Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A H / 22.1.2012 10:46

Poštovani
Htjeo bi gletati boravak pa me zanima da li mogu gletati a da ne skidam staru boju sa zida i stropa. Inaće nigdje ne otpada ništa niti je popucalo samo je loše i grbavo ožbukano.

ODGOVOR

Ako je površina žbuke loše izvedena, masom za gletanje nećete moći izravnati veće neravnine.
Glet masom možete samo izravnati neravnine do 5 mm.
Površine koje su bojane potrebno je ostrugati žičanim četkama, pa tek onda možete površinu pregletati masom za gletanje.

D F / 20.1.2012 18:23

S kojim sredstvom prenmazati unutarnje zidove da s eirječi gljice i pljesni

ODGOVOR

Postojeću boju i glet masu ostrugati do žbuke, žbuku oprati vodom tj.spužvom očistiti zaražene zidove.
Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana površinu žbuke tretirati sredstvom za spriječavanje rasta gljivica i plijesni TERACID. Postupak ponoviti po potrebi.
Nakon sušenja od minimalno 3-4 dana površinu ponovno pregletati i obojiti bojama koje u svom sastavu imaju fungicidna sredstva.

e s / 16.1.2012 12:24

Imam 20kvadrata garaže na kojoj je betonska deka grubo napravljena.Htio bi izravnati pod sa nekim jačim materijelom na koji bi nanio epoksi pod.Imam cca 3 cm visine sveukupno.Molim vas za savijet.

ODGOVOR

Betonski pod izravnajte cementnom glazurom - CEMENTNI ESTRIH 20 u debljini 3 cm.
Estrih ima dovoljnu čvrstoću, na površini je moguće izvesti epoksi pod.
U koliko vam čvrstoća neće biti zadovoljavajuća, glazuru nakon sušenja od minimalno 28 dana dodatno izravnajte samonivelirajućom masom TERANEKS - u debljini 1-2 mm, na koji onda možete ugraditi epoksi pod.

I M / 14.1.2012 0:20

Postovani
zanima me da li da li je ispravno lijepiti stiradur na unutrašnje vanjske zivove.Bojim se vlage.čuo sam da je to uredu pa me zanima vaše mišljenje.
Kuću sam napravio prije godinu dana i sad trebam srediti unutra.
HVALA...

ODGOVOR

Za unutarnje uređenje preporučamo vam da zidove i stropove ožbukate podložnom žbukom VC 40 ili GV 10 u debljini do 2 cm.
Ne preporučamo da na unutarnje zidove ljepite ekstrudirani stiropor. S vanjske strane ugradite toplinski fasadni sustav s pločama stiropora u minimalnoj debljini 8 cm.

m k / 9.1.2012 14:54

"šta mi preporučujete da ""nabacim"" na unutrašnji zid od cigle a da to bude prva i zadnja ruka.
nešto u stilu brzo i jeftino!!

hvala"

ODGOVOR

Najjednostavnije bi bilo nabaciti produžnu žbuku UNIVA 30 u prosječnoj debljini od 1,5 cm. Žbuku fino zafilcati (istim materijalom drugi dan).
Cijena : 0,91 kn/kg (maloprodajna cijena)
Potrošnja : 21 kg/m2
Nakon sušenja od cca 3 tjedna zidove možete bojati unutarnjom bojom TERAPOL (0,3 l/m2 . 2,34 kn/m2).
Napomena: ukoliko niste zadovoljni filcanom teksturom, zidove možete pregletati prije bojanja glet masom TERANIL.

I Š / 2.1.2012 18:40

Trebala bih postavljati keramičke pločice na zid koji je prethodno (prije nekoliko godina) bio obojan Jupolom. Zanima me da li je potrebno stavljati neki međupremaz ili se pločice mogu direktno postaviti na zid (upotrebljavala bih fleksibilno ljepilo).
Hvala,
lijep pozdrav!

