Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Z M / 5.10.2023. 8:05:02

Postovani, Planiram renoviranje kupaone u stanu. Molim savjet koje proizvode iz Vase palete mogu pritome koristiti. Pod Na podu je polirani kulir u dobrom stanju I ako je moguce hidroizolaciju I nove keramicke plocice bi postavio na njega. Sto predlazete kako I s cime pripremiti pod za postavljanje novih plocica. Zid S donje strane do visine 1.5 m su stare keramicke plocice, iznad toga uljana boja. Zelim postaviti hidroizolaciju I nove plocice u visini cijelog zida. Nakon uklanjanja starih plocica puno je rupa I neravnina u zidu jer su plocice postavljane nanosenjem ljepila na plocicu, a ne na cijeli zid. Sto predlazete, kako I s cime pripremiti cijeli zid za postavljanje novih plocica. Da li treba ljepilo za plocice treba nanositi u dva sloja – prvi sa mrezicom pa kad se osusi onda ljepljenje plocica? Sto napraviti sa uljanom bojom? I na kraju, gdje u Zagrebu je Samoborkin maloprodajni ducan? Hvala I lijep pozdrav

ODGOVOR

Na polirani kulir na podu prethodno dobro opran i osušen, nanesite PREMIUM GRUND koji mora odstajati 4-6h prije nanošenja slojeva dvokomponentnog hidroizolacijskog fleksibilnog premaza HIDROELASTIK 2K. Na HIDROELASTIK 2K možete lijepiti pločice fleksibilnim ljepilom za keramiku TERATEKT FLEKS. Rupe i neravnine na zidovima poravnajte REPARATURNIM MORTOM F ili G (ovisno o potrebnim debljinama). Uljanu boju je potrebno u potpunosti ukloniti. Naša poslovnica u Zagrebu nalazi se na adresi Adžijina 12. Primjenu navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama proizvoda dostupnim na našem webu.

A Z / 29.9.2023. 9:48:37

Poštovani, na prodajnom mjestu sam kupila boju za krečenje po ton karti colorline. Pošto je tamna nijansa rečeno mi je da se miješa s bazom fasadne bijele boje (teraton v). Kada sam isprobala na zidu boja mi se ipak čini pretamna te me zanima na koji način da ju posvijetlim? Mogu li u nju umiješati bijelu boju? Ako da, mora li ta bijela isto biti fasadna (teraton v) ili može biti i unutarnja (terapol) pošto nam je nje ostalo od krečenja stropova. Hvala.

ODGOVOR

Postojeći TERATON V tamne nijanse možete posvijetliti dodavanjam TERATONA V 4000. Koji ton i koliko svijetiliji ćete dobiti, ovisi o omjeru miješanja.

N N / 29.9.2023. 8:19:03

Ima li teranil extra neki rok valjanosti, tipa imam nekih 5-10kg u šupi stoji već 3 godine. Jeli takav za upotrebu ili bolje kupiti novi? Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Rok upotrebe je 12 mjeseci u neotvorenoj ambalaži, ali ako je bio dobro uskladišten i nema očvrslih grudica, vrlo vjerojatno je da je primjenjiv. Ono što bi se moglo desiti je da će malo teže vezati vodu. U svakom slučaju preporučamo da prvo napravite probu.

M M / 28.9.2023. 11:33:41

Trebam informaciju dali postoji za Teraplast neka boja ili lak kako bi se dobio sjaj i da mu se vrati boja koja od sunca je izbljedila .

ODGOVOR

Teraplast možete obnoviti bojanjem čime će se izgubiti njegova puna dekorativna vrijednost. Druga varijanta i to pod uvjetom da je postojeći Teraplast „zdrav“ je nonošenje novog sloja Teraplasta.

M G / 26.9.2023. 9:42:50

Postovani, Molio bih vas za savjet,naime uredujem terasu na koju sam nedavno postavio sloj glazure radi izravnavanja plohe. Sada je potrebno urediti rubove odnosno profil terase te postaviti okapnice.Na sam profil nebih koristio keramicke plocice vec boju ili neku masu odgovarajuce boje otpornu na vodu i smrzavicu. Koji bi proizvod preporucili za tu namjenu. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na temelju informacija iz Vašeg upita, proizvod koji bi odgovarao traženom je poliuretanska masa. Na žalost, Samoborka u svom proizvodnom programu nema taj tip proizvoda.

O S / 24.9.2023. 12:34:46

Renoviram kupaonicu te sam skinuo stare pločice i žbuku pa sad slijedi ravnanje zidova kao priprema za ljepljenje keramike. Koju žbuku preporučate, Dali isključivo cementna C80 ili mogu ići vapneno cementne npr VC 40 ili VC50

ODGOVOR

Poštovani, preporuka žbuke ovisi i o podlozi koju namjeravate obrađivati žbukanjem. Prije lijepljenja keramike, postojeći zid možete obraditi podložnom žbukom VC 50 uz odgovarajući predšpric.

