Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

a / 25.3.2012 0:05

Poštovani,
u dvorištu imam izbetonirani dio 4x4m. Beton je izliven na zemlji i ima armaturu. Zanima me da li se na njega mogu postaviti betonske ploče 40x40x3.8

da li se mogu npr. zaljepiti ljepilom za pločice otporno na smrzavanje?
ako da koliko debelo staviti ljepak i kakva je onda vjerojatnost da se usljed kiše, zime, vlage... ploča odljepi

Hvala

ODGOVOR

Betonske ploče 40x40x3,8 cm lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL u debljini 5 - 15 mm.
Ako je AB ploča napravljena u padu kiša, zima, vlaga, smrzavanje neće utjecati na tehnička svojstva ljepila.

Z M / 27.3.2012 16:00

Poštovani, kuća je P+2+potkrovlje s tim da se zadnje dvije etaže trenutno nadograđuju, a prizemlje i prvi kat su završeni i ožbukani prije 20-ak godina. Nakon završetka gradnje išlo bi se na uređenje fasade cijele kuće pa me zanima što biste preporučili kako bi se objedinile sve etaže. Napomena je da je kuća uz more te da se NE bi išlo na stiropol dasadu.
S poštovanjem,
Z. MArušić

ODGOVOR

Objekat ožbukajte laganom žbukom VC 20L te izravnajte s postojćom žbukom.
Cijelu površinu pregletajte TERATERMO GLET-om, te ugradite akrilatnu ili silikonsku završno dekorativnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.

M M / 23.3.2012 7:23

"Problem na zidovima u garaži. Između temelja i zida garaže napravljena hidroizolacija ljepenkom. Na samoj podlozi u garaži nije izvedena hidroizolacija. Sad se događa to da na onom dodirnom dijelu podloge i zida dolazi do osipavanja žbuke jer vjerojatno vuče vlagu iz podloge koja nije izolirana. Ljušti se do visine nekih 5 cm od podloge. Mislio sam odvojiti podlogu od zida (""ištemati"" kanalić) i zapuniti nekim hidroizolacijskim materijalom, a neznam čime. Molim Vas za preporuku ukoliko sam uspio objasniti problem."

ODGOVOR

Potrebno je skinuti žbuku barem 20 cm iznad visine do koje se žbuka trenutno ljušti, jer je teško utvrditi u kojoj mjeri je vlaga prisutna u zidovima.
Svakako zbog neizvedene hidroizolacije, vlaga čini štetu koju je sada teško sanirati, ali se može spriječiti daljnje širenje vlage i propadanje žbuke. Nakon skidanja žbuke, podlogu oprati vodom pod pritiskom i ostaviti zidove da se prirodno osuše koliko je god to moguće - barem 30 dana.
Podlogu premazati HIDRO ŽBUKOM u dva sloja te obavezno napraviti holker na spoju zida i poda. Nakon 2-3 dana ožbukati s VC 40 u debljini postojeće žbuke.
Žbuku ili prefilcati FINOM ŽBUKOM F-900 ili polimer vapnenom masom TERANIL.
Savjetujemo vam da u garaži obavezno nakon saniranja ugradite tzv.sokl od keramike ili slične podne obloge da se spriječi eventualno zacurijevanje vode.

S / 20.3.2012 21:49

Poštovani, koliko bi koštao 1 odnosno 3 m². opločnika Pompej po shemi PO 1+2+4+5 i je li moguće kupiti tako malu količinu?

Također Vas molim za procjenu potrebne količine šljunka za drenažu, kamenog agregata i suhog pijeska po metru kvadratnom za ugradnju ove vrste opločnika.

Isto tako me zanima je li nužno staviti i rubnjake? Ukoliko jest koje biste preporučili u ovom slučaju?

Unaprijed Vam zahvaljujem.

ODGOVOR

"Opločnici se prodaju u komadima (ili m2), a cijena se izračunava za količinu koju kupujete u m2 (ne zaokružuju se na cijele m2 :-) kao što bi to bilo npr. kod tele operatera)
Cijena ne ovisi o shemi slaganja - osim za opločnike koji se slažu u modulima kao npr. Narcis (u obliku lepeze), Kleopatra (u obliku kruga) i sl.

Cijena ovisi o boji opločnika i visini opločnika. Za opločnike visine 6cm, kao što je Pompej, cijena se kreće od 66,78kn/m2 za sivi opločnik, 74,57kn/m2 za obojeni opločnik i 80,14kn/m2 za opločnik u kreativ verziji.
Cijene su VPC i na njih se obračunava PDV.

Rubnjake nije nužno ugraditi ako se radi o omeđenoj površini, jer bez rubnjaka postoji mogućnost pomaka opločnika.
Najčešće se ugrađuju tzv. parkovni rubnjaci (širina/visina/duljina) 6/20/100 ili 8/20/50 cm, a cijene u sivoj boji su im npr. 17,81 kn/kom ili 12,02 kn/kom +PDV (obojeni su 1kn –. 2kn skuplji /kom) .

