Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I K / 28.8.2006 15:30

Poštovani !
Dio dvorišta i stepenice namjeravam popločiti starim (rabljenim) ciglenim opločnjacima dimenzije 20x20x4 cm, pa Vas molim da mi odgovorite kojim premazom bi trebao premazati cigleni ooločnjak kako isti ne bi upijao vlagu. Hvala

ODGOVOR

"""Ciglene"" opličnike možete nakon postavljanja površinski premazati vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM, kako biste smanilji njihovu upojnost.
SILIKOSAM KONCENTRAT razrijediti vodom u omjeru 1:9 i nanositi četkom valjkom ili uređajem za prskanje pod tlakom do zasićenja u dva sloja mokro na mokro."

d t / 28.8.2006 11:38

"Na staru fasadu(""šeranu"")nanio bi sep granulacije 3 mm u boji.Zanima me dali sap te granulacije može ići direktno na takvu žbuku koja je dosta gruba ili bi trebalo sa nećim prije pregletati?

Hvala"

ODGOVOR

Ukoliko postojeća šerana fasada nije jako grube teksture moguće je na nju nanijeti i mineralnu žbuku SEP 03, uz prethodno čišćenje (pranje mini washom) i impregniranje podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Napominjem da će biti teže izvući taksturu SEPa kao i veću potrošnju po m2. Procjenu o mogućnosti nanošenja SEP-a najlakše će donijeti izvođač prilikom uviđaja.
Preporučamo podlogu pripremljenu kao što je već navedeno, zagladiti TERATERMO GLETOM, te na tako pripremljenu podlogu nanositi SEP 03 nakon 7-10 dana, uz impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, neposredno prije nanošenja SEPa.

J Š / 27.8.2006 22:11

Molim za savjet i vašu preporuku. Želimo napraviti fasadu na vikendici (5 x 5 m, okolica Zagreba, 200m/nm)koja je građena ciglom 19 cm, iznutra je ovo proljeće ožbukana cementno - vapnenom žbukom i izrađene su glazure na podovima u prizemlju i potkrovlju koje imaju stiropor izolaciju. Da li fasadu raditi termo žbukom i zašto ili stiroporom i zašto? Hvala!

ODGOVOR

Obzirom na malu debljinu zida preporučamo objekt toplinski izolirati TERMOZOL sustavom - sustavom toplinske fasade sa toplinsko izolacijskim pločama ekspandiranog polistirena. Takav sustav pruža bolju toplinsku zaštitu u odnosu na toplinke žbuke (toplinska provodljivost polistirena 0,041 W/mK. toplinska provodljivost toplinske žbuke TERATERMO 100 EKSTRA 0,08 W/mK).

E M / 27.8.2006 19:35

Poštovani!
U tijeku sam gradnje obiteljske kuće i imam dilemu oko izbora opeke. Naime, u katalogu opeka Porotherm, preporučena je, za zid od 30 cm, unutarnja žbuka od 1,5cm, opeka, te vanjska žbuka od 2,5cm, što po njima u potpunosti zadovoljava termičke vrijednosti zida i prolaza topline kroz zid. Inače projektom je predviđena unutarnja žbuka od 2,5cm, obična šuplja opeka od 29cm, te termo žbuka od 5cm. Da li smatrate da je gradnja Porothrmom bez toplinske žbuke u redu, te da li je projektirani presjek zida odgovarajući.
Sa štovanjem!

ODGOVOR

Prolaz topline U kroz konstrukciju vanjskog zida: unutarnja žbuka 1,5cm + porotherm 30 + vanjska produžnažbuka => 0,63 w/m2k.

Prolaz topline U kroz konstrukciju vanjskog zida : unutarnja žbuka 1,5cm + blok opeka 30 + toplinska žbuka d= 5cm => 0,78 w/m2k .

Iz izračuna se može zaključiti da je toplinski gledano kvalitetnija konstrukcija sa Porotherm opekom. Kako bi dodatno toplinski zaštitili ovanjski zid, ali i primjenili kompatibilniji materijal preporučamo vanjske zidove od Porotherm blokova ožbukati laganom žbukom VC 20 L.
Glede zadovoljavanja tehničkog propisa o uštedi toplinske energije, potrebno je izvršiti izračun prema važećem propisu koji uključuje i druge dijelove konstrukcije objekta.

