Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Almir H / 13.5.2020. 11:49:18

poštovani, rijec je o blago kosom krovu od betonskih ploča preko kojih je nanesena ljepenka. Krov je na jednom dijelu dotrajao i na tom dijelu prokišnjava. Da li se preko postojeće ljepenke moze postaviti nova i kakvu pripremu je potrebno uraditi sa postojećom podlogom. I koji tip nove ljepenke postaviti? hvala

ODGOVOR

Preporučamo vaš upit uputite prozvođačima tog tipa hidroizolacijskih materijala.

Ivan B / 5.5.2020. 15:54:34

Molim Vas za informaciju koji Vaš proizvod je pogodan za hidroizolaciju vanjskog zida temelja . Nakon premaza a zid će biti postavljen stiropor i folija. Sve će biti prekriveno zemljom i preko toga betonski pokrov za cijeđenje oborinskih voda. Zid se nalazi ispod krova i nema previše vode koja dolazi u dodir za zidom.

ODGOVOR

Za hidroizolaciju vanjskog zida temelja preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK, jednokomponentnu visokofleksibilnu hidroizolacijsku masu za zaštitu betona.

Tomislav R / 5.5.2020. 6:42:29

Poštovani, postavljam laminat u novoj kući. Čuo sam da bi beton prije polaganja spužvice i laminata trebalo premazati slojem zaštitne hidro izolacije. Kako se zove premaz i gdje se može kupiti. Treba mi količina za 30 m2. Hvala

ODGOVOR

Postavljanje hidroizolacije ispod laminata ima smisla jedino ako se štitite od vlage iz podloge, odnosno ukoliko laminat postavljate na glazuru iznad temeljne ploče na koju nije postavljena hidroizolacija. U tom slučaju preporučam BETONPROTEKT MONOELASTIK ili BETONPROTEKT DUOELASTIK. Uvjeti primjene i potrošnja dani su u tehničkoj uputi na linku https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20HIDROPROTEKT%20MONOELASTIK.pdf odnosno https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20HIDROPROTEKT%20DUOELASTIK.pdf Ukoliko na temeljnoj ploči imate izvedenu hidroizolaciju ili laminat postavljate na ploči međukatne konstrukcije, nije potrebna izvedba hidroizolacije ispod laminata.

Toni S / 23.4.2020. 22:59:40

Postovani, Pravimo si kucu gdje je nekad bila stala,krecemo od nule,imamo samo vanjske zidove Sto staviti kao izolaciju zbog vlage prije nego se napravi donja ploča? Hvala

ODGOVOR

Hidroizolacijski proizvodi u asortimanu Samoborke d.d. su polimer-cementni proizvodi koji idu na betonsku ploču.

Dražen P / 3.4.2020. 10:42:12

Poštovani, kupio sam kucu gradjenu 76 godine. Visoka prizemnica. 116m2. kuca je godinama stajala zatvorena. I lagano povlaci vlagu iz poda, ali stvarno lagano. U jednoj sobi je parket click sistem potruno jer je bio prekriven namjestajem i najlonom. U ostalima je ok, jedno u hodniku i nekim sobama je jedno 10ak cm od poda na nekim mjestima velicine 10ak cm promjera otpala, izgleda vise kao da je zid ogreban. Nema napuhnuca boje ili zbuke. a u hodniku kod kupatila kad se hoda, cuje se da su plocice na nekim mjestima odljepile. Plan je sve poodove skinuti, najlon, i stiropor staviti dolje i onda podno grijanje. Sta bi vi preporucili, da li na pod i jedno 10ak cm uz zid stavim neki vas proizvod i koji? Ili ce najlon i 10ak cm povisenje poda sa izolacijom rjesiti problem? Hvala

ODGOVOR

Nakon uklanjanja postojećih podnih obloga preporučamo izvedbu horizontalne hidroizolacije I holker na spojevima sa zidovima. Istu možete izvestI polimer-cementnim HI premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, uz korištenje TRAKA ZA BRTVLJENJE na spojevima pod-zid. Prethodno je potrebno utvrditi stanje podloge te po potrebi ukloniti postojeću glazuru do temeljne ploče. Preporučamo angažirati izvođača koji će izvršiti detaljni uvid u postojeće stanje i shodno nalazu predložiti potrebne radove.