Sve cijene možete i sami pogledati na našoj web stranici cjenika .

Za pripremu površne prije ugradnje opločnika potrebno je:
1. Ukloniti sloj humusa (30-40 cm)
2. Nasipati sloj šljunka granulacije 16-32 mm (drenaža)/ 10-15 cm debljine - za lakša opterećenja 15-20 cm debljine - za teža opterećenja
3. Izravnati, dobro nabiti i podesiti padove za odvodnju
4. Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom
5. Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem
6. Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge).
7. Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.
"

B S / 20.3.2012 8:50

Poštovani.
Na kući imamo fasadu TERABONU , koja je nanesena u 2 faze, jedan dio kuće 1984 i drugi 2000 godine. Dali se terabona može premazati nekom bojom, nijansom bijele) kojom i na koji način.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

TERABONU obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u bijeloj boji ili nekom drugom željenom tonu.
Podlogu samo dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati prljavštinu te sušiti dva do tri dana.
Impregnacija prije bojanja nije potrebna.
Fasadnu površinu obojite u dva sloja.

H S / 19.3.2012 7:32

Je li nužno staviti cement špric prije nanošenja cementno vapnene žbuke na unutarnji zid od cigle i nadvojima od betona.

ODGOVOR

Ako se radovi izvode ručno cementni špric treba obavezno nanijeti jedan do dva dana ranije.
Ako se radovi izvode strojno, cementni špric se izvodi od istog materijala rjeđe konzistencije neposredno prije žbukanja.

N C / 18.3.2012 21:14

Poštovani,

naša kuća je rađena pred 20 godina, a pred 10 godina na bakon je stavljeno nešto tipa estrih. s vremenom na nekim mjestima se odvojio od podloge i postao je porozan. neke jače oštećene dijelove smo makli i zabetonirali te smo preko cijelog balkona navukli gotovu žbuku. što bi bilo najbolje dalje učiniti da se spriječi prolaz vode? da li možda kakva farba za beton ili nešt slično. unaprijed zahvaljujem na odgovoru..

ODGOVOR

Boja za beton nema hidroizolacijska svojstva te vam ne može pomoći na površinama koje su porozne.
Potrebno je znati kakvu vrstu žbuke ste navukli na balkon i koja su njena svojstva. Ono što vam možemo preporučiti je da kompletno skinete postojeće slojeve do AB ploče, stavite kvalitetnu hidroizolaciju, te ugradite estrih u debljini 3 cm te na njega ugradite keramičke pločice koje lijepite s fleksibilnim ljepilom.

d g / 18.3.2012 20:42

Poštovani, na staru kamenu kuću u Gorskom kotaru želim staviti fasadu od polistirena. S obzirom na gradnju i klimu, kakvu završnu žbuku preporučujete ( mineralnu, silikatnu,...)Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Na staru kamenu kuću preporučamo vam da na toplinski sustav ugradite mineralnu žbuku SEP-Z 200 kojeg dodatno premažete MINERALKOLOR-om.

M K / 18.3.2012 12:29

Poštovani, imam problem sa mrljama koje su nastale nakon krečenja na zidu koji je obložen teraplastom, pokušavala sam to odstraniti sa raznim sredstvima (detergent sa suđe, te detergent za čišćenje na bazi klora) ali nisam uspjela, imate li vi kakav savjet kako bi se to moglo odstraniti?

ODGOVOR

Na žalost, ako se boja upila u TERAPLAST nije ga moguće ničim očistiti, već samo možete na postojeći navući novi sloj TERAPLAST-a ili ga prebojati bojom kojom je zaprljan da se dobije jednolična boja, ali ćete izgubiti karakterističnu teksturu TERAPLAST-a.

N / 15.3.2012 11:17

Poštovani,
u podrumu u kući imam veliku vlagu, gdje su mi zidovi ispucani. Zidovi su betonski ali su prastari pa se več rule. Zanjima me šta je najbolje napraviti, da ih ojačam iz nutra. Iz vana je oko cijele kuće napravljem vijenac pa sve to drži, ali iz nutra su katastrofa! Da li postoji nekakvo ljepilo da bi to povezalo sve i stavit neku mrežu ili nešto....nisam pametan što napravit. Pa vas molim za savjet. Hvala!

ODGOVOR

Predlažemo vam da se konzultirate sa ovlaštenim statičarem koji će vam napraviti analizu statike objekta i preporučiti što napraviti.
Ako su zidovi toliko oštećeni niti jedna žbuka ih neće učvrstiti, već je potrebna kvalitetna sanacija na koju onda možete nanijeti našu žbuku prema želji.