Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K I / 14.3.2012 17:58

Planiram ožbukati betonske stupove,silikatnom žbukom,pa me zanima postupak...da li mogu kao sa fasadom,mrežica,ljepilo,pa žbuka,ili neki drugi postupak...
Na stupove ne može ići ništa debelo,kamen ili slično,jer je na betonskim stupovima ograda,ulaz u dvorište...
Zahvaljujem

ODGOVOR

Zbog stalne izloženosti atmosferilijama i prisutnoj kapilarnoj vlazi iz betona, ne preporučamo vam da na betonske stupove u funkciji ograde kao završnu obradu ugradite silikatnu žbuku.
Preporučamo vam da stupove pregletate REPARATURNIM MORTom F i obojite fasadnom bojom TERATON V ili AKROTON u tonu prema izboru iz naše ton karte.

M S / 22.3.2012 20:56

Poštovani,
htio bi na betonsku terasu zalijepit pločice. Terasa je kompletno natkrita, lijepio bih direktno na beton koji je na zemlji izliven( nema pukotina) zanima me dali če beton vuč vlagu iz zemlje(kapilarno) i time s vremenom odvojit pločice od betona? Dali se mora taj beton izolirat pa na izolaciju lijepit počice?

ODGOVOR

Moguće je da s vremenom kapilarna vlaga stvori probleme odvajanja od podloge.
Predlažemo vam da površinu AB ploče premažete HIDRO ŽBUKOM u dva sloja, četkom, te zatim keramiku obavezno lijepite TERATEKTOM FLEKS-om.

B V / 22.3.2012 19:45

Poštovani-u dnevnom boravku na stropu su mi navukli sep- koji je loše izveden-(ima rupa)a vidi se i dio kuda je prolazio strujni kabel do lustera.Postoji li način da se to popravi nekom smjesom ili oboja ?hvala i lijep pozdrav..

ODGOVOR

Zbog loše izvedbe sada je teško sanirati izvedene radove.
Upotrebom istog SEP-a možete popraviti nanesenu štetu, ali vas upozoravamo da će se vidjeti razlika tj na kanalu će biti tzv.“.zadebljanje“. novog sloja SEPa.
Da bi razlika bila što manje uočljiva nakon sanacije SEPom površinu premažite unutarnjom bojom.

M M / 14.3.2012 10:00

Molim vas za razliku mineralne (sep) i silikatne fasade u smislu paropropusnosti i vodoodbojnosti. Ne pronalazim nigdje tu usporedbu.
Koju preporučujete za kuću u Karlovcu?

ODGOVOR

"Izmjerene količine paropropusnosti i vodoodbojnosti na našoj web stranici u tehničkim uputama za ŽBUKE, PREMAZI I LJEPILA .
Tamo između ostalog možete naći podatke za Silikatne i Mineralne žbuke (SEP) .
Za područje Karlovca možete upotrijebiti i mineralnu i slikatnu žbuku.
Mineralnu žbuku potrebno je dodatno premazati fasadnom bojom dok silikatnu ne.
"

I / 12.3.2012 4:22

Poštovani, imam problem sa vlagom koja probija korz vanjski zid prema unutra, sa unutrašnje strane zid je izoliran ali svejedno propušta vlagu, vanjski zid je žbukan i na njega je nanesen sloj boje neznam točno koja, htio bi nekako spriječiti ili ublažiti prodor vode i vlage kroz zid,cime je najbolje izolirati vanjski zid. Hvala

ODGOVOR

Na vanjski zid najbolje bi bilo staviti toplinsku izolaciju u toplinskom sustavu s pločama/lamelama kamene vune ILI sa stiroporom.
Kondenzacija se javlja zbog prevelike razlike u temperaturama između vanjskog i unutarnjeg prostora.
Naime, izolirali ste zid s unutarnje strane, toplina se zadržava u prostoru, i ne širi prema van, dok s vanjske strane zid nije izoliran te se javlja velika razlika u temperaturama između slojeva vanjskog zida i unutarnjeg izoliranog zida.
Pošto ne znamo čime je zid s vanjske strane obrađen, predlažemo vam da površinu premažete polimernom masom koja je namijenjena za gletanje vanjskih i unutarnjih zidova TERAFAS KIT.
Pogodan je za sanaciju lasastih pukotina, podloga premazanih sintetskim i disperzivnim bojama.

