Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B Č / 4.9.2006 14:51

Poštovani,
imam kuću staru 5 godina cca 100m od mora sjeverna strana (bura). Fasada je SEP na betonskim blokovima. Uslijed slijeganaj došlo je do mjestimičnog pucanaj fasade kao i vlaženja zidova iznutra. Što preporučujete da se napravi i sa kojim materijalima kako bi spriječili prodor vlage?

ODGOVOR

Zbog slijeganja terena i pucanja zidova obavezno se trebate konzultirati se sa statičarem da se napravi geo-tehnička analiza terena i postojećeg objekta te da se utvrdi da li su pukotine statičke prirode ili posljedica neadekvatnog izvođenja. U upitu niste naveli da li je objekat ožbukan produžnom ili toplinskom žbukom ili postavljen neki od toplinskih sustav, da li je objekat iznutra završno obrađen i čime.
Nakon dodatnih informacija možemo vam dati kvalitetniji odgovor i prijedlog sanacije, te vas molimo da nam se javite vezano za vaš upit.

D M / 3.9.2006 17:59

Postavio bih na tavanu 5cm stiropora 20-30kg m3 , a nebi na njega stavio betonsku ploću i mrežu zbog prevelike težine.Šta vi preporučate staviti na stiropor? Tim tavanom se gotovo opće ne koristimo gore stoji par fosni i neke stare stvari,gore se skoro opće ne hoda.

ODGOVOR

Preporučamo toplinsku izolaciju izvesti primjenom ploča ekstrudiranog plostirena debljine 5cm, na koje položiti polietilensku foliju debljine 200my (mikrona).
Na tako pripremljenoj podlozi, a radi manjeg opterećenja ploče, preporučamo izvedbu suhog estriha primjenom KOMCEL ESTRIH ELEMENATA. KOMCEL ESTRIH ELEMENT čine dvije gips-celulozne ploče debljine 10 mm, sljepljene s pomakom od 5cm. Cijena 37,62 kn/m2.

V č / 31.8.2006 18:03

na postojećeoj kući imam tradicionalnu betonsku žbuku (nema vlage, dobro ušćuvano), želim staviti termo žbuku radi uštede topline,molim preporuku materijala, ali pod uvjetom da su prirodni.

ODGOVOR

"Za sanacije fasadnh površina kuća koje već imaju fasadu radi sigurnosti preporučamo sistem pune toplinske zaštite: TERMOZOL.
Više o sustavu možete naći na našoj web stranici ."

I R / 31.8.2006 2:05

Poštovani
Kuća je sagrađena prije 3 god i imamo dva podruma, jedan stari(sačuvan od stare kuće) od 25 m2 i drugi je oko 40 m2 novi.Taj novi je napravljen u kombinaciji betona i cigle iznutra nekakva trojka.Podrum je ožbukan gips žbukom i namjena tom podrumu bi trebala biti za fešte,kartanja,gledanje filmova, sve samo ne za krumpire ili kiselo zelje.Problem je u tome što ima vlage i neki drveni predmeti kroz neko vrijeme dobiju plijesan.Podrum je u zemlji Ilovači teren je suh i nikad nije bilo vode niti u starom podrumu.Za vrijeme vlažnih dana ocrtavaju se cigle na zidu pa spreman i odustati od prave namjene za taj podrum.Dali gips žbuka navlači tu vlagu koja me brine ili šta se može učiniti ali da je to trajno rješenje.Voljan sam i otući žbuku i postaviti nesto drugo,vode sa krova su sprovedene u kanalizaciju,zbog iskustva sa starim podrumom nismo radili nikakve drenaže oko podruma a čak su me odgovorili od postavljanja najlona oko podruma za vrime izgradnje sto si svaki dan sada predbacujem.Kuća još za sada nema vanjsku fasdu pa mozda bi se moglo jos nesto učiniti oko podruma.Vanjsku fasadu planiramo u proljece pa bi molio za savjet sto upotrijebiti.Za kuću smo koristili Porotherm S P+E 38 a prostorije su ožbukane sa gips žb.(LB-KN 75).Za sada smo vrlo zadovoljni sa potrošnjom energenata što neznači da bi stali samo na tome.
Unaprijed zahvaljujem ,
Ivan R.

ODGOVOR

"Što se tiče podruma očigledno nemate problema sa prodorom vode.Radi se o toplinski neizoliranom podrumu- izvana te pojavi kondenzne vlage u prostoriji.
Jedna od mogučnosti je izvedba toplinske izolacije iznutra TERMOZOL SUSTAV (više informacija na našoj web stranici).
Za fasadu na tako kvalitetnom zidu preporučamo: 1.cementni špric 2.VC-20 L 3.TERARERMO GLET 4.ZAVRŠNI FASADNI SLOJ po izboru."

A J / 31.8.2006 0:42

Poštovani,
pripremam se za adaptaciju kuće sagrađene prije 15 god.Naime,kuća je na kat s dvije garaže stambenog prostora 98 m2 bez balkona.Zidovi su od betonskih blokova.Šta mislite o vanjskoj izolaciji putem stiropola i na koji način se izvodi.Unaprijed HVALA!

ODGOVOR

"Slažemo se sa vašom idejom i smatramo da je to najkvalitetnije rješenje: TERMOZOL SUSTAV.
Sve informacije o tom sustavu možete naći na našoj web stranici ."

