Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A Z / 29.9.2023. 9:48:37

Poštovani, na prodajnom mjestu sam kupila boju za krečenje po ton karti colorline. Pošto je tamna nijansa rečeno mi je da se miješa s bazom fasadne bijele boje (teraton v). Kada sam isprobala na zidu boja mi se ipak čini pretamna te me zanima na koji način da ju posvijetlim? Mogu li u nju umiješati bijelu boju? Ako da, mora li ta bijela isto biti fasadna (teraton v) ili može biti i unutarnja (terapol) pošto nam je nje ostalo od krečenja stropova. Hvala.

ODGOVOR

Postojeći TERATON V tamne nijanse možete posvijetliti dodavanjam TERATONA V 4000. Koji ton i koliko svijetiliji ćete dobiti, ovisi o omjeru miješanja.

N N / 29.9.2023. 8:19:03

Ima li teranil extra neki rok valjanosti, tipa imam nekih 5-10kg u šupi stoji već 3 godine. Jeli takav za upotrebu ili bolje kupiti novi? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Rok upotrebe je 12 mjeseci u neotvorenoj ambalaži, ali ako je bio dobro uskladišten i nema očvrslih grudica, vrlo vjerojatno je da je primjenjiv. Ono što bi se moglo desiti je da će malo teže vezati vodu. U svakom slučaju preporučamo da prvo napravite probu.

M M / 28.9.2023. 11:33:41

Trebam informaciju dali postoji za Teraplast neka boja ili lak kako bi se dobio sjaj i da mu se vrati boja koja od sunca je izbljedila .

ODGOVOR

Teraplast možete obnoviti bojanjem čime će se izgubiti njegova puna dekorativna vrijednost. Druga varijanta i to pod uvjetom da je postojeći Teraplast „zdrav“ je nonošenje novog sloja Teraplasta.

O S / 24.9.2023. 12:34:46

Renoviram kupaonicu te sam skinuo stare pločice i žbuku pa sad slijedi ravnanje zidova kao priprema za ljepljenje keramike. Koju žbuku preporučate, Dali isključivo cementna C80 ili mogu ići vapneno cementne npr VC 40 ili VC50

ODGOVOR

Poštovani, preporuka žbuke ovisi i o podlozi koju namjeravate obrađivati žbukanjem. Prije lijepljenja keramike, postojeći zid možete obraditi podložnom žbukom VC 50 uz odgovarajući predšpric.

I H / 20.9.2023. 9:12:06

Poštovani , Molim savjet oko navlačenja kulira Teraplast na betonske stupove za ogradu i parapet. Stupovi su glatki bez neravnina. Koji je postupak, prvo kvarcna impregnacija pa onda Teraplast? Kako se nanosi, navuče se gleterom i izravna nema zaribavanja kao kod Sepa? Kako urediti okomito spojeve stranica stupova pod 90 da budu ravni? Imate li video ili opis postupka nanošenja? Hvala unaprijed

ODGOVOR

Beton star najmanje 3 mjeseca impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM najmanje 24h prije nanošenja TERAPLASTA. Detalje primjene svih naših proizvoda pa tako i Teraplasta možete pronaći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našem webu. Napominjem da trajnost obloge Teraplastom ovisi o vlazi u podlozi i o izvedbi horizontalnih klupčica s okapnicom.

V Z / 16.9.2023. 13:06:14

Poštovani, niže u oglasu se spominje da se Teramineral može koristiti za fugiranje kamena (u pitanju je obnova stare kamene kuće). Je li to točno? U Specifikaciji piše da je na bazi cementa, iako ovdje stoji da je bescementni. https://www.njuskalo.hr/alati-obrada-kamena/mineralna-zbuka-oglas-21010537

ODGOVOR

TERAMINERAL je vapneno cementna žbuka koja se može koristiti za fugiranje kamena iako za tu svrhu preporučamo proizvod deklariran za tu namjenu, MORT ZA FUGIRANJE KAMENA. Obzirom na vidljiv datum na vreći (31.08.2016.), ne preporučamo kupnju proizvoda.

A H / 15.9.2023. 16:50:25

Poštovani, na vertikalnoj strani a/b-ploče terase, sagrađenoj 1979 otpala mi žbuka na mjestu gdje želim probušiti rupe za 2 sidrena vijka ili tiple koja bi držala stup ograde. Da li je moguće reparaturnim mortom stvoriti dovoljno čvrsti sloj za montiranje dijagonalno postavljenih vijaka promjera 8 ili 10 mm ili kako bi bilo moguće to napraviti? Koliko vremena treba da se ca. 3cm debeli sloj reparaturnog morta osuši i može početi s bušenjem?

