Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dejan G / 29.3.2019. 7:28:14

Renoviram kuću staru 30 godina. U manjem dijelu prizemlja (par kvadrata) koji je izvan dijela ispod kojeg je podrum (leži na temelju) su se nadigli parketi uz povećanu vlažnost istih oko 25% (u ostalom dijelu parketi potpuni suhi i dobri, inače ljepljeni u cijeloj kući na smolu). U planu je izvaditi dio loših parketa i staviti nove. Pitanje, kako sanirati taj dio u smislu hidroizolacije.

ODGOVOR

Molim, utvrdite stanje podloge kako bismo vam mogli dati prijedlog sanacije.

Mirko B / 25.3.2019. 9:39:37

U selu Rausovac Hr.Kostajnica postoji rezervoar Fi 6,54X4metra visine izgrađen 1969god.Propušta pitku vodu na koji način možemo zakrpati te urediti cijeli rezervoar? Hvala na .savijetu koliko bi koštalo?

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je utvrditi razloge propuštanja betonske stjenke. Ukoliko je riječ o samoj propusnosti betona potrebno je unutarnju stijenku obraditi HIDROPROTEKTOM prema tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici. Ukoliko postoje ostala oštećenja kao pukotine, otvaranje spojeva, nastavaka kod betoniranja, iste je ovisno u uzroku, potrebno prethodno temeljito sanirati. Prijedlog snacije nije moguće sati na temelju dostupnih informacija.

vedran t / 24.3.2019. 8:49:00

Kuća novogradnja dimenzije terase 3,5 * 4,9 Hidroizolacija otvorene terase slojevi, terasa je na 1 katu iznad dnevne sobe. 1. AB ploča 2. v4 katran bitumenska ljepenka 3. Bachl pir alu 4 cm 4. najlon 5.napravio pad cementni estih -glazura 6.postavio zidnu rigalicu za odvod vode 7.postavio gumenu traku oko rubova i sad tu nastaje problem rubnu traku i cijelu cementnu glazuru premazao sam sa smjesom HIDROSTOP 94 Nakon nekoliko dana Hidrostop je popucao. Pukotine ponovno tanko premazao Hidrostopom 94 Trenutna situacija je: Pobrusio kompletno HIDROSTOP 94 do cementne glazure. Skinuo hidrostop s rubnih gumenih traka na zidu. MOžemo li to odraditi na ovaj način: Napravim diletaciju na sredini terase, stavim brtvenu traku i svaku polovicu pogletamo fleksibilnim ljepilom te ugradimo mrežicu. Cijelu terasu premažem sve premažem sa hidrostop flex Nakon toga stavimo fleksibilno ljepilo za pločice , postaviimo pločice i fuge ispunimo fugirnom masom. Molim vas prijedlog rješenja. lp Vedran

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljiv razlog nastanka pukotina na polimer-cementnom hidroizolacijskom premazu. Jedan od mogućih je i nedovoljana starost podloge, naglo sušenje premaza i sl. Ukoliko je premaz uklonjen bez oštećenja estriha nije potrebno punoplošno nanošenje ljepila i armiranje. Preporučamo izvedbu polimer-cemente fleksibilne hidroizolacije HIDROPROTEKT DUOELASTIK prema tehničkoj uputi proizvoda te izvedbu keramičke obloge primjenom fleksibilnog ljepila TERATEKT FLEKS, i fleksibilne mase za fugiranje TERAFIL FLEKS.

g b / 28.2.2019. 10:31:29

poštovani! Radi se o vlagi u mom dnevnom boravku koji je pod zemljom.Vanjska izolacija nije moguća ,pa bi volila da mi kažete kako bi sanirala tu prostoriju,bar kozmetički da izdrži desetak godina ako nešto drugo nije moguće.Zid je kompletan u vodi i uništen.Neki mi savjetuju te izolacijske premaze /ne znam koji su dobri pa mi preporučite/ i odozgo gipsane ploče. Rekla sam već,znam da nije moguće trajno rješenje ali preporučite mi bar privremeno i šta bi trebala kupiti,šta je najbolje da se upotrijebi. Hvala unaprijed Goranka

ODGOVOR

Kozmetički uređen zid sa prisutnom kapilarnom vlagom, odnosno saniran sa unutarnje strane ne može „izdržati“ period od desetak godina. Ovisno o količini vlage ista se najčešće manifestira već nakon 3-4 godine. Ukoliko nemate druge mogućnosti preporučamo ukloniti postojeću žbuku u potpunosti, po potrebi pripremu podloge izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250, obraditi polimer-cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, te ožbukati visokoparopropusnom žbikom SANISIL H, na prethodno naneseni CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA. Alternativno umjesto žbukanja možete izvesti oblogu GK (gips kartonskim) pločama. Napominjemo da će primjena HI na unutarnjoj stijenci zida imati za posljedicu širenje kapilarne vlage izvan zone zahvata.

