Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J P / 10.10.2006 22:28

Molim vas da mi odgovorite dali svježe betonirane balkone treba zaštiti nekim sredstvom protiv smrzavanja pošto keramičke pločice namjeravam postaviti tek na proljeće. Hvala.

ODGOVOR

Ako je materijal, beton kojim su rađeni balkoni dobre kvalitete, nije za jednu zimu potrebna dodatna zaštita.

F P / 13.10.2006 19:50

Živim u privatnoj kući u Splitu prizemlje<špruc-premaz>+2kata koja su od cigle bez žbuke,planiram uskoro zahvat na fasadi koji uključuje tvrdu kamenu vunu te u konačnici sep.
Da li mi možete dati savjet koji materijal-e koristim i u kom redoslijedu uz napomenu da je objekt na Splitskom području zimi izložen udaru jake bure i kiši,ljeti visokoj temperaturi.
Unaprijed zahvaljujem!

s poštovanjem:

Fabjan Peričić

ODGOVOR

Ako su zidovi kuće ravni i ne treba ih poravnati grubom žbukom,te ste se odlučili na izolaciju pločama kamene vune preporučamo vam sljedeće:
- ploče kamene vune ljepite točkasto i trakasto po ploči SAMOTERMOM,
- prije ljepljenja ploča postavite sokl profil koji ovisi o debljini ploča koje će te koristiti.
- Ploče dodatno pričvrstite pričvrsnicama sa min 5/kom/ploča.
- SAMOTERM nanosite na ploče punoplošno u d=2-3mm, u svježe utisnete staklenu mrežicu, kutne profile na otvore te dijagonalno.
- Drugi sloj Samoterma nanositi na očvrsli prvi sloj drugi dan.
- ZAVRŠNI SLOJ: mineralni kao SEP -Z 200 + mineralkolor ili AKRILATNA ŽBUKA- TERAKRIL.

s m / 10.10.2006 7:45

"Poštovani,
laik sam što se tiče građevine,pa ne znam da li ću dobro postaviti svoj problem.Radi se o novoizgrađenoj obiteljskoj kući zidana običnom ciglom.Prije mjesec dana započelo se je sa vanjskom termom žbukom (rofix) i zatim je preko te žbuke stavljen neki dodatni zaštitni sloj (rofix 411).Ono što mene brine je da to sada sve izgleda jako ""brdovito"", vide se prelazi, a i na dosta mjesta kao da izbija neka siva boja.Izvođač tvrdi da je to OK, da je to ipak samo žbuka te da će fasada sve izravnati.
Možete li mi dati neki savjet?"

ODGOVOR

Bez uviđaja na objektu, te budući da ne znamo o kojoj se završnoj žbuci radi, ne možemo vam odgovoriti na vaše pitanje.
Preporučamo vam da odgovor potražite kod firme ROFIX.

J L / 9.10.2006 21:24

Poštovani,

Imam prostoriju (dnevni boravak 25 m2) koja je izvan ožbukana protiv vlage,t.j cementnom žbukom 5 slojnom, ali nije provedena toplinska izolacija. Iznutra je postavljena drvena lamperija direktno na zid(betonska cigla). Sada bih tu lamperiju skinuo, te zid iznutra ožbukao.Postavljm Vam pitanje koju žbuku iznutra upotrijebiti, da li će ona iznutra imat svojstva toplinske izolacije.
Zahvaljujem uz pozdrav
Josip

ODGOVOR

"Da bi postigli dobru toplinsku izolaciju gore spomenutog zida preporučamo naš toplinski sustav TERMOZOL (min 5-6 cm polistirena).
Sve o sustavu možeta naći na našim web stranicama ."

D R / 9.10.2006 17:14

Poštovani! Fasada na podrumskom dijelu kuće izvedena je stiroporom, koji je rabiciran te pogletan samoterm glet masom, te obojana jubovom fasadnom bojom.Oko kuće postavljeni su tlakavci.Pošto u vrijeme kišnih dana dolazi do prskanja vode po donjem dijelu fasade, odnosno do navlaćenja vlage iz podloge tlakavaca (šodar, pijesak),posljedica je ljuštenje i bubrenje gornjeg sloja samoterma (posebno zimi)kao i promjena fasadne boje (mahovina). Zanima me dali je moguće izvršiti impregnaciju donjeg dijela fasade (i kojim sredstvom), bez posljedica po boju i materijal kojim je fasada izvedena. Pozdrav! Damir.