B B / 21.9.2023. 9:00:58

Poštovani, objekt koji je 80-ih sagrađen kao garaža je s jedne strane dijelom u zemlji, odnosno susjedovo dvorište je visinski iznad poda objekta, a dodatni je problem što je taj zid naknadno opterećen zemljom jer se uz njega cijelom dužinom od cca 6m zidala susjedova kamena žardinjera koja ide do cca 2/3 visine zida i naravno napunjena je zemljom. Zid je od betonskih blokova i kao takav voli piti vodu, točnije sastoji se od betonskog zida u dnu (u potpunosti ukopan u žardinjeru) i ostatak visine su spomenuti betonski blokovi (dio u žardinjeri, dio dostupan izvana). Betonski zid je naravno star, beton slabo ili nimalo vibriran, pa ni on nije previše otporan na vlagu mada je bolji od blokova. Izveo sam zahvat iznutra tako da sam cementnim malterom za lijepljenje i armiranje, iznutra, uz fasadnu mrežicu, omalterisao blokove i spomenuti betonski donji dio. Ispod ovog sloja je, pretežno na blokovima, bio jako jako grubi špric, kroz koji je prije ovog zahvata prolazila voda (kapljice) vidljivo, a sad se na dijelu s blokovima vide samo mrlje na više mjesta, dok se na betonu vidi na samo jednom mjestu, i ukupno nema više vode nego je to sad vlaga. Dio betonskih blokova koji je dostupan planiram zaštititi EPS fasadom izvana jer vjerojatno i to može pomoći da zid bude manje opterećen vodom. Objekt će se uskoro prenamijeniti u stambeni. Raskopavanje susjedova dvorišta i žardinjere mi nije realna opcija, pa me zanima točan postupak i korišteni materijali koje možete preporučiti za zahvat iznutra, da spriječim vidljive probleme i ujedno eventualnu pojavu plijesni. Osim hidroizolacije kao prvog koraka, bitna je i termoizolacija, ali ne čini mi se pametno samo zalijepiti stiropor iznutra. Zanimljivo je da betonski zid iznutra ima takvu širinu da se koristio kao polica za alat, to mi daje ideju da se zidanjem zida do stropa (paropropusnim i termoizolacijskim materijalima) može sakriti problem mrlja na blokovima i ujedno dobiti efekt termoizolacije, a donji dio s betonskim zidom injektirati prema vašim smjernicama. A prije jednog i drugog, sve prijeći nekim grundom za bolju povezivost slojeva i nanijeti osnovnu hidroizolaciju, pri čemu bih brtvene trake stavio (utopio) na sve zubove odnosno spojeve pod-zid, beton-blokovi... Molim što detaljniji savjet. Hvala!

ODGOVOR

Načelno, kad se hidroizolacija izvodi iznutra, trebala bi biti izvedena direktno na konstrukciji zida. Kako su betonski blokovi uglavnom neravno izvedeni (sljubnice) potrebno ih je prije obraditi što ste zapravo i napravili. Ukoliko je taj materijal polimer-cementni, neće smetati prije izvedbe hidroizolacije polimer-cementnim premazom tipa BETONPROTEKT MONOELASTIK. Na to preporučamo SANISIL sustav žbuka radi sprečavanja pojave kondenzata.

I H / 20.9.2023. 9:12:06

Poštovani , Molim savjet oko navlačenja kulira Teraplast na betonske stupove za ogradu i parapet. Stupovi su glatki bez neravnina. Koji je postupak, prvo kvarcna impregnacija pa onda Teraplast? Kako se nanosi, navuče se gleterom i izravna nema zaribavanja kao kod Sepa? Kako urediti okomito spojeve stranica stupova pod 90 da budu ravni? Imate li video ili opis postupka nanošenja? Hvala unaprijed

ODGOVOR

Beton star najmanje 3 mjeseca impregnirajte MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM najmanje 24h prije nanošenja TERAPLASTA. Detalje primjene svih naših proizvoda pa tako i Teraplasta možete pronaći u tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našem webu. Napominjem da trajnost obloge Teraplastom ovisi o vlazi u podlozi i o izvedbi horizontalnih klupčica s okapnicom.

V Z / 16.9.2023. 13:06:14

Poštovani, niže u oglasu se spominje da se Teramineral može koristiti za fugiranje kamena (u pitanju je obnova stare kamene kuće). Je li to točno? U Specifikaciji piše da je na bazi cementa, iako ovdje stoji da je bescementni. https://www.njuskalo.hr/alati-obrada-kamena/mineralna-zbuka-oglas-21010537

ODGOVOR

TERAMINERAL je vapneno cementna žbuka koja se može koristiti za fugiranje kamena iako za tu svrhu preporučamo proizvod deklariran za tu namjenu, MORT ZA FUGIRANJE KAMENA. Obzirom na vidljiv datum na vreći (31.08.2016.), ne preporučamo kupnju proizvoda.

A H / 15.9.2023. 16:50:25

Poštovani, na vertikalnoj strani a/b-ploče terase, sagrađenoj 1979 otpala mi žbuka na mjestu gdje želim probušiti rupe za 2 sidrena vijka ili tiple koja bi držala stup ograde. Da li je moguće reparaturnim mortom stvoriti dovoljno čvrsti sloj za montiranje dijagonalno postavljenih vijaka promjera 8 ili 10 mm ili kako bi bilo moguće to napraviti? Koliko vremena treba da se ca. 3cm debeli sloj reparaturnog morta osuši i može početi s bušenjem?

ODGOVOR

Reparaturnim mortom možete izvršiti popravak oštećenja nastalo zbog otpadanja žbuke, ali sidrenje vijaka bi trebalo biti u AB ploču. Ukoliko ćete oštećenje sanirati reparaturnim mortom prije sidrenja vijaka, potrebno je pričekati minimalno 7 dana prije bušenja rupa.