Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M T / 23.6.2014. 11:23:46

pozdrav,

kupio sam vaše rubnjake (6*20*100). Radi se o rubnjacima koji imaju s jedne strane malu kosinu. Zanimame čemu služi ta kosina i kako se rubnjak ugrađuje , kosina prema travi ili prema opločnjacima ?

hvala, lp,m

ODGOVOR

Rubnjaci se proizvode na stroju i prilikom tzv. otiska rubnjaka zarezuje se kosina - strojno.
Ugradnja rubnjaka najčešće se izvodi da je skošena strana okrenuta prema opločniku ali se može i ugraditi da je skošeni dio s druge strane.

T S / 9.6.2014. 13:53:43

Oko kuće mi se nalazi stari ispucani beton. Kako sam napravila fasadu a beton je uz kuču zanima me na koji način mogu staviti tlakovce ili betonske ploče (što bi bilo bolje)?

ODGOVOR

U koliko je postojeći beton jako oštećen potrebno ga je ukloniti, a u koliko su pukotine površinske lasaste, na beton možete fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS zalijepiti betonske ploče 40x40x3,8 cm, no samo ako su te površine za pješake jer te ploče nisu namijenjene za automobilski promet.

K S / 23.5.2014. 18:42:38

Poštovani, molim Vas da mi kažete postoji li tekućina s kojom mogu ukloniti fasadnu boju koja je pokapala po pločicama, velike mrlje smo jedva uklonili (spužvom trljali), ali nakon toga su ostale svijete fleke koje nikako ne mogu ukloniti (pločica je tamna)! Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

tekućina kojom se skidaju mrlje na keramičkim pločicama od fasadne boje ne postoji.
Ako se boja upila u pločicu nije ju moguće oprati.

F S / 22.5.2014. 18:24:35

Postovani

kako se moze skinuti uljana farba sa oplocnika,prefarbavao sam prozore i ispala mi je boja po oplocniku,pokusavao sam da ocistim NITRO razredjivacem,vec sam potrosio 10 litara malo je kao bolje ali i dalje ima dosta...hvala

ODGOVOR

Uljana boja se teško može skinuti s opločnika, no možete probati površinu opločnika dobro natopiti vodom do zasićenja, zatim prešpricati s 2-3% solnom kiselinom, ostaviti 5-10 minuta da djeluje na opločniku i nakon toga dobro isprati vodom pod pritiskom.

d t / 13.5.2014. 13:03:49

Postovani!imam vase tlakavce pompej!radio sam fasadu i uprljali su se s ljepilom za stiropol !kako da ih ocistim postoji li mozda kakva tekucina za cisčenje!hvala

ODGOVOR

Opločnike ako su zaprljani ljepilom nije moguće očistiti nekim posebnim sredstvom nego je potrebno lagano površinu ljepila ostrugati pazeći da se ne ošteti površina.
Nakon mehaničkog čišćenja površinu možete probati očistiti tako da opločnike dobro natopite vodom do zasićenja, pošpricate 2-3% solnom kiselinom, ostaviti nekoliko minuta da se kiselina upije i odmah zatim obilno isperete vodom pod pritiskom.

T H / 8.5.2014. 15:13:34

Poštovani,
zanima me opločnjak Pompej s kojim bi popločio stazice u dvorištu. Zanima me koja je razlika između sive boje i sive pjeskarene? Želio bih da nijanse variraju kao na slici sa vaše web stranice.
Hvala

ODGOVOR

Razlike između navedenih boja nema, već samo u završnom izgledu površine. Opločnike proizvodimo u glatko završnoj obradi ili pjeskarenoj.
Slike koje su prikazane na web stranici proizvode se u boji koju nazivamo kreativ siva.

t r / 8.4.2014. 9:46:00

poštovani,planiram popločiti ulaz u garažu i stazu do ulaska u kuću sa vašim betonskim pločama.ulaz i staze su betonirane no medutim zub vremena je učinio svoje.proučavajući malo vaše odgovore shvatio sam da se betonske ploče mogu lijepiti sa specijalnim ljepilom ili se lijepe na betonsku glazuru.taj mi dio nije baš jasan,mislimda ovaj način sa betonskom glazurom/ili kako vi to nazivate) bi mi bio bolji jer je ulaz malo neravan.od ulaza za garazu do staze za ulaz u kuću imam razliku u visini tjčetiri stepenice,dali se sa istim betonskim pločama oblažu i stepenice.pad pred garažom je blag pa me zanima s čime se pune fuge.sa čistim kvarcnim pjeskom ili s nečim drugim.još samo nešto da napomenem.staze nisu obrubljene tj nemaju ivičnjak.unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

