Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K Š / 18.10.2017. 19:49:00

Imam stiropor na kući i dvije ruke ljepila,stoji tako 10 godina nisam grundiro kad sam napravio izolaciju prije 10 god a inace je u dobrom stanju nije osteceno ni ispucalo.Sad bih stavljao zavrsnu zbuku pa me zanima dali je dovoljno samo grundirat ili bi morao navući jos jednu ruku ljepila,hvala

ODGOVOR

Nakon toliko godina potrebno je provjeriti u kavom stanju armaturni sloj. Ako se sloj dobro i čvrsto drži za toplinske ploče podlogu je potrebno oprati i očistiti od prljavštine, impregnirati i izvesti završno dekorativnu žbuku po izboru. Ukoliko je armaturni sloj ispucao sve loše dijelove maknuti i ponovno pregletati koristeći SAMOTERM GLET ILI SAMOTERM F , impregnirati i izvesti završnu žbuku po izboru.

Ž D / 9.10.2017. 16:01:07

Izgradio sam montažnu kuću koja je oblažena fasadnim panelima (lim+izolacija 5cm+lim). Lim je praktično ravan. Radi se o prizemnom objektu u blizini mora. Zbog same estetike, želio bi da mi fasada ne bude lim. Da li postoji neka mogućnost žbukanja? Unaprijed zahvalan. Žarko Dropulić

ODGOVOR

Limene panele možete impregnirati KONTAKT GRUND-om, te na njima izvesti toplinski sustav tipa TERMOZOL STANDARD ili TERMOZOL EKSTRA. Iznimno, nakon imregnacije, možete limene panele obraditi SAMOTERM F-om , kao podlogom za završnu obradu pri čemu obvezno morate izvoditi radne dilatacije na spojevima panela.

i k / 6.10.2017. 19:14:20

Imam pitanje za termofasadu.Zavrsni sloj na termofasadi je akrilna žbuka.Prilikom jačih kiša voda mi kroz fasadu ulazi kroz zid te se unutar stana na zidovima vide fleke od prodora vode.Način sanacije:da li prefarbati taj sporni dio na fasadi ili nešto drugo?

ODGOVOR

Ako na objektu imate akrilatnu žbuku gotovo nije moguće da vam je žbuka upojna, jer vezivo u akrilatnoj žbuci je visoko vodoodbojno. Potrebno je utvrditi kakve su vam pukotine, koliko se prostiru kolike su dubine, pa nakon toga utvrditi koji tip sanacije se može izvesti da li premazivanjem disperzivnim kitom, bojom s mikrovlaknima i sl.

Z B / 4.10.2017. 8:21:01

Postovani. Zanima me razlika u akrilnoj i silikatnoj zavrsnoj zbuci. Kuca je cca 3 km od mora i sto preorucujete? Koju velicinu zrna preporucujete,razmisljam o 2 mm,koja je razlika i o cemu ovisi velicina zrna,preporuka? Ispod je striropor 5 cm

ODGOVOR

Silikatne i akrilatne, osim po vrsti veziva, razlikuju se i po svojim svojstvima. Akrilatne žbuke imaju veću vodoodbojnost dok silikatne imaju veću paropropusnost. Obzirom na lokaciju objekta preporučujemo završne žbuke visoke vodoodbojnosti kao što su akrilatne žbuke TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA zaribane teksture Z granulacije 1,5 ili 2 mm. Izbor granulacije osim o željenoj teksturi, ovisi i o pripremljenosti podloge.

N J / 17.9.2017. 22:49:46

Poštovani , kuca na moru imala je stavljena fasada od Baumaksa koja je trajala preko 20.god. Kada smo drugi put stavili fasadu ( navodno dva premaza zastitna, mrezica i silikatna boja) ista se nakon par mjeseci pocela ljuštiti. Kuca se nalazi na Pagu i jedni govore da su zidovi hpili previse soli. Ne znam da li je to moguce i sto bi trebalo napraviti.

