Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D J / 5.4.2023. 10:50:27

Poštovani, Moje je pitanje da li se prilikom pripreme žbuke F 900 može umješati neka boja, tako da nije potrebno naknadno bojanje.

ODGOVOR

Fina žbuka F 900 je fina podložna žbuka za obradu površina koju bi eventualno mogli pigmentirati dodatkom praškastog oksidnog pigmenta, ali zbog načina obrade izvedena površina neće biti ujednačene boje.

M H / 5.4.2023. 7:38:16

Pozdrav. Planiram gletati zidove sa Samoborkom te me zanima koliko posto mora biti masa za drugu ruku rjeda od prve.

ODGOVOR

Priprema TERANILA za upotrebu je da sadržaj vreće od 25 kg treba miješati sa cca 9,5 litara vode ručno ili strojno dok se ne postigne homogena masa pogodna za nanošenje. Priprema Teranila je jednaka neovisno o kojoj „ruci nanošenja“ se radi.

B B / 3.4.2023. 09:26:30

Poštovani, Zanima me imateli u ponudi kakav proizvod za premazati stari beton da se obnovi. Radi se o betona koji je u dvorištu preko kojeg prelazi automobil. Beton je stariji pa bi ga premazao nekakvim sredstvom da ga obnovimo da ne presvlači novim slojem betona. Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Za reprofiliranje stare betonske površine preporučamo ovisno o potrebnim debljinama REPARATURNI MORT R4 250 koji možete nanositi u slojevima debljine od 8-40 mm ili REPARATURNI MORT G (3-20 mm) ili REPARATURNI MORT F (1-5 mm). Prije nanošenja potrebno je podlogu temeljito ispitati, ukloniti sve slabodržeće dijelove i oprati vodom pod tlakom. Nakon sušenja podlogu impregnirajte S-N GRUNDOM i tako pripremljenu podlogu obradite reparaturnim mortom.

H J / 27.3.2023. 00:05:22

Dobar dan, želim obući armirano betonsko stepenište i stazu u prani kulir. 1. Zanima me što mi je potrebno osim zrna u željenoj granulaciji i cementa - netko mi je rekao da se mješa u omjeru jedna vreća zrna 25kg i jedna vreća cementa 25kg tj 1:1 - čini mi se prejako tj previše cementa? Ide obični sivi portland cement ili ? 2. da li treba umješati onaj najsitniji riječni pjesak da poveže zrna kulira? 3. oko jedan sat nakon nanošenja treba finim raspršenim mlazom vode isprati površinski kulir i ostaviti da se suši i to je to? 4. što se tiče krupnoće zrna vidim da ima 2-4mm i 4-8mm za bijelo zrno , a za crveno i crno 3-6 i 6-9mm - ja bi pomješao zna u nekom omjeru a sad da li je lakše raditi s obzirom da sam početnik sa krupnijim zrnom ili sitnijim? i što je čvršće dugotrajnije rješenje? i čemu ovo služi u toj priči? https://www.samoborka.hr/kulirmix Puno Vam hvala unaprijed na odgovoru vidim da u Zadru Lignum drži ta zrna..? da li imaju sve granulacije?

ODGOVOR

Ono što možemo ponuditi je gotova mješavina KULIRMIX za izradu pranog kulira kojem dodajete samo zrno prema izboru. Omjer Kulirmixa i zrna uobičajen je u omjeru 1:1 ili 1:2. Kulirmix se proizvodi prema narudžbi u tonu s oznakom M iz Samoborkine ton karte Colorline, ovisno o tome kakav izgled želite dobiti. Sam izgled pranog kulira ovisi osim o KULIRMIXU i o zrnu koje može biti (kako i sami navodite) raznih granulacija i boja. Iako sam postupak zvuči jednostavno, preporučamo da za izvedbu pranog kulira angažirate majstora s iskustvom ili ukoliko se odlučite izvesti sami, napravite prvo jednu manju, probnu površinu.

