Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

t b / 11.4.2012 11:00

poštovani, prije tri godine sam napravio kuću, ožbukana je klasičnom žbukom ručno, i sve je štimalo dok je nisam okrečio, prvo krečenje krečio sam gašenim vapnom, i poslije nisam nikako krečio do danas, jer kada sam okrečio pojavile su mi se nekakve crte kao žile na rukama,završni sloj mi je majstor nanosio pjeskom kojega sam sijao do granulacije botovca, pa mislim da je on pogriješio kod nanošenja,zanima me da li mogu nanesti gotovu žbuku preko zida okrečenog gašenim vapnom, hvala.

ODGOVOR

Odgovor 1:
-------------
Pošto ne znamo o kakvim se pukotinama radi i koliko se pukotine prostiru u dubinu i širinu, s kakvim materijalom je izvedeno, u kakvim vremenskim uvjetima je rađena žbuka, koliko se žbuka sušila prije bojanja i sl., predlažemo vam da se skine površinski sloju žbuke i boje od 5 mm te se nanese novi sloj gotove žbuke VC 50
ili da se cijela površina pregleta polimer cementnom masom TERATERMO GLET u debljini 3-4 mm, te završno obradi dekorativnom žbukom silikat, akrilat, mineral, silikon, u tonu prema izboru iz naše ton karte.

Dodatni upit:
-------------------
hvala na odgovoru, meni je novi majstor predložio da samo pređemo zidove impregnacijom i onda stavimo vc 50, inače žbukano klasičnim načinom, cementni špric, gruba pjesak, vapno i cement, i fina pjesak, vapno i cementi na kraju sam ličio gašenim vapnom, pa nije mi zgodno strugati zidove kad živim u kući, je li mi dovoljno staviti impregnaciju preko kreča, jer nisam više lišio od jednog puta?


Odgovor 2:
-------------
Naša preporuka je da se nikada ne ugrađuju slojevi na slojeve, a da se prethodni slojevi ne skinu.
Impregnaciju stavljate na vlastitu odgovornost te se ograđujemo od eventualnih mogućih problema.
Prije ugradnje žbuke VC 50 impregnacija se ne koristi već se samo navlaži podloga . Impregnacija se koristi kada se unutarnje površine gletaju s TERANILom ili TERANILom EKSTRA, te se površine prije gletanja impregniraju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDom.

T P / 10.4.2012 19:48

Zanima me način plaćanja za firme

ODGOVOR

Način plaćanja:
- za poslovne subjekte koji imaju ugovor –. prema uvjetima iz ugovora
- za poslovne subjekte bez ugovora –. predračun ili
- za poslovne subjekte bez ugovora –. garancija banke.

D M / 9.4.2012 21:44

Trebao bih izraditi armiranu betonsku ploču dimenzija 6m×5m×0.05m.
Htio bih koristiti suhi beton pa vas molim za savjet kolika mi je potrebna količina betona, kolika je cijena i gdje mogu to kupiti u Rijeci ili okolici.
Zahvaljujem.

ODGOVOR

AB ploča trebala bi biti najmanje debljine 8-10 cm u koju možete ugraditi armaturnu mrežu tj. da imate dovoljno zaštitnog sloja betona na armaturnoj mreži.
Potrebno vam je 1500kg suhog betona.
U Rijeci materijal možete kupiti kod: KONKORD, ARKADA, JADRAN IMPEX.
Naša cijena suhog betona iznosi 0,62 kn/kg, vreća pakiranje od 50kg.

K / 6.4.2012 12:53

"Postovani...
U sobi stare kuce izbacio sam daske koje su bile na podu ""zemlje i pijeska"" pricvrscene za grede iste sam izbacio jer su bile vlazne i trule,te iskopao nekih 20-tak cm zemlje i izbacio van..
Radio bih i podno grijanje sa klasicnom glazurom 6cm.majstor mi je rekao da mu treba toliko za cijevi i glazuru ukupno...
Mene sad zanima posto bih sam prije te glazure betonirao sobu od 25m2 trebam li stavljati soder nabijati to, folija pa zeljezna mreza ili je dovoljan suhi beton??
Nazalost nisam u hr pa nemogu kupiti vas proizvod ali ima i nekakav ovdje suhi beton za kupiti...Molim vas za prijedlog,hvala unaprijed...!!"

ODGOVOR

Na zemlju bi bilo dobro obavezno nanijeti sloj kamenog agregata u debljini 10 cm i dobro ga učvrstiti tj.“.sabiti“. i zatim na tome izbetonirati AB ploču u debljini 10-15 cm s ugradnjom armaturne mreže.
Nakon sušenja AB ploče, možete ugraditi podno grijanje na koje ćete staviti cementnu glazuru.
Suhi beton nije zamišljen za izradu AB ploča već za manje popravke, popunjavanje manjih rupa, staza i sl.

n / 6.4.2012 9:19

poštovani,
Namjeravam uložiti prigovor na kvalitetu izrade fasade. Kako mi izvođač radova prilikom uručenja računa nije dostavio specifikaciju materijala tako da ne znam kakav materijal i od kojeg proizvođača je upotrijebio molim vas da mi odgovorite dali to mogu zatražiti sada prilikom podnošenja prigovora i u kojem roku mi izvođač radova mora odgovoriti te dali je dužan dati prijedlog sanacije pismenim putem.

