Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

P B / 10.3.2009 10:54

Imam problem prodora vode u prostoriju koja je sa tri strane ukopana u zemlju (betonski zidovi) a jedna strana je zidana od betoskih blokova(nije ukopana u zemlju),takodjer mi voda kroz pod (betonska deka) prodire u donju prostoriju.Na koji nacin to sanirati i kojim materijalima,spremam se prostoriju namjeniti za kuhinju,na pod postaviti plocice i na jedan zid a na ostalo navuci sep.Velicina zida 37m2 a pod 13m2.Plafon se nalazi ispod terase a radjen je od ulozaka i gredica(iz nutra a gore beton,ljepenka i mozaik kamen) na koji se spemam postaviti knauf

ODGOVOR

Obzirom na opisane prodore vode potrebno je, osim obrade zidova, izvesti otkop oko objekta, vertikalnu hidroizolaciju i drenažu.
Izvedba hidroizolacije s unutarnje strane zidova spriječiti će prodor vode kroz sami zid ali i uzrokovati kapilarno širenje vlage u zonu iznad ili oko izoliranog zida.
Na podu je potrebno izvesti hidroizolaciju, toplinsku izolaciju, te glazuru kao podlogu za oblogu keramičkim pločicama. Na spoju poda i zida potrebno je izvesti holkere HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.
Vertikalnu hidroizolaciju zidova možete izvesti klasičnim hidroizolacijskim materijalima te obložiti gipskartonskim pločama, kao podlogu za dekorativnu mineralnu žbuku SEP.

V / 5.3.2009 14:36

POSTOVANI,MOLIM VAS DA MI OBJASNITE RAZLIKU IZMEDJU AKRILNOG I SILIKATNOG ZAVRSNOG SLOJA,ALI NE U SASTAVU VEC O SVOJSTVIMA,PARAPROPUSTNOST,KOJA JE PRIHVATLJIVIJA ZA KOJU KLIMU ITD.

ODGOVOR

Akrilatna i silikatna žbuka mogu se ugradiii u bilo kojem klimatskom području samo je preporuka da se u mediteranskom području ugrađuje akrilat zbog visoke vodoodbojnosti i čvrstoće.
Razlika između akrilata i silikata je u parapropusnosti - kod akrilata je parapropusnost smanjena u odnosu na silikat ali je vodoodbojnost akrilata bolja od silikata.

P K / 5.3.2009 14:15

"Poštovani,

Prvo Vam čestitam na korisnim savjetima.

Fasada na obiteljskoj kući od bijlog SEP-a ,mislim 04 stara 21 godinu. Sjeverna strana ""isprana"", uz krajeve prozorskih klupčica okomite tanke pukotine. Kako sanirati? Nakana je zazidati balkonska vrata i spojiti stari i novi SEP bez vidljivih prijelaza i obojiti fasadu drugom bojom. Molim Vas preporučite mi postupak radova i materijala.
Sa štovanjem "

ODGOVOR

Pukotine se javljaju zbog dijagonalnog armiranja oko otvora koje nije napravljeno prilikom izrafe toplinske fasade. Bojanjem će se pukotine djelomično sanirati, ali će i dalje biti prisutne.
Spajanje starog i novog SEP-a bez pukotina neće biti moguće.
Najbolje je cijelu površinu prevuči novim slojem SEP-a i zatim cijeli objekat prebojati MINERALKOLOR ili TERATON V fasadnom bojom po izboru iz naše ton karte.

I / 6.3.2009 8:07

Poštovani, Zbog sljeganja terena puca mi zid kako s vanjske strane tako i s unutrašnje te mi prodire vlaga kroz tu pukotinu. Provo san razne 2 komponetne hidro izolacije ali opet nakon nekog vremena pokaže se pukotina.Sad mislim na cijeli zid napravit TERMOZOL fasadu. Bili tim riješio problem? Trebali stavit diletaciju na mjestu pukotine?
Napominjem sadšnja fasada je špric/košuljica/špric

Kako riješit unutrašnju stranu zida gdje je klasićna žbuka(morska pržina/vapno/cement/pjesak)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Zbog geomehaničkih sila i slijeganja terena pucanje će se desiti i na toplinskom sustavu. Potrebno je obavezno konzultirati se sa ovlaštenim statičarem da se napravi geomehanički projekt. Pukotine bi prije ugradnje sustava trebalo otvoriti do zida i sanirati trajno elastičnim kitovima da se barem djelomično premoste sile terena i same konstrukcije objekta.
Nakon izravnavanja podloge možete ugraditi toplinski sustav, ali vam ne možemo garantirati da se pucanje neće ponoviti i na sustavu.

m k / 5.3.2009 17:27

dobar dan
Kuća uz more,fasadeks bijeli(na zaribanoj cementnoj žbuci) star 10 godina. Koji materjal predlažete za ponovno farbanje(rado bi u nekom tonu)??
Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Postojeći Fasadex obavezno morate mehanički odstraniti, fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja obojati s TERATON V u boji po izboru iz naše ton karte.

