Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

V L / 24.4.2012 22:29

Poštovani
Uređujem podrum u zgradi iz 1958. godine, podrum nije vlažan (nema znakova vode, nema pljesni, karton ostaje suh), ali se žbuka sa zidova odnosno njen površinski sloj na nekim mjestima ´´trusi´´ na dodir ruke i ponegdje več nedostaje 1 do 2 cm žbuke. Inače žbuka je debljine 4 do 5 cm i prepostavljam da je rađena od sitne granulacije riječnog kamenog materijal i cementa i vapna. Pitanje je kojim proizvodom i na koji način je najbolje sanirati takvu žbuku i dovesti zid u stanje da se može prefarbati nekom bojom?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Prema opisu vaša žbuka bez obzira što nema vlage je dotrajala (stara) i lagano se trusi.
Potrebno je prije izvedbe bilo kakvih radova ispitati čvrstoću žbuke i ako ona zadovoljava tj. ne odvaja se, možete oštećenja pokrpati žbukom VC 60, ako se radi o debljinama većim od 2 cm.
Ako se radi o debljinama do 2cm upotrijebite žbuku VC 40.
Nakon sušenja podlogu impregnirati i pregletati TERANILOM i obojati unutarnjom bojom prema izboru.

A R / 24.4.2012 15:36

Gdje u Splitu mogu kupiti kulir zrna za izradu kulir ploča (prani kulir). Koliko bih trebao kupiti materijala za 100m2, te kako ide postupak miješanja (omjer) kulir zrna i cementa, na kiji način se ispire kulir. Hvala

ODGOVOR

Možemo vam ponuditi gotove ploče s riječnim zrnom koje mogu biti imitacija pranog kulira.
Ploče je moguće u Splitu kupiti Brodomerkur ili Samoborka Split, Baumax, Bauhaus.
Za izradu pranog kulira najbolje je obratiti se izvođačima koji izvode prani kulir, koji znaju omjer miješanja zrna i cementa te način pranja zrna.
Ono što vam možemo ponuditi je bijelo, snježno bijelo, crno, crveno i riječno zrno u vrećama od 25kg i pripremljenu smjesu KULIRMIX kojoj se dodaje zrno za izradu pranog kulira.

s d / 24.4.2012 8:37

Da li postoji mogučnost bojanja opločnika pompej i sa kojom bojom

ODGOVOR

Opločnik POMPEJ možete obojati bojom za beton AKROTON, ali ćete time izgubiti karakteristiku opločnika, jer boja će „.zaliti“. teksturu opločnika.
Bojanje bojom za beton nije trajno rješenje jer se nakon nekog vremena ona može početi ljuštiti.

n / 23.4.2012 13:34

Poštovani,
Puno hvala na dosadašnjim odgovorima. Molim za još jedan.
Naime, uložila sam prigovor na izradu fasade, točnije boju žbuke. Garancija istjeće 26. o4. 2012. godine ( datum da kanti sa žbukom ). Prigovor je poslan 11. 04. 2012. godine. Do sada nije izvršen uvid u stanje. Zanima me dali se nedostaci trebaju otkloniti to isteka garantnog roka ili je bitno da sam podnijela prigovor u roku, a nedostaci se mogu otkloniti i kasnije.

ODGOVOR

Ovisi što je navedeno u ugovoru o djelu i da li je za prigovor napisano u kojem vremenskom roku se prigovor rješava.
Svakako je dobro što se prigovor uložili prije isteka garantnog roka, jer u slučaju sudskog procesa vi ste prigovor uložili na vrijeme i imate pravo na nadoknadu štete tj.izvedbu fasade prema ugovoru.

M M / 23.4.2012 8:27

Poštovani,
radim novu fasadu preko postojeće hirofe. Na jednom dijelu bi išao toplinski sustav a na drugom bi samo preko hirofe prevukao sa akrilatnom žbukom. Molim Vas za savjet kakav je postupak, dali je potrebno prije staru fasadu čime premazivati i gletati i kako ljepiti toplinske ploče?

