirodur... Ako me možete savjetovati trebam li vjerovati izvođaču? hvala, lp

ODGOVOR

Na AB ploču iznad tla potrebno je izvesti hidroizolaciju. Ukoliko ste uklonili obje temeljne ploče i izvodili novu, potrebno je izvesti hidroizolaciju (BETONPROTEKT MONOELASTIK). Također prepopručamo izvedbu hidroizolacije Ispod same keramičke obloge (HIDROELASTIK 2K).

B M / 26.4.2019. 10:53:06

Poštovani, Možete li napisati koji je ispravan redoslijed hidroizolacije u slučaju ugradnje električnog podnog grijanja (otporna žica) u kupaonicu. Da li ide: - estrih, hidroizolacija, podno grijanje, fleksibilno ljepilo pa keramika ili - estrih, podno grijanje, hidroizolacija, fleksibilno ljepilo pa keramika. Mislio sam upotrebiti hidroprotekt liquid premaz. Koliki mora biti minimalni razmak otporne žice do hidroizolacijskog sloja? Zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav

ODGOVOR

Ugradnju električnog podnog grijanja potrebno je izvesti prema uputama proizvođača sustava koje ugrađujete. Prema dostupnim informacijama sustavi se ugrađuju neposredno ispod keramičke obloge „u“ sloju ljepila.

T K / 21.4.2019. 10:31:55

Poštovani, Imam upit u vezi Vaših proizvoda za hidroizolaciju. Naime, radi se o starijoj vikendici na moru sa betonskim ravnim krovom sa kojeg se ujedno skuplja i otiče kišnica u cisternu koja se koristi za kuhanje, pranje posuđa, sanitarije i tuširanje. Počela je prodirati vlaga u unutrašnjost prostorija kroz krov. Zanima me imate li kakav proizvod za sanaciju i zaštitu ravnih krovova(terasa) koji nije štetan po vodu za ovu namjenu i koji moze biti izložen na suncu. Lp

ODGOVOR

Hidroizolaciju betonskog krova možete izvesti polimer-cementnom hidroizolacijom BETONPROTEKT MONOELASTIK, koji nije pogodan za kontakt sa pitkom vodom.

Dejan G / 29.3.2019. 7:28:14

Renoviram kuću staru 30 godina. U manjem dijelu prizemlja (par kvadrata) koji je izvan dijela ispod kojeg je podrum (leži na temelju) su se nadigli parketi uz povećanu vlažnost istih oko 25% (u ostalom dijelu parketi potpuni suhi i dobri, inače ljepljeni u cijeloj kući na smolu). U planu je izvaditi dio loših parketa i staviti nove. Pitanje, kako sanirati taj dio u smislu hidroizolacije.

ODGOVOR

Molim, utvrdite stanje podloge kako bismo vam mogli dati prijedlog sanacije.

Mirko B / 25.3.2019. 9:39:37

U selu Rausovac Hr.Kostajnica postoji rezervoar Fi 6,54X4metra visine izgrađen 1969god.Propušta pitku vodu na koji način možemo zakrpati te urediti cijeli rezervoar? Hvala na .savijetu koliko bi koštalo?

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je utvrditi razloge propuštanja betonske stjenke. Ukoliko je riječ o samoj propusnosti betona potrebno je unutarnju stijenku obraditi HIDROPROTEKTOM prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Ukoliko postoje ostala oštećenja kao pukotine, otvaranje spojeva, nastavaka kod betoniranja, iste je ovisno u uzroku, potrebno prethodno temeljito sanirati. Prijedlog snacije nije moguće sati na temelju dostupnih informacija.