Napominjemo da sanacijom neće biti isključena pojava vlaženja, ali će se smanjiti

d / 9.3.2012 12:38

dali je potrebno strugati fasadnu boju koja je na vodenoj bazi ako se površina želi pregletati teratermo gletom uz utiskivanje staklene mrežice

ODGOVOR

Prije stavljanja bilo kakvih novih slojeva potrebno je postojeće slojeve skinuti tj .ostrugati bez obzira da li se radi o vodenoj bazi ili ne.
U našim tehničkim uputama stoji da prije gletanja ili bilo kakvih drugih vrsta radova obavezno je skidanje postojećih slojeva.
Postojeću boju što je više moguće treba mehanički ostrugati, podlogu oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine sva prašina i prljavština, te nakon sušenja podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDom dan ranije.
Nakon toga možete nanijeti TERATERMO GLET s rabiciranjem staklenom mrežicom u sloju gleta.

J V / 9.3.2012 12:21

Postovani!
Radi se o unutarnjem zidu kojem sam otukao finu, i sad mi se zbuka runi..dal je potrebno otuci svu zbuku do cigle ili postoji neka impregnacija prije nanosenja vc 40..hvala!

ODGOVOR

Ako vam se žbuka „.runi“. potrebno je žbuku kompletno skinuti s podloge jer ona više nema potrebnu čvrstoću, te sve što ćete naknadno stavljati na površinu može vam se odvojiti i imat ćete još veću štetu od postojeće.
Niti jednom impergnacijom ne možete učvrstit žbuku, jer impregnacija ne služi za učvršćivanje podloge već povećava prionjivost podloge za proizvod.
Preporučamo vam skidanje kompletne žbuke i ugradnju nove, npr. VC 40 u debljini do 2 cm.

M / 6.3.2012 8:34

Molim vas da mi date detaljan savjet kako da riješim problem pojave vlage i gljivica na zidu.Radi se o vanjskom zidu od betonskog bloka koji je ožbukan sa pijeskom koji u sebi sadrži puno zemlje.Planiram skinuti svu žbuku do bloka i staviti gips ploče,a da pritom izgubim što manje prostora,jer mi je i onako mali prostor.Treba li premazati blokove sa nečim i što staviti između bloka i gips ploča? Hvala!

ODGOVOR

Bez kvalitetne toplinske zaštite betonskog bloka s vanjske strane teško ćete se riješiti prisutne vlage te smjesa kojom je zid ožbukan dodatno privlači vlagu na sebe.
Obavezno treba skinuti svu žbuku, oprati površinu vodom pod pritiskom, te pustiti da se neko vrijeme zid osuši prirodno koliko je god to moguće (radove izvoditi u suho ljetno vrijeme).
Nakon sušenja, zidove tretirati sredstvom za spriječavanje razvoja mikroorganizama TERACID, u jedan do dva sloja.
Ako želite postaviti knauf ploče, obavezno ih ugradite s pomakom od 5 cm od zida i s toplinskom zaštitiom staklenom ili kamenom vunom od barem 5 cm, po potrebi ugraditi i parnu branu.Za detaljnu ugradnju i obradu knauf ploča obratite se direktno firmi KNAUF koji će vas savjetovati kako da ugradite ploče i izvedete toplinsku zaštitu.

M / 5.3.2012 19:33

Da li za vanjska gazišta imate samo ove dvije varijante koje ste priložili u odgovoru na ranije pitanje ili imate i u drugim bojama

ODGOVOR

Gazišta prodajemo u izvedbi glatki beton i pjeskareni, te obložen zrnom –. riječno zrno, crveno zrno i kombinacija bijelo i crno zrno.
Gazišta se rade samo u dvije dimenzije 80x40x6 i 80x35x8 cm.

A V / 5.3.2012 9:48

Postavljao bih parket na betonsku podlogu pa bih to trebao malo izravnati s obzirom da nema glazure, što bi mi preporučili i koliko je sušenje? Hvala

ODGOVOR

Ako je debljina izravnavanja od 0-5 mm upotrijebite TERANEKS, od 5-20mm TERANEKS UNILEVEL (DEBELOSLOJNI), od 3-10 mm TERANEKS RAPID (BRZOVEZNI).
Sušenje TERANEKSA i TERANEKSA UNILEVEL je do 28 dana, dok je TERANEKSA RAPID 7 dana.