ODGOVOR

Tamo gdje je ugrađena HIROFA potrebno je vrhove skinuti i površinu pregletati ili TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM GLET-om.
Tamo gdje ugrađujete toplinski sustav lijepite SAMOTERM-om, a gletajte SAMOTERM GLET-om.

D J / 22.4.2012 14:13

"Poštovani ! Kuća je na moru.Na katu su kuće prije 30 god. stavljeni pregradni zidovi od tanke šuplje cigle, a nedavno je stavljena betonska deka.Neke su prostorije još tada ožbukane.Sada se još planira po tim zidovima staviti ""struja"" Molim Vas, kako najjednostavnije riješiti-završiti, gole i ožbukane zidove, te betonski plafon ? Hvala"

ODGOVOR

Pošto su zidovi bili godinama nezaštičeni i nije bilo AB ploče potrebno je sve zidove dobro osušiti od zaostale vlage.
Prije žbukanja potrebno je izmjeriti količinu vlage u zidovima i ako će vlaga biti manja od 8-10% možete ožbukati vapneno cementnom žbukom VC 40 u debljini do 2 cm.
AB ploču stropa ako je izvedena glatko možete samo pregletati s TERANIL-om EKSTRA ili BETONFIKS-om u sloju do 3-4 mm.
Nakon sušenja zidove pregletajte TERANIL-om ili TERANIL-om EKSTRA i obojite unutarnjom bojom TERAPOL prema izboru iz naše ton karte.

D A / 19.4.2012 21:44

Poštovanje,imam izgrađenu obiteljsku kuču na području Pule.Zidovi su od cigle termoblok Porotherm 25 cm.Čime izvršiti unutarnje žbukanje s obzirom da će izvana doći demit fasada 10cm stiropor.Zahvaljujem

ODGOVOR

Unutarnje žbukanje izvedite gips vapnenom žbukom GV 10 ili vapneno cementnom žbukom VC 40, u debljini do 2 cm.

d t / 18.4.2012 22:01

interesira me kakav materijal uporabiti za poravnavanje starih betonskih stepenica, znaci trebao bih preporuku za neki materijal za vanjske stepenice a da mogu poslije na taj materijal staviti plocice ili kamen? Dobio sam informaciju da je dobro koristiti zavrsni reparatturni mort pa vas pitam za savjet
unaprijed hvala

ODGOVOR

Za sanaciju tj. izravnavanje betonskih stepenica možete upotrijebiti REPARATURNI MORT.
Kada se REPARATURNIM MORT osuši kamen ili pločice lijepite fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

n / 17.4.2012 10:20

Poštovani,

Molim vas kolika je garancija na toplinske fasade ( stiropor).

ODGOVOR

Garanciju na kvalitetu materijala daje proizvođač materijala i garancija je 2 godine, dok garanciju na kvalitetu izvedenih radova daje izvođač radova.
Ovisno o tome kako je sklopljen ugovor o djelu s izvođačem radova, u njemu bi trebao postojati članak o izvedenim radovima, garanciji i eventualnim prigovorima na kvalitetu radova.

r m / 16.4.2012 23:03

Poštovani,
Molim vas da mi objasnite razliku, odnosno koju bi ste završnu žbuku preporučuli i zašto? na zgradi u Puli, 5-katnica, gradnja 1970, obnova fasade upravo, stiodur 5 cm. Da li akrilnu ili silikatnu i zašto? Da li je to isto? Napominjem da se na sanaciju išlo radi izrazite vlage u stanovima. Zidovi su od šuplje opeke 30 cm i dotrajali akril premaz

ODGOVOR

Ako ugrađujete XPS ploče na zgradu upotrijebite akrilatnu žbuku TERAKRIL prema izboru granulacije, teksture i boje iz naše ton karte.
Razlika između silikata i akrilata je u sastavu žbuke - akrilat je na bazi akrilatne disperzije, dok silikat je na bazi vodenog stakla.
Prije početka sanacija potrebno bi bilo utvrditi kolika je količina vlage i u kojoj se mjeri prostire.
Ugradnja XPS ne preporuča se za izradu fasadne površine već za izradu podnožja