ODGOVOR

Reparaturnim mortom možete izvršiti popravak oštećenja nastalo zbog otpadanja žbuke, ali sidrenje vijaka bi trebalo biti u AB ploču. Ukoliko ćete oštećenje sanirati reparaturnim mortom prije sidrenja vijaka, potrebno je pričekati minimalno 7 dana prije bušenja rupa.

M P / 14.9.2023. 22:13:59

Poštovani. Dali u Zagrebu ima negdje u nekom prodajnom centru za kupiti vaša Gipso glet masa.

ODGOVOR

ODGOVARA PRODAJA !

i s / 12.9.2023. 17:14:07

Imam na kući žbuku staru 20godina. Ona klasična jako gruba hrapava. Htio bih ju osvježiti, ali radio sam par zahvata tako da im nekih mjesta gdje bi trebalo pokrpati zidove. Ne znam kako napraviti da izgleda isto hrapavo kako je i napravljeno sve ostalo. Kako koristim skoro isključivo sve vaše prizvode, što mi preporučate? Kako mogu osvježiti s novom bojom i zakrpati tih par rupa da sve igelda kao da je originalno tako napravljeno. Ili alternativno, čime bih mogao zagladiti zidove tako da dobijem jednoličnu podogu za neku drugu dekorativnu žbuku ili pak mogu samo nanijeti drugu dekorativnu žbuku na postojeću.

ODGOVOR

Ukoliko želite napraviti popravke u postojećoj žbuci da bude što sličnije trenutnom stanju, molim pošaljite nam fotografije jer iz Vašeg upita nije jasno o kakvoj postojećoj žbuci je riječ. Ako nakon popravaka namjeravate sve samo prebojati, upozoravamo Vas da će područja krpanja ostati vidljiva. Kako popravci ne bi bili vidljivi, potrebno je cijelu površinu zagladiti npr.FINOM ŽBUKOM EKSTRA i nju onda ili obojati (u tom ćete slučaju imati glatku strukturu zida) ili ju završno obraditi nekom završno-dekorativnom žbukom tipa SEP, Terakril, Silikatna žbuka, Silikonska žbuka (za hrapaviju strukturnu obradu). Samo nanošenje završno-dekorativne žbuke na grubu i hrapavu podlogu bez predhodnog zaglađivanja nije moguće.

j g / 8.9.2023. 9:27:21

Poštovanje, naslijedila sam kuću koja je građena 2013, kuća iz obnove za jednu osobu, 9m x 5m. U kući sam od 2017, pojavila se vlaga u unutarnjoj prostoriji prije 3god, pokušala sam sanirati iznutra sa termo premazom prije 2 godine ali ove godine je došlo do toga da sam na laminatu ispod kreveta primjetila plijesan. Kuća je na nagibu, temelji su s jedne strane(zapad) visine cca 40cm a na drugoj strani oko metar. Nemam trenutno slike(mogu poslati naknadno), ali temelj se osipa mjestimično, vide se tragovi soli do nekih 40cm. Mislim da postoje podzemne vode na terenu, ujedno i oborinske sa gornje strane idu ispod kuće. Moje pitanje, s čim zaštititi temelj od kapilarne vlage jer mislim da je to to, temelj je dosta grubo sazidan(rekla bi izgleda kao spužva) i mislila sam da bi trebalo s nečim izgladiti površinu i zaštititi od prodora vlage ukoliko bi vrijedilo. Planirali smo staviti teraplast na temelj ali bojim se da to samo po sebi nije dovoljno i uraditi drenažu s gornje strane kuće. Ne znam koliko ste shvatili iz mog opisa ali ako možete dati bilo kakav savjet bila bi vam zahvalna da ne bacam novac uzalud ukoliko nema rješenja da sami uradimo sanaciju. Hvala.

ODGOVOR

Pod uvjetom da je kao što ste opisali, oborinska voda koja se slijeva uz temelj od poroznog betona, izvor vlage,potrebno je svakako napraviti otkop, sve rupice u betonu, neravnine i oštećenja popraviti REPARATURNIM MORTOM G ili F (ovisno o potrebnim debljinama slojeva) i premazati temelj hidroizolacijskim premazom tipa BETONPORTEKT MONOELASTIK (nanesite ga i cca 30cm iznad razine tla). Na dio temelja koji je iznad razine tla i koji ste namjeravali obraditi TERAPLASTOM, svakako je bolja opcija obrada SOKL ŽBUKOM koja je paropropusna pa će zarobljena vlaga moći „izaći“, a opet će zid biti zaštićen.