D T / 30.8.2006 7:59

Na mjestu gdje se cokl kuće spaja sa betoniranom stazom dolazi svake zime do pukotina uslijed slijeganja betonske staze, kao i djelovanjem snijega i leda. Pukotine su od 0,5 cm do 5 cm visine, te me zanima da li postoji neki materijal pogodan za vanjsku upotrebu kojim bi se mogle popuniti pukotine ili neki oblik kutne letve za vanjsku upotrebu koji bi riješio ovaj problem. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Za vaš problem nema trajnog rješenja.
Potrebno je spriječiti slijeganje staze (skidanje postojećeg betona te betoniranje nove staze NA DOBRO PRIPREMLJENOM TERENU).
Pukotina imeđu sokla i staze biti će minimalna.

V / 29.8.2006 22:55

Stan mi je ožbukan sa VC 40 i još nije bojan. Kuhinja, blagavaona i dnevni mi je jedan prostor na koji bi navukla sep U u bijeloj boji,a ostatak stana bi obojala. Je li u redu navući sep nakon što se postave pločice? Da li sep U brzo požuti i da li se može bojati svim vrstama boje,tj. ima li posebna boja za sep U? Površina je cca 55 m2, koliko je potrebno materijala i koja je cijena po vreći sepa U? Pitam jer ne mogu otvorit cijenik vaših proizvoda. Puno vam hvala!

ODGOVOR

"SEP U je unutarnja dekorativna žbuka koja se proizvodi u bijeloj boji. Moguće je naknadno bojanje SEP-a U svim vrstama unutarnjih ili vanjskih premaza. SEP U je zbog svoje karakteristične ""vučene"" teksture izloženiji prljanju - poglavito taloženju prašine, od fino zaglađenih ploha.

SEP U nanosi se na podlogu dan ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM.
SEP U potrošnja : 2,5-3 kg/m2
cijena : 2,64 kn/kg
pakiranje : 40 kg
MINERALKVARC GRUND : potrošnja : 0,2-0,3 l/m2
cijena : 17,53 kn/kg
"

P P / 29.8.2006 14:52

Poštovani
Molim Vas za pomoć oko postavljanja fasade, kuća je na O.Krku. Na staru kuću napravio sam visoko potkrovlje i sad bi sve zaštito termo žbukom i SEP-om.
Potkrovlje je napravljeno od termo bloka 25x39x19,vertikalni srklaži od cementnih blokova, a dio je betoniran. Na prizemlju dio fasade je SEP,a dio stara girofa.
Termo žbuku postavio bi preko svega,pa me interesira čime obraditi stare fasade, a čime novu,dali treba rabicirati spoj cigle sa vertikalnim serklažima i betoniranim vjencem,te treba li postaviti kutne profile oko vrata i prozora? U saznanju sam da neki majstori postavljaju staklenu mrežicu na cijelu termo žbuku,je li to potrebno?
Molio bi da objasnite cijeli postupak.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Obzirom na postojeću žbuku na donjem dijelu objekta, te na neizolirane betonske dijelove konstrukcije nadogradnje, toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti TERMOZOL SUSTAVOM - sustavom toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim polistiren pločama debljine >4 cm.
Detalje primjene možete pronaći na našoj web strnici : www.samoborka.hr .
Primjena toplinskih žbuka u vašem slučaju ne bi bila najidealniji odabir obziron na zahtijevnost konstrukcije (potrebno je dodatno izolirati sve betonske dijelove konstrukcije, kao i detaljno ispitati čvrstoću i eventualnu nosivost postojeće žbuke.

N Š / 29.8.2006 13:47

Da li imate masu za fugiranje kamena i koliko je cijena po pakiranju?
Hvala!

ODGOVOR

za fugiranje kamenih podnih obloga preporučamo TERAFIL G - masu za fugiranje sljubnica - fuga d=5-20 mm. Ukoliko je riječ o fugiranju kamenih zidova preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
TERAFIL G cijena ovisi o odabranoj boji : od 4,03 kn/kg
MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE cijena = 1,95 kn/kg

B H / 28.8.2006 21:56

"Pozdrav,
imam jedan mali problemčić, živim u zgradi u stanu. Prilikom adaptacije hodnika (u središtu stana) na zidove sam navukao vaš SEP 03-bijeli. Slijedeći dan je na jednom od zidova (siporeks zid unutarnji-pregradni) izbila pljesan (poput ""vlakna"") u liniji debljine 2cm dužine 20cm, napominjem da kroz zid ne prolazi nikakava vodovodna instalacija. Zanima me dali postoji mogućnost širenja pljesni i kako bih to mogao riješiti. Također moram napomenuti da je spomenuti SEP (jedna vreća) bio odložen na balkonu 4 mjeseca, nije se smočio ali se materijal u vreći već počeo zgrudnjavati.Dali JE TO MOGUĆI UZROK izbijanju pljesni jer i u kuhinji imam navučen SEP-03 bijeli s kojim je sve uredu.
Unaprijed zahvaljujem,
Boris Haban"

ODGOVOR

"Na podlozi na kojoj je nanešen SEP dan prije nije moglo doći do stvaranja plijesni. Plijesan se na površinama razvija nakon dugotrajnijeg vlaženja. Ukoliko je na podlozi postojala kakva mrlja moguće je da se uoči na SEP-u zbog različite upojnosti podloge. Molimo javite se u naš tehnološki odjel na tel: 01/ 33 22 830. 33 22 831, ili nam pošaljite svoj broj telefona kako bismo mogli utvrditi razlog pojave ""fleke"".
Napominjem da je prije nanošenja SEP-a na zid od porobetona isti potrebno ožbukati. Ukoliko se SEP nanošen direktno na zid moguća je pojava ""flekova"" na spojnicama blokova, poglavito ukoliko su zapunjavane ljepilom."