u vašem upitu naveli ste puno toga pa nam nije jasno što od toga želite tj. želite li ugraditi betonske ploče 40x40x3,8 cm ili betonske opločnike debljine 6 ili 8 cm.
Za izvedbu bilo kojeg odabira potrebno je da betonska bude čvrsta i izvedena u padu. Ploče ili opločnike ako se želi trajna podloga bez mogućnosti ikakvih popravaka, mogu se lijepiti ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. To je debeloslojno ljepilo koje kojim se mogu izravnavati podloge od 15 mm.
Pločama 40x40x3,8 cm mogu se oblagati stepenice (gazišta i čelo).
Ploče i opločnici ne postavljaju se u sloj glazure zbog izvedbe jer postoji mogućnost razlike debljine svježeg sloj i mogućnost da ploča ili opločnik tzv.potone u svježu glazuru, te će na kraju izvedbe biti problem visine.
Ovisno kolike fuge želite fugiranje opločnike izvodi se kvarcnim pijeskom dok fugiranje ploče (ovisno koja širina fuge) može se izvesti korištenjem mješavinom kvarcnog pijeska i cementa. Prije ugradnje opločnika ili ploča potrebno je prvo ugraditi rubnjake.

Ž P / 19.3.2014. 20:07:29

Poštovani,
U ljeto 2012. postavili smo Vaše opločnike Pompej. Sve je urađeno od strane ozbiljne firme po svim pravilima struke. Naš problem nije tehničke, nego estetske prirode. Nakon postavljanja sve je izgledalo super kao na reklamnom panelu, poslije godinu dana počela se pojavljivati mahovine izmedju fugni, u redu to je viša sila, sjeverna strana, vlaga itd. Ono sto me smeta jest boja samih oplocnika, koja vise nije tako intenzivna te i nakon pranja visokotlacnim peracem opet izgleda blijedo, bijelkasto, izgleda prljavo iako je oprano, dok na panelu trgovine sve je kao i prvog dana. Zanima me da li postoji neko sredstvo koje bi oplocnike vratilo u prvobitno stanje. Naglašavam da se radi o stazama uz travnjak, znaci samo se hoda po njima. Nema motornih vozila.

Hvala.

ODGOVOR

Moguća pojava bijelih mrlja na opločnicima ne smatra se greškom u kvaliteti proizvoda, već je to pojava uzrokovana prirodnim sastavom materijala u kojem ima i vapnenca.
Kiša, vlaga i kondenzacija prodiru u opločnik, razgrađuju vapnenac, a iz nastale otopine vapnenca isparavanjem voda nestaje. Vapnenac ostaje na površini u obliku mrlja koje su, na sreću, samo privremene. Vremenom, pod utjecajem atmosferilija (kiša, mraz, snijeg, vjetar) u opločnicima ostaje sve manje slobodnog vapnenca. Vapnenac na površini sve lakše ispiru padaline, a u potpunosti nestaje obično u roku od 2 godine.
Također se ne smatraju greškom odstupanja u nijansi boje, kao i manje razlike u teksturi opločnika.
Beton, tj. smjesa iz koje se proizvode opločnici je mješavina agregata, cementa, vode i pigmenta. Dakle, to su prirodni materijali kod kojih čak i pored velike pažnje i kontrole svih utjecaja, mogu nastupiti minimalne razlike u nijansi boje, te minimalne promjene u strukturi površinskog sloja opločnika. Navedene razlike se proizvodno-tehnički ne mogu izbjeći. Opločnike možete zaštititi da se premažu sredstvom za zaštitu betona BETOSIL.

a k / 19.3.2014. 18:44:35

.pozzz...htjeli bi stavit oko kuće stazu ..širine cca 80 cm .što moramo radit ...htjeli bi je popločit betonskim pločama 40x40 ..hv

ODGOVOR

POSTUPAK UGRADNJE:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)
10-15 cm debljine - za lakša opterećenja
15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljenu ploču utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu ploča zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1mm (najbolje kvarcnim pijeskom).
Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu ploča po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj plo􀃾i imaju gumenu oblogu.

D P / 3.3.2014. 13:59:36

Poštovani,

zanima me gdje se uživo mogu vidjeti sve boje i nijanse opločnika Pompej i Kartaga ?
Nalazim se u Slavonskom Brodu i želio bih staviti jednu od ove dvije vrste opločnika, a složit će te se da je odabir boje preko kataloga ili interneta dosta diskutabilan.

Lijepi pozdrav.

ODGOVOR

U Slavonskom Brodu izloške naših opločnika možete vidjeti u trgovini Velekem.
Zasigurno nećete pronaći sve boje u svakom tipu opločnika ali ćete dobiti uvid u stvarni izgled samog tipa kao i boja koje su u pravilu u svim tipovima opločnika iste.

Širu ponudu uzoraka možete pronaći u našem sjedištu – Zagrebačka 32a, Samobor.