Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

z g / 25.8.2013. 10:07:55

Poštovani !
imam staru terasu koja je dosta prljava,kako je očistiti

ODGOVOR

terasu možete pokušati oprati vodom pod pritiskom i čvrstim četkama

N / 15.8.2013. 9:42:20

Koliko mi treba pijeska za zapunjavanje fuga opločnika,površine 100 m2

ODGOVOR

Potrošnja kvarcnog pijeska za popunjavanje fuga između opločnika je cca 3-4 kg/m2.
Za 100 m2 potrebno je cca 300-400 kg kvarcnog pijeska.

J / 10.7.2013. 13:04:12

Postavljam vaše kocke Apolon . Podloga je dobra s tucanikom na koji stavljamo sitni pjesak.
Da li je potrebno stavljati geotekstil između tucanika i sitnog pjeska kako bi se spriječio rast trave .
Na koji način se sprječava rast trave ?

ODGOVOR

Pri polaganju opločnika potrebna je izravnana podloga, nakon toga ide drenažni sloj šljunka (16-32 mm), za lakša opterećenja 10-15 cm, a za teža opterećenja 15-20 cm, nakon toga dolazi sloj kamenog agregata (2-4 mm) i na to se postavljaju opločnici. Rast trave između opločnika sprječava se fugiranjem kvarcnim pijeskom.

R L / 2.7.2013. 12:39:59

Postoji li više klasa opločnika? Odnosno ako je ista vrsta može li se birat između kvalitetnijeg i manje kvalitetnijeg opločnika?

ODGOVOR

postoji samo jedna klasa opločnika, pa se zato niti ne može birati između kvalitetnijeg i manje kvalitenijeg opločnika.
Izbor opločnika i cijene navedene su u našem cjeniku koji vam je dostupan na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/cjenici .

Z G / 30.6.2013. 12:49:23

Poštovani,
je li moguće postojeću staru betonsku konstrukciju ograde oko kuće (cokl i stupovi) obložiti betonskim pločama 3,8 cm? Je li postupak isti kao i kod polaganja na betonsku podlogu, odnosno lijepljenje fleksibilnim ljepilom i zahtijeva li kakvu posebnu pripremu podloge

ODGOVOR

Betonske ploče možete lijepiti debeloslojnim fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL (za nanose do 15 mm)

H H / 29.6.2013. 14:31:45

Poštovani,

Imam u dvorištu kocke 20x20 i zanima me kako je najbolje ukloniti mrlje od auto guma i mrlje od ulja. Čitao sam da coca cola pomaže, a opet ne želim da mi pojede dvorište :) ?

Hvala na odgovoru

ODGOVOR

mrlje od ulja koje su se upile u opločnike teško ćete uspjeti očistiti u potpunosti, eventualno možete pokušati miniwash-om i nekakvim četkama, kada su u pitanju tragovi guma

h / 27.6.2013. 20:56:10

vidio sam na nekoliko mjesta da ljudi uopće ne vrše nikakvo fugiranje nakon polaganja opločnika pa me zanima da li je fugiranje obavezno i ako nije, da li u tom slučaju postoje neke specifičnosti vezano za pripremu podloge i samo postavljanje opločnika?

ODGOVOR

opločnici se fugiraju da bi se spriječio rast trave i mahovine u fugama. Fugira se kvarcnim pijeskom, no fugiranje nije obavezo, ako ne želite.
Što se tiče podloge, potrebno ju je dobro izravnati, nakon toga se nasipava drenažni sloj šljunka (16-32 mm) za lakša opterećenja 10-15 cm, za teža opterećenja 15-20 cm, poslije se nasipava sloj kamenog agregata (2-4 mm) i polažu se opločnici, te fugiranje kvarcnim pijeskom

M G / 9.6.2013. 9:47:46

U Lici imam montažnu drvenu kuću postavljenu na betonsku ploču izdignutu nad zemljom (kao prvi kat),pred njom je balkon-terasa otkrivenih 26 kvadrata i natkrivenih 12,planiram staviti betonske ploče Pastella,molim Vaš savjet da li je to dobar izbor,na koji način ih staviti(estrih?hidroizolacija?) i kako riješiti spoj prema kući?Zahvaljujem,Mladen

ODGOVOR

Pastella ploče nisu naš proizvod te vas ne možemo savjetovati o postavi istih.
Kontaktirajte proizvođača navedenih ploča SEMMELROCK koji vam modu dati najbolji savjet.

D K / 16.5.2013. 18:48:15

Kako ukloniti bijele mrlje koje su se pojavile odmah nakon postavljanja opločnika .Da li je uobičajeno da se pojavljuju te mrlje ili je to greška u obradi ili skladištenju opločnika ?

ODGOVOR

bijele mrlje na opločnicima se javljaju zbog prirodnog procesa u kojem pod utjecajem atmosferilija dolazi do razgradnje vapnenca.
Isparavanjem vode iz nastale otopine vapnenac privremeno ostaje na površini, no nakon nekog vremena isprati će ga kiša i bijele mrlje će potpuno nestati.

Z G / 22.4.2013. 11:15:08

Posjedujem opločnike SAMOBORKA-e visine 8 cm. Obzirom da su ugrađeni prije cca 8 godina, na njima se nalaze različite naslage prljavštine.
Na koji način predlažete najsvrsishodnije čišćenje?

Zrinko

ODGOVOR

Opločnike operite vodom pod pritiskom (miniwash) i očetkajte mekim četkama.Nakon pranja opločnike možete impregnirati BETON IMPREGNATOR-om.
BETON IMPREGNATOR je namijenjen za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, prirodnog kamena (granit, mramor), opeke,porobetona, vlaknocementnih ploca te mineralnih žbuka i boja.
Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt, smanjuje mogućnost zaprljanja.
Spriječava transport vodo topivih soli iz betonske podloge na površinu.