D J / 27.8.2006 9:17

Poštovani
Molio bih vas više informacija o plastičnim betonima pošto nisam mogao ništa o njima saznati niti preko Vaše tražilice!
Koja je njihova namjena,karakteristike i cijena.
Hvala

ODGOVOR

"Plastični betoni su svježi betoni obogaćeni aditivima, različitih marki betona (ovisno o zahtjevima konstrukcije) za čiju ugradnju se ne koriste pumpe. Vrste i cijene plastičnih betona možete pronaći ovdje na našoj web stranici ."

D J / 27.8.2006 9:12

"Poštovani
Gledajući Vaš program betonskih ploča primjetio sam da ste naglasili da podnose pješačka opterečenja čemu su prvenstveno namjenjena, dali to isključuje njihovu postavu na dvorište po kojem bi se kretalo osobno vozilo? Dvorište je pripremljeno tako da se je izvela odgovarajuća priprema tj. navezeno odgovarajučim matrijalima te izliveno betonom u koji je postavljena čelična armatura velike nosive snage te nakraju izvibrirano građ.vibratorom.
Do sada na podlozi cca. 5 godina nije došlo do nikakvih pucanja iako su se po istoj kretali mikseri i građ.pumpe od desetak tona i više.Namjera mi je postaviti Vašu ploču Barcelona 40x40x3.8 na svježi beton i na taj način ju povezati sa postojećom podlogom!Napominjem da sam imao druge planove oko završnog sloja pa sam tako sada limitiran sa visinom istog. Kakva je Vaša preporuka na ovo moje razmišljanje tj. dali će ta ploča izdržati pritisak osobnog automobila,hoće li vozilo svojim gumama oštetiti tj. izmrviti granulaciju na površini ploče ""Barcelona"",dali joj smeta sol koja se donosi na obući i eventualno gumama automobila sa kolnika u zimskom periodu i dali je točna njihova cijena u vašem cijeniku ""Rustik"" 21.96 kuna+PDV i ""Prane"" 18.30 kuna+PDV.
Hvala na odgovoru "

ODGOVOR

Obzirom na dobro pripremljenu podlogu, ploče 40x40x3,8 cm koje postavite u cementni mort, mogu izdržati opterećenje osobnog automobila bez opasnosti od oštećenja granulata na površini ploče, iako su u pravilu namijenjene za opločenje površina sa pješačkim prometom. Ploče su otporne na smrzavanje i utjecaj soli.
Cjenici se na našoj web stranici redovito ažuriraju tako da su sve cijene u njima važeće. Cijene koje ste vi naveli su sa uključenim PDV-om.

M B / 26.8.2006 10:38

Fasada kuće je sa stiroporom i sa završnim slojem bijelog SEP-a. Stara je 25 godina. Na sjevernoj strani je posivila sa tamnijim mrljama. Želim je obojiti bijelom bojom. Molim da mi preporučite vrstu boje.
Da li je potreban grund premaz? Kako pokriti tanke pukotine po SEP-u?

ODGOVOR

"Ukoliko su ""tanke"" pukotine koje su se pojavile na površini debljine do 0,2 mm , nije ih potrebno dodatno sanirati. Čitavu površinu fasade potrebno je temeljito otprašiti i oprati vodom, najbolje mini-wash-em.
Na suhu površinu nanostiti MINERALKOLOR u dva naliča četkom ili valjkom. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi slojZa ovu završnu boju nije potremna impregnacija podloge.
Ukoliko su pukotine jače izražene, preporučamo nakon pranja cijelu površinu obraditi TERATERMO Gletom, uz prethodnu impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM. Na tako pripremljenu podlogu nakon 10-14 dana možete nanositi novi sloj završno dekorativne žbuke SEP-ove, SILIKATNE ŽBUKE, AKRILATNE ŽBUKE."