Z M / 4.3.2009 21:35

Kupio sam kuću i podrum je s jedne strane cijeli ukopani u zemlju. Zidovi su betonirani i bez potrebne izolacije pa u podrum prodire voda na više mjesta. Da li postoji još neka solucija (izolacija s unutarnje strane) osim otkopavanja zemlje i izrada potrebne hidroizolacije?

ODGOVOR

+ Dodatno pitanje:
Takodjer, u sobama se nalazi stara žbuka koja je i u više navrata malana (jupolom i sl.).Sada bih na te zidove htio NALIJEPITI knauf ploče.
Da li preporučate skidanje žbuke do cigle ili postoji kakva impregnacija za zid pa da se s

M / 3.3.2009 22:45

Poštovani, zanima me koliku temperaturu može izdržati teraplast kad se primjenjuje u prostoru gdje je izvor topline kao npr. peć, radijator, grijalica, kamin. Tj. zanima me da li isti gubi svojstva pri visim temperaturama i koja je maksimalna temperatura povrsine na za nanošenje nego prilikom korištenja i kad se osušio.

ODGOVOR

"TERAPLAST ne preporučamo nanositi na zidne površine na kojima se razvija temperatura viša od 50oC.
Na višim temperaturama TERAPLAST ""omekša"" i podložan je mahaničkim oštećenjima, kao i ""puzanju"" s podloge."

M / 2.3.2009 22:14

Poštovani,
odlučo sam sa na akrilnu termo fasadu iz vašeg programa. Obzirom da trenutno biram boje, a iz ton karte nisam u mogućnosti ocijeniti pravu niansu boja molim vas gdje mogu vidjeti primjere origunalnih boja i tekstura vaših fasada.
Također bi vas molio da mi objasnite razlike između pojedinih akrilnih fasada koje proizvodite.
s Poštrovanjm,
Mladen

ODGOVOR

Akrilatne završno dekorativne žbuke razlikuju se po načinu obrade odnosno teksturi: Z - zaribana (rižasta). R - ribana (žljebasta). Š - špricana. VA - valjana.
Neke od tonova iz ton karte možete vidjeti na uzorcima u prostorima naše maloprodaje - Zagrebačka 32 a, Samobor , dok našu ton kartu možete pogledati u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskom robom koje prodaju naše proizvode.

R g / 1.3.2009 20:45

Štovana gospodo.Imam kuću na moru koja je građena prije 30 godina.Prizemlje je zidano sa betonskim blokom od 20 cm.Pošto radim preinaku u prizemlju,mislio sam da na vanjske zidove sa unutarnje strane nalijepim direktno stiropr debljine 5 cm te ga poslije rabiciram i nakon toga izgletam i obojim.Da li je ovo ovako moguce,jer je jedna prostorija spavaća soba a druga dnevni boravak.Stiropor bi bio 20 gramski bez preklopa.Ako je moguće ,molio bih vas da mi eventualno odgovorite na tlf 098 875622 ili 023 364324.Unaprijed vam se zahvaljujem Ratko

ODGOVOR

Završna obrada toplinskih sustava izvodi se sitnozrnatim završnim žbukama:
mineralnim (SEP Z 200, SEP Z 300), silikatnim, akrilatnim ili silikonskim žbukama zaribane, ribane, špricane teksture.
Ne preporuča se glatka završna obrada i bojanje. Obzirom na lokaciju objekta preporučamo akrilatnu ili silikonsku žbuku, ili alternativno mineralnu žbuku+ dodatno hidrofobiranje bojom.

Prema važećoj zakonskoj regulativi za vanjsku toplinsku izolaciju smiju se koristiti isključivo certificirani proizvodi, uključujući i toplinsko-izolacijske ploče ekspandiranog polistirena.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati email-om.

J J / 28.2.2009 22:21

Dali je za vanjsku toplinsku izolaciju 38cm debelog zida od pune opeke bolji stiropor ili stirodur. Koju debljinu stirodura bi preporučili i koliko je ta fasada skuplja po kvadratu od stiropora? Hvala.

ODGOVOR

Prema važećoj zakonskoj regulativi u RH (ZAKON O GRAĐEVNIM PROIZVODIMA. TEHNIČKI PROPIS O uštedi toplinske energije i toplinskoj zaštiti u zgradama) certificirani su povezani sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama EKSPANDIRANOG POLISTIRENA ili MINERALNE VUNE.

Ukoliko su AB dijelovi konstrukcije dodatno toplinski izolirani preporučamo minimalnu debljinu toplinske ploča 6 cm.

PS. Ostavili ste krivu email adresu pa vam odgovor nismo mogli poslati email-om.