ODGOVOR

Ako prije stavljanja novog sloja površina nije bila prethodno očišćena i oprana od soli moguće je da je sada došlo do ljuštenja. Potrebno je sve slojeve skinuti do zdrave podloge, dobro oprati slatkom vodom i osušiti nekoliko dana. Poželjno bi bilo prije stavljanja novog sloja Suhu podlogu impregnirati KONTAKT GRUND-om i pregletati ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA i obojati fasadnom bojom ili nanijeti SAMOTERM F i armirati površinu te nanijeti akrilatnu ili silikonsku završno dekrativnu žbuku.

Z P / 17.9.2017. 12:06:50

Poštovani zamolio bih vas savjet za popravak fasade oštećene nakon tuče koja je za posljedicu ostavila na stiropor fasadi sa silikatnom žbukom Pedesetak rupica veličine 1cm do 3cm otpao materijal do mrežice Zahvaljujem

ODGOVOR

Ako je samo oštećena završna žbuka potrebno je očistiti oko oštećenja i ponovno nanijeti na tim dijelovima završnu žbuku te nakon krpanja i sušenja cijelu površinu premazati fasadnom bojom da se ujednače oštećeni i neoštećeni dijelovi. Ako je došlo do oštećenja armaturnog sloja potrebno ga je pokrpati. Ako je oštećenje takvo da se ne može izvesti krpanje cijelu površinu treba ponovno pregletati tj. prevući novi armatruni sloj i novi sloj žbuke.

s m / 10.9.2017. 17:23:08

da li postoji razlika u kvalitetu stiropora konkretno 8cm relit i 8cm austroterm i jedan i drugi daju istu toplotnu provodljivost s tim sto sam primijetio da relitova tabla je teska 500grama a austrotermova 580 i da relit ima vece kuglice tj vise vazduha...

ODGOVOR

Najbolje je da vaš upit proslijedite proizvođačima navedenih toplinskih ploča. Od njih ćete dobiti najtočnije informacije.

Z D / 3.9.2017. 11:19:33

Poštovani, molim vas preporuku proizvoda i postupak za dovršetak sokla na kojem je zaljepljen xps i tako ostavljen godinu dana. Kao završni sloj bi želio Teraplast G, ali nisam siguran da li se on može nanjeti direktno na xps ili bi ga prethodno trebalo armirati mrežicom i li nanjeti neki od impregnirajućih premaza. Zahvaljujem na info.

ODGOVOR

Ploče XPS obavezno treba obraditi polimer cementnim proizvodom SAMOTERM F i armirati staklenom mrežicom u sloju SAMOTERM F-a. Na obrađeni i osušeni SAMOTERM F rewba nanijeti impregnaciju MINERALKVARC GRUND dan ranije , a drugi dan željeni TERAPLAST G.

S V / 15.8.2017. 17:09:56

Poštovani,zanima me koja je cijena kompjuterskog prikaza fasade I koliko se ceka na izradu istog. Hvala

ODGOVOR

Izrada je za sada besplatna, a vrijeme ovisi o trenutnom broju zahtjeva koje obrađujemo i koliko je vaš zahtjev kompliciran za izradu.

d m / 25.7.2017. 21:40:19

na kući imam staru hirofa fasadu napravljenu 1980 u jako dobrom stanju.sada bih volio prebojati u drugu boju a pošto je hirofa dosta zrnata˙(VELIKA ZRNCA) dali bi prije bojanja bilo dobro fasadu pregletati,a nakon toga prebojati.te koju vrstu boje uzeti(akrilna,silikatna ,silikonska)

ODGOVOR

Postojeću HIROFU možete obnoviti samo bojanjem MINERALKOLOR-om, pri čemu treba obratiti pozornost na dobro utrljavanje boje ukoliko se ista nanosi valjkom. U tom slučaju morate računati na nešto veću potrošnju boje 0,4-0,45 l/m2. Ukoliko se odlučite za zaglađivanje potrebno je postojećoj HIROFI „skunuti“ vrhove metalnim gleterom, te zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA. Na tako pripremljenu podlogu možete nanositi bilo koju vrstu fasadne boje. Preporučamo fasadne boje veće paropropusnosti kao MINERALKOLOR ili SILIKONKOLOR. U oba slučaja potrebno je temeljito pranje podloge, ako i impregnacija podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM prema tehničkoj uputi.