Marko C / 21.3.2020. 23:49:16

Poštovani, Na staroj kuci od pune cigle tzv. temelj je 120 cm dubine siri od zida isto od pune cigle. Kako bi odvojio zid da ne vuce vlagu iz zemlje, mislio sam izvadit dva reda cigle, i podlit beton oko zidova kuče. Molim vas za savjet kako je najbolje to napraviti, i kako izolirat beton od cigle. Hvala

ODGOVOR

Prekid kapilarne vlage možete izvesti naknadnom izvedbom horizontalne hidroizolacije na neki od primjenjivih način kao što je I izuzimanje metar po metar opeke, izvedbom hidroizolacije, te ponovnim uzidavanjem opeke. Predlažemo obratiti se tvrtkama specijaliziranim za izvođenje ovakove vrste radova. Iz Samoborkinog proizvodnog programa možemo ponuditi SANIKTIL KONCENTRAT sredstvo za horizontalni prekid kapilarne vlage injektiranjem, Detalje primjene možete pronaći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici.

mirko V / 2.3.2020. 20:44:06

U drvenoj kući planiram urediti wc, pod je od osb ploča, pa me zanima kako najbolje izvesti hidroizolaciju poda te koje materijale upotrebiti, unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

OSB ploča nije pogodna podloga za polimer-cementne hidroizolacije. Preporučamo da na OSB ploču pričvrstite vlaknasto-cementnu ploču koju možete premazati polimer-cementnom hidroizolacijom HIDROPROTEKT MONOELASTIK ili HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili HIDROELASTIK 2K.

Ivica L / 13.2.2020. 8:43:18

Poštovani, Planiram rekonstruirati stari podrumski stan. Za sada nema vidljivih tragova vlage. Plan mi je na postojeću podlog (ljepenku) izvesti termoizolaciju XPS-om te novu glazuru na koju bi išla hidroizolacija te završni sloj. Isto tako bi skinuo postojeću žbuku do cigle te izveo hidroizolaciju zidova, a nakon toga oblogu knaufom. Molio bih Vaš savjet za: 1. Koju glazuru koristiti (radi se o malom stanu 30m2) 2. Koju hidroizolaciju koristiti na glazuru, a koju na zidove. 3. Da li je potrebno prije hidroizolacije ciglene zidove sa nečim obraditi/tretirati? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za izvedbu glazure preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20. Hidroizolaciju poda i zidova preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK ili BETONPROTEKTOM DUOELASTIK. Prije izvedbe hidroizolacije opečne zidove potrebno je izravnati REPARATURNIM MORTOM R4 250 čiju debljinu uvjetuje ravnina podloge. Dopuštene debljine 8-40 mm. Ukoliko sa minimalnom debljinom možete izvesti ravninu odgovarajuću za nanošenje HI nije potrebno nanošenje u većoj debljini.

Ivo B / 12.2.2020. 19:48:37

Poštovani. Jedan dio temelja (ispod razine zemlje) kuće moram izolirati radi pukotina. Temelj je neravan i sada bi ga morao izravnati prije postavljanja izolacije. Koji premaz / žbuka je preporuka za ravnanje ispod razine zemlje, ako će imati izolaciju kao završni sloj?

ODGOVOR

Podloge prije nanošenja polimer-cementnih hidroizolacijskih premaza potrebno je izravnati REPARATRUNIM MORTOM R4 250 ili ožbukati cementnom žbukom C 80 na podlozi prethodno obrađenoj CEMENTNIM ŠPRICOM. Napominjemo da je pukotine, ovisno o njihovom uzroku i tipu potrebno odgovarajuće sanirati prije samog izvođenja vertikalne hidroizolacije.

E K / 9.2.2020. 18:36:56

Postovani.stavljali smo betonske kocke na betoniranu stazu.na nju sljunak i kocke i zasipali pijeskom.isto tako smo stavili i oko kuce..kako je taj sljunak mokar tako nam je povuglo vlagu u kuci..jesmo li trebali izolirati temelj prije toga.i da napomenem kako je majstor rekao da nema potrebe nabijati podlogu

ODGOVOR

Prema dostupnim informacijama čini se kako betonska podloga na kojoj je izvedeno opločenje nema odgovarajuće padove te dolazi do zadržavanje vlage u podlozi, odnosno agregatu na koji su postavljeni opločnici. U svakom slučaju preporuka je izvesti vertikalnu hidroizolaciju temelja. Za preporuku materijala potreban je detaljiniji opis obrade temelja, odnosno sokla.