ODGOVOR

Za detaljne informacije o ulaganju prigovora možete se obratit odvjetničkom uredu koji će vas savjetovati koji sve dokaze morate priložiti vezano za nedostatke na fasadi.
Ako imate ugovor o djelu potpisan s izvođačem radova, u njemu mora biti i stavka o otklanjanju nedostataka prilikom predaje objekta kao i rok za otklanjanje nedostataka.

S K / 6.4.2012 8:46

Poštovani,
na balkonu imam fasadnu ciglu. Obzirom da je postavljana 1981. godine načeo ju je zub vremena a osim toga bivši stanar je fuge ofarbao crnom bojom (ne znam kojom) a ciglu prelakirao (po mojoj lajčkoj procjeni - lakom za parket) i taj lak se sada ljušti i jako ružno izgleda.
Ja bih htjela sada malo urediti tu fasadu. Prvo, maknuti crnu boju fuga(ili prefarbati u sivo ili vratiti postojeće fuge boje betona). Nakon toga bih htjela maknuti lak sa cigle koji se ionak već napola ogulio i premazati nečim ciglu da ostane njena izvorna boja a da je ipak malo osvježim....
Ne očekujem da od tog starog napravim novo, ali da može bolje - vjerujem!
Pomozite!!
Unaprijed hvala!!

ODGOVOR

Nakon skidanja laka s opeke, opeku dobro oprati vodom pod pritiskom i sušiti barem 7 dana.
Opeku premazati silikonskim premazom SILIKOSAM KONCENTRAT , u dva premaza. Opeka neće promijeniti boju, a biti će zaštićena od vlage, visoko hidrofobirana.
Fuge najbolje očistit u dubinu 2-3 cm te pofugirati koristeći MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE koji proizvodimo u sivoj ili bijeloj boji.

a t / 3.4.2012 20:25

Poštovani,

Vanjski zidovi moje kuće izgrađeni su u kombinaciji porotherm opeke 25 s te betonske nosive armirane konstrukcije (stupovi u krajevima i srklaž).
Pošto planiram kuću izvana ožbukati molim Vas da mi odgovorite koju vrstu žbuke vi preporučujete,te način njene primjene. Napominjem da živim u južnoj dalmaciji na otoku gdje su temperature od -10 do +40 *C.Naime neki moji prijatelji su već koristili kod slično građenih kuća, termo žbuke i imaju problem sa gljivicama i pljesni u područjima betonskih greda i stupova.Dali imate posebne upute i proizvode koji će izbijeći ove eventualne probleme.
unaprijed zahvaljujem,

ODGOVOR

Na sve betonske dijelove (serklaže), prije žbukanja toplinskom žbukom obavezno polijepite ploče stiropora u debljini minimalno 2 cm, rabicirajte mrežicom tj. pocinčanim punktiranim rabicom, te nanesite ili toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD ili laganu vapneno cementu žbuku VC 20L, u debljini 4 -5cm. Nakon sušenja površinu pregletajte TERATERMO GLET-om i nanesite završno dekorativnu žbuku akrilat, silikat, silikon u teksturi, granulaciji te tonu prema izboru iz naše ton karte.
Pojava mikroorganizama javlja se zbog velike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora, nedovoljnog provjetravanja i najčešće ugradnje stolarije koja dobro tzv.“.dihta“., te prostora koji se u zimskom periodu nedovoljno grije ili se uopće ne grije.

Umjesto toplinske žbuke preporučamo vam da ugradite jedan od toplinskih sustava ili s pločama stiropora ili s lamelama ili pločama kamene vune u debljini 6 ili 8 cm.

T P / 3.4.2012 19:15

Postovani,
na postojećem nenatkrivenom objektu starom preko 30g uelom impregnirati/zastititi/poravnati i zakrpati nastale rupe (povrsina 16x6m). Kako je betonska povrsina puna crnial (gljivica) cime to ocistiti i nakon tiga premazati da bude dugotrajnije i postojanije. Malo se boravi/hoda na tom prostoru.
Pozdrav!
TP

ODGOVOR

Površinu dobro oprati vodom pod pritiskom, skinuti sve slabo držeće dijelove i prljavštinu.
Nakon sušenja od nekoliko dana, podlogu tretirati do zasićenja sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama TERACID tj. obavezno premazati površinu tim sredstvom dva puta.
Nakon sušenja TERACID-a od minimalno 2-3 dana, podlogu impregnirati UNIVERZAKONCENTRAT GRUND-om, pa zatim zapuniti oštećenja i cijelu površinu pregletati REPARATURNIM MORT-om G u debljini do 1cm.

s m / 3.4.2012 13:11

Poštovani!
Molim vas,odgovorite mi: da li imate predstavništvo u Sloveniji,za vašo firmo? Lep Pozdrav.

ODGOVOR

"Naš predstavnik u Sloveniji je g. Mario Dražić, kontakt podatke možete vidjeti na našoj web stranici: KONTAKTI ."

D s / 2.4.2012 18:46

Poštovani, stavljamo stare cigle na pod ,na estrih, klje ljepilo preporučujete.
Srdačan pozdrav D.Sokal

ODGOVOR

Opeku lijepite koristeći TERATEKT FLEKS UNILEVEL ili MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE .