Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B B / 25.3.2008 9:35

Poštovani,

kako ukloniti hrapave mrlje od Mineral Kvarc Grunda na plastičnoj kadi?

Unaprijed hvala,

ODGOVOR

MKG mrlje se u pravilu uklanjaju odmah po upotrebi grunda, jer sva abrazivna stredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu oštetiti podlogu.
Pokušajte ispirati s vrućom vodom, te lagano skidajete mrlje krpicom da se ne ošteti plastika.

M M / 19.3.2008 14:17

Molim savjet
stambeni objekt, prizemlje postojeća fasada kat od ravnih jelovih brvana.Kako izvesti stiropor fasadu na cijelom objektu (kako lijepiti stiropor na brvna).Hvala

ODGOVOR

"U našem proizvodnom i prodajnom programu nemamo proizvode koji se mogu lijepiti na drvo.
Također možete pogledati i odgovor na slično pitanje ."

B B / 19.3.2008 11:47

POŠTOVANI,
IMAM KVARCNI PIJESAK KOJI HOĆU STAVIT NA VANJSKE STEPENICE DA BUDE KAO KVARCNI POD,PA ME ZANIMA SA KOJOM SMOLOM DA GA POMIJEŠAM I IZGLETUJEM?
DA LI IMATE VI U PROGRAMU NEKE GOTOVE MATERIJALE DA BI DOBIO POD OD KVARCNOG PIJESKA?
AKO NIŠTA OD TOG MOLIM VAS PREPORUKU.

ODGOVOR

Za mješanje kvarcnog pijeska sa smolom kontaktirajte proizvođača smola KATRAN, KARBON ili CHROMOS koji vam mogu dati podatke. U svom programu nemamo materijale za takvu obradu, već vam možemo ponuditi gotovu glazuru, Cementni estrih 20 ili 30, kojem možete dodati kvarc estrih - suhu mješavinu za izradu betonskih površina s povećanom otpornosti na habanje.

V T / 17.3.2008 5:45

Molimo Vaše mišljenje vezano za način obračuna odrađene termozol fasade. Radili smo Vaš termozol sustav i kod obračuna investitor insistira da se izuzmu svi otvori (bez obzira na njihovu površinu), a špalete posebno obračunaju. Da li je ovo pitanje kod nas regulisano određenim propisom
ili je ostavljeno za dogovor u praksi?

ODGOVOR

Obračun izvedenih radova izvodi se prema važećim građevinskim normama.

U većini slučajeva prozorski otvori do 2 m2 ne odbijaju se. Oni veće kvadrature odbijaju se ali se dodatno obračunava obrada špaleta.
U slučaju TERMOZOL sustava uobičajeno se prozorski otvori izuzimaju ukoliko se za obradu špaleta koriste špaletni elementi ili ugrađuju toplinsko-izolacijske ploče debljine različitih od one na ostalom dijelu pročelja.
U tom slučaju obrada špaleta obračunava se zasebno.

A Š / 16.3.2008 21:35

Poštovani,
Zanima me izolacija vanjskog zida. Kuća je inače izgrađena 2000 g. od opeke phorotherm 25. Na nekim dijelovima kuće je samo nabačen špruc, a na nekim je cementni premaz od 2 cm. Građevinar koji bi nam izvodio radove preporučuje stiropor od 5 cm (150 m2), a na cementni premaz stiropor od 3 cm(80 m2).A isto tako da li je moguće na deki postaviti stiropor od 5 cm za izolaciju, koji bi ujedno bio i podloga za nadogradnju. Već 2 g. iznutra pojavljuje kondenzacijska vlaga, gljivice.. u zimskom periodu. Unutra je izolirana klasično vapneno-cementnom žbukom bez toplinske izolacije. Nalazi se u Kaštelima i na udaru jakih bura i juga.
Molim vas za vaš savjet.
Lijep pozdrav i unaprijed hvala,
Anita Šimunić

ODGOVOR

Razlog pojave kondenzata i razvoja plijesni zasigurno su hladni mostovi u zoni AB - armirano betonskih dijelova konstrukcije - horizontalni, vertikalni serklaži, nadvoji i sl.
Toplinska izolacija cijelog vanjskog zida određena je najslabijim dijelom konstrukcije - betoni. Preporučamo cijelu površinu obraditi toplinsko izolacijskim pločama iste debljine, a ukoliko to nije moguće poslušajte savjet potencijalnog izvođača.
Toplinsko izolacijske ploče na betonskoj deki ne mogu biti podloga za eventualnu nadogradnju. Preporučamo toplinsku izolaciju izvesti s unutarnje strane ljepljenjem toplinsko izolacijskih ploča na strop i njihovu daljnu obradu kako je opisano u tehničkom listu za TERMOZOL sustav na našoj nweb stranici.

d / 16.3.2008 18:01

Prije tri godine radio sam fasadu sa Vašim materijalom,stiropor+mreža+impregnacija+sep(obični)
preko Vašeg partnera Brodomerku-Split kod kojeg sam naručio materijal , dobio sam materijal koji ne ide jedno sa drugim,sep obični i stiropor, kontakt osoba u brodomerkuru je gđa. Marija Škalic, koja mi je savjetovala da uzmem taj materijal, na što vam ulažem primjedbu kao nestručnom savjetniku, na poziv Vašeg čovjeka na terenu dobio sam odgovor da je problem u ugradnji materijala s čim se osobno ne slažem.Pitam Vas što da učinim , fasada urađena prije tri godine je cijela iscvjetana i iskrižana. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za završnu obradu TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena, mogu se koristiti pored silikatnih, silikonskih i akrilatnih žbuka, i mineralne tankoslojne završne žbuke tipa SEP.
U proizvodnom programu Samoborke postoji više tipova SEP-a koji se razlikuju po granulometrijskom sastavu i načinu obrade ali ne i u svojstvima glede kompatibilnosti s TERMOZOL sustavom.
Naša preporuka za vaše klimatsko područje i blizinu mora je akrilatna žbuka TERAKRIL. Alternativno mineralna žbuka SEP Z 200 ili sl. uz dodatno hidrofobiranje MINERALKOLOROM.
Vapneno iscvjetavanje je je prirodna pojava kod mineralnih žbuka uzrokovana nanošenjem i obradom u nepovoljnim vremenskim prilikama (niska temperatura zraka ili podloge, vlažno ili kišovito vrijeme, vjetar).
Vrsta materijala korištenog za završnu obradu ne može biti uzrok nastanka pukotina.