Z P / 25.3.2023. 15:13:07

Poštovani, U hodniku imam teraplast na zidu, sitna granulacija. Čime ga mogu obojati i koji je prethodni postpak prije bojanja. Trenutna boja nam se ne uklapa više, a žao nam ga je potpuno ukloniti. Hvala.

ODGOVOR

Teraplast možete prebojati fasadnom bojom TERATON V ili bojom za beton AKROTON. Prije nanašanja boje, podlogu je potrebno dobro otprašiti i premazati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM 4-6 sati prije bojanja.

O B / 21.3.2023. 6:05:38

Poštovani, na unutarnjem zidu imam nanesenu žbuku VC40 čija mi tekstura odgovara za prostor, ali ne i boja (treba mi beige ton). Može li se ova žbuka bojati nijansiranom bojom (i ako može kojom)?

ODGOVOR

VC 40 je podložna žbuka i nju nije moguće naručiti obojenu, ali s obzirom da Vam odgovara njena tekstura možete ju obojiti nekom unutarnjom bojom tipa TERAPOL.

D H / 17.3.2023. 20:58:54

Poštovani, imam kuću s ravnim krovom i često je bilo kišovito vrijeme. Sada mi stavljaju fasdu, odnosno stiropor na kuću i vidim da se na zidovima unutra (neožbukani zidovi) pojavljuje salitra. Razmišljao sam o uklanjanju salitre nekim premazima, te staviti odvlaživače zraka da posuše zudove prije žbukanja. Molim Vas za savjet.

ODGOVOR

Zidove je potrebno temeljito očetkati kako bi površinski uklonili salitru. Tako pripremljene zidove premažite ANTISOLOM, sanacijskim premazom protiv isoljavanja, kako bi smanjili količinu topivih soli. Prije žbukanja, potrebno je da se zidovi osuše. Odvlaživači će tu biti vrlo korisni.

I J / 17.3.2023. 13:12:27

Poštovani,imam betonske zidove u novogradnji glatka oplata i sve unutarnje zidove bi gletao Teranilom u 2 sloja ili 3 ako je potrebno bez žbukanja ,ali kod gletanja prvog zida su mi počeli izbijat mjehurići na svakoj rupici u betonu. Koja mi je solucija da se izbjegnu i zapune te rupice obzirom da imam 1200m2 zidova i stropova od betona.

ODGOVOR

Kako bi izbjegli mjehuriće impregnirajte podlogu MINERALKVARC GRUNDOM i nakon 24h na osušeni grund nanesite TERANIL u više (dva-tri) tanjih slojeva.

G / 16.3.2023. 20:06:33

Trebao bih popraviti samo dno starije ( cokl ) kuće otpala žbuka jedno desetak centimetra od dna tj.od betonskih opločnjaka . Dali treba prvo nanijeti hidroizolaciju pa zatim nekakvu impregnaciju tako da nova žbuka prihvati na stari zid od stare ne pečene cigle ili što već? Hvala unaprijed na odgovoru L.P

ODGOVOR

Na osnovu informacija koje ste naveli u upitu nismo u mogućnosti dati konkretan odgovor. Trebalo bi otkriti uzrok vlage koja je dovela do propadanja žbuke. Ukoliko je to kapilarna vlaga moguće rješenje je navlačenje SOKL ŽBUKE uz predhodnu obradu SANISIL ŠPRICOM. Moguća situacija je i da opločnici imaju pad prema kući ili da je potrebna izvedba hidroizolacije… S više informacija možete nam se obratiti na telefone 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808

A S / 15.3.2023. 7:29:54

Poštovani imam betonsku povšinu koja se je počela runirati pa me zanima dali imate nekakovo sredstvo (premz) za to poravnanje dubina oštećenja je do 2 cm. Teret koji prolazi tim betonom je 40 t

ODGOVOR

Slabodržeće dijelove treba ukloniti i sve temeljito otprašiti, te pod uvjetom da površina nije u padu oštećenja do 2cm možete popraviti REPARATURNIM MORTOM RAPID MS 0-0,5.