i m / 26.8.2006 0:54

zanima me oksidne boje za fasade...pošto je kuča u zaštičenom djelu ...zaštita spomenika traži finu zaribanu fasadu u pastelnim bojama....e sad me zanima zelena ili plava...za plavu sam več tražio na više mjesta ali nigdje nema...e sad kak dobiti plavu boju ili dali ima neki drugi sastav boje koji se može staviti u maltu...pošto znam da ima plavi sep onda bi vi to mogli imati...?hvala

ODGOVOR

"Vapneno-cementne žbuke moguće je tonirati primjenom oksidnih pigmenata. Između ostalih postoje i plava i zelena oksidna boja. Plavu boju je teže nabaviti zbog same cijene pigmenta - plavi pigment je najskuplji. Predlažemo da se obratite u predstavništvo firme BAYER.
Obzirom da vi trebate pigmentirati završnu fino zaribanu žbuku, preporučamo završnu obradu izvesti primjenom gotove zaštitno dekorativne žbuke TERAMINERAL V-F, koja se proizvodi u više zelenih i plavih tonova, prema ton karti MINERALNE ŽBUKE. TERAMINERAL V-F je vodoodbojna žbuka te time i bolje rješenje od žbuke miješane na gradilištu. U procesu proizvodnje miješa se i pigmentira ukupna količina čime se dobija materijal ujednačene recepture a time i čvrstoće i boje. Iako je TERAMINERAL žbuka koja se završno obrađuje šeranjem, moguća je i obrada zaribavanjem, čime se dobija izgled ""starih"" fasada.
Kod miješanja žbuke na gradilištu ne postoji mogućnost preciznog doziranja sastojaka, poglavito pigmenta što će rezultirati ne samo pravilno neujednačenom bojom već i nepravilnim mrljama od šarže do šarže."

A D / 25.8.2006 16:18

Molim vas da mi kažete što da napravim na kući kojoj je bačen špric, namaz, špric prije 20 godina.Kako i na koji način završiti fasadu jer je kuća već na nekoliko mijesta provlažila ali ne drastično i koje od vaših proizvoda koristiti ?

Unaprijed hvala

Ante

ODGOVOR

"Samoborka u svom porizvodnom programu ima cijeli niz različitih proizvoda za obradu vanjskih zidova, od ""klasičnih"" vapneno-cementnih žbuka(VC 60. VC 50), preko laganih (VC 20 L) i toplinskih (TERMO. TERATERMO. TERATERMO 100 STANDARD, TERATERMO 100 EKSTRA. TERATERMO 080) žbuka do toplinskih sustava (TERMOZOL, TERMOVOL, TERMOLAM, KOMITERM). Što odabrati, ovisi o više čimbenika : područje na kojem se objekt nalazi, vrsta materijala i širina vanjskog zida, armirano- betonski dijelovi konstrukcije (horizontalni, vertikalni serklaži, nadvoji) - izolirani ili ne. i ostali. Molimo javite se sa preciznijim podacima o konstrukciji vašeg objekta i njegovoj lokaciji kako bismo vam mogli preporučiti materijala za obradu vanjskih zidova."

M K / 25.8.2006 13:41

Htio bih izravnati pod podruma moje kuće TERANEKSOM DEBELOSLOJNIM (budući je pod prilično neravan), pa me zanima dali je ta masa zaista samonivelirajuća, tj. dali je stvarno nepotrebno klasično zaglađivanje letvom? Hoće li se masa poravnati sama od sebe vodoravno nakon što ju rasporedim ravnomjerno po podu? Gotovu glazuru bih htio premazati nekom bojom. Koju vrstu boju predlažete?
Srdačan pozdrav i hvala unaprijed na odgovorima!

ODGOVOR

"TERANEKS DEBELOSLOJNI je samonivelirajuća masa za izravnavanje neravnina betonskih podloga u debljini 5-20 mm. Teraneks debeloslojni (25 kg) pomiješan sa cca 5,5 litara vode daje pastoznu žitku masu koja je ravnomjerno razlije po podlozi i RAZVUČE GLETEROM. Igličastim valjkom proći kroz naneseni teraneks kako bi ""istjerali"" eventualne mjehuriće zraka. Nije potrebno klasično zaglađivanje (ravnanje) letvom.
Teraneks debeloslojni preporučamo nakon najmanje 28 dana obojiti AKROTONOM."