Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

p / 14.3.2008 12:46

"Poštovani,
imam neravan betnoski pod u garaži koji k tome i krivo ""visi"". Da bih ga doveo u red trebam glazuru između 1 i 3 cm (uz pravilan pad). Glazuru bih obojao bojom za beton ili smjesama za podove.
Da li je to moguće izvesti samonivelirajućim masama s obzirom na debljinu s tim da pod ""izdrži2 masu automobila?
Hvala"

ODGOVOR

Samonivelirajuće mase nije moguće upotrijebiti na podlogama koje zahtijevaju ili se planira izvođenje u padu. Osim toga samonivelirajuće mase nanose su u debljini do max. 2 cm. Obzirom na sve navedeno preporučamo izvođenje CEMENTNOG ESTRIHA 20 u debljini 3-5 cm.
Za visoku površinsku čvrstoću preporučamo prohodni estrih strojno obraditi KVARC ESTRIHOM.

T K / 10.3.2008 21:17

Poštovani,

Kuću sam zidao Porotherm opekom 30 cm debljine, pa me zanima koju vrstu fasade bi mi preporučili. Kuća se nalazi u Brckovljanima, Dugo Selo. Netko mi je rekao da se na tu opeku ne smije stavljati stiropor, već samo termo žbuka. Navodno da stiropor umanjuje svojstva Poroterm opeke, a opeka ´´diše´´, pa je stiropor zatvara. Molim Vas savjet po pitanju fasade jer su mi bitni troškovi grijanja (plinsko centralno grijanje).

Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

vanjska toplinska izolacija u pravilu bi trebala biti definirana projektnom dokumentaciju i izračuni potrebne energije za grijanja po m2, koji je njen sastavni dio, a uključuje osim samog vanjskog zida i ostale elemente kao što su oblik objekta, orijentacija, prozorski otvori- veličina i raspored, krov i dr.
Ukoliko je cijela konstrukcije izvedena od poroopeke, odnosno ako su i AB dijelovi konstrukcije dadatno toplinski izolirani (gotovi elementi od poroopeke ili kombi ploče) dovoljno je navedene zidove ožbukati laganom žbukom VC 20 L, obraditi TERATERMO GLETOM i završnom dekorativnom žbukom.

J / 9.3.2008 17:07

Na zidove sam nanio vašu silikatnu fasadu u boji koja mi se ne sviđa. Htio bi je prebojati. Koju boju korisiti - akrilnu ili silikatnu...?

ODGOVOR

Silikatnu žbuku možete prebojati silikatnom ili akrilatnom bojom ovisno o tonu boje koji vas zanima. Ako želite neki svjetliji ton tada vam treba Silikatkolor, a ako želite neki intenzivniji ton tada vam treba Teraton V.

j a / 8.3.2008 23:44

Poštovanje!

Prije 10 dana sazidao sam ciglom porotherm 19 zid i nalio AB stupove jedne prostorije koja se naslanja na postojeći zid stare dobro izolirane ožbukane kuće. Kako bih što prije htio ožbukati novi zid iznutra i izvana, molio bih Vas da mi preporučite koju žbuku (za vani i unutra da koristim)i postupak.
Kako sam gledao Vaše stranice, vidim da prvo ide cementni špric, a zatim žbuka, međutim buni me to da je minimalna starost betona 3 mjeseca. Da li je zaista potrebno toliko čekati prije žbukanja?

Na koji način da povežem staru sa novom žbukom na dodiru starog zida postojeće kuće i novog zida od cigle koji ću ožbukati a da stari zid ne vuče vlagu sa novog zida?

koju minimalnu debljinu šprica i minimalnu debljinu žbuke preporučate?

Izvana bih stavio neki SEP pa bih Vas molio za postupak.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Prema važećim građevinskim normama potrebno je poštivati rokove sušenja i ugradnje različitih materijala pa tako i za beton potrebno sušenje 3 mjeseca.
Unutarnje prostorije ožbukajte GV10 žbukom, osim mokrih čvorova koje žbukajte VC40 žbukom. Predšpric kod ovih žbuka ide od istog materijala rijeđe konzistencije. Ziđe različitih materijal potrebno je rabicirati podcinčanim punktiranim trabicom ili staklenom mrežicom SM10 R za unutarnje radove. Minimalna debljina žbuke je 10 mm, a maximalna 20 mm.
S vanjske strane objekta preporučamo vam izvdebu toplinskog sustava TERMOZOL sa pločama polistirena i završnim slojem mineralne žbuke SEP-Z 200.

d p / 7.3.2008 12:03

Želim obojiti vanjski pod i vanjsko stubište od betona starog dosta godina. Pod je glatak, jer onda kad se radilo zaglađivalo se. Ima na sebi dosta pukotina. Stubište nije toliko glatko.
Molim, recite mi što napraviti za pukotine i koju boju da koristim, otvornu na kiše i na habanje...