Ukoliko ste u mogućnosti pošaljite nam e-mailom fotografije na kojima će biti vidljiv karakter i raspored pukotina ili se ponovo obratite našem kolegi, g. Božidar Celić 091/ 3322 879, za dogovor oko eventualnog očevida na gradilištu.

Ž J / 17.3.2008 9:20

Poštovana gospodo,
imamo Schiedel dimnjak obzidan fasadnom opekom iznad crijepa (nije u funkciji).

Nakon izmjene crijepa i limarije kod jakog pljuska došlo je do slijevanja vode uz dimnjak.

Izgleda kao da voda dolazi kroz opeku, a ne po stijenki fasadne opeke. Dimnjak ima pokriveno tjeme.

Fuge između fasadne opeke NISU
ZATVORENE i sumnjam da bi voda mogla ulaziti kroz njih.

Molim preporuku kojim materijalom zapuniti fuge na dimnjaku.

Unaprijed hvala.
Željko Jančin


ODGOVOR

Za fugiranje fasadne opeke preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Ukoliko fuge nisu kvalitetno zapunjenje moguće je da na njima dolazi do zacurijevanja oborinskih voda.
Iz vašeg upita nije vidljivo da je obzid postojao i prije izmjenje pokrova i limarije - ako je onda se isti problem trebao pojavljivati i prije sanacije.
Ukoliko nije problem može biti u loše izvedenim spojevima limarije.

P V / 15.3.2008 18:42

"Poštovani,
kako u podrumu moje obiteljske kuće, gdje nema vlage, držim vino i suho meso, na podu imam postavljen običan cementni beton kojeg je zbog cc petnaestogodišnjeg korištenja kao pod malo teže održavati, ja Vas ovim putem molim da mi odgovorite na sljedeće:
Dali bi mi kao ""ZAVRŠNI"" sloj za jedno trajnije riješenje bilo dovoljno upotrijebiti Vaš proizvod ""TERANEKS"" - SAMONIVELIRAJUĆU MASU - koja bi mi prema procijeni oštećenosti betonske podloge bila dostatna u debljini od 2-3 mm?
Napomijnem da mi je namjera da to bude završni sloj koji bih koristi samo za hodanje, naravno sa željom za lakšim čišćenjem i održavanjem.
Ako mi to po Vašem mišljenju eventualno ne bi odgovaralo, molio bih Vas za savjet alternativnog riješenja s napomenom da mi bilo koja vrsta podnih pločica nebi odgovarala.
Zahvaljujem i pozdravljam, te Vam želim mnogo uspjeha u Vašem poslovanju. "

ODGOVOR

Za obradu i izravnavanje postojećeg cementnog estriha ili betona možete koristiti TERANEKS. Prije nanošenja potrebno je temeljito očistiti podlogu od eventualnih masnih mrlja i slabodržećih dijelova, te dobro oprašiti - najbolje jačim usisavačem.
Neposredno prije nanošenja TERANEKSA podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Na još vlažnu podlogu razvući TERANEKS metalnim gleterom u željenoj debljini.
Proći Igličastim valjkom kako bi se uklonili eventualni mjehurići zraka.
Cca 21 dan nakon izvođenja TERANEKS možete prebojati AKROTONOM.

d / 13.3.2008 14:03

Radi se o unutarnjim zidovima i plafonu na prvom katu. Napominjem da se radi o kuci u Dalmaciji te da nije jos stavljen krov.Zidove sam radio ciglom, a ploča je puna - hidrobeton. Žbuka je rađena mašinski sa 510 gotovom žbukom.
Na plafonu i vjencima ploče /dakle samo gdje je beton/ došlo je do otpadanja žbuke kao i farbe /unutarnji Jupol/ i to samo u zimskom periodu,(neznam da li je to kondezacija jer nema curenja ploče, dok je ljeti sve uredno. Napominjem da je prije nanošenja žbuke na betonu bilo vidljivo cvjetanje.
Koliko mi je poznato izvođač radova je davao mašinski špric pa 510.
Da li postoji način za saniranje i što mi predlažete koja sredstva iz vaše palete proizvoda da upotrijebim.

Hvala

ODGOVOR

Kako napominjete da je na betonskoj podlozi prije nanošenja žbuke bilo vidljivo cvjetanje - isto je trebalo u potpunosti odstraniti .
Ukoliko je za deku korišten beton s dodacima za vodonepropusnost isti je kao slaboupojnu podlogu trebalo obraditi adekvatnim špricom visoke prionjivosti (tipa CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA), na koji bi se nanijela žbuka.
Na žalost informacije koje ste naveli u svom upitu nisu dostatne za prijedlog sanacije. Preporučamo obratite se proizvođaču materijala koji je korišten te zamolite očevid na licu mjesta.

a / 11.3.2008 19:19

od čega se proizvodi betonska galanterija

ODGOVOR

Kao što i sam naziv govori, betonska galanterija proizvodi se od betona.