Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E O / 19.10.2023. 0:03:58

Postovani, prije nekoliko dana mi je na novogradnji postavljen stiropor (termoizolacijski za fasadu). Majstori nisu stigli postaviti mrezicu i ljepilo prije kise. Prognoza je trenutno nepovoljna, odnosno kisa ce padati najmanje desetak dana, a mozda i vise. Hoce li se nesto lose dogoditi tom stiroporu zbog kise i stajanja na otvorenom ili ce se na njega moci navuci mrezica i ljepilo kad kisa konacno stane?

ODGOVOR

Kiša koja pada po zalijepljenim pločama ekspandiranog polistirena ne može napraviti štetu. Bitno je da nije došlo do zacurijevanja ispod toplinsko-izolacijskih eps ploča jer bi to moglo usporiti vezivanje ljepila kojim su ploče zalijepljene.

S V / 11.9.2023. 11:30:02

Stiropor fasada postavljena prije dvije godine. Pojavila se vlaga usljed curenja kondenzata iz klime. Za sanaciju kvara klima sustava, otvorena rupa 30x20 cm, i rješen problem klime. Da li je stiropor u tom dijelu fasade uništen, i da li se treba skidat. Spor je jer vlasnici traže skidanje fasade u veličini 10 mkvadratnih.

ODGOVOR

Na temelju Vašeg upita ne možemo zaključiti koliko se postojećeg fasadnog sustava treba ukloniti, ali postoji mogućnost da se isti djelomično pokrpa. Moguća je djelomična sanacija i to na način da se ponove armaturni i završno-dekorativni sloj na cijeloj plohi koja čini neku cjelinu.

n s / 31.8.2023. 20:52:28

Dobar dan. Zanima me stiropor fasada. Koja je razlika između 12 i 15 cm debljine. I koja je vasa preporuka. Evo živim u Međimurju. Hvala vam.

ODGOVOR

Veća debljina toplinsko-izolacijske ploče doprinosi boljoj toplinskoj zaštiti konstrukcije. Da li je dostatna toplinsko izolacijska ploča od 12 cm ili je potrebna veća debljina od 15 cm ovisi o svim slojevima objekta kao cjelini. Za točnu informaciju isplativosti potreban je proračun fizike zgrade.

D B / 16.8.2023. 10:24:32

Poštovani Obraćam Vam se jer bih trebao savjet u vezi fasade.Naime napravio sam vasadu prije 7-8 godina od stiropora i silikatne završne fasade.Ali nisu tiplali stiropor sada se vide kocke stiropora.Dali imate savjet kako i čime to ofarbati i riješiti. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Kod ocrtavanja toplinsko-izolacijskih ploča samo bojanje cijele fasadne površine ne može riješiti problem. Za konkretniji odgovor molim da nam pošaljete fotografije.

J / 9.8.2023. 17:19:28

Postovanje pitanje dali se može navuci sep na staru seranu fasadu?I ako moze koji je postupak hvala

ODGOVOR

Ovisno o granulaciji šerane fasade. Ako je finije granulacije možete navući SEP Z3 uz predhodno čišćenje fasade i impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Ako je postojeća šerana fasada grublje granulacije onda ju je nakon čišćenja potrebno impregnirati PREMIUM GRUNDOM, prevući FINOM ŽBUKOM EKSTRA i nakon cca 7 dana impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM, te nakon barem 24h obraditi željenom granulacijom SEP-a. Sve detalje primjene možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našem webu.

D M / 27.7.2023. 20:13:28

Poštovani, Na dijelu kuće prije 6 godina smo postavili stiropor i mrežicu ali ne i završni sloj sada bi napokon napravili i to. Mrežica je na nekoliko mjesta zanemarivo ostečena. Ta mjesta bi sanirali navlačenjem ljepilom. Dali je dovoljno Oprati fasadu Ljepilom popraviti oštećenja Impregnirati Staviti/navući završni sloj Unaprijed hvala

ODGOVOR

S obzirom da je prošlo dosta vremena od izvođenja armaturnog sloja, a i sami navodite da je u tom periodu mrežica oštećena, preporučamo izvedbu novog armaturnog sloja prije izvedbe završno-dekorativne žbuke.