ODGOVOR

"Iz teksta je vidljivo da na objektu nemate izveden sokl.
Toplinsko -izolacijski sustavi fasada izvedeni sa ""stiroporom"" ne mogu kao završni sloj imati fasadnu boju, već fasadnu žbuku.
Za impregnaciju fasadne boje morate pitati proizvođača koji tip impregnacije preporuča.
"

M N / 9.10.2006 16:14

Poštovani,
kupili smo kod Vas sep Z300-obojeni,zadovoljni sepom,bojom također,no problem je taj što su se nakon par dana po cjeloj kući pojavili bijeli flekovi,što učiniti da se prekriju te bijele fleke,molim Vas odgovor.
Zahvaljujem

ODGOVOR

Bijeli flekovi (iscvjetavanje vapna ) dogode se ako se svježe nanesena fasadna žbuka za vrijeme izvođenja radova navlaži (magla, kiša, loši vremenski uvjeti) ili nakon - dok se fasadna žbuka još nije osušila.
Predlažemo bojenje fasadnih ploha MINERALKOLOROM u boji SEP-a.

T K / 9.10.2006 14:56

Kamena kućica na moru stara oko 100g.Otucana je nazovi žbuka(pijesak+vapno)i ispran kamen (nije za fugiranje).
Potrebna je žbuka i fasada.Molim odgovor što je kvalitetno i povoljno riješenje.
Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Na čiste kamene zidove, nakon skidanja žbuke i čiščenja fuga, nabaciti CEMENTNI ŠPRIC 4, te nakon toga TERATERMO 100 STANDARD u debljini min 2 cm. Ovisno o završnoj obradi žbuku obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 ili TERATERMO GLETOM.
Prije početka radova vidjeti sa majstorom da li su potrebne kakove predradnje.

K K / 9.10.2006 13:37

Na starom objektu smo stavljali ručni inkarat i vašu mineralnu žbuku edel pulz sep 03, Nakon godinu dana primjetili smo mokre zidove u stanovima, zidovi su debeli pola metra, stara gradnja, da li postoji mogućnost probijanja kiše kroz mikropore? Ako postoji da li bi bilo ispravno rješenje premazati fasadu akrilnom bojom? Ili nešto drugo predlažete. Zahvaljujem, pozdrav..

ODGOVOR

Ne vjerujemo da zidovi debeli pola metra, ožbukani i sa fasadom mogu propuštati kišu. Ako se ipak radi o prolazu kiše kroz cijelu konstrukciju, tada bi akrilna fasadna boja TERATON V to spriječila.
No morali bi znati više pojedinosti o objektu, pa predlažem da nas nazovete da bi to riješili. Tehnološki odjel: (01) 3322 830

G T / 8.10.2006 20:51

Poštovanje,
na zidovima poluotvorene garaže (podrum) stambene zgrade stare cca 3 godine koji su završeni djelomično gletanjem i bojanjem, a djelomično teraplastom, pojavilo se otpadanje glet-mase i boje, te napuhavanje teraplasta. Pretpostavljamo od vode koja se slijeva po rampi za garažu (teško je vjerovati da je u pitanju kapilarna vlaga iz betonskih temelja). Mislimo skinuti boju i glet-masu u visini cca 50 cm, te navući podlogu i bojiti vanjskom bojom za beton. Koju kombinaciju impregnacije, podloge (glet-mase) i boje preporučate?
Zahaljujemo!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o neadekvatno napravljenoj okapnici te vam voda zacurijeva po betonskom zidu. Kapilarna vlaga se pojavljuje ako nije pravilno izvedena horizontalna ili vertikalna hidroizolacija te ako oko objekat nema drenaže.
Postojeće slojeve morat ćete skinuti pošto se napuhavaju i preporuka je da betonski zid pregletate REPARATURNIM MORTOM G ili F te prebojate Akrotonom - bojom za beton.
Zid neposredno prije gletanja Reparaturnim mortom impregnirajte Univerzalkoncentrat grundom razrijeđenim vodom u omjeru 1:2.
Podloga obavezno mora biti očišćena od prijašnjih slojeva, te provjeriti da li je napravljena okapnica na zidu.

b / 6.10.2006 10:59

Ne znam da li je igra riječi ili ... za Tera_termo glet jel treba biti podloga mora biti suha ili navlažena.
Iz artikla:
Sve podloge moraju biti čiste, čvrste, suhe, nesmrznute, stare najmanje 10-14 dana.

Podloge navlažiti vodom neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA.

ODGOVOR

Sve podloge prije stavljanja Teratermo Gleta moraju biti čiste, čvrste, suhe stare najmanje 10-14 dana.
Podlogu prije nanošenja Teretermo Gleta navlažiti vodom. Znači podloga mora biti suha prije izvođenja te se samo navlaži vodom prije gletanja.