Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N K / 2.5.2012 11:21

Dali se smije mješati žbuka teraplast sa akrilnim žbukama drugih proizvođača?

ODGOVOR

Ne, TERAPLAST se ne smije miješati s drugim akrilatnim žbukama, jer je omjer sirovina kod svakog proizvođača drugačiji, te miješanjem više različitih proizvoda ne znamo što se može desiti sa sastavom žbuke.

n / 30.4.2012 11:19

Poštovani,
Molim vas pojašnjenje oko procedure prefarbavanja izbledjele fasade. Naime dali je potrebno prati fasadu pod pritiskom, koliko prije negoli se nanosi sloj boje i koliki mora biti vremenski razmak između jednog nanosa i slijedećeg budući mi je rečeno da će na fasadu ili 2 sloja. Ukoliko se odlučim za drugačiji ton ( sada je crveno-narančasti ton) dali mora biti iz te skupine ili može biti bilo koja boja, odnosno dali će pokriti sadašnju boju.
Na kojim se temperaturama može nanositi boja i dali je potrebno izbjegavati sunce
Hvala

ODGOVOR

Prije nanošenja fasadne boje potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i skinuti svu prljavštinu i prašinu.
Pranje je potrebno izvesti barem 3-4 dana prije željenog bojanja. Ovisno kakvu postojeću žbuku bojate potrebno je znati kakvu boju želite tj.kakav ton, te se ovisno o vrsti podloge određuje i vrsta boje. Preporuka je da se bojanje izvede u dva premaza, no i jedan premaz može biti dovoljan. Između dva premaza potrebno je sušenje od jednog dana, dok za neke boje oba premaza mogu se obaviti unutar istog dana. Pošto imate tzv.“.jaku“. boju potrebno je prije odluke o bojanju znati s kakvom vrstom materijala je završna obrada izvedena te bi bilo poželjno napraviti probu sa željenom nijansom.
Naš boje imaju dobru pokrivnost i možete prebojati vašu fasadnu površinu.

d b / 28.4.2012 13:23

Poštovani,može li sep ići kao završni sloj na stiropor?
Hvala

ODGOVOR

SEP mineralna završno dekorativna žbuka upotrebljava se kao završni sloj u povezanim toplinsko izolacijskim sustavima s pločama stiropora ili kamene vune.

L R / 27.4.2012 9:31

Poštovani, zanima me da li negdje mogu pronaći vašu ton kartu za disperzivne boje za unutarnje zidove u digitalnom formatu?

ODGOVOR

"Možete je naći na stranici dokumenata , pod Ton karta završnih žbuka i premaza ."

r c / 26.4.2012 10:56

kolika je potrosnja ljepila pri izradi stiropor fasade,zapravo koliko je ptrebno za ljepljenje a koliko za gletanje po metru kvadratnom??hvala

ODGOVOR

"Za lijepljenje vam je potrebno 5kg/m2 ljepila, dok za gletanje tj.armaturni sloj vam je potrebno 6-7kg/m2.

Ako vas zanima, na našoj web stranici možete pogledati izračun, kalkulaciju potrebnog materijala za ugradnju Samoborkinih toplinskih sustava."

M B / 26.4.2012 10:18

Poštovani, Da li se GV-10 može nanositi na kameni zid koje je učvršćen-žbukan sa betonom ( torkretni beton)? treba li impregnacija, ili možda bolje odogovara VC-40?

ODGOVOR

Nismo imali puno iskustva s torkretnim betonom odnosno žbukanjem istog, ali mislimo da se može upotrijebiti žbuka GV 10.
Impregnacija prije žbukanja je KONTAKT GRUND kojeg morate nanijeti dan ranije.

M B / 26.4.2012 10:09

Poštovani, Izradio bih striporor fasadu na postojećoj fasadi od čvrste glatke cementne žbuke.Da li treba grundirat prije nanošenja ljepila?
Na jednom djelu kuće nema žbuke samo grublje fugirani kamen. Što treba uradit prije ljepljenja ploča?

ODGOVOR

Tamo gdje vam je cementna žbuka nije potrebno grundirati prije ugradnje povezanog toplinskog sustava.
Tamo gdje je kamen ravan i ne odstupa bez problema možete ljepiti ploče stiropora , a ako je odstupanje veće površinu ožbukajte žbukom VC 60 u debljini 2-3cm.
Ploče stiropora lijepite SAMOTERM-om.

M B / 26.4.2012 10:05

Unutarnje strojno žbukanje kamenih zidova bih izveo sa GV-10. Sa zidova će biti skinuta stara žbuka i kamen ispran sa vodom. Da li trebaju dodatni premazi- grund prije strojnog žbukanja sa GV-10?

ODGOVOR

Nakon skidanja stare žbuke i čišćenja površina ako je kamen upojan impregnirajte UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim vodom u omjeru 1:2 neposredno prije nanošenja GV 10.

I V / 25.4.2012 15:55

"Na staroj drvenoj kući odstranili smo (staru) žbuku sa ""drvene konstrukcije"" (fosne i letvice) i ožbukali (vašom) TERMO-žbukom! Nakon SUŠENJA zidovi su SVI raspucali! KAKO (sa čime sanirati??? MOLIM za uputstvo! (051/275-573, 098/247-099), HVALA, I. Vidmar "

ODGOVOR

TERMO ŽBUKA nije predviđena da se njome žbuka drvena konstrukcija. Pretpostavljam da ste prije žbukanja površinu rabicirali pocinčanim punktiranom rabicom.

Potrebno nam je znati kakve su pukotine, širina, dubina, rasprostranjenost, koliko se prostiru i da li se prostiru kroz cijeli presjek žbuke.

Ako ste u mogućnosti proslijedite nam slike da vidimo o čemu se radi da vam možemo odgovoriti.

L P / 25.4.2012 11:22

Poštovani interesira me razlika u kvaliteti i upotrebi akrilatne silikatne i minerane završne žbuke. Moja je pretpostavka da su silikatne i mineralne prirodnije i kvalitetnije i da bi se upotrebljavale za ekskluyivnije objekte. Zanima i da li postoji razlika potrebnim podlogama za pojedine žbuke.? Da li sve tri mogu ići u etics sustavu?
unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Osnovna razlika između žbuka je u sastavu. Bez obzira radi li se o ekskluzivnim objektima ili bilo kojem drugom objektu odabir žbuke niie bitan tj.žbuka se bira prema zahtjevu odnosno prema odabiru boje.
Svi pastelni svijetli tonovi proizvode se u mineralnim, silikatnim i silikonskim žbukama, dok je veliki spektar boja moguć samo u akrilatnim žbukama.
Ako se radi o povezanim toplinskim sustavima sve žbuke mogu se upotrijebiti za izradu fasadnog sloja, dok je kod sanacije starijih objekata bolje upotrijebiti mineralnu, silikatnu ili silikonsku žbuku.