V M / 17.7.2023. 14:25:35

Poštovani, obraćam vam se u vezi problema sa oštećenjem fasade uzrokovanog udarom leda (tuče). Naime, fasada je silikatna, vaše proizvodne. Podloga je stiropor 10 cm. Prilikom nevremena i pada velike količine leda (tuče), oštećena je fasada sa od prilike 40 što vidljivih što nevidljivih rupa. Vidljive rupe su odložile završni sloj fasade i vidi se mrežica dok nevidljive su samo uručena oštećena, ali mekana na dodir. E sad, na koji način sanirati oštećenja? Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko nije došlo do oštećenja fasadne mrežice, sva mjesta gdje je došlo do oštećenja fasade sanirajte polimer-cementnim mortom tipa UNITERM da ulegnuće dovedete u ravninu. Cijelu površinu impregnirajte MINERLKVARC GRUNDOM OBOJENIM i nakon barem 24h cijelu površinu prevucite novim slojem završno-dekorativne žbuke (Terakril, Silikatna žbuka, Silikonska Žbuka). A ako je fasadna mrežica oštećena, tada je potrebno izvesti novi armirajući sloj prije obrade završno-dekorativnom žbukom.

M S / 12.7.2023. 11:18:00

Radi se o sjevernoj fasadi ob. kuće u Zg., uređena prije 3 godine završnom akrilnom dekorativnom obojanom žbukom na stiroporu. Pojavile su se gljivice, crne fleke i na mjestima se napuhuje. Ostali dijelovi kuće su u redu. Streha te sjeverne strane nije velika, kao i kod nekih drugih kuća uređenih prije više godina koje izgledaju super. Na koji način se može ta cijela zabatna fasada urediti da duže vrijeme izdrži bez napada nametnika i prljavštine: - da li na tu postojeću fasadu može ići novi sloj kvalitetne žbuke i kakav je postupak - da li se taj postojeći završni sloj fasade može fizički skinuti bez oštećenja izolacije ispod - da li je dovoljno oprati fasadu, sušiti , tretirati biocidom, prati, sušiti i završno obojati Molim vaše mišljenje i upute kako pristupiti, zahvaljujem

ODGOVOR

Zaraza mikroorganizmima je uvijek moguća kad postoje uvjeti za stvaranje iste (nedovoljno „sunčanih sati“ na plohi, povećana vlažnost…). Napuhivanje završno-dekorativnog sloja najčešće ukazuje ili na neadekvatno pripremljenu podlogu ili na prodor vode. O tome što je u Vašem slučaju uzrokovalo napuhivanje završnog sloja ovisi i sanacija i trajnost novih slojeva.

K P / 22.6.2023. 23:30:56

Pozdrav, rađena mi je silikatna fasada te se vide prijelazi. Mozete li mi molim vas reci kako to najbezbolnije rijesiti i ublaziti prijelaz? Hvala

ODGOVOR

S obzirom na poslanu fotografiju jedino što možemo preporučiti je da situaciju pokušate ublažiti bojanjem cijele površine, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi koliko uspješno će to pomoći ujednačavanju.

f b / 17.6.2023. 7:48:37

LP iz grobnika okolice Rijeke trebao bi neke vaše proizvode a neznam na kojoj bi mi adresi bila najbliža vaša poslovnica - pvcokapnica sa mrežicom 150m - pvc kutnik 50 m - neznam ?

ODGOVOR

U pravilu navedene profile prodajemo kao dio fasadnog sustava, a ne zasebno. Za kupnju naših proizvoda na riječkom području molim obratite se našem prodajnom predstavniku na kontakt telefon 091 33 22 921.