ODGOVOR

Potrebno je skinuti tj. ostrugati premaz od boje koja je na zidovima, pa tek onda možete lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom.
Premaz tj. impregnacija prije lijepljenja pločica nije potrebna već je dovoljno podlogu prethodno samo navlažiti vodom.

A M / 28.12.2011 12:33

Na proljeće planiramo stavljati novu stiropor fasadu. Prvi kat kuće je sagrađen od kamena a drugi od cigle. Da li je potrebno na dio gdje je zidano kamenom stavljati kamenu vunu ili i na taj dio se može stavljati stiropor? Hvala

ODGOVOR

Potrebno je odlučiti se koji sustav želite izvesti - toplinski sustav s pločama ili lamelama kamene vune ili s pločama stiropora.
Nije poželjno ugrađivati dva toplinska sustava s različitim koeficijentima toplinske provodljivosti, jer se nakon nekog vremena može pojaviti kondenzat ili na sustavu ili u unutrašnjosti prostora.
Preporuka: na objekat ugradite toplinski sustav s pločama stiropora u min debljini 8 ili 10 cm.

s i / 27.12.2011 19:08

Poštovani imam pitanje dali je moguče na knauf ploče stavit vaš sep i ako je moguče kakva treba biti priprema? tj. čime impregnirat knauf ploće? unaprijed zahvaljujem. sa štovanjem

ODGOVOR

Na Knauf ploče može se ugrađivati SEP-U koji je namijenjen isključivo za unutarnje radove.
Podlogu je potrebno samo impregnirati dan ranije MINERALKVARC GRUNDOM. Ploče prije ugradnje moraju biti adekvatno pripremljene tj. pregletani spojevi ploča. Nakon nanošenja tj. sušenja SEP–.U možete obojati unutarnjim bojama prema izboru iz naše ton karte.

J B / 28.12.2011 10:15

Poštovani,
na vanjskoj strani, uz krov obiteljske trokatne kuće, pričvrstili smo TV kablove, te vjerojatno kroz te rupice potakli vlaženje unutarnjeg zida na spoju s krovom. Da bi sanirali vlaženje, sada bismo skinuli te kablove.
Molim savjet čime zatvoriti rupice s vanjske strane fasade (izoliranje cijele vanjske fasade nebismo sada radili), te čime sanirati vlaženje unutarnjeg zida?

ODGOVOR

Ako se radi o manjim površinama tj. rupicama možete upotrijebiti brzovezni cementni mort TERAMONT kojim ćete pokrpati oštećenja od kablova.
Ovisno o uzroku vlage saniranje se može izvesti na različite načine . Ako je vlaga uzrokovana kablovima, zatvaranje mortom riješiti će se problem, ali ako se radi o kapilarnoj vlazi sanacija se izvodi sanacijskim žbukama, prekidom kapilarne vlage i sl.

Z v / 18.12.2011 21:20

Postavio sam smeđe fuge na keramičke podne pločice.Nakon sušenja fuge su pobjelile.Kako rješiti problem.

ODGOVOR

Fuge mogu pobijeliti ako se prilikom fugiranja tj.završnog čišćenja provodilo mokrom spužvom tj.s previše vode, te je tom prilikom došlo do ispiranja pigmenta u masi pa je nakon sušenja vidljiva neujednačenost fuga tj. flekavost.
Fuge morate očistiti u dubinu 3 mm te ih ponovno fugirati istom masom koju ste koristili uz pravilno fugiranje.

TERAFIL nanositi gumenom lopaticom ili gumenim gleterom te koso utisnuti u fuge (približno pod kutom od 45° na smjer fuge) pazeći da ne ostanu praznine ili izbočenja. Višak mase ukloniti gumenom lopaticom dijagonalnim prelaskom preko fuga dok je masa još svježa. Kada masa na oblozi izgubi plastičnost (nakon cca. 10 minuta) površinu pločica očistiti tvrdom, vlažnom spužvom, a zatim ispolirati suhom krpom. Ne upotrebljavati za zapunjavanje dilatacijskih fuga na zidovima i podovima.