N R / 25.2.2019. 11:43:57

Postovani, zivim na sestom katu zgrade kojoj prokisnjava krov vec godinama.U svakoj sobi u stanu mi curi voda,negdje samo kad je toplo,a negdje non stop.Molim vas ,da li mogu uraditi hidroizolaciju unutrasnjosti stana?Sta mi je potrebno za to,posto na plafonu u dnevnom boravku imam rupu na plafonu kroz koju mogu cijela 4 prsta provuci. Unaprijed zahvalna,

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije na podgledu stropa neće ukloniti postojeće probleme niti spriječiti daljnje oštećivanje. Potrebna je hitna sanacija ravnog krova te naknadno sanacija oštećenih površina.

m m / 13.2.2019. 20:25:33

Poštovanje, zanima me kako rijesiti vlagu u suterenu. Problem je zid koji je pod zemljom, star 50 god, premazan starom ljepenkom, nije moguće izvesti drenažu, voda iz cijele ulice se sljeva na zemlju iznad tog zida, kako riješiti hidroizolaciji i kako ukloniti staru ljepenku

ODGOVOR

Sanacija kapilarne vlage i postojeće hidroizolacije je složen zahvat koji nije moguće opisati u nekoliko riječi i u pravilu varira od slučaja do slučaja. U svakom slučaju prije same sanacije unutarnjeg zida potrebno je ukloniti ili umanjiti izvor vlaženja istog izvedbom odvodnog kanala ili sl. Za kvaliteteni prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije.

Mate A / 11.2.2019. 18:48:19

Poštovani, Potreban mi je savjet za hidroizolaciju poda i kupaonice renoviranog dijela stana. Naime, stan se nalazi u prizemnju, tj. suterenu. Gornji nosivi zid je oko 80 cm ukopan u zemlju. Pod je obična betonska deka na koju namjeravam postaviti 2 cm stirodura kao termoizolaciju. Odustao sam od estriha i plivajućeg poda zbog male visine prostorije.Zanima me kako ću najbolje hidroizolirati cijeli pod i ukopani zid od probijanja vlage, te kupaonicu u kojoj je predviđena tuškanalica direktno na pločice. (bez tuš kabine). HVALA.

ODGOVOR

Hidroizolaciju ispod keramičke obloge možete izvesti HIDROPORTEKTOM DUOELASTIK uz napomenu da se ista izvodi na betonskoj podlozi ili glazuri. Nije moguća primjena na toplinsko-izolacijskim pločama.

Marin T / 7.2.2019. 19:10:37

Postovani.imam montaznu plocu na prvoj etazi koja propusta.posto nemogu sada radit kat moram je izolirat da necuri voda.sto mi preporucate.hvala

ODGOVOR

Za konkretniji prijedlog sanacije potrebno nam je više informacija. U pravilu hidroizolaciju betonske ploče izvedene u padu možete izvesti s BETONPROTEKTOM MONOELASTIK, koji je potrebno nanositi u dva sloja križno valjkom ili gleterom.

Jure M. / 13.1.2019. 20:03:09

Postovani Planiram na ljeto raditi fasadu na obiteljskoj kuci u okolici Zagreba pa me interesira koji je postupak nanosenja hidrioizolacije prije postavljanja glazure i plocica na terasi na katu koja nije natkrivena(jedan sloj ili dva jer ispod te terase je terasa u prizemlju),isto tako zastita temelja i na kojoj visini sa hidroizolacijom obzirom da je planirano da staza pred kucom i oko nje bude samo samo 10 cm niza od zavrsnog nivoa poda u kuci,te koja vrsta Hidroizolacije.Takodjer me interesira dali je potrebnoGrafitni stiropor 12 cm tiplati ili je dovoljno samo ljepiti kako majstor kaze te koja vrsta zbuke je bolja:Akril ili Silikat,u cemu je razlika.Unaprijed puno hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementne hidroizolacije tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK nanose se u dva sloja križno. Visina „holkera“ (koji kožete izvesti istim proizvodom ili klasično krutom polimer-cementnom izolacijom HIDRO PROTEKT) 15 - 30 cm iznad razine tla (zona prskanja). Toplinsko izolacijske ploče ekspandiranog polistirena na podlogama – blok opeka, beton, nije nužno potrebno dodatno mehanički pričvršćivati, ali je svakako preporučljivo sa 4-6 kom/m2.

Zoran F / 27.12.2018. 8:04:28

Poštovani, zanima me s cime bi bilo dobro topinski pa potom hidrozolirati Betonsku deku ispod koje se nalaze spavaće sobe, kamena, vina, stirodur, glazba, krov iznad , ili pločice, to su neke zamisli oko koje se vrtim hvala

ODGOVOR

Na postojećoj AB pločI potrebno je izvesti sve slojeve ravnog krova iznad grijanog prostora, ovisno o željenom završnoj podnoj oblozi.