ODGOVOR

Ako je podloga zdrava i ne trusi se, površinu dobro oprati vodom i očistiti. Grundirajte Univerzalkoncentrat grundom neposredno prije i pregletaje Reparaturnim mortom F u tankom sloju te prebojajte bojom za beton Akroton.

d b / 6.3.2008 12:10

betonski proizvod od bijelog cementa kolika mu je kvaliteta u odnosu na proizvod sivog cementa unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za razliku u kvaliteti između bijelog i sivog cementa molim da se obratite firmi HOLCIM koja se bavi proizvodnjom cementa, te će vam oni objasniti razliku između ta dva proizvoda.

T K / 11.3.2008 9:24

"Poštovani,
oko kuće imam beton koji je s vremenom popucao i namjeravam ga zamjeniti kulir pločama.Kupio sam kulir ploče 40x40 (klasik)i moje pitanje(a) je slijedeće:
-kako postaviti ploče, da li na armirani betom (10 cm)i fuge zaliti cementnim mortom. Neki vele da to nije dobro, da bu beton popucal, fuge buju popucale itd, da je bolje napraviti to na klasičan kančin. zemlja, čvrsti geotekstil, sitna batuda, opet čvrsti geotekstil, kvarcni pijesak pa ploče. Ne bi htio da mi ploče s vremenom počnu ""plesati"". Bolje sada dati koju kunu više nego da posle imam dodatnih radova. Površina je 10x3 m s prednje strane kuće metra i 10 x 3 m s boćne strane i po njoj se samo hoda.
Najljepše zahvaljujem."

ODGOVOR

"U koliko je riječ o površini s isključivo pješačkim opterećenjem preporučamo ploče postaviti na ""klasičan"" način. U tom slučaju riješeno je i pitanje ""odvodnje"" oborinskih voda kroz fuge i drežani sloj batude. Ploče se polažu na pijesak granulacije 2-4 mm, koji ne mora biti kvarcni.
Kvarcnim pijeskom zapunjavaju se fuge.

U slučaju ljepljenja ploča na AB ploču preporučamo fuge zapuniti bitumeniziranim materijalim kako bi se spriječio prodor vode kroz fuge i njeno zadržavanje na AB ploči što pogoduje smrzavanju tijekom zime, slabljenju čvrstoće, ""dizanju"" ploča i dr.
"

p v / 5.3.2008 17:10

molim Vas da me obavjestite o prodajnim mjestima na području osječko-baranjske županije.hvala

ODGOVOR

Mi nemamo svojih prodajnih mjesta u tom dijelu Hrvatske, ali naši proizvodi su vam dostupni u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskog materijala kao npr. Velekem, Chemotehna, Pevec, MD Profil, Marić Bau i sličnima.

B P / 4.3.2008 16:48

DA LI SU SIPOREX BLOKOVI POGODNI ZBOG VREMENSKIH UVJETA U LICI ZA DOGRADNJU TJ.PROŠIRENJE KUĆE KOJA JE IZGRAĐENA OD BETONSKIH BLOKOVA I KOJU FASADU PREDLAŽETE.

ODGOVOR

Što se tiče siporeks blokova najbolje se obratiti proizvođaču siporexa XELLA koji će vas savjetovati o načinu primjene istih kao i toplinskoj zaštiti. Samoborka vam od toplinskih sustava sa obradu porobetona može preporučiti VC20L laganu žbuku ili toplinski sustav sa pločama polistirena TERMOZOL ili lamelama kamene vune TRAMOLAM za završno dekorativnom obradom SEP-Z 200+ Mineralkolor, silikatna žbuka ili akrilatna u granulaciji, teksturi i boji po izboru iz naše ton karte.

M M / 10.3.2008 19:55

Poštovani!

Molim Vas da mi pomognete.

Naime stavili smo stiropol na staru fasadu i izgletano je, odlučeno je da će biti ljubičasta boja i ide silikat sa silikonom i sada me zanima koju granulaciju staviti kažu da je 2mm bolja od 1,5 zanima me da li je to istina i zašto.

Mi ne bi htjeli da nam se vidi ono kad se zaribava
buka kod nanošenja, oni kao krugovi, mislim da se to s 2mm ne bi trebalo vidjeti

unaprijed hvala

ODGOVOR

"Na toplisnkom sustavu sa polistiren pločama može se izvesti tankoslojna završna žbuka granulacije 1,5 i 2 mm. Ukoliko ljepilo nije najidealnije zaglađeno preporučamo granulaciju 2 mm.
Što se tiče ""krugova"" koji se mogu uočavati usljed neujednačenog zaribavanja završnog sloja ista je vjerojatnost njihove pojave kod obje granulacije.
Ujednačenost zaribavanja ovisi isključivo